Mummon paperinhakureissu – miten 91-vuotias mummo tuli nykyaikaan

Byrokratia on kyllä sellaista perkelettä, että se pitäisi kitkeä maan päältä vaikka väkisin. Ja byrokraattien suihin pitäisi tunkea ne kaikki paperit ja tuplaleimat päälle.

Tuossa lomalla tapasin vanhaa tätiäni, 91 vuotta. Pirteä mummo ja monta vuotta vielä elämää edessä. Mummeli on kuitenkin siinä mielessä väliinputoaja, että ensinnäkin asuu maaseudulla, josta on lähimpään Osuuspankkiin matkaa 15 kilometriä. Toiseksi mummeli ei ole ikinä opetellut käyttämään mitään tietotekniikan viimeisimpiä vempeleitä. Nokian vanhan liiton kännykänkin opetteleminen oli iso työ. Kännykkäpuhelin kuitenkin piti hankkia, sillä lankaliittymä tullaan jonakin päivänä lopettamaan.

Näin ollen on aivan selvää, että mummeli ei ikinä oppisi käyttämään mitään pankkisovellusta. On edes turha puhua mistään tietokoneesta, jolla hoitaisi pankkiasioitaan.

Homma on tähän asti rullannut siten, että mummeli käy nostamassa kerran kuukaudessa pankin konttorista x-määrän euroja käteisenä ja osaa jopa maksaa ostoksensa pankkikortilla. Tosin pankkiautomaasta hän ei osaa nostaa rahaa. Isolle kirkolle pääsee vanhusten palvelutaksilla kerran viikossa.

Mummeli on ollut Osuuspankin asiakas vuodesta miekka. Luultavasti tili on avattu Osuuspankin aikaisempaan liikkeeseen Osuuskassaan joskus sotien jälkeen. Hän on siis nostanut rahaa saman pankin kassalta jo varmaan ainakin 60 vuotta, tai kauemminkin. Kaikki Osuuspankin kassatädit tuntevat mummelin ja varalta mummeli on pitänyt henkilöllisyystodistusta vuodelta 1969. Kylän nimismies näyttää leimanneet henkkarin tosiaankin 1969.

Näihin päiviin asti mitään papereita ei ole ikinä kysytty, tai ehkä kerran viidessä vuodessa, ja ikivanha henkkari on kelvannut. Nyt ilmeni ongelma. Mummeli meni nostamaan rahaa, mutta kas, sitäpä ei saanutkaan tililtä ulos. Nimittäin ei ollut henkilöllisyyspaperia. Mummeli yritti papereita kysyttäessä näyttää sitä vuoden 1969 paperia, mutta ei kelvannut. Mummeli paniikkiin.

Pankissa sanottiin, että heillä on määräys, että asiakkaalla on oltava nykyaikainen henkilöllisyyspaperi asioidessaan tiskillä. Siitäkin huolimatta, että kaikki pankissa työskentelevät tädit tuntevat mummelin ja vanhimmat pankkihenkilöt vuosikymmenien takaa. Rahaa ei siis tipu, jos mummeli ei hanki sitä nykyaikaista henkilöllisyystodistusta.

 

Sen jälkeen alkoikin hirveä show. Sivukylän isolla kirkolla ei ole ollut mitään poliisitoimintaa enää kahteen vuosikymmeneen. Mummon pitäisi matkustaa naapurikylään monen kymmenen kilometrin päähän anomaan henkilöllisyyspaperia. Kuskiksi saatiin 75-vuotias naapurin mummo, jonka suosiollisella avustuksella ajeltiin naapurikylään poliisin juttusille. Siellä homma sujui jouhevasti ja paperit luvattiin lähettää muutaman viikon päästä kotikylän R-Kioskille, josta mummeli voisi omatoimisesti kauppareissun yhteydessä hakea uuden hienon henkilöpaperin.

Menikö niin kuin Strömsöössä? Ei tietenkään, koska byrokratia. Mummeli siinä pari viikon odotuksen jälkeen sitten vanhusten kauppataksilla isolle kirkolle ja Ärrälle hakemaan papereita. Mutta sehän ei onnistunut. Mummelilla kun ei ollut näyttää kioskin nutipäälle mitään paperia, jolla todistaa henkilöllisyytensä. Mummeli yritti tarjota sitä vuoden 1969 paperia, mutta nutipää varmaan sai kahvinäppikset. Eipä saanut mummeli pakettiaan ulos.

Mummelihan siinä hieman sitten jo panikoi, että mitäs nyt. Homma kuitenkin saatiin lopulta onnistumaan siten, että mummeli kirjoitti valtakirjan sille naapurinsa 75-vuotiaalle mummelille, joka kävi kuittaamassa uudet, hienot henkilöpaperit ulos R-Kioskilta.

 

Ylpeänä mummeli esitteli uutta hienoa lätkäänsä ja oli siinä pitkä tarina kerrottavana, kun kerrattiin naapurin Hilman kanssa paperinhakureissua.

Subscribe
Notify of
guest
30 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
juhaII

Tätähän se on yhteiskunnan “kehitys” ja “palveluiden parantaminen”!

Johanna Ikonen

Meidän kylältä loppui se vanhusten jokatorstainen taksireissu kauppaan. Törkeää.

Ilmari

Sinähän voit tilata sine yksityisen taksin ja kuljetuttaa vanhukset omaan piikkiini kauppaan niin usein kuin haluat.

Huru-ukko

Otetaan digiloikka helvettiin.

Anna-Maria Korhonen

Toiset ne läpsyttelevät maahan ja saavat ilmaisen täysihoidon ilman papereita. Toiset eivät voi nostaa omia vaivalla ansaittuja pennosiaan, paperit ehkä ovat vanhentuneet, mutta normaalin tilannetajun olisi pitänyt kaiken järjen mukaan riittää.

Perseestä

Ja niillähän on kaikenmaailman avustajat ja järjestöt apuna. Kaikki hoituu.

Samaa ..skaa

Ja samaa kaavaa noudattaen: Sukulaiseni joka asuu toisaalla ja jolla on Danske Bankin tili, antoi minulle pankkikirjan sekä aikoinaan tehtiin sopimus joka kirjattiin pankin tietojärjestelmäänkin että minulla oli oikeus käyttää tiliä.

No, meni aikaa ja lähin Dansken konttori on nyt 45km päässä josta saa rahaa. Sukulainen oli tulossa nurkille ja pyysi että kävisin nostamassa muutaman tonttusen tililtä taskurahaksi. Ihan noin niinkuin että pääsee syömään ja kalaaan. No, ei ihan mennyt Danskessa niinkuin piti.

Ensin jonotettiin ulkona puoli tuntia jonka jälkeen sisällä tunnin verran apinanaamari päässä. Sitten kun pääsi kassalle niin virkailija kyselemään henkilötdistusta ja minä näyttämään ajokorttia josta virkailija totesi että ei kelpaa. Siten tarjosin kela-korttia jonka pitäisi käydä, ei kelvannut. Henkilökorttikin oli mennyt vuosi sitten vanhaksi ja loppujen lopuksi olisi pitänyt olla passi, muu ei kelvannut. Arvatkaas onko rahat enää Danskesssa?

Pirtsakka

Tämä on niin tuttua tarinaa, aivan kuin olisit kirjoittanut meidän mummelista. Kulkee rollaattorin kanssa ja jo muutaman rapun nouseminen on työn ja tuskan takana, ja rappujahan riittää “isolla kirkolla”, ei tietoakaan mistään esteettömästä liikkumisesta.
Pitäisi keksiä joku instanssi, jota alkaisi pommittaa viesteillä jotta vanhuksille taattaisiin edes jonkunlainen säädyllinen palvelu kotinsa lähellä. Joku voisi ajatella, että vanhukset pitäisi säilöä palveluyksiköihin asumaan sinne isolle kirkolle, mutta asioita läheltä seuranneena tiedän, että ensinnäkin paikat ovat kiven takana ja toisekseen, miksi sen kotona pärjäävän ihmisen pitäisi kodistaan ylipäätään muuttaa. Ihmiset, jotka ovat ajaneet palvelut alas syrjäkylien ihmisiltä, tulevat itsekin jonakin päivänä vanhoiksi – jos nimittäin saavat elää. Niin ilkeäksi olen tullut tämän asian suhteen, että toivotan niille digi-ihmisille yhtäläisiä ongelmia sitten joskus. Muistelkoot tekosiaan vanhana ja hauraana. Prkl.

terhomatti.hämeenkor

Saatana, että vituttaa tuo meidän suomalaisten halventaminen ja kiusaaminen ! Perkele, on se nykyjään ns. terveyskeskuksissakin samanlaista: Kun tuun labraan, niin kysytään kela-korttia. kun se on näytetty, niin kysytään nimeä, ja kun se on sanottu niin kysytään henkilötunnusta ! Kun sit6en suoni on on puhkottu, niin kysytään uudellleen nimeä, ja henkkariA. vOI ÄLY, ÄLÄ JÄTÄ – VAIKKA OOT JO JÄTTÄNYTKIN !

Kun mä kuulenkin nykyjään sanat ” palvelun parantaminen” ja/tai “laadun varmistaminen” , niin poistan varmistimen pistoolistani (jota minulla ei ole)!

Antti Tifa

Olen joka kerta, ja niitä on kymmeniä, sanonut kelakortin esittämisen jälkeen nimekseni mitä mieleen on tullut ja aina on nauruksi mennyt. Yrjö Kyrpätyinen Ypyältä oli hiinä ja hiinä mutta piikki-iitalla lamppu syttyi, että huumoriahan se setä laskee lämpimikseen. Jyrpä Kymäläinen Lapualta ja Niilo Yrjö Saarikko Äänekoskelta ovat tulleet labran tädeille tutuiksi nimiksi. Kaikkia en edes muista. Ai niin, Frank Sinatra.

Kukalie

Niillä on kato prosessi, jota niiden pitää noudattaa, jottei vaan tule virheitä. Tulostin tulostaa nimitarrat, niitä katsotaan ja kysytään samalla kupattavan nimi, jottei vaan tule virhettä. Kuppauksen jälkeen tarkistetaan, että verta jäi vielä omaan tarpeeseen, kysymällä uudestaan…

p.grandell

Multakin kerran kysyttiin kelakorttia kun olin apteekissa ostamassa aspiriinia tai jotain vastaavaa..noh kysyin mikä se on? sanottiin että kaikilla on kela kortti!sanoin että minullapa ei ole koska en ole koskaan tarvinnut ja ollut sairaana tai saikulla,katsoivat pitkään, kun kysyin mitä hyötyä moisesta?vastattiin että saa halvemmalla pillerit! kysyin että paljonko?vastattiin oli jokucentti! sanoin ettö 12 centin takia en kyllä tarttte moista läpyskää.pitivät hulluna, olen 65v. teen 10-16 tuntisia påiviä kun olen laivalla töissä. on tää maailma täynnä kortteja ja senmoista.hankin moisen kortin ja kelassa ihmeteltiin taas että missäs vanha kortti,taas ihmeteltiin kun ei vaan ikinä ole ollut.on tämä tom of finland kyllä nimensä vertainen homppelien maa..onneksi osaan tietokoneita ja kännykkäkin huippuluokkaa. joten pärjäilen,mutta moni vanhempi on kyllä kusessa..

Valtsu

Nämä ovat kyllä vaikeita asioita, joissa yhdistyy kädettömyys, suomalainen sääntöusko, asioiden hoitamisen vaikeus jmv.

Kun OP:n pääkonttorista annetaan korostettu ohje, että henkkarit täytyy olla, niin Pihtiputaan virkailija ottaa sen tosissaan aina järjenvastaisuutta myöten.

Pääkonttorissa eivät Pihtiputaan asiat ole kuuminta hottista, eikä herra iso herralla ole sinne mitään kosketuspintaa. Mutta ei pääkonttorista oikein voi mitään muuta sanoa kuin, että kaikilta kysytään yhtäläisesti paperit. Ja kyllä se paikallisvirkailijakin on äkkiä kusessa, jos Hilmalta ei papereita kysy. Toki toivoisi, että järki voittaa, jos se on ristiriidassa pykälien kanssa.

Mutta asiat tuppaavat byrokratisoimaan, jos ne koskevat yli kahta ihmistä. Kun kaikille pitäisi olla samat säännöt, ne ovat aina jonkun kohdalla täysin naurettavat. Ja sitten kun vielä on rahasta kyse, joku koettaa aina kusettaa, mikä pakottaa vetämään säännöt kahta kireämmälle ja entistä byrokraattisemmiksi.

Ei oo helppoo.

Juha

Nämä pankkiasiat ovat vaikeita koska EU. Kohta käteisraha lopetetaan.. siinäpä mummoilla ja meillä muillakin ihlettelemistä..

Ö ö hö ö!

Jos maalla ei ole toimivaa käteisvaluuttaa niin siellä on jonkun muun maan toimiva käteisvaluutta. Näin on aina ollut!
Partisaanin uutinen PayPalistä: PayPal on aloittanut poliittisten vastustajiensa tilien sulkemisen. https://www.partisaani.com/news/zionism/2021/07/29/anti-defamation-league-yhteistyohon-paypalin-kanssa-jahtaamaan-aarioikeistoextremisteja/

GLGL

Samaa ihmettelen. Hyviä artikkeleja kirjoittavaat, mutta aina pitää tunkea mukaan juutalaiskysymys. No, se on sama juttu ylen kanssa; jokaiseen uutiseen mukaan ilmastonmuutos. Ne pitää vaan lukijan ohittaa ja kaivaa sieltä se uutisen asia. Medialukutaitoa.

Ilmari

Saattaa olla että pankin on kirjoitettava ylös mistä henkilöllisyys on tarkastettu.

MJP

Niin totta ihan kaikille. Henkkarit pitää uusia viiden vuoden välein ja siitä pitää maksaa valtiolle noin 50 Euroa kerta + kuvakustanne. Minulla on vielä pahvinen ajokortti vuodelta 1987, voimassa 203x. 😀

Byroslavia

Surullisia tarinoita nyky Suolesta.

Onneksi tarinassa oli onnellinen loppu ja osuuspankin tantatkin ovat tyytyväisiä kun tutulla mummilla on muovinen läpyskä jolla todistaa edelleen olevansa se sama ihminen joka konttorissa on käynyt vuosikymmeniä.

Jane Boi

Ite teen aina noin eli kirjoitan valtakirjan itselleni vanhus- kaverin puolesta sen allekirjoittaen ja noudan paketin/lähetyksen

Tupauuno

Vanha, mutta laillinen paperinen ajokortti tuntuu olevan nyt turha henkilöllisyyttä todistettaessa. Esim. menin hakemaan sim-korttia Elisalta, niin ei saanut. Peruin liittymän tilauksen, kun sen verran keljutti. Voimassa oleva passi tuntuu kelpaavan joka paikkaan tai sitten henkilökortti.

Byrokratiaa rajoille

Ruotsissa pitää olla voimassa oleva passi kun haet uutta poliisilailokselta. Voin lyödä vetoa että jos passisi on vanhentunut yhden ainoan tunnin et saa uutta jos et raahaa mukanasi kahta todistajaa henkkareineen.

Sormenjäljetkin otetaan ja sormet pitää laittaa alustalle johon kaikki paikkakunnan ensanomitkä ovat tehneet samoin kakkakäsillään (passitoimisto on aina tupaten täynnä somppuja). Alustaa ei käy kukaan pyyhkimässä. Mukaan on siis varattava pullollinen käsidesiä, min. 85%.

Mielenkiintoinen juttu, totta vai tarua?
https://doku.nu/2021/07/29/anas-khalifa-darfor-lamnade-jag-salafismen/

Ohmygod

Hölmöä on sekin, että R-kioskin täti ei voi tarkistaa henkilöllisyyttä siitä passista tai kortista, jota on luovuttamassa. Täytyy katsoa vanhasta dokumentista, jossa voi olla naarmuja ym ja tietysti vanha kuvakin.

Pikkukaljoilla

Suomessa 2.8.2021 alkaen matkustusoikeudellista henkilökortia haettaessa KAIKKI joutuu antamaan sormenjäljetkin rekisteriin (EU:n henkilökorttiasetus (EU 2019/1157). Pääsee kaikki kivasti “poliisin rekisteriin”. Jos olet aikaisemmin sattunut pikkukaljoissa jotain veivauksia suorittamaan silloin tämä tuskin sinua haitannee, koska on muutkin datat sinusta tiedossa heillä. Moni ei varmaan tiedä sellaista, että nuita ihan normojenkin sormenjälkiä “skannaillaan ja etsitään hittejä”, silloin kun on tapahtunut hieman isompi keppostelupuljaus.

Huru-ukko

Juu näinhän se menee. Ei siinä ettet saa rahojasi tililtäsi ilman oikeaa proopuskaa, vaan kun et saa sinne tilillesikään laitettua rahaa käteistä rahaa ilman proopuskaa. Ennen sihen riitti ajokortti vaan nykyisin on oltava se polliisin antama henkkari tai passi.

Mie vaan

Itsellekin kävi juuri näin, ärrältä ei ulos passia saanut ja ajokortti ei kelvannut henkilöllisyyttäni todistamaan. Pyysin puolituttua, joka oli maisemissa ja henkkari mukana, että sopiiko noutaa tuosta parin metrin päästä passini, jos kirjoitan tässä samalla valtakirjan ja allekirjoitan. Mentiin ärrälle ja sain sieltä paperia ja kynän lainaksi. Myyjätär siinä katseli, kun kirjoitin valtakirjaa ja sain passini. Ei se valtakirjan saaja minua välttämättä muistanut, saatikka olisi voinut vannoa kuka olen. Ostin kahvit vaivanpalkaksi. Lainlaatijalla ei ole ollut älliä tarkastella asiaa kovinkaan kummoisesti ja sekö huolettaa millaista sakkia (varmaan kymmeniä kovapalkkaisia lakimiehiä pyöritellyt tuonkin lain kanssa pikkusormiaan) on lakeja laatimassa. Ei se tarkstelu olisi vaatinut edes opintoja yliopistossa, mutta tähän on tultu. Tämäkin laki menee taksilain uudistuksen kanssa samaan sontaan.

Ilmari

Tämä saattaa tuntua hassulta mutta siihen on syynsä. Ajokortti on todistus oikeudesta ajaa autoa. Jos se aletaan laajemmin hyväksyä henkkarina, joudutaan vetämään rajaa mikä kuvallinen asiakirja hyväksytään.

Voidaan jopa sanoa, että tässä on oltu kaukaa viisaita. Mamuillakin on mitä ihmeellisimpiä todistuksia, joita he vaativat hyväksyttäviksi. Nyt nekin voidaan jättää hyväksymättä pelkäämättä rasismisyytöstä.

Oloneuvos

Alle vuoden vanha passi kelpaa tunnistukseen poliisille ja sillä saa myös kioskilta lunastettua sen uuden läpyskän.