Tanska pakkotestaa pakkopalautettavia

Kaikki Euroopan maat ovat koronan takia joutuneet tilanteeseen, jossa maassa laittomasti olevia kehitysmaista tulleita miehiä ei voida palauttaa, paitsi Tanskassa.

Esimerkiksi Ruotsi on käytännössä kokonaan lopettanut henkilöiden palautukset, joilla on kielteinen oleskelulupa tai oikeuden antama karkotuspäätös. Kyse on siitä, että kaikki vastaanottavat maat vaativat maahan saapuvalta henkilöltä negatiivisen koronatestin.

Jos testitulosta ei ole, niin silloin käy niin, että karkotus siirtyy tulevaisuuteen. Palautettavat ovat käyttäneet tätä hyväkseen ja kieltäytyneet systemaattisesti koronatestistä.

Tanskassa taas ollaan päädytty toiseen käyttäytymismalliin. Nimittäin maa tekee pakkopalautettaville testin periaatteella ”tehdään testi tai itketään ja tehdään testi”. Kahdessa tapauksessa pakkopalautettavalle on tehty ns. väkivaltaisesti koronatesti ja 15 muussa tapauksessa testi on tehty siten, että ei ole tarvinnut itkeä.

Asiasta kertoo Jyllands Posten. Tanska palauttelee tällä hetkellä säännöllisesti kotimaihinsa laittomia, kielteisen saaneita tai muulla tavoin karkotettavaksi määrättyjä henkilöitä.