Liettuassa epäillään Valko-Venäjän valmistelevan isoa joukkoa rajanylitykseen

Liettua on myös julistanut hätätilan, jonka voimalla rajan vartiointia voidaan lisätä. Tilanne Liettuan rajalla on hieman rauhoittunut kesästä, mutta Liettuassa tämä nähdään huolestuttavana.

Liettuaan on kuitenkin ollut liikennettä, vuorokaudessa laittomia rajanylitysyrityksiä on muutamasta kymmenestä useisiin satoihin. Kun tai jos rajan yli päästään, niin Liettuassa tulijat vangitaan ja heidät suljetaan pakolaisleirille. Tulijat voivat jättää turvapaikkahakemuksen, jos heillä on tarpeelliset matkustusasiakirjat, mutta jos niitä ei ole, heidät katsotaan laittomiksi maahantulijoiksi ja alkaa palautustoimet.

Liettuan rajavartioston mukaan huolestuttavaa on kuitenkin se, että Valko-Venäjän puolelta rajan läheisyydestä kuuluu raskaiden koneiden ääniä, joka voi tarkoittaa sitä, että valko-venäläiset valmistelevat maastoa, ja kuljettavat tulijoita kuorma-autoilla rajalle.

Liettuassa siis odotetaan samaa kuin Puolassa on tapahtunut, että jossain vaiheessa valko-venäläiset sotilaat lähtevät työntämään tulijoita rajan yli massoittain.

Rajavartiolaitoksen johtaja R. Liubajev on kertonut Liettuan yleisradioyhtiö lrt:lt:lle, että on melko selvää, että Valko-Venäjän puolella on satojen tulijoiden joukko, joita nyt valmistellaan rajan ylitykseen.

Liettuan pääministeri Ingrida Šimonytė on sanonut, että tilanne on vaikea. Mutta korostaa samalla, että Liettua tulee suojelemaan valtion rajojaan, ja samalla EU:n ulkorajaa, joka on Liettuan velvollisuus.

Kun katsoo karttaa, jossa on tällä hetkellä Liettuan pahin paine Valko-Venäjältä, niin se on aivan siinä läheisyydessä, josta Valko-Venäjä työntää tulijoita Puolaan. Voi siis olla mahdollista, että Valko-Venäjällä suunnitellaan jotain isompaakin operaatiota kahteen maahan yhtäaikaa.