Oliko Hällbyn vankilan vartijat oikeita vartijoita?

Hällbyn vankilan panttidraama osoitti taas ainakin yhden asian, nimittäin median suhteellisuuden tajun puutteen SEKÄ sen, että olivatko vankilassa olleet vartijat oikeasti edes vartijoita.

Ensinnäkin, vangilla on oikeus ajaa partaansa ja se on jopa suositeltavaa. Pitkän parran kätköön voi piilottaa huumeita tai muuta pientä tavaraa. Vankilan kanttiinista voi ostaa parranajovehkeitä ihan samalla tavalla kuin marketisssa. Joku ostaa halpoja kertakäyttöteriä ja rahamiehet käyttävät saldoa Giletten 3Machiin. Jos vangilla ei ole omaa rahaa, niin veronmaksaja kustantaa ns. hygieniapakkauksen, joka sisältää muutaman niitä keltaisia kertakäyttö parranajoteriä.

Jos ennen vanhaan Kakolassa joku vanki olisi mennyt pamppujen koppiin jollakin partakoneen terällä varustetulla “veitsellä”, niin vanhan liiton pamput olisivat nauraneet paskaiset naurut. “Eikö Paavo ole saanut iltalääkkeitä vai mikä riivaa?”

On tietenkin mahdollista, että vanki ottaa takaapäin kuristusotteen ja partakoneesta irroitetun terän avulla uhkaa vartijaa. Vartija tässä tilanteessa tyynnyttelee, että ota iisisti. Että sillä muutaman sentin pituisella teräaseella ei tule vahingossa haavaa kaulaan.

Mutta eihän tämä tilanne voi jatkua loputtomiin! Se voi jatkua minuutin, pari, ehkä kymmenen, mutta jossain vaiheessa vartija ymmärtää, että uhkaajan ote herpaantuu ja silloin ei tarvitse kuin vaikkapa tiputtautua maahan ja pääsee irti itse uhkaus- eli kuristusotteesta.

Uhkaaja ei käytännössä voi jatkaa sitä kuristus- uhkausotetta kovin pitkään. Se on mahdotonta ainakin niin kauan, että paistetaan 20 pizzaa. Jokainen poliisi, oikea vartija tai mikä tahansa henkilö, joka on perehtynyt vähänkään turvallisuusalan asioihin, niin ymmärtää, että jollakin kertakäyttöpartaveitsellä ei yksinkertaisesti voi uhkailla toista ihmistä kuin muutaman minuutin. Eli sen aikaa kun se teräase on kaulalla. Mutta jossain vaiheessa uhkaajan ote herpaantuu ja silloin pitää toimia.

 

Verrataanpa asioita. Juha Valjakkala karkasi Riihimäen vankilasta ottamalla vankilan koulun opettajan panttivangiksi. Valjakkala oli saanut sisälle vankilaan oikean pistoolin, jossa oikeat patruunat. Kun vankilasta oltiin menossa ulos, niin Valjakkala kohtasi portilla aseellisen vartijan. Valjakkala ja vartija osoittivat toisiaan aseella.

Miksi Valjakkala sitten pääsi ulos? Siksi, että Valjakkala ymmärsi, että vartijan sormi ei ollut liipaisimella, vaan sen pistoolin suojarenkulan ulkopuolella. Vartija taas tajusi omalta osaltaan asiaan, että Valjakkalan sormi oli liipaisimella. Ei olisi ollut kahta sanaa kumpi olisi voittanut.

Vartija laski tässä tilanteessa aseensa ja päästi Valjakkalan portin läpi.

Valjakkalan tilanteessa kaikki ymmärsivät, että nyt on tosi tilanne elämästä ja kuolemasta. Hänellä oli käsissään tappava ase ja tilanne hallinnassa. Kun taas Hällbyn jorkeilla tappava ote kesti ehkä minuutin pari.

 

Kysymys kuuluu, että mitä ihmettä siellä Hällbyn vankilassa on touhuttu sen jälkeen, kun “tappava ote” on ollut ohi? Ollaanko siellä istuttu pamppujen kopissa väliajalla kaffeella ja pullalla, kun on soitettu poliisiin, että kebab-pizzaa pitää saada?

On aivan käsittämätöntä, että miten ykköstason vankilassa vanki pystyy ottamaan koko vankilan haltuun jollakin kertakäyttöpartaterällä? Sen jälkeen soittelemaan pizzeriaan, että pizzaa pitää saada.

 

Oli miten oli, niin tapahtuma tulee johtamaan siihen, että Ruotsissa tarkastellaan millaisia parranajovälineitä miesvangeille annetaan. Kun oikeasti pitäisi tarkastella sitä, että millaisia vartijoita kyseissä vankilassa on ollut.

Subscribe
Notify of
guest
34 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tuli vaan mieleen
Tuli vaan mieleen
23.7.2021 04:20

Vartijoilta tietysti otettiin aseet, sitten vangeilla oli ampuma-aseet ja kaasut.

Vartijat tietenkin olivat myös käsiraudoissa ja kiinni esim. tuoleissa.

Näköislehti
Näköislehti
23.7.2021 07:28
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Saippuasta tehty näköisase ja kiivihedelmä kranaatti

Kauhee ase
Kauhee ase
23.7.2021 09:19
Vastaa...  Näköislehti

Lihavalle naisvartijalle kun näyttää 15cm tanassa olevaa asetta se putoaa heti naurusta polvilleen, helppo selkävoitto.

Dickie
Dickie
23.7.2021 05:13

olis uhannu hammas harjalla täh

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
23.7.2021 07:41

Entä jos koko keissi oli järjestetty näytelmä Löfvenin suosion kohentamiseksi? 20 pizzaa ja helikopteri. Helikopteri sentään, mutta lapsukaiset mussuttavat tyytyväisinä kebab-pizzoja. Ainakin suomalaisessa mediassa on aukko, mitä tapahtui yhden vangin vapauttamisen pizzoja vastaan ja vankien antautumisen välillä.

Vitt..Stadilainen
Vitt..Stadilainen
23.7.2021 08:29

IL: “Nyt puhuu murhaajien Ruotsissa panttivangiksi ottama Alexander: ”En voi hyvin”” &

“– Kun jotain tällaista tapahtuu, on selvää, etten voi hyvin. Olen juuri nyt äitini, sisareni sekä vaimoni kanssa, hän kertoo.” +

“– Nukuin vain vähän. Nukuin puoli tuntia, heräsin uudelleen, ja nukahdin taas, hän kuvailee.”

Olisi hyvä jos tämä juttu seurattaisiin loppuun asti, että saadaan selville ainakin minkälaisen mädätysprosessin tuloksena siihen vankilaan on laitettu töihin tuollaisia……

Daavidin poika
Daavidin poika
23.7.2021 09:00

Onhan tämä kyllä todella outo, ja samalla huvittava tapaus. Ei taida olla vielä julkaistu tietoa siitä, että oliko vanginvartijat riikinruotsalaisia.? Tai ehkä uus-ruotsalaisia Hadzibullah ja Ahmed.? Entä pizza leipuri, oliko hän riikinruotsalainen.?

Kyllä Ruotsi on gangstereiden vallassa, jopa vakilatasolla. Toivottavasti poliitikot joita äänestämme Suomessa aika-ajoin ei päästä tilanteita Ruotsin mittakaavaan.

pöh
pöh
23.7.2021 10:19

Ois sanottu että sori tulikin vahingossa kinkkupizzaa, toivottavasti maistui.
Sitte ois nähty kunnon vankilamellakka.

Pizza-Hizzari
Pizza-Hizzari
23.7.2021 10:59

Olisiko onnistunut Venäjän Putinkivankilassa moinen naurettava episodi?
Entä jossain Njyyjorkissa tai Alabamassa?
Filippiineillä?
Brasiliassa?
Kiinassa?

Ruotsissa on kaikki mitä ikinä voi kuvitella tapahtuvan mahdollista koska maa ja sen valtakoneisto on kuin kaurapuuroa sukassa, yhtä älykästä ja rispektiä herättävää.
Voin kuvitella miten maailmalla nauretaan Ruotsin touhuille ja hizzaripizzahallitukselle..

Moonman
Moonman
24.7.2021 11:42
Vastaa...  Pizza-Hizzari

Jotenkin kun intuitiivisesti tietää millaisia sosialismin ja ihmisoikeuksien pehmentämiä lössöjä pohjoismaalaiset ovat, niin jotain tällaista voi odottaa.. mutta putin-vankilassa tai ameriikassa, ei ikinä, kun siellä vartijat lähtevät siitä, että vangit voivat yrittää tappaa heidät jos väärään aikaan kääntää selän…

This is Sweden!
This is Sweden!
23.7.2021 11:04

Mistäs sen tietää vaikka siellä vartijakopissa olisi pidetty kokkeli-seksiorgiat pizzaa odotellessa?

Rullattu
Rullattu
23.7.2021 12:12

Ei tule vaarallista haavaa partakoneen terällä, että hä?
Ko terällä voi vetää kurkkusuonet auki ja sekö ei ole vaarallista?
Voi myös kirjaimellisesti viiltää vaikka suolet pellolle, eihän sekään ole vaarallista?
Nopekätinen tekee vartioista fileitä pelkällä “partakoneen terällä”.

Myötäkarvaan
Myötäkarvaan
23.7.2021 13:10
Vastaa...  Rullattu

Vedettiinkö kaulasuoni auki? Luehan artikkeli uudestaan, niin huomannet mistä siinä oli kyse.

Rullattu
Rullattu
23.7.2021 20:06
Vastaa...  Myötäkarvaan

Lue ite.
Missäkö kohtaa kirjoitin noin, ota nyt hiukan vähemmän latrinkia.
Minä kylläkin kerroin mitä tuolla partakoneen terällä oikeasti voi aiheuttaa, sitä kun jutussa aivan selvään väheksyttiin ko aiheuttamaa vahinkoa, sitähän tuossa tapauksessa ei tehty.

Kakku på Kakku
Kakku på Kakku
23.7.2021 12:17

Vangit putkaan! Vankilassa jo istuvat miehet on nyt vangittu. Pääsevät lähemmäksi pizzerioita ja kebabvartaita, nam. Kukaties kiinakuppiloitakin.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/mannen-begars-haktade-for-manniskorov-efter-gisslantagandet

CvK
CvK
23.7.2021 12:47

“tulee johtamaan siihen, että Ruotsissa tarkastellaan millaisia parranajovälineitä miesvangeille annetaan.”

Parranajo on haram kalifaateissa, kuten swedistaniassa.

Jos tämä oli ykköstason vankila, niin millaista rupusakkia onkaan löysemmissä vankiloissa vartijoina?

Sami
Sami
24.7.2021 02:41
Vastaa...  CvK

Onneksi panttivankina ollut , oman kertomuksensa mukaan huonovointinen Alexander pääsi äitinsä ja siskonsa luo heidän lohdutettavaksi.

Nakitjamuusi
Nakitjamuusi
23.7.2021 14:28

Ruotsissahan on se huippuvankila Fenix kaikkein vaarallisimmille roistoille. Jos siellä asuvat (s)venkulat ottavat panttivankeja vaikkapa hammastikkujen avulla niin minkälaisiin ruokavaatimuksiin voidaan suostua:

Janssonin kiusaus?
Lindströmin pihvi?
Hapansilakka manteliperunoilla?
Filé Mignon Black and White?

Sami
Sami
24.7.2021 02:38
Vastaa...  Nakitjamuusi

Vastaus: Siperialaisen vankilan ruokavalio -kaurapuuro.

Paha kakka
Paha kakka
23.7.2021 19:47

Kävi vartijoille siinä työtapaturma, mutta brittipoliisillekin sattui melko nolo homma

https://youtu.be/KMapW93BpmU

Sattui vielä autollinen rosvoja paikalle virnuilemaan.

Sami
Sami
24.7.2021 02:36
Vastaa...  Paha kakka

Poliisivoimiin ei valita parhaita järjestyksen pitäjiä, vaan punavihreästi ideologisesti oikeaoppisia pönkittämään punavihreiden valtaa. Punavihreille turvallisuus ja järjestys ovat toisarvoisia asioita, tärkeintä heille on ideologinen oikeaoppisuus. Punavihreä valitsemalla ja pestaamalle poliisille voi sattua “vahinko”, jos hän on leikkinyt koko edellisen yön pakoputkileikkejä aviomiehensä kanssa.

juhaII
juhaII
23.7.2021 22:49

Ruotsissa eivät taida “oikeita” paljoa mitkään viranomaiset, jos asioita ajatellaan entisten “rautakausien” perusteella, jolloin “miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Hiii-oi!!!”

Dickie
Dickie
24.7.2021 03:10

Mä..sanoin joh…4 vuot sit…myös ss johdolle..et..suvakit..ei milloinkaaan luovu valitusta linjasta….vaikka olisseim 1 tero isku per päivä…ihan siis vastaava..mitä.Hitukka ampu ittess vasta kuiin punaarmeija oli lähel hänen bnkkeriaan..eli.. miikään järkipuhe..ei enää auta

Pizzastan Pizzagate
Pizzastan Pizzagate
24.7.2021 12:17

Fisksätrassa pizzeria-ammuntaa tänään, Solnan Huvudstassa poksahti jonkinlainen pommi ravintolan lähellä äskettäin ja myös auto poksahti jossakin päin Ruotsia. Ja Iranin sotalaivat seilaavat Itämeressä ihan pokkana demonstreeraamassa.

Onko Veli Venäläisellä aikomus aloittaa WW3 tosissaan liittolaisineen? Ruotsinkin kannattaisi vaan pitää pienempää suuta eikä ärsyttää isoja, arvaamattomia valtioita. Ruotsilla ei ole tosipaikan tullen mitään mitä pistää vastaan, paitsi Capricciosa ja Vesuvio ja jokunen luudanvarsi.

Vartiomiehet hoi
Vartiomiehet hoi
24.7.2021 13:53

Iranissa saattaa olla väestöllä halua isommalla porukalla siirtyä pohjolaan, öljybisnes alkaa hiipua ja jollain olisi elettävä.

Heidän omalla ja lähialueiden valtioilla on kovasti kuumaa ja kuivuusongelmaa saattaa tulla kun koko ajan kuumenee lisää, kyllä täällä valppaana kannattaa olla.

Big l
Big l
24.7.2021 12:20

Kytät itkee televisiossa, vanginvartijat kusee housuunsa kun joku näyttää partaterää. Ei jumalauta mitä paskaa. Ruotsin voi valloittaa tyyliin kärpäslätkällä aseistautunut puliukko

Qroquius Kad
Qroquius Kad
24.7.2021 15:56

Osaisiko joku kertoa mitä nämä kaappaajien aseet oikeasti olivat?

Täällä hoetaan “partakoneen teriä”. Eivät varmasti olleet, vaan partahöylänteriä.
Oleellista on, oliko ne irrotettu kertakäyttöisistä muovisista naamanrepijöistä vai olivatko ne klassisen partahöylän vaihtoteriä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Safety_razor#/media/File:Parker-76R_Safety_Razor.jpg

Nimittäin näitä jälkimmäisiä nähtiin Suomen kaduilla viime vuosituhannen lopulla, olivat varsinkin teinityttöjen suosiossa:

kahden puhelinkortin väliin liimattiin partaterä puoliksi ulkona. Viritys kulkee ravintolaan ja vaikka lentokoneeseen lompakossa, ja leikkuuteho on sama kuin mattoveitsellä.
Ovat oikeasti vaarallisia.

Niinpä siis:
mitä teriä nämä kyseessä olleet olivat?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
24.7.2021 17:23
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Niin sitähän mä juur tarkotin, sanoi Janne Kiviuori.
Että miten näiden naamanrepijöiden, joista epäilemättä meillä kaikilla on kokemusta, ohuista ja lyhyistä teränpätkistä voi saada uskottavan teräseen?

Mäkynen
Mäkynen
24.7.2021 19:20

Edelleen hämmästyttää tapahtumien kulku. Vangit ovat siis päässeet jotenkin asemaan, että voivat esittää jotain vaatimuksia. Vangit: “Me vaadimme helikopterin.” Neuvotteljat: “No ette saa, sitäpaitsi ettehän te osaa edes lentää sitä.” Vangit: “Jaha. No sitten me vaadimme kebabit”. Ja tässävaiheessa sitä huomaa kirjoittavansa jotain sketsisarjaa.

Alpo
Alpo
25.7.2021 09:30

Vangit ottavat partahöylän terän metalliosan irti ja sulattavat esim. muovilusikan varteen tämän terän. Näitä löytyy Suomessakin vankien selleistä jatkuvasti eikä niistä edes viitsitä tehdä juttua sen kummemmin. Silloin kun oli puhelinkortit vankien hallussa, jotkut terottivat kortin syrjän ja se leikkasi kuin veitsi. Hyvän terän saa myös esim. tonnikala- tai ananaspurkin kannesta. Kyllähän näitä on nähty. Lapsellinen juttu suostua panttivangiksi tuon onnettoman “terän” uhkaamana! No, Ruotsi on mikä on, siellä vain diskuteerataan….Muistan kun Kumlan “vartijat” luovuttivat omat kännykkänsä ammattirikollisille että nämä pystyivat olemaan mukana bisneksissä myös vankilasta käsin. Samassa vankilassa vartijat halailivat oikeuteen meneviä rikollisia ja toivottivat onnea! Varsinaisia jaxuhaleja! On sitä kaikenlaista.

Kusinen Kännikala
25.7.2021 18:53

Kuinka helvetissä on edes mahdollista, että venkulat pääsevät lonnimaan vapaasti henkilökunnan alueelle, eihän tuollainen pulju ole mitään vankilaa saatana nähnytkään.