Aljaksandr Lukašenka: Puola syyllinen pakolaiskriisiin

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka antoi mielenkiintoisen lausunnon venäläiselle National Defense-lehdelle, jota haastatteli venläläinen sotilasasiantuntija Igor Korotchenko.

Haastattelu julkaistiin Valko-Venäjän valtiollisessa tiedotusyhtiössä Beltassa. Lukašenka vakuuttaa, että ei aio tarttua konekivääriin. Hän sanoo, että ei ole hullu, sota on itsemurhaa. Toisaalta hän vakuuttaa, että ei tartu aseisiin sen takia, että se vetää automaattisesti Venäjän mukaan konfliktiin.

Lukašenka painottaa, että koko pakolaiskriisi on Puolan provokaatiota, mutta samalla hän varoittaa valko-venäläisiä sotilaita, että ovat varovaisia, eivätkä astu puolalaisten tai liettualaisten provokatiivisiin ansoihin.

Lukašenka kertoo, että Euroopan Unionissa on mafian kaltainen rakenne, joka järjestelee pakolaisia Euroopan Unioniin. Presidentin mukaan rajalle on tuotu pakolaisia ja heidät viedään rajan yli, jossa heitä odottaa omat mafiat, puolalaiset, saksalaiset, ukrainalaiset. Lukašenka ja Valko-Venäjä on jo pitkään julistanut kansalaisilleen, että Valko-Venäjä ei varsinaisesti ole tämän kriisin takana vaan juuri puolalaiset, saksalaiset ja ukrainalaiset, jotka tekevät harjoittavat pakolaisten kuljetusta rahasta.

Lukašenka sanoo myös, että Valko-Venäjä laskuttaa pakolaisia kauttakulusta, eli kun pakolaiset käyttävät Valko-Venäjän maaperää, niin se on maksullista.

– Tulijat eivät ole köyhiä. Ja jos ovatkin, niin heidän suku on kerännyt heille rahaa, jotta he pääsevät Eurooppaan. Me (Valko-Venäjä) vain valvomme tätä ketjua. Oikeat syylliset ovat Puolassa, Ukrainassa, Liettuassa ja Saksassa. Heillä on oma mafiarakenne, joka tarjoaa kauttakulkua ja nämä solut on luotu Euroopan Unionin alueella, Lukašenka sanoo ja jatkaa:

– Tulijat tietävät minne ovat menossa. He menevät nimenomaan juuri sinne, minne haluavat ja tietävät, että heitä odotetaan siellä. Heillä on sukulaisia ja ystäviä Saksassa ja muualla. Nyt tulijat ovat tyrmistyneitä, kun eivät voikaan jatkaa matkaa, vaikka ovat matkustaneet tuhansia kilometrejä. Kaikki on järjestetty ja yhtäkkiä heidän matka tyssää Puolan ja Liettuan rajalle. Valko-Venäjä on tässä vain yksi matkaetappi.

 

Lukašenka toisin sanoen sanoo sitä, että hänen vihaamansa naapurimaat Puola, Ukraina ja Liettua ovat koko pakolaiskriisin takana ja Valko-Venäjä on joutunut vain pahaan välikäteen, mutta haluaa auttaa pakolaisia jatkamaan Eurooppaan, koska he nyt sattuvat kunnioittamaan ihmisoikeuksia eivätkä halua konfliktia.

 

Niin ikään Lukašenka kertoo, että on ollut hyvissä väleissä mm. Saddam Husseinin ja Muammar Gaddafin kanssa, jotka ovat hänen mielestään olleet suuria ajattelijoita, mutta länsimaiset roistot ovat tappaneet heidät.

– Lännen toimet eivät ole johtaneet elämän paranemiseen niissä maissa, joihin he ovat hyökänneet. He ovat hirttäneet Saddam Husseinin ja panneet muslimimaailman sekaisin, Lukašenka sanoo.

Edelleen Lukašenka sanoo, että kauttakulku Valko-Venäjän kautta Eurooppaan on nyt alkanut.

– Afgaanit ovat joutuneet pahaan jamaan, ei ole kouluja, terveydenhuoltoa, kulttuuria eikä urheilua. Ihmiset elävät kuin eläimet. Mitä heidän pitäisi tehdä? He hakeutuvat parempaan elämään. Useat Euroopan maat ovat kutsuneet pakolaisia “Tulkaa meille!”. Nyt heitä on tulossa ja siirtolaisliike on alkanut, Lukašenka jyrisee.

Lukašenkan mukaan Afganistanista on odotettavissa entistä suurempaa tulijoiden tulvaa.

– He ovat työskennelleet Yhdysvaltain palveluksessa, mutta Yhdysvallat ei ota heitä nyt vastaan. Joten he tulevat Eurooppaan. Kohta alkaa massiivinen virta läpi Keski-Aasian tasavaltojen, Venäjän ja Valko-Venäjän edelleen Eurooppaan.

Edelleen Lukašenka sanoo, että yksikään Valko-Venäläinen lentoyhtiö ei ole tuonut yhtään pakolaista Valko-Venäjälle ja kehottanut heitä matkustamaan Eurooppaan.

– He tulevat Valko-Venäjälle täysin laillisesti. Kannattaa muistaa, että he ovat lentäneet Valko-Venäjälle, jonne länsi yrittää olla päästämättä ketään.

 

Lukašenkan pitkä puhe sisältää monia vivahteita. Hän sanoo, että Valko-Venäjä ei kohtele pakolaisia huonosti eikä heitä kohti ole ammuttu. Pakolaisia ei myöskään ole ohjattu Puolan rajalle, vaan he menevät sinne omatoimisesti.

Lopuksi Lukašenka sanoo, että on hyvin epäloogista länneltä vaatia Valko-Venäjää jotenkin hillitsemään siirtolaisvirtoja.

– Te olette asettaneet sanktioita minua vastaan, valko-venäläisiä vastaan. Ja nyt te roistot, hullut haluatte, että minä suojelen teitä siirtolaisilta.