Miten puutarha-ala muutettiin kehitysmaapuutarhahoitoon

Halpatyövoimalla on useita eri merkityksiä. Se ei yksin tarkoita sitä, että joku tuotantolaitos saa firmaansa halpaa orjatyövoimaa ja tekee sillä isoa tiliä.

Muuan mies, joka on toiminut pitkään puutarha-alalla Tukholmassa, otti yhteyttä ja halusi avata asiaa, miten koko puutarha-ala on pikkuhiljaa häviämässä ruotsalaisten käsistä hintojen poljennan takia. Hintapoljentaa vaikuttaa se, että asiakkaat, eli ne ihmiset, jotka tarvitsevat puutarhan hoitoa, palkkaavat mieluummin kehitysmaista tulleita ammattitaidottomia tulijoita yli puolet pienemmällä hinnalla.

Puutarhuri kertoo, että esimerkiksi ruohon leikkaaminen on lähes täysimääräisesti nykyään hintoja polkevien kehitysmaista tulleiden firmojen hommaa.

– Yleinen taksa puutarha-alalla on ollut esimerkiksi ruohonleikkuussa 1,50 kruunua per neliö. Tällä hinnalla on saatu kevään-kesän-syksyn aikana leikattua isoja nurmikoita ajokoneella. Meillä on ollut kymmeniä yrityksiä, joilla on isot hehtaarien (suurin piirtein jalkapallokenttä) pihat. Lisäksi olemme saaneet kaupungilta paljon sopimusleikkuita, joissa nurmikkoa on leikattu puistoista, pientareilta jne. Lisäksi on ollut hautausmaiden reuna-alueita ym.

– Tämä taksa on ollut ns. yleinen taksa, eli puutarhafirmat ovat laskuttaneet tällä taksalla. Se kattaa kulut, kuten koneet, huollot, bensat, palkat yms.

 

Muuan miehen mukaan viimeisten vuosien aikana alalle on kuitenkin pesiytynyt käärme, kehitysmaista tulleiden miesten firmat, jotka polkevat palkkoja ja pitävät maanmiehiään orjatöissä.

– Viime keväänä yritimme uusia sopimuksia vanhojen asiakkaiden kanssa, mutta moni ilmoitti, että ei halua jatkaa sopimusta. Kyse oli hinnasta. Markkinoille on tullut paljon toimijoita, jotka laskuttavat 0,50 kruunua neliöltä. Jokainen ymmärtää, että kun hinta poljetaan näin alas, niin sillä ei ole mitään mahdollisuutta pyörittää normaalia yritystä, josta maksetaan normaalit lakisääteiset työnantajakulut. Hinnalla pystyy tuskin kattamaan edes normaalit ajoleikkureiden käyttökulut plus esimerkiksi siirtokuluina bensat.

Tässä taustalla näyttää olevan melko yleinen ilmiö, jossa kehitysmaista tulleet miehet ovat perustaneet firman. Sen jälkeen ne ovat haalineet maahan maanmiehiään työluvilla. Kun henkilö on ollut muutaman kuukauden töissä, niin yhtäkkiä sanotaankin, että 150 kruunun tuntipalkka on enää 20 kruunua. Jos työntekijä ei tähän suostu, niin on kaksi vaihtoehtoa. Joko jatkaa työntekoa 20 kruunun (=2 euron) palkalla tai lähteä takaisin kotiin kehitysmaahan ja unohtaa Ruotsin sumu ja humu.

Useimmat tyytyvät tähän 20 kruunun tuntipalkkaan.

– Koko ala on nykyään tällaista. Omenapuiden ja pensasaitojen leikkaukset, puun kaadot ym. kaikenlainen puutarhatyö on menettänyt kokonaan arvonsa. Hommat hoidetaan juosten kusten ja työllä ei ole mitään oikeaa hintaa. Botkyrkassa ja Huddingessa on joitakin puutarhafirmoja, jotka laskuttavat edelleen sen mukaan mikä työn arvo on, mutta varsinkin tänä kesänä alalle on tupsahtanut paljon näitä juosten-kustuja-firmoja, joiden ainoa tarkoitus on tehdä voittoa sillä, että ne pitävät maanmiehiään orjina ja vetävät sen vähäisen voiton omaan taskuun.

 

Voiko tavallinen ihminen vaikuttaa asiaan?

– Voi tietenkin. Kun henkilö tai yritys tilaa kesäksi puutarhaansa hoitoa, niin se on valintakysymys. Joko sitä maksaa käyvän taksan ja sillä samalla tukee puutarha-alaa, tukee ruotsalaista systeemiä ja mahdollistaa sen, että yritykset maksavat työntekijöilleen oikeaa palkkaa. Samalla saa kotitalousvähennykset, jos työn tilaaja on yksityinen. Sitten taas voi valita sen firman, joka laskuttaa yli puolet vähemmän. Samalla saa sen, että firma ei varmasti maksa työntekijöilleen palkkaa, firma pöllii ruohonleikurien bensat, leikkuritkin voivat olla pöllittyjä ja tukee kehitysmaista tulevaa kulttuuria.

 

PS. Seppo Lehto, jos luet tätä, niin nyt vaadittaisiin suomalaista puutarhaäijän kommenttia.

Subscribe
Notify of
guest
36 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Rullattu

Sikäli hauskaa että olen jo vuosia ilahduttanut ihmisiä ihan sadunnaisesti ilmottamalla että voisin leikata nurmikot ilmaiseksi, miksi sitä en tekisi kun on laitteet eikä siitä ole minulle mitään haittaa, päinvastoin, sitä tuskin mikään lakikaan kieltää.
Varsinkin jos olen huomannut että ihmisten nurmikon ajelee joku apinakuski niin olen tehnyt aina tuolle asujalle selväksi että ajelen nurmen ilmaiseksi 2 viikon välein.
Näimpä olen saanut moninkertaisen ilon huomatessani että eipä asuinalueella ole enää apinakuskeja näkynyt.

Last edited 2 vuotta sitten by Rullattu
Sami

Teit niin tai näin, yhden kehiksen elinkaarikustannus veronmaksajille on yli miljoona euroa. Eikä pidä unohtaa, että 76000 miljoonaa euroa kehitysapua on edelleen kokonaan maksamatta, korko tuosta velasta kuitenkin edelleen tietenkin juoksee ja syö veronmaksajan kukkaroa rotan lailla. Kehitysapua emme siis ole vielä maksaneet senttiäkään, vaan koko 76 tuhatta miljoonaa euroa on kaikki maksamatta ulkomaisilta pääomasijoittajilta lainattuna rahana.

Anonyymi

Melkein joka ikinen päivä löytyy mediasta (ei HS, IL, IS, Yle) uutinen alaikäisen raiskanneen maahanmuuttajan saamasta tuomiosta ja ihan jokaisessa jäävät asianajopalkkiot samoin kuin uhreille maksettavat korvaukset veronmaksajien kontolle. Tämän päälle tulee lusiminen suomalaisessa vankilassa, joka ei ole halpaa lystiä sekään. Nämä summat pitäisi suoraan vähentää kehitysavusta, mutta vielä mitä! Nykyinen hallitus syytää sitä entistä enemmän maailmalle. Päättäjät kehuvat, että Suomi on rikas valtio, mutta unohtavat kokonaan sen, että elämme entistä enemmän velkarahan varassa.

Seppo Lehto

Pitänee kirjoittaa oman blogin kautta perusteellisempi viesti aihetta koskien. Nyt loppui viestitila kesken kriittisen kommentoinnnin

Minä

Minustakin sallittu viestin pituus on aika pieni. Jos on enemmänkin sanottavaa, se loppuu lyhyeen. Joutuu jakamaan useampaan viestiin.

Kuu-ukkourakka

Onhan siinä vielä sekin että jos kehitysmaalainen halpaäijä saa jonkun vamman työtä tehdessään niin voi tulla iso ongelma työn tilaajalle, varsinkin jos kyseessä on ollut svartjobb eli mustatyö, hehe.

CvK

Olisikohan verottaja tehokkaampi kuin polpo näiden kanssa?
Siis lopettamaan tälläisen veronkierron, siitähän tässä on kyse.

Verottaja ei toki ole suosikkini missään asiassa, mutta tässä voisi olla ns. hyvä sauma antaa vinkki, mielellään nimettömänä, jonnekin verokarhun ilmiantosysteemiin.
Siis jotain vastaavaa kuin tämä:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/asioi-verkossa/anna-vihje-verovilpista/

Riskibissness

Suuri ongelma tulee jos pimeä moniosaajapuutarhasomppu tai -romppu Romaniasta kaataa puun naapurin autotallin päälle ja jää itsekin alle. Paikalle soitetaan poliisi joka noteeraa useamman rikosnimikkeen veropetoksesta työsuojelurikokseen. Kalliiksi tulee.

Halpatyövoimaa pitää sitäpaitsi aina vahtia ja patistella mikä on sekä rasittavaa että jopa vaarallista.

timo

Närpiö kopioinut tämän mallin Ruotsista ja siksi Anna-Maja Henriksson ylistää aina Närpiötä.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007984287.html

Pena

Klamydia – Närpiön Kansallislaulu https://www.youtube.com/watch?v=a7eoo7iCBAg

Anonyymi

Närpiön kunnan sosiaalituista yli puolet menee maahanmuuttajille. Sen ansiosta saamme talviaikaan kalliita tomaatteja ja kurkkuja, jotka eivät maistu millekään.

juhaII

Tässäpä sitä ”maahanmuuton” tuomaa ”talouskasvua” eräänlaisena stalinilaisella ”avo-keskitysleirityövoimalla”, jonka tuotannontekijälliset kustannukset ovat silkkaa orjatyövoimaa tai parhaimmillaankin vain halpatyövoimaa, josta ”työantaja” maksaa työntekijälle nimelliset korvaukset tehdystä työstä.

Nk. ”maahanmuutto” alikehittyneistä maista on eurooppalaisille yhteiskunnille erittäin vahingollista kaikilla mahdollisilla osa-alueilla, jotka vaikuttavat korruptoivasti terveeseen länsimaiseen yhteiskuntaan.

Eurooppalaiset valtiot ovat olleet sivistyksenb kehto ainakin niinä väliaikoina, jolloin eivät ole sotineet muiden eurooppalaisten valtioiden kanssa tai sitten ”itse4ään” vastaan.
Nyt euroopasta ollaan tekemässä aivan tarkoituksellisesti Afrikan ja muslimaiden sekasikiö, joka johtaa vain kaikkinaisen valkoisen yläluokkaisen ja keskiluokkaisen sivistyksen, koulutuksen, kulttuurin ja kristinuskonnollis-kreikkalaisfilosofisen yhteiskunta järjestyksen lopulliseen ”happikatooon”!

Perkele

Ruohoa leikatessa voi asiakkaalta myös irrota vaikka pää tai voi tulla muunlaista ullatusta

Minä

Ups, vahinko, tarkoitin vain tarjota ilmaisen parturoinnin kaupan päälle, hyvälle asiakkaalle.

Last edited 2 vuotta sitten by Minä
pöh

Kehitysmaista ei länsimaihin tule mitään hyvää. Ei ole koskaan tullut eikä koskaan tule.

Minä

Banaaneja, appelsiineja, mandariineja… siis hetelmiä kyllä tulee. Mausteet tulevat kehitysmaista enimmäkseen. Kaksijalkaisiakin tuodaan reilusti, mutta harvempi niitä haluaa ongelmineen.

Seppo Lehto

Termi ”kehitysmaa” on mustaa huumoria eli ryssäläinen sutka. Ei siellä mitää kehitystä ole vaan ylipopulaation kasvatusta ns länsimaiden avustuaessa kansoja lisääntymään ja täyttämään maapalloa

Minä

Kehitysavut passivoivat. Huomio on lisäavustuksissa, ei kehityksessä. Muutenkin länsimaista on menty auttamaan ja samalla ”autettu” esim. siinä, että vehnän viljely ei kannata, koska eurooppalainen vientituilla halvaksi tehty vehnä maksaa siellä kaupan hyllyllä liian vähän. Käytettyjä vaatteita on myyty halvalla, jotta autettaisiin, mutta samalla on paikallinen tekstiiliteollisuus mennyt kannattamattomaksi.

Näillä tavoin suorastaan estetään kehitys, koska eivät saa itse rakentaa yhteiskuntiaan, vaan ovat länsimaiden holhokkeja. Pitäisi vaan antaa niiden touhuta mitä touhuavat omilla avuillaan. Siitä se kehityskin lähtisi nousuun. Vain jotain koulutusta pitäisi tukea, ei mitään tekemistä.

Last edited 2 vuotta sitten by Minä
Kehittyy 1000 vuotta

Englanniksihan/kolonisatöörikielellä sana on ”developing country” mikä tarkoittaa kehittymässä olevaa maata. Vaan onpa tahti kovin verkkainen. ”Kehittyä” voi vaikka 500 vuotta, valmista ei tule koskaan ja aina ruinataan rahaa jotta voitaisiin kehittyä enemmän.

Ja kun kehitysmaalainen sompaa itsensä kehittyneeseen maahan aiheuttaa hän siellä yleensä kaaosta heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Anna-Maria Korhonen

Kyllä tämä ongelma on rantautunut jossakin muodossa jo Suomeen, eikä koske vain puutarha-alaa:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/riikkasoyring/265781-pakko-purkautua-mika-kaikki-tassa-maailmassa-vtuttaa-pk-yrittajyys-suomessa/

Minä

Matu siis saa toimia verottomasti ensimmäiset vuodet uudella yrityksellään. No, kun ne esim. kolme verotonta vuotta on täynnä, niin syntyy uusi yritys, joka jatkaa toimintaa ja omistaja on sukulainen. Taas rullaa veroetu täysillä. Näin on tehty Ruotsissa jo kauan. Siksi matut ovatkin saaneet hankituksi paljon pikkubisneksiä haltuunsa. Vero etu plus pimeä bisnes, jotta saisi hyvää liksaa ym. plus suojaväri, niin johan menee hyvin. Kanta-asukas ei saa sitä veroetua, vaan hänen tulee kuulemma hyväksyä yrittäjyyteen liittyvät riskit, on kuulemma Suomessa presidentti kertonut.

Työvoima

Tätä se SDP ajama ”työperäinen maahanmuutto”, myös aiheuttaa. Eli halpa työvoima vie osan hommista, kuten virolaiset ovat tehneet rakennusalalla.

Tästä on Halla Aho varoittanut.

Tuollainen ajoleikkuri kuluttaa muuten bensaa 12hv moottorilla 1,5 litraa bensaa tunnissa.

Seppo Lehto

Itse ihmettelen tuollaisten ajoleikkureiden käyttöä mm hautausmailla ja yleensäkin kaupunkialueilla, jollei kyseessä ole golfkenttään verrattava alue.
Työterveydenkin kannalta erittäin veltostuttava veritukoksille altistava. Kävellen ruohonleikkurin kanssa parempi jälki, vähempi bensaa ja ei tarvita erikseen peräkärryä kuljetukseen vaan kulkee auton peräosassa.
https://Ruohonleikkausta.blogspot.com tapaan suosittelen.

MattiS

Vie hommat ja vie osaamisen. Kyllä itse ainakin maksan mieluusti siitä että homma tehdään ja se tehdään kunnolla.

Olavi Lehto

Juu huonolla korvauksella en tee mitään, jollei käteistä ilmaannu, niin lähden pois kohteesta. Näin tapahtuu muutaman kerran vuodessa.
Kissa kiitoksella elää

Minä

Toisessa bisneksessä Tukholmassa koin tuon tapaisen ongelman. Kun oikeauskoiset ryhtyivät siihen bisnekseen, tippuivat hinnat olemattoman alhaisiksi, eikä se enää ollut kannattavaa. Millä aiemmin tienasi kohtuullisesti, ei enää tienannut oikein mitään. Piti lopettaa se touhu ja keksiä muuta tekemistä.

ernesti_loosonen

ruotsista tuotu jäävuorisalaatti aiheutti salmonellan 450:lle jyväskylän päiväkodeissa, väkisinkin tulee mieleen että olisiko ollut kehareiden pakkaamaa..

Fatwantarkistaja

Tietenkin se on, muut osaavat pestä kätensä ja käyttää kertakäyttöhanskoja. Nyt ei kukaan kuollut, ehkä ensi kerralla sitten tulee tulostakin.

Seppo Lehto

Pakko sanoa, että heikkoa tämä suomalaisten miesten, ei vain vierasperäisten käsienpesu kun käyvät julkisissa vessoissa esim yliopisto, ravintolat, mitä se onkaan kotosalla.

Olen joutunut jopa sukuun naituja miesoletettuja muistuttamaan siellä on vesihana, saippuaa ja käsipyyhe.
Siksi en mielelläni kättele ketään vaan jaa mieluummin Herran siunausta. Se on takuulla hygieenistä aina.
Seppo Lehto Ajan Suunta pt

MattiS

Aika jännä jos näin on. Minut on pienestä pitäen opetettu käsienpesuun, ja saman opettanut omille lapsilleni. Se on niin automaattinen ja itsestään selvä asia ettei ole tullut mieleen että tämä olisi ongelma suomalaisten miesten keskuudessa.

Nyt miehet jumalauta, itsestään niskasta kiinni ja vessakäynnin jälkeen ne kädet pestään, prkl!

Reijo Ruotsalainen

Kyseessä on sinänsä perustavanlaatuinen kysymys että sillä on klassisesti eroteltu paperityötä ja ruumiillista työtä tekevät miehet. Paperityömiehet pesevät kätensä kusemisen jälkeen, mutta tosityömiehet pesevät kätensä ennen kusemista.

Seppo Lehto

Kyllä kädet on hyvä pestä ennen ja jälkeen on sitten ollut sillipurkilla tai sillä paremmalla sillipurkilla, ennen ja jälkeen omankin kusemisen.
Itseni tunnettiin jo varusmiesaikaan ”hygieenikkona”. 1 kenttäpullo oli kullia varten ja toinen juomiseen.
Harmitti joitakin kateellisia kun pesin kullin ennen nukkumaanmenoakin siellä missä toiset naamansa 😉
Sanoin toisillekin peskää tekin veijarinne ja kätenne.
En haissut silsalle toisin kuin muut metsäretken tai Hätilän jälkeen.
Mielelläni en ollut samoissa teltoissa toisten kanssa kun tuntui että silli ja tupakka vain haisee.
Valitsin mieluummin vartiovuoron haisevan seuran sijaan.

Reijo Ruotsalainen

Tästä tulikin mieleen juttu vuosikymmenien takaa: Mihin suomalainen mies tarvitsee KELAn (ex-)pääjohtajaa?

No, ainakin panon jälkeen tarvii Jorma Huuhtasta.

Seppo Lehto

Puutarhaäijä sai viestin että täällä odotetaan kommentointia Mauri Peltolalta whatsupin kautta kun olin aamutoimilla tuottamassa kotoperäistä lannoitetta mikä huuhdotaan vesistöihin luonnonmukaisen kompostorin sijaan, mikä pitäisi olla kaupungeissakin pakollinen joka kerrostalossa ja rivarissa.

On havaittu jo vuosia että kun teet tarjouksia niin olettama on että työ ei saisi maksaa mitään, kun verrannollisena tarjousten tekijänä on sdp:n mokutusyhtiö sarka tmv Tampereen talousalueella.
Ko (lähinnä sdp edustajia ko yhtiöissä) puolueiden hallinnoimien mokutusyhtiöiden kautta liikkuu 1-2 autoa pakuja yleensä mistä pullahtaa eu- ja afrikkaperäisiä lumilapion, leikkureiden kanssa tekemään hommat ”halvalla”. Unohdetaan että nämä tahot saavat kotouttamisrahaa enempi kuin suomalainen opiskelija opintotukea tai toimeentulotukea.

Kun lasketaan mistä tulee väite että työni olisi kallista verrattuna näihin sätkähuulessa kulkeviin taikamattoporukkoihin niin laittakaa laskukone käyntiin.

VR työmatkustaja

Suoli Oy:n älykköpäättäjät ajavat samaa suoleen.

Toiset ryöstöverotetaan ja toiset niin halutessaan saa tehdä asiat pimeänä. Kukaan ei valvo.

Edes junissa ei lippuja kysytä eräiltä.

Last edited 2 vuotta sitten by VR työmatkustaja
sähköpaimen

Eikös joku aikoinaan todennut että hyvinvointivaltio ja avoimet rajat eivät sovi yhteen.
Vähitellen se hyvinvointi supistuu herrojen herkuksi kun entinen keskiluokka yrittää epätoivoisesti puolittaa menojaan koska sen tulot ovat puolittuneet.