Kaikki joukolla kierrättämään?

Kierrättäminen on kyllä kaupungissa asuvalle yksi perkele. Itse olen ratkaissut tämän asian omalla tavallani.

Joissakin kunnissa kierrättäminen on joku taikasana, jolla saa ikuisen elämän. Esimerkiksi Botkyrkan omakotitaloalueilla on hyvin tiukat ja tarkat säännöt roskapöntön käyttämisestä. Jokaiselle jätteelle on omat lokeronsa; ruokajätteet, värillinen ja väritön lasi, metallit, muovit, maito- ym. kartonkipaperi, kierrätettävä paperi ja taisi siinä olla vielä jotain muutakin, mutta en muista.

Kun muutin alueelle kesällä, niin alkoi show. Saatoin laittaa maitopurkit ja muut paperit samaan paperiseen roskapussiin. Sitten soitettiin jätefirmasta ja läksytettiin, että niitä ei saa sekoittaa keskenään. Seuraava haloo nousi siitä, että kun pidin kurkkupurkkia tuhkakuppina. Kun purkki oli täynnä, vedin kannen kiinni ja tiputin sen lasiosastolle. Vittu mikä haloo siitäkin nousi.

Seuraavaksi ne uhkasi 2 000 kruunun sakoilla, kun olin jättänyt maitopurkkeihin sen muovisen korkin. Siinä vaiheessa nostin kädet pystyyn: ok, ok.

Sen jälkeen olen muuttanut kierrätystyyliäni. Nykyään laitan kaikki roskat samaan pussiin. Kun pussi on täynnä, niin nostan sen oven pielessä olevaan pahvilaatikkoon. Sen jälkeen kun käyn autolla tankilla tms, niin otan roskat mukaan ja vippaan ne huoltoaseman isoon jätekonttiin. Yksinkertaista.

Naurattaa vieläkin viime kesäinen tapahtuma, kun valittelin naapurin rouvalle pikku päissään, että ruokajätteet alkavat keräämään kärpäsiä helteellä ja astiat ovat kohta matoja täynnä. Naapuri katsoi minua kuin hölmöä ja kertoi, että hän itse pakastaa ruokajätteet ja vie ne roskapönttöön saman päivän aamuna kun pöntöt tyhjennetään.

 

Subscribe
Notify of
guest
89 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kahjuus on vallalla

Voihan nenä tätä vihervasemmistolaista kierrätyshulluutta. Tän vallitsevan typerän talouspolitiikan takia valmistus vähenee vinhaa vauhtia ja kohta kaikki varmaan joudutaankin kierrättämään yleisessä pulataloudessa. Vihervasemmistolaiset syö nenästäänkin kierrätyksen nimissä.

T

Miksei ympäristöasiat voisi kuulua kansallismielisille. Suomi on hieno maa, miksi emme pyrkisi pitämään sitä sellaisena.

Rullattu

Minä olen hävittänyt satoja kissoja luonnosta, vielä enemmän minkkejä ja supikoiria.
Tuokin peittoaa jätesulkeiset.
Tulokset kyllä näkyy kun tuo määrä katteja ja minkkejä metsisä häviää, ne kun tappaa kaiken sopivan kokoisen minkä kiinni saavat.
Jos tuo ei ole luonnon pelastamista, niin ei sitten mikään.

T

No….Vieraslajeihin kuuluva valkohäntäpeura olisi hyvä saada poistettua.

Waltsu

Näyttää että vihervassarit eivät oikeasti piittaa suomalaisesta ympäristöstä, kun raahaavat tänne väen väkisin roskaamiskulttuureista väkeä. Heille on tärkeintä hyvesignaloida globaaleista ympäristöongelmista, siis muista kuin väestöräjähdyksestä.

Qroquius Kad

Mistä ne tiesivät, että maitopurkit ja natsakurkkupurki olivat sinun?

Ohmygod

Ei kuullosta kovin kustannustehokkaalta.
Olisi kai parasta kopioida roskakulttuuri maahan hiljattain tulleilta. Edes ammuttuja ei laiteta biojätteeseen.

Qroquius Kad

Mikä on omakotirivitalo? Omakotitalon ja rivitalon välimuoto? Omakotitaloja rivissä? Rivitalo, jossa asukas omistaa sen pätkän kokonaan eikä vain osaketta?

Oloneuvos

Ihan tosissaanko väität että roskakuskit aukoo roskapusseja kun kippailevat astioita autoihin?

T

Hyvä että availevat koska osa ihmisistä on kehitysvammaisia apinoita. Ihmisten pitäisi ainakin sen verran ajatella että eivät pilaa muiden kierrätystä laittamalla esim paperin sekaan muovia. Jos olet epävarma niin laita jäte sekajätteeseen

Sekunda Hurri

Täällä pohjoisemmassa ruotsissa on vielä sekajäteastia.talokohtaisesti.
Tuli joku lappu, et lasia ja metallia ei sinne saa laittaa.
Sen verran lajittelen, et on altanilla nyt metalli/erillinen lasin keräys laatikot.
Se mikä täällä ruotsissa on parempaa on kaatopaikan käyttö.
Suomessa joutuun maksamaan, mutta täällä kotitalous saa viedä romunsa sinne ilmaiseksi.

Sherlokki suvakko

Ei jumalauta, näinkö iholla jo ollaan. Ei siis riitä, et puhelimia ja nettikäyttäytymista tarkkaillaan!!!

Suomi Finland

”Naapuri katsoi minua kuin hölmöä ja kertoi, että hän itse pakastaa ruokajätteet ja vie ne roskapönttöön saman päivän aamuna kun pöntöt tyhjennetään.”

No jokos olet ottanut vinkistä vaarin?

Ajattele kuinka rouva ilahtuisi, kun huomaisi ideansa levinneen naapurustossa. Ties vaikka hakisi patenttia.

Waltsu

Olisi kannattanut kertoa naapurin rouvalle sopivasti kauhistuneena, miten epäekologista ruoantähteiden pakastaminen itse asiassa onkaan ja kuinka siihenkin käytetään ydinenergialla (IIIK, HUI KAMALA!!!) tuotettua sähköä.

Suomi Finland

Joo, typeräähän se on, mutta rouva ilahtuisi, mikä olisi mukavaa.

Suomi Finland

Rouva olisi ilahtunut ikihyviksi. Hämähäkinverkot olisivat tuskin sentään hävinneet.

Tuupovaaran Tietäjä

Voi Paavo parka.
Ei se roskien lajittelu oikeesti ole noin vaikeeta, ongelma on asenteessa
Vaikutat juttujes perusteella sen verran fiksulta että osaisit roskahommatkin jos haluat.
Ei meillä voi loputtomiin töhertää niinku Afrikassa ja Intiassa tai täällä olis samaa kaatopaikkaa koko ympäristö, niinku siellä on
Olen meinaan nähny Intian menoa paikan päällä ja sen jälkeen osaa arvostaa toimivaa jätehuoltoa

MattiS

Se että lajittelee edes ”sinne päin” pitäisi olla jo hemmetin hyvä.

Typerää verrata johonkin Intiaan missä roskat kaadetaan kuorma-autolla suoraan jokeen.

Just tuollainen kierrätysnatseilu saa ihan piruuttaan vetämään kaiken överiksi.

Destroyer

Patterit, akut ja elektroniikkaromu kaikki vaan rohkeesti kompostijätteeseen. Kaikki muovinen reteesti vaan paperikeräykseen. Paperit normiroskiin. Haistakaa iso perse.

Heke

Minullakin moottorisahan raato lähti sujuvasti kiertoon muovisäkissä sekajäteastiasta. Ei tullut takaisin. Auton rengaskin meni joskus samaan astiaan ja lähti kiertoon hienosti.

Jaakko Koponen

Täällä on jostain syystä kompostijätteelle oma astia ja sinne laitettava kompostijäte pitää ensin PAKATA BIOHAJOAVAAN PUSSIIN, siis mitä helvettiä oikein, miksi kompostijätettä ei voi muka laittaa kompostiastiaan ihan suoraan, se pussi vuotaa joka tapauksessa sieltä pohjasta läpi kun astiaa tyhjätään niin harvoin, että tuskin astian puhtauden takia ainakaan… en saatana ala ostaa biohajoavia pusseja vain tuon takia, laitan sitten kompostijätteen sekajätteisiin jos ei kelpaa että mä kaadan kompostiastian vaan sinne suoraan tyhjäksi, miksi ihmeessä tohon tarvitaan jotain pusseja väliin ?

Anonyym

Eiköhän se biohajoava pussi ole tapa vaan ettei oma likaämpäri suttaannu pestäväks joka kerta. Puhjeaahan ne pussit siellä biojäteastiassa kumminkin jonkun verran.

Waltsu

Täälläkin oli biohajoavat pussit jonkin aikaa, mutta niistä luovuttiin, koska niistä aiheutui joku iso ongelma paikalliselle jätelaitokselle. En muista mikä ongelma oli, mutta palattiin systeemiin, jossa biojäte kerätään tavalliseen muovipussiin. Mutta biopussien aikaan oli luvallista laittaa biojätteet myös sanomalehteen käärittynä keräysastiaan.

Qroquius Kad

Samoin täällä Radanvarsikaupungissa. Ne biohajoavat pussit olivat vastaanottavassa pässä tukkineet jotain laitteistoja, en muista tarkemmin.

Waltsu

Ettei vaan olla samassa radanvarsikaupungissa, tai viereisissä…

Qroquius Kad

Saatetaan ollakin. Ja kyllä vuoraan itsekin biopussin juurikin sanomalehdellä, eli ei sitä ainakaan täällä kielletty ole.

Anonyym

Meneekö teillä biojäte poltettavaksi, jos sen tavalliseen muovipussiin voi pakata

Qroquius Kad

Meilläpäin homma menee näin:

Nurmijärveä lukuun ottamatta Kiertokapulan toimialueella biojätettä ei tule pakata biohajoavaan muovipussiin. Biohajoava muovipussi muuttuu käsittelyprosessissa liimamaiseksi massaksi, joka tukkii bioetanolilaitoksen laitteita.

Yksityiskohtia lisää tuolta:

https://www.kiertokapula.fi/jatelajit/biojate/

Anonyym

Me ostamme K-kaupan paperisia biojätepusseja. Jokseenkin ainoa vakituinen ostos K-kaupasta. Ne kestävät roskikselle asti kunhan pohjalla on jotain napakampaa paperia. Sanomalehdistä kun ainoa taiteltavan kokoinen olisi Maaseudun Tulevaisuus ja sitä ei tule.

Särmääjä

Ai että on jätefirmoilla ihan aikaa alkaa yksittäisille asukkaille viherstallaroimaan ja uhkasakkoilemaan jos ei ihan tasantarkkaan heidän puolen tusinaan erivärisiin pönttöihin osaa laittaa oikealla tavalla roskiansa. Kehislähiöissä ei varmasti kukaan ala valitattamaan kellekkään mitään vaikka olisi lautasantenni paperiroskissa.

Sami

Kehiksillä on tapana heitellä roskat parvekkeelta alas pihalle. Vastuu lajittelusta tai lajittelemattomuudesta siirtyy talonmiehelle joka siivoaa jäljet.

Last edited 2 vuotta sitten by Sami
Anonyym

Eikö siellä taloyhtiöissä ole sekajäteastiaa???
Sinne vaan kaikki jäte, jos jaksa tai ymmärrä jätteitään lajitella.

Tosin sekajäte menee polttoon ja siitä tulee saastaista tuhkaa, jotka puristetaan harkoiksi ja nytkin ollaan jo pulassa, että mihin tuhkaharkot oikein pinotaan.

Tuhkaa. osa-I

Tätä olen ihmetellyt. Miksei tuhkaa käytetä kuten briteissä, rakennusmateriaalina. Suomessa on paljon maanteitä jotka tarvitsisivat uudet pohjat. Ei muuta kuin asfaltti pois ja tuhkat betonin kanssa tienpohjaan. Ja sitten asfaltti päälle. Ttuhka sidottu sellaiseen muotoon että on lukittu eikä liukene. Eikä tiestökään roudi kun tien runko on 40cm muuta maastoa ylempänä.

Tai sitten se sekoitetaan suoraan asfaltin sekaan. Saadaan kerralla vettäpitävää todella sileää ja hiljaista asfalttia. Ja paksu kerros.

No nyt joku sanoo että ”se tuhka irtoaa siitä tiestä ja leviää ilman välityksellä”. No, mitäs materiaalia sitten autonrenkaat ovat? Ne ovat tuhkaa, nokea. Teollisuuden jätteestä yhdessä kautsin ja muovin kanssa puristettuja pyörylöitä. Siksi Suomessa autot ovat aina likaisia.

Tuhkaa. osa-II

Ihmiset ostavat niitä pehmeitä H-sarjan renkaita jotka kuluvat todella nopesaati ja se noki jää aina odottelemaan sitä seuraavaa sadetta, jolloin se nousee tiestön koloista.

JOS ihmiset ostaisivat V-sarjan renkaita, kuten esim. Saksassa, niin renkaat kuluisivat vähemmän ja sitä nokea joka likaa autot, sitä olisi maanteillä vähemmän. Mutta kun ne sentään maksais 7-10e/kpl enemmän.

Ja jos tarvitsee ensi kesänä uudet kesärenkaat, niin se kannattaa ostaa NYT. Tai olisi jo kannattanut. Sillä kun ne saavat kovettua talven yli, niin niillä ajaa yhden kesän pidempään.

Ja taas joku sanoo että ”sitten on ongelmiapidon kanssa”. No, nykyautoissa joissa on ECU ja ruisku, ei yhdessäkään ole tullut pito-ongelmia. Toista se oli kaasariaikana kun oli kiihdytyspumput, silloin 1.3:tkin löi tyhjää.

Waltsu

Pitää ruveta käyttämään rakentamisessa kestävää roomalaisten betonia, he käyttivät tulivuoren tuhkaa siinä ja se teki siitä erityisen kestävää. Sitä saisi nyt laivalasteittain halavalla La Palman saarelta.😁

noo huh ymmärrän

Kuvasta
lasille 3 eri astiaa!
Oikeesti, mitä vittua?

T

Itse näen aina punaista jos joku ei kierrätä metallia. Jokainen täysipäinen ihminen ymmärtää että metalli on uusiutumaton luonnonvara

Rullattu

Ei helvetti sentään.
Rautaa valmistetaan, eikä malmit ole mihinkään häviämässä, olet kyllä silakkaryhmän aivoilla varustettu olio.

T

Sinä olet löytänyt ehtymättömän kaivoksen? Metalleihin kannattaa asennoitua samalla tavoin kuin hiekkaan. Melko suuri osa Suomen harjuista on jo kaivettu piloille ja näillä raaka-ainemäärillä meidän pitäisi pärjätä seuraavaan jääkauteen asti.
Biojätteet, muovit, paperit ja pahvit kannattaa laittaa sekajätteeseen polttolaitokselle vietäväksi.

Rullattu

Olet kyllä ruottalaisen greetan kopio.
Ala nyt seuraavaksi vaikka ulisemaan että happi loppuu, sillä se on ihan yhtä totta kun väitteesi että rautamalmi olisi loppumassa.

T

Miksi uliset? Vastaa argumentilla

T

Vihreillä on joitain hyviä asioita vaikka 90% on huonoa. Esim metallin ja lasin kierrätys on järkevää.

Sherlokki suvakko

Tää on täysin totta, voin vahvistaa asian jo omasta kokemuksesta käsin. Vihreet vaan harrastaa mielikuvapolitiikkaa, tät its!

K J

Itse vihreänä ja hiukan hölmänäkin pidettynä on perheemme ulostanut lattialle ympäristöystävälle paperille ja olemme siitä kuskanneet jätöksemme kompostiin neljännen kerroksen parvekkeellemme, mistä saa sitten hyvää multaa puutarhapalstallemme. Vessapaperina käytämme kukin omaa pientä pyyhettä. Kuivuneen jätöksen voi rapsutella pihan kukkapenkkiin ja pestä kädet käsidesillä.

Vieraidemme tietenkin annamme tehdä ykkös- ja kakkoshähän WC-pönttöömme. Emme kehtaa eräille kertoa pahimpia sekoilujamme. Ykköshädätkin vedetään vasta illan päätteeksi pöntöstä alas. Alusastiat ainakin kesällä kuivuvat ja desifioituvat hyvin, koska parveke on etelään.

Näin ainakin meidän perhe parantaa liikakansoitusta ja siitä johtuvia näennäisvaikutuksia.

Nyt kaikki mukaan! Pelastetaan maailma!

Sellaista

Muuten moottorillekin tekee hyvää kierrättää välillä kunnolla. Karstat palaa ja moottori puhdistuu. Eli, koneelle on hyvä antaa välillä kierroksia ja painaa kaasua kunnolla. Karstoittunut moottori ei ole hyvä.

Irmeli

Eniten ottaa aivoon tässä kierrätyshelvetissä se, että kun asuu asunossa jossa on keittokomero, niin tilan puute koko ajan lisääntyville pöntöille. Yhdelle on vielä tilaa sitten koko alkaappi on täynnä. Täällä kun on seka, bio, muovi, lasi ja metalli ja tietysti paperi ja pahvi mutta niitähän en sinne kaapiin sullo. Enkä ole mitenkään innostunut kierrätyksestä, teen sen mitä taloyhtiöön kuuluu. Muistan haikeena aikaa kun kaikki laitettiin samaan muovipussukkaan ja siihen ainooseen roskapönttöön…oi niitä aikoja…

T

Metalli on uusiutumaton luonnonvara, joten sen kierrätys on äärimmäisen tärkeää, jotta tulevatkin sukupolvet voivat käyttää tätä materiaalia. Sinä päätät onko tulevaisuuden ihmisillä metallia käytössään.

Qroquius Kad

Meinaatko että metalliset alkuaineet katoavat jonnekin?

T

Esimerkiksi jos auta tai kupariesineitä laittaa sekajätteeseen, niin jätteenpolttolaitoksen jälkeen ne ovat kupari ja rautaoksidijauhetta, eli de facto menetettyä raaka-ainetta.
Itse kierrätän metallin ja lasin, muun laitan sekajätteeseen.

Rullattu

Jaa.. mistä luulet että metalli tulee, tuli kyllä naurettua kirjoituksellesi.

T

Mitä järkeä on viedä metallia jätteenpolttolaitokseen tai kaatopaikalle uusiokäytön sijaan?

Rullattu

Mitä sitä minulta kysyt, minä kylläkin sulatan rautajätteet uusiin korjauksiin mitä tulevaisuudessa teen koneisiin.
Minulta kun ei jää edes muutamaa grammaa jäterautaa käyttämättä.
Sinähän se ulisit että rauta ei uusiudu, mikä ei tosiaan pidä paikkaansa.

T

Niin. Jos rauta viedään jätteenpolttolaitokseen tai kaatopaikalle, se poistuu de facto käytöstä.

Vesa

Minä kierrätän kotona ja mökillä kaiken niin hyvin kuin pystyn. Ei ole erityisen vaikeaa. Eri asia on, pelastuuko sillä maailma. Pidän kuitenkin arvossa sitä, että lähiympäristö on puhdas. Vituttaa kaiken maailman juipit, jotka roskaa. Ei ole aikuiselle ihmiselle kovin kummoista huolehtia roskistaan. Onnistuu niin kaupungissa kuin alkeellisissa mökkioloissa.

Last edited 2 vuotta sitten by Vesa
h44

Ruokajäte on eliitin etuoikeus.

Sellaista

Helsingissä on myös lihatarjoilut vain eliitille. Muut saavat syödä kasviksia ja muuta rehua.

Sellaista

Jänikselle porkkanat mielummin syöttäisin. Liha parantaa ajattelua ja siitä saa B12 vitamiinia. Siksi ei kasvissyöjillä tuo ajatus kulje myös yhtä hyvin. Näkeehän tämän Vihreiden ulostuloissakin.

Etkö ole kuullut koskaan vaikka riistalihasta eli jota saa vaikka hirvestä, joka on kaadettu luvallisella metsästyksellä. Onko sekin mielestäsi ”hormonilihaa”. Olen syönyt lihaa koko ikäni ja yli 30-vuotta, mitään oireita tai muuta ei ole tullut siitä ”hormonilihasta”, enkä ole kuullut kenenkään muunkaan saaneen lähipiirissä.

Sellaista

Pate, tosin taitaa tupakoida, mitä olen artikkeleistasi käsittänyt ja sehän ei lihaskuntoa muuten kohenna ainakaan paremmaksi. Itse lopetin polttamisenkin pari vuotta sitten ja väheni nenän tukkoisuus, sekä omasta mielestä kunto myös hieman parempi. Käveleminen paljon helpompaa kanssa. Makuaisti toimii myös paremmin. Kunnon liharuoka auttaa jaksamiseen kanssa paljon.

Tämän jälkeen voin todeta, että tupakoinnissa ei ole mitään järkeä eikä siitä ole hyötyä. Mukavampi syödä kun ruoka maistuu sentään, ilman mausteita paljon lisäämällä. Menee kirjaimellisesti rahat vain savuna ilmaan siinäkin. Sekä se ei haise hyvälle, sekä saa äänen käheäksi.

Kokeile sinäkin joskus.

Taitaa kyllä tupakointikin käydä enemmän terveydelle, kuin lihansyönti.

Last edited 2 vuotta sitten by Sellaista
Sellaista

Eiköhän se tuollaiseen mene Suomessakin, kun maksaa kohta tupakka askit yli 10€, ettei säännölliseen poltteluun ole kenelläkään varaa. Tiedän itsekin tuollaisia viihde tupakoitsijoita lähipiiristä.

Kukavaan

Luultavasti tavikset saavat hyönteisiä syödäkseen. Tästähän oli muutama vuosi sitten juttua agendamediassa.

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/viiden-vuoden-paasta-arkipaivaa-hyonteisruoalle-odotetaan-hurjaa-suosiota/6004776

Eilenkunmätiennyten

Tiesittekö ettei kristallilaseja sa laittaa lasinkierrätykseen? Menee koko satsi piloille.

what me worry

Eihän mitään ruokailu/käyttölasia ole lasinkierrätykseen tarkoitus laittaakaan.
Ei kierrätys sinänsä ole vaikeaa ja aina jos epäilyttää, niin sekajätteeseen vaan. En tajua ihmisiä, jotka tunkevat muovikierrätykseen rämiä tuulettimia (”onhan siinä muoviosia”) tai lasinkeräykseen tyyliin puolitäysiä majoneesipurkkeja.

Juu, en sitä väitä etteikö koko aiheesta olisi ehdoin tahdoin tehty pyhä lehmä. Muovinkierrätys kuulemma on osin lähinnä silmänlumetta (muovin kolmiokierrätysmerkit teollisuuden omaa tuotantoa, kun on muotia yms.) ja keräysmuovit väitetysti vain silputaan ja paalataan jonnekin odottelemaan, mitä käyttöä joku ehkä joskus keksii, vaan miten lienee. Yhteen aikaan biojätteet menivät poltettaviksi siinä kuin sekajätteetkin, mutta tiedä näitä sitten nykyään

Pelkkää valetta

Kyllä ne kaikki muovijätteen kanssa menevät samaan jätteenpolttolaitokseen. Ihan kaikki. Pirkanmaan jätteenpolttolaitokselle tuodaan poltettavaa aina Jyväskylästä asti, Sama Helsingin seudulla, poltolaitos käsittelee suuren alueen jätteet. Se mitä arinalta tulee ulos, sitä sitten ruvetaan setvimään. Hollantilaiset ostaa PIrkanmaan arinan tuotteet ja kai ne sitten ostaa Helsinginkin. Tuhkat jää paikallisille hävitettäviksi.

Ja ne lasit… Ne laitetaan kaikki samaan konttiin, oli minkä väristä tahansa. Ja vain 3% kaikesta lasista kierrätetään. Muu hävitetään muuten.

Eli, jos haluatte valkoista santaa kotipihallenne, niin hakekaa autopaalaamoilta autojen muruja/sivulaseja, pyörittäkää 15min betonimyllyssä ja jo on kauniin valkoiset santakäytävät. Muruillakin voi jo kävellä, eivät viillä.

juhaII

Kierrättäminen on yhtä nuukaa touhua tavallisille janttereille kuin veroilmoituksen täyttö oikein wanhoina hyvinä aikoina oikein ”Kunnian ja Jumalan Kämmenen kautta!!!

Wittgenstein

Virolaiset ovat kaiken kierrätyksen pahan ja hyvän alku ja juuri; Georg Ots kierrätti pyöritti pellavapäätä Saarenmaalla jo vuosikymmeniä sitten…

Last edited 2 vuotta sitten by Wittgenstein
Anonyym

Pellavapäätä pyöritti kiiltävänappinen sotilas – neuvostosotilas ja venäläinen vissiinkin vissiinkin – ei Otsa itse.

juha

Kannattako edes kysyä?
kierrätys etnoalueilla?

Sherlokki suvakko

Jos piiloviestintää, tai salaliitoa epäilee, niin tuosta puuttuu vaan yksi väri.

Jupi

On olemassa musta astia, se on ongelmajätettä varten. Tää ei oo mikään vitsi

Pilttikeko

Minun tuttuni, jolla ei ole autoa, oli laittanut lasisia vauvanruokapurkkeja sekajäteastiaan. Paskakuski oli ilmeisesti kuullut kolinan ja kaivoi lastenruokapurkit ulos kuormastaan ja kokosi ne keoksi tuttavani infartille, siis tielle mikä johtaa tontille. Kirjoitti mukaan vihaisen lapun plus ilmoitti kunnalle että ruokajätetynnyrikin muka oli tyhjennetty vaikka ei ollut.

Viiteliästä porukkaa paskakuskeissa!

Nih

Itse kierrätän kaiken palavan, takan ja saunanpesän kautta. Roskis haetaan kahden viikon välein kun turha höttö jää pois roskien seasta.Tästähän helsingin vihreät eivät tykkää mutta heidän mielipiteensä saa tunkea sinne minne aurinko ei paista.

Anna-Maria Korhonen

Itse kannatan kyllä kierrätystä. Se on järkevää. Jo penskana kierrätettiin isoveljeltä ja serkuilta saadut vaatteet. Mutta aina, kun asioissa mennään fanaattiseksi, niin kannattaa painaa jarrua. Minusta tuo kierrätysastia eri värisille laseille menee överiksi. Lasiesineet ovat kuitenkin kiinteitä kappaleita, jotka on helppo jäteasemalla erotella, toisin kuin vaikka perunankuoret ja kahvinporot. Ilmeisesti tässäkin taas säästetään ja teetetetään kuluttajilla mahdollisimman paljon. Siis valkoisilla ja tiedostavilla kuluttajilla.

Jupi

Läpinäkyvästä lasista tehdään uutta lasia ja värillisestä tehdään lasikuitua, siksi erillään. Esim bissepullon lasi sisältää 3% hiiltä, se suojaa tehokkaasti oluen valosta

Lallukka

Joo, mut jos oot ”kunnia”kansalainen niin ei koske silloin sinua siellä.

Antti Tifa

Kiertotalous on hieno asia, sitten tulee se mutta. Ennen kaikki meni sekajätteeksi ja yksi auto kävi kerran viikossa tyhjentämässä. Nyt käy vähintäinkin neljästi. Kartonki, paperi ja lehdet, ekojäte, sekajäte, muovipakkaukset. Kysyin jäteyhtiöltä mihin asukkaiden lajittelemat jätteet päätyvät kierrätykseen? Ainoastaan ekojäte menee kompostilaitokselle, kaikki muu polttooon. Että sellasta rallia saatana ja kansa maksaa. Lasi ja metalli täällä viedään eri pisteisiin, samoin kodinkoneet, elektroniikka ym. Joistain jätteestä kuten akut ja renkaat peritään jätemaksut. Jotenkin mielekkyys lajitella kärsii.

Tuupovaaran Tietäjä

Tässäpä tietoa luulojen sijaan:
Suomessa kaikki kierrätysmuovi menee Riihimäelle Fortumin kiertotalous yksikköön, viimeisin näkemäni määrä 110 000 tonnia vuodessa
Muovit lajitellaan koneellisesti ja suurin osa menee muoviteollisuuden raaka-aineeksi
Siis yli 50% käytetään uusiin muovituotteisiin, Orthex mm tekee niistä ämpäriä sun muuta astiaa, ja Sini Oy vaikkapa tiskiharjoja entisistä jugurttipurkeista
Kun seuraavan kerran jonotat ämpäriä marketin avajaisissa niin tiedät mistä se on tehty
Likainen ja tunnistamaton muovi menee kyllä polttoon samoin kuin sekajätteeseen pantu muovi. Lajitellun muovin hyötysuhde on vain parempi poltossa kuin sekaroskan
Siispä mitä paremmin muovi saadaan puhtaana talteen, sitä vähemmän ympäristökuormaa