Puolan mukaan rajan takana on yli 15 000 tulijaa odottamassa Eurooppaan pääsyä

Puolan sisäministeri Mariusz Kamińskin mukaan Valko-Venäjällä Puolan rajan läheisyydessä on yli 15 000 pakolaista odottamassa pääsyä Puolaan. Lisäksi Valko-Venäjälle saapuu joka päivä 40 lentoa Lähi-idästä parin tuhannen henkilön viikkovauhtia.

Puola julisti tänään hätätilalait käyttöön ja Valko-Venäjän toimia on kritisoitu kovasanaisesti. Kamińskin mukaan koko operaation takana on Venäjä, jonka tarkoituksena on horjuttaa Keski- ja Itä-Euroopan vakautta. Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan Valko-Venäjä on vain Putinin toimeksiantamien tehtävien toimeenpanija.

Pääministeri vetosi puheessaan kaikkiin puolueisiin, että nyt on aika oikealta vasemmalle unohtaa erimielisyydet ja käydä yhtenä rintamana Puolaa vastaan kohdistunutta hyökkäystä vastaan.

Stanisław Żaryn, joka on ollut jo monta päivää polttopisteessä, kertoo, että valko-venäläiset antavat ohjeita arabian kielellä miten pakolaisten on käyttäydyttävä rajalla: “Pitäkää lapsia sylissä, halatkaa heitä ja näyttäkää likaiselta ja väsyneiltä”.

 

Puolan puolustusvoimien helikopterista kuvaamasta filmistä näkyy, että mistään muutamasta tulijasta ei ole kysymys.

Valko-venäläiset sotilaat ovat myös ampuneet pakolaisten pään yli ikään kuin lyödäkseen tahtia, että rajan yli on mentävä.

Artikkeli on koostettu puolalaiselta livesivulta Polsat.pl.