Helsingin poliisilaitoksen selvitys Elokapinan 8.10. tapahtumista

Poliisihallitus pyysi Helsingin poliisilaitokselta selvitystä liittyen poliisin toimintaan Elokapinan mielenosoituksessa 8. lokakuuta 2021.

Helsingin poliisilaitos on antanut selvityksen asiasta tänään 19. marraskuuta Poliisihallitukselle. Poliisihallitus pyysi selvitystä kolmeen kysymykseen.

– Poliisihallitukselle annetussa selvityksessä on kerrottu seikkaperäisesti, millä perustein mielenosoitustilanteessa on toimittu ja poliisilaitoksen johto on antanut saatujen selvitysten perusteella asiasta oman jälkikäteisen arvionsa. On muistettava, että operatiivisissa tilanteissa toimitaan aina sen hetkisillä tiedoilla ja ratkaisuja on tehtävä nopeasti, apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen toteaa.

Miksi mielenosoitus päätettiin?

Mielenosoitus alkoi 8.10.2021 noin kello 10.38 Valtioneuvoston linnalla. Osa mielenosoittajista kahliutui etuoviin metalliketjuin sekä U-muotoisella metallilukolla. Ovien edustalla mielenosoittajat olivat kahliutuneet toisiinsa metalliputkin.

Mielenosoitus päätettiin noin kello 13.37. Poliisilaitos katsoo, että saadun selvityksen mukaan mielenosoituksen päättämiseen on ollut lailliset perusteet. Mielenosoittajille annettiin mahdollisuus muuttaa toimintaansa sellaiseksi, joka voitaisiin kokoontumisvapautena turvata. Mielenosoituksen päättäminen koski käytännössä vain Valtioneuvoston linnan pääsisäänkäyntien hallintaa ja tukkimista. Vain tiettyä keinoa rajoitettiin. Asiaan vaikutti osaltaan myös alueen haltijan pyyntö mielenosoituksen siirtämisestä tai purkamisesta Valtioneuvoston linnan sisäänkäynneiltä.

Muilta osin poliisi turvasi kokoontumisvapauden käyttämistä. Osa poistumiskäskyä noudattaneista henkilöistä aloitti uuden mielenosoituksen Valtioneuvoston linnan ympäristössä. Sisäänkäynneistä etäämmällä järjestettyyn mielenosoitukseen ei puututtu, koska keinot olivat hyväksyttäviä.

Miksi joidenkin mielenosoittajien kiinniotto kesti yli 24 tuntia?

Rikosperusteisesti kiinniotettuja henkilöitä on esitutkinnassa epäilty törkeästä julkisrauhan rikkomisesta, kokouksen estämisestä ja niskoittelusta poliisia vastaan. Riippumatta käsillä olevan asian rikosnimikkeistä vapaudenmenetyksen keston olisi tullut olla tässä asiassa mahdollisimman lyhyt.

Asiaan liittyen on tilanneorganisaation aikana ja jälkikäteen pyydetty konsultaatiota asiaan määrätyltä aluesyyttäjältä.

Asian tutkinta on kesken, eikä poliisilaitos ota kantaa rikosnimikkeisiin. Poliisilaitos kuitenkin toteaa yleisellä tasolla käsityksenään, että asiassa on rikosnimikkeiden täyttymisen osalta myös tulkinnanvaraiseksi katsottavia seikkoja. Asia etenee esitutkinnan valmistumisen jälkeen syyttäjälle syyteharkintaan.

Mihin tietoihin viestintä on kulloinkin perustunut ja onko se ollut asianmukaista?

Operaation johtaja on todennut tilannearvioon ja sen taustalla olleisiin seikkoihin pohjautuen, että mielenosoitus muodosti Valtioneuvoston linnaan ja sen sisällä olleisiin suojattaviin henkilöihin kohdistuvan turvallisuusuhan.

Tapahtuma-aikaan on viestitty asiassa sillä hetkellä tehdyn arvion perusteella. Jälkikäteen on voitu todeta, että mielenosoitus ei ole muodostanut konkreettista turvallisuusuhkaa. Tapahtuma-aikaan julkaistuissa tiedotteissa käytetyissä sanavalinnoissa on osittain epäonnistuttu. Poliisilaitoksen on jatkossa kiinnitettävä entistä enemmän huomiota viestinnän yhteydessä käytettäviin sanavalintoihin.

Selvityksessä nousi esille kehitettäviä asioita

Poliisipäällikkö Lasse Aapio nostaa esille kolme selvityksestä noussutta asiaa, joita Helsingin poliisilaitoksen tulee kehittää omassa toiminnassaan.

– Meidän on kehitettävä viranomaisten välistä yhteistyötä entisestään, tarkasteltava toimintamalleja ja rajapintoja. Viestinnässä meidän tulee olla entistäkin tarkempia, minkälaisia sanamuotoja käytämme ja missä ja millä tavoin viestimme. Viestinnän tulee olla selkeää, oikea-aikaista ja luotettavaa. Kolmanneksi meidän on jatkossa kiinnitettävä huomiota tutkintatoimien riittävään resursointiin, jotta tutkintatoimet voidaan hoitaa viipymättä, eikä vapaudenmenetys kestä pidempään kuin on välttämätöntä, Aapio toteaa.

– Olemme antaneet selvityksen nyt Poliisihallituksen arvioitavaksi, joten emme tässä vaiheessa kommentoi asiaa enempää, Aapio päättää.

12 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
viherinhooja-mestari
viherinhooja-mestari
21.11.2021 15:08

uusia ”hitlereitä” riittää, vaikka huti lähtikin, ollaan sen metkuja jo seurattukin!

Nih
Nih
20.11.2021 16:16

Sanookaahan mikä on se voima joka saa usean ”neiti miehen” kuohimaan itsensä ja vielä julkisesti. Vittu että hävettää oikeasti..Tänään helvetti vilkaisin ylen jotain kulttuuri paskaa ja arvatkaa kuka siinä haukkui suomalaista miestä pohjanmaalta joka ei muslimia eikä muunkaan värisiä kumarra, jumalauta itse Riku Rantala niin akteemisen näköisenä. Se mies on näyttelijä. Sori ,muutama liikaa.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
20.11.2021 17:12
Vastaa...  Nih

Kun rauhan ja hyvinvoinnin kausi jatkuu liian kauan, unohtuu tosiasia ettei se ole mikään normaalitila, vaan kumpaakin on jatkuvasti ja määrätietoisesti yläpidettävä.

Sen unohtuessa yhteiskunta alkaa naisistua ja sen myötä lapsistua. Tässä sitä nyt ollaan.

Nih
Nih
20.11.2021 04:13

Tässä on helsingin poliisi kuohittu ilman puudutusta Ohisalon ja vihreiden toimesta munattomaksi. Asiaa teitenkin auttaa se että helsingin poliisin joukoissa on vihreän aatteen ja haittamaahanmuuton kannattajia johtoasemassa. Nyt kun hallitus vielä saa yhden uuden vihreän ministerikisi jolle ei järkipuhe mene kalloon, vaan se vihreä huttu ideologia ajaa järjen edelle joka käänteessä.Tämä ”ministeri” muistetaan 2015, kun kommentoi rautatietorin matuleiriltä tekoitkua vääntäen.
https://www.youtube.com/watch?v=mtDxZEr0-qY
Olikohan toissapäivänä MTV:n aamutv:sä kun Purra ja suomela väittelivät Puolan tilanteesta, meni kylmät väreet siitä että jos tuo naivi lapsellinen vihreän idologian sumentama paasasi kuin heikkomielinen ja jos suomelasta olisi tullut uusi ministeri, huh.

Nih
Nih
20.11.2021 06:30
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Emman olisi kannattanut käydä ”spekseiverillä” ennen tuonne menoa. Nämä ovat oikeasti hyytäviä aikoja, kun ideologinen kaiken järjen kadottanut marginaali akka puolue saa näin paljon valtaa päättää Suomalaisten asioista.

Leena
Leena
20.11.2021 02:06

Kaikki nämä pitäisi tehdä samoin jonkin toisen ryhmän toimesta jotta nähtäisiin onko kohtelu kaikille sama.
Saisivatko Manskulla istuvat Odinit mehua ja pullaa sekä bussikuljetuksen?
Nyt pitää testata!!!

Qroquius Kad
Qroquius Kad
20.11.2021 12:07
Vastaa...  Leena

Kansallismieliset eivät häiriköi yhteiskunnan toimintaa estämällä liikennettä ja tekemällä muuta äpärämäistä pikkupahaa, josta seuraamuksena pitäisikin olla isällinen selkäsauna.

Muuan länigermaanitaustainen herrasmies kyllä harrasti sellaista, mutta hän ei ollutkaan kansallismielinen, vaan pelle.
Ikävä kyllä suomalaiset eivät halua asioista päättämään aikuisia valtiomiehiä, vaan hassuja pellejä.

Onneksi he ovat saaneet eduskuntaan taas uuden sellaisen.
Ryssäkin kiittää.

juhaII
juhaII
19.11.2021 22:19

Kun kysymys ei ole siitä mitä väärää on tehnyt vaan siitä KUKA sitä on tehnyt. Joutuu poliisi tutkimaan sitä olisiko sen pitänytlkin olla aivan jossain muuaalla. Vaikkapa kopittamassa ”viha-kutovia” mummoja uhkana yhteiskuntarauhalle terävine sukkapuikkoineen.

Valtsu
Valtsu
19.11.2021 17:25

Kun elokapinallisten tien tukkimisiin vähänkin uskalletaan puuttua, alkaa aina tutkimus ja hutkimus. Nyt ei olisi enää tullut kysymykseenkään sumutteen käyttö. Uskalletaanko ensi kerran tehdä enää mitään?

Maukka
Maukka
19.11.2021 18:02
Vastaa...  Valtsu

Niin, Manskulla istuskelijat kannettiin nätisti kahden riuskan poliisimiehen toimesta lämpimään linjuriautoon kun koronatoimien vastustelijat lensivät täyteen mellakkavarustukseen sonnustautuneiden poliisien toimesta niskaperseotteella raudoissa maijaan. Kaiken huipuksi pidätetyksi joutui keskustassa täysin sivullisia joilla ei ollut koronavastustelun kanssa mitään tekemistä. Kansalaisten tasapuolisesta kohtelusta ei Tsadin pollareilla ole tietoakaan ja jos mielenosoituksen agenda on lähellä sydäntä, mennään jengin kanssa fiilistelemään kylttien kanssa (blm), mistä tosin tuli nuhteita oikeuskanslerilta kun joku ilkimys kanteli.

rellinen
rellinen
20.11.2021 16:35
Vastaa...  Maukka

Helsingin mustanappulointimiliisi.