Rahansiirrot kehitysmaihin vaikeutuvat

All that you must know about Hawala Transactions
Lähi-idässä ja Afrikassa toimii eräänlainen epävirallinen pankkisysteemi ”hawala”. Hawala-systeemiä käytetään useimmiten sellaisissa maissa, joissa ei ole mitään oikeaa pankkisysteemiä.

Hawala voisi verrata esim. Wester Unionin systeemiin lähettää rahaa toiselle puolelle maailmaa, pienillä poikkeuksilla. Hawala on eräänlainen ”pankkiirien” yhteenliittymä. Kun asiakas haluaa lähettää rahaa, niin hän menee paikallisen pankkiirin juttusille. Pankkiiri kirjoittaa asiakkaalle velkatunnisteen, jonka asiakas lähettää henkilölle, jolle haluaa rahaa lähettää.

Rahan vastaanottaja menee oman paikallisen pankkiirin juttusille ja todistaa tällä velkatunnisteella rahan siirron ja saa sitä vastaan rahansa paikallisessa valuutassa. Pankkiiri ottaa pienen välityspalkkion välistä ja pankkiirit sopivat myöhemmin keskenään, että miten heidän välinen ”velka” hoidetaan.

Hawala-systeemi perustuu jollain tapaa islamilaiseen sharia-lakiin ja systeemi on käytössä islamilaisissa maissa, paitsi…

 

Se on hyvin yleinen rahan siirto väline myös länsimaiden ja kehitysmaiden välillä. Jokaisessa maahanmuuttajalähiössä on omat rahanvälittäjänsä eli pankkiirinsa, jotka lähettävät rahaa Ruotsista esimerkiksi Somaliaan. Olen itse pohtinut usein, että miten Somaliaan muka voi lähettää rahaa Wester Unionin tai Forexin kautta, mutta eihän sitä rahaa Somaliaan lähetetäkään niiden kautta vaan tämä hawala-systeemi selittää kaiken.

 

Nyt Ruotsissa on syntynyt ongelma, nimittäin oikeat pankit, kuten Nordea, Swedbank ja SEB, ovat alkaneet sulkea näiden hawala-pankkiirien firmojen pankkitilejä. Sverigesradion uutisten mukaan reilu kymmenen hawala-yhtiön pankkitilit on suljettu.

Pankkitilien sulkemisen taustalla on vuonna 2017 tiukentuneet pankkilait rahanpesua ja terrorirahoitusta vastaan ja tätä on käytetty perusteluna tilien sulkemiselle. Pankit eivät voi seurata mistä raha tulee ja mihin se menee.

Tämä taas on aiheuttanut mm. somalialaisissa paniikkia. Muuan nainen kertoo Sverigesradiolle:

– Olen todella huolestunut. Mehän täältä Ruotsista elätämme lapsemme ja perheemme, jotka asuvat Somaliassa, koska käymme töissä. Ne ovat meidän rahojamme. Meidän pitää lähettää rahaa perheille, serkuille ja sukulaisille, jotka tarvitsevat apua.

Artikkelissa kerrotaan, että jos hawala-yhtiöt eivät voi toimia vapaasti, niin tapahtuu ilmiö, jossa raha nostetaan käteisenä kerran kuussa ja miljoonia euroja ja kruunuja kuskataan nahkasalkuissa lentokoneilla kehitysmaihin. Tämä ilmiö näkyy jo selvästi mm. Arlandan lentokentällä.

Subscribe
Notify of
guest
25 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pankkiparturi Ali
Pankkiparturi Ali
11.7.2021 17:32

Ghettolähiöissä on putiikkeja joissa samassa pikkulukaalissa on sekä parturi, matkatoimisto että rahanvälitystoimisto. Varmaan sama ukko hoitaa kaikki virat. Taisi olla just siellä missä poliisi ammuttiin. Firman nimi oli muistaakseni Ali (Frisör, Resebyrå, Växlingskontor).

K J
K J
11.7.2021 17:43

Kuuntele tää biisi, mikä on Maustetyttöjen biisi. Ne ennen sanoi n-sanan ja on nyt jotenkin paitsiossa musiikkiteollisuudessa. Rumba uutisoi myöskin tästä.

Meidän puolella:

https://www.youtube.com/watch?v=9ljq16G060s

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
11.7.2021 18:02
Vastaa...  K J

Oli hyvä kappale, olen vähän karsastanut nuorten musaa, kun laulavat nenäänsä. Mutta hyvät lyriikat, tulee mieleen Gösta Sundqvist ja Tavaramarkkinat. Taidankin kuunnella niiden muutkin biisit.

K J
K J
11.7.2021 18:25
Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
11.7.2021 19:01
Vastaa...  K J

Tulee huono olo tuosta Rumban toimittajan painostuksesta. Minusta jonkun sanan käytöstä julkinen anteeksipyyntö on ylimitoitettua. Yksilöltä kuuluu pyytää anteeksi, jos tätä on loukannut. Kollektiivisen tason anteeksi pyynnöt kuuluvat valtion päämiehille ja maailmantähdille. Meillä on yhtäkkiä täällä kunniavieraita ja kaikkien pitää varoittamatta osata polvistua heidän edessään tai tulee julkinen nöyryytys. Tässä on tiettyä henkistä julmuutta.

K J
K J
12.7.2021 01:54

Misery.

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
11.7.2021 17:48

”Mehän täältä Ruotsista elätämme lapsemme ja perheemme, jotka asuvat Somaliassa, koska käymme töissä.”

Tarkemmin ottaen heistä 15% käy töissä, loput nostavat tukia. Mutta hetkinen, eikö sieltä Somaliasta oltu sotaa paossa, miten sinne nyt on lapset jätetty sodan jalkoihin? Meitä on pantu Halwalla.

CvK
CvK
11.7.2021 22:09

Tästä vertailukohta Suomesta vuodelta 2013… ja ajatelkaas että jos jopa 15% käy töissä, niin mistä tämä raha tulee ja paljonko per hemmo sitä käytetään tämän hawala-systeemin läpi, ehkäpä taikaseinän edut ovat liian suuria:

http://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/terrorismin-rahoitusta-satasella-kuussa/6283128

Suomesta lähtee joka kuukausi noin 600 000 euroa Somaliaan, kertoi Helsingin Sanomat vuosi sitten (HS 13.8.2013).

Valtsu
Valtsu
11.7.2021 18:03

”Olen todella huolestunut. Mehän täältä Ruotsista elätämme lapsemme ja perheemme, jotka asuvat Somaliassa, koska käymme töissä. Ne ovat meidän rahojamme.”

Aika kauniisti sanottu sosiaalietuuksista ja meidän rahoistamme. Millähän prosentilla somppujen Kela-tuet lähtevät Somaliaan? Hyvin ovat ainakin Forexin jonossa edustettuina.

Lopuksi voisin siteerata aikamme suurta ajattelijaa:”Me elätämme teitä eikä päinvastoin. Vähän rispektiä”.

Kotikyrpäavustaja
Kotikyrpäavustaja
12.7.2021 00:17
Vastaa...  Valtsu

Husu maanisäksi myös Ruotsissa!

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
12.7.2021 07:22
Vastaa...  Valtsu

”Kelassa” käynti vastaa työtä.

Unelma Painajainen
Unelma Painajainen
11.7.2021 18:05

Häh, Somaliassa ei ole edes virallisia pankkeja?! No, nehän tietty ryöstettäisiin päivittäin.

Antti Tifa
Antti Tifa
11.7.2021 19:02

Lentokentillä pätee rajasummat mitä matkustajalla saa olla käteisenä kun poistuu maasta ja EU-alueelta. Muistaakseni vain 15 000€. Tätä ylittävästä määrästä on tehtävä ilmoitus, käyttötarkoitus ja saatava lupa. Sompuille voipi tulla ullatuksia kun rahakoirut tai läpivalaisu paljastaa valuutan laittoman kuljetuksen. Siinä puikulapäällä voi mennä hermo. Turkissa jäi kiinni somppu jolla suomen kansalaisuus ja 250 000 käteistä päällä. Jätti hätäpäissään jonkun taksin takapenkille mutta kuski toi hivakan kentälle ja puikulapäälle. Viranomaiset olivat kovasti kiinnostuneista rahojen alkuperästä ja mihin somppu aikoi ne käyttää. Epäiltiin rahoilla avustettavan ISIS-kalifaattia.

Perkele
Perkele
11.7.2021 20:26

Mitä vittua ne tekee rahalla kun ne ryöstää kaiken muutenkin?

Valkoinenheterolesbo
Valkoinenheterolesbo
11.7.2021 20:42

Eli nyt valehtelemalla turvapaikan saaneiden ilmaisrahojen turvalliseen kotimaahan lähettämisestä tehdään vaikeaa. Tämähän on RASISMIA !!!!!!

juhaII
juhaII
11.7.2021 22:29

Olen varma ettei Suomessa tule olemaan minkäänmoista ongelmaa matujen rahan siirtojen suhteen, sillä hölmölässä osataan… – olla hölmöimmistä hölmöimpiä!

Kotikyrpäavustaja
Kotikyrpäavustaja
12.7.2021 00:14

Mutta nuukia ovat, eivät maksa mitään siitä kun kotiavustajan virassaan työntävät haisevan, syyrialaisen mulkkunsa 90-vuotiaan mummon suuhun ja väittävät että mummoa halusi imeä väenväkisin! Naama ja nimi olisi mukava löytää:

https://www.google.com/search?q=pite%C3%A5+v%C3%A5ldt%C3%A4kt&rlz=1C9BKJA_enSE678SE678&oq=pite%C3%A5+v%C3%A5ldt%C3%A4kt&aqs=chrome..69i57.15773j0j7&hl=sv&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Kukavaan
Kukavaan
12.7.2021 01:42
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Tämä herra sai neljän vuoden vankeusrangaistuksen ja maasta karkotuksen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/fyra-ars-fangelse-for-valdtakt-mot-90-arig-kvinna

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
12.7.2021 07:19
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Tuo nimi on ainakin mongerrettu kyrpä suussa ja kirjattu virallisiin papereihin.

Syrian Hyppykuppa
Syrian Hyppykuppa
12.7.2021 08:11
Vastaa...  Fatwantarkistaja

Se lienee oikeasti Suckme Suckminsarveani?

Embo
Embo
12.7.2021 09:46
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Muistan elävästi kun olin karmaisevan vatsataudin kourissa, aina kun pöntölle istahdin niin kuului hirveä Fhmi Fakhreldeenalsharani- ääni perseestä. Kiva kuulla että se pääsi mun pöntöstä ihan oikeisiin töihin!

Tullin syytä herätä
Tullin syytä herätä
12.7.2021 17:22

Nyt kun raha liikkuu riihikuivana maasta ulos niin jokainen lähtijä ratsattava ja selvitettävä rahan alkuperä, siihen asti raha oltava takavarikossa.

Sisulainen
Sisulainen
14.7.2021 22:25

Niin no sinänsä tuo Havalan tapainen systeemi on ollut käytössä iät ja ajat, jo ajalta ennen Rooman valtakuntaa. Ts joku tunnettu rahamies kirjoitti paperin jossa todistaa että henkilö x on antanut näin ja näin paljon rahaa hänelle, sitten matkamies x määränpäässä menee sikäläisen rahamiehen juttusille, näyttää asiakirjaa ja saa rahat miinus rahamiehen ottaman korvauksen. Nämä isot rahamiehet sitten setvivät asiat keskenään. Kätevä ryövärivarma tapa kuskata fyrkkaa aikana jolloin raha oli yleensä enemmän tai vähemmän painavaa metallia. Ts. ei mikään islamilainen idea sinänsä.

trackback

[…] Hawalasta tarkemmin: Rahansiirrot kehitysmaihin vaikeutuvat […]