Valamiehistö totesi Derek Chauvinin syylliseksi värillisen George Floydin kuolemaan

Minneapoliksen oikeustalolla jury tuomitsi hetki sitten entisen poliisin Derek Chauvinin syylliseksi värillisen George Floydin kuolemaan.

Valamiehistö teki yksimielisen päätöksen ja amerikkalaisen tapaan se kuulostaa kummalliselta. Nimittäin Chauvin tuomittiin yhdestä teosta syylliseksi kolmeen rikokseen; ensimmäisen ja toisen asteen murhaan ja kolmannen asteen tappoon. Englanniksi ”second-degree unintentional murder, third-degree murder and second-degree manslaughter.”

Suomeksi kai tuo olisi jotain sellaista, että hänet tuomittiin kuolemantuottamuksesta, surmasta ja taposta.

Amerikkalaiseen tapaan valamiehistö päättää ensin syyllisyydestä, jonka jälkeen tuomari keksii sopivan rangaistuksen. Rangaistus julistetaan muutaman viikon sisällä ja Chauvin pysyy ainakin siihen asti vangittuna.

Amerikkalaisten medioiden mukaan värilliset aloittivat oikeussalin ulkopuolella juhlat heti kuultuaan valamiehistön päätöksen.

Vihapuhe FM:ssä menossa analyysi puolen yön aikaan: https://dlive.tv/VPFM