Voiko Ethereum haastaa bitcoinin valta-asemasta?

Tätä artikkelia kirjoittaessa Ethereum on maailman toiseksi suurin virtuaalivaluutta. Vuonna 2015 julkaistu kryptovaluutan pääkehittäjänä häärii Vitalik Buterin -nimellä toimiva ohjelmoija.

Ethereum tuli markkinoille siis vasta vajaa 6 vuotta sitten, mutta on saanut paljon aktiivisia käyttäjiä ja sijoittajia taakseen. Vaikkakin valuutta rinnastetaan usein Bitcoiniin, sen toimintamekanismi on hyvin erilainen. Käytännössä Ethereum voidaan käsittää totaalisena ekosysteeminä, Bitcoin taasen on digitaalinen maksuväline. Osa Ethereumiin sijoittaneista pitävät sitä viime vuosikymmenen suurimpana teknillisenä innovaationa.

Miten Ethereum toimii?

Lohkoketjuteknologiaan perustuvien kryptovaluuttojen teknologiaa on hyvin vaikeaa kuvailla selkokielisesti ja niin, että jokainen ihminen ymmärtäisi mistä kryptovaluutoissa ja lohkoketjuissa on kyse. Joka tapauksessa Ethereum on hajautettu ja alusta, jolla on oma lohkoketju. Sen päälle voidaan rakentaa Dappeja eli erilaisia hajautettuja sovelluksia. Myös muita virtuaalivaluuttoja sekä älysopimuksia on mahdollista rakentaa alustan päälle. Ethereum on kuuden vuoden olemassaolonsa aikana saavuttanut todella vahvan tunnettuuden alaa seuraavien keskuudessa.

Ethereumin tavoite on osaltaan Bitcoinin tavoitteen kaltainen, eli päästä eroon kaikista välikäsistä kuten keskuspankeista ja valtioista. Tällä hetkellä älysopimukset ovat kryptomaailmassa ehkä puhutuin keskustelunaihe. Älysopimuksiin voidaan koodata kaikenlaisia ehtoja, joita ohjelma aktivoi ehtojen täytyttyä automaattisesti. Miten tämä voi sitten vaikuttaa siihen, miten sopimuksia jatkossa solmitaan? Älysopimusten ansiosta sopimuksen osapuolille syntyy todella suuri luottamus, koska data on kokonaisuudessaan talletettu lohkoketjuun. Sen muuttaminen on siis jälkikäteen mahdotonta.

Älysopimusten vahvuus perinteisiin sopimuksiin verrattuna on myös niiden edullisuus ja nopeus. Todennäköisesti seuraavien vuosikymmenien aikana sopimukset aletaan tekemään älysopimusten avulla, eli sopimusten teko tulee kokemaan melkoisen muutoksen. Mikäli älysopimukset lyövät itsensä toden teolla läpi, tulee Ethereum olemaan tulevaisuudessa entistäkin arvokkaampi.

Bitcoinin ja Ethereumin suurimmat erot

Ei ole epäilystä siitä, että tällä hetkellä Bitcoin ja Ethereum ovat sekä Suomessa että maailmalla suurimmat virtuaalivaluutat. Kuten yllä jo kerrottiin, ne ovat virtuaalivaluuttoina kuitenkin hyvin erilaisia. Itse asiassa Ethereum syntyi ohjelmointikieleksi Bitcoinille. Ohjelmointikieltä tarvitaan erilaisten sovellusten koodaamiseksi lohkoketjuun. Bitcoin taas on luotu vaihdannan välineeksi ja sitä pidetään sähköisenä maksujärjestelmänä. Ethereum taas tarjoaa mahdollisuuden ja alustan kaikenlaisille ohjelmoinnille. Vaikkain Bitcoin ja Ethereum eroavat toisistaan paljon, ne ovat silti tämä hetken tunnetuimmat kryptovaluutat, eikä suuri yleisö ymmärrä niiden välisiä eroja.

Entä sitten lohkoketjujen ylläpito? Siinä Bitcoin ja Ethereum eivät eroa toisistaan. Toisin sanoen louhijat eli erittäin tehokkaat tietokoneet vastaavat ylläpidosta, eikä mikään yksittäinen taho. Ethereumin kuitenkin kerrotaan mahdollisesti tulevaisuudessa siirtyvän malliin, jossa lukitsemalla omia virtuaalivaluuttoja lohkoketjun ylläpitoon, on mahdollista päästä lohkoketjun ylläpitäjäksi. Englannin kielen termeissä tämä tarkoittaa siis muutosta Proof of Work:stä kohti Proof of Stake:a. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjän tulisi lukita Ethereumin omaa Ether-valuuttaa, jotta käyttäjä pääsisi ylläpitotyöhön.

Voisi ajatella, että Bitcoin ja Ethereum kävisivät veristä taistelua suosituimman kryptovaluutan tittelistä. Totuus on kuitenkin hyvin erilainen. Ne eivät juurikaan kilpaile keskenään samoista markkinaosuuksista, koska ne eroavat toisistaan niin paljon teknologisesti ja käyttötarkoituksessa. Käytännössä ne tarvitsevat toisiaan, joten kumman vaan menestyminen ruokkii myös toisen menestymistä.

Sijoittaminen Ethereumiin

Onko nyt siis oikea hetki sijoittaa Ethereumiin? Ethereum on onnistunut saamaan ympärilleen hyvin laajan sekä aktiivisen kehittäjäyhteisön. Se perustettiin 2015 ja on nykyisin yksi suosituimmista virtuaalivaluutoista. Sen lohkoketjussa myös julkaistaan usein innovatiivisia ja lupauksiaherättäviä sovelluksia. Suosiossa ei näy hiipumisen merkkejä.

Siinä kun Ethereumin lohkoketju on kasvattanut suosiotaan, se on vaikuttanut positiivisesti Etherin kurssiin. Toisin päin tämä voidaan lukea niin, että mikäli Ethereumin lohkoketjua ei tulevaisuudessa pidetäkään niin hyvänä, niin tullaan todennäköisesti näkemään Etherin kurssin mahalasku. Yksi uhkakuva on myös jo nähtävissä, nimittäin kilpailijat. Toisaalta Ethereumilla on sama kilpailuetu kuin Bitcoinillakin, eli se, että se oli ensimmäisenä markkinoilla. Ensimmäisenä olo on auttanut sitä saamaan ympärilleen kaikki lahjakkaimmat ohjelmoivat esimerkiksi.

Ethereumin tulevaisuus näyttää siis tällä hetkellä melko ruusuiselta, mutta mikään ei ole varmaa kryptovaluuttamarkkinoilla. Kukaan ei vielä tiedä tuleeko kryptovaluutoista suosittu vaihdanta- ja maksuväline, ja tuleeko ne korvaamaan perinteiset pankit tileineen ja luottokortteineen. Kryptovaluutat ovat siis riskialtis sijoituskohde, oli kyseessä sitten Ethereum tai Bitcoin. Toisaalta riskien ja volatiliteetin vuoksi ne tarjoavat myös mahdollisuuksia suuriin kurssivoittoihin.

 

Sijoittaminen Ethereumiin onnistuu usein samoilla kaupankäyntialustoilla, kuin missä voi sijoittaa myös Bitcoiniin. Suomalaisen sijoittajan kannattaa valita suomenkielinen kaupankäyntialusta, koska tällöin hankalat termit eivät toimi onnistuneiden kauppojen esteenä. Usein kaupankäyntialustoilla on tarjolla myös asiantunteva asiakaspalvelu, josta voi tarvittaessa kysyä apua omia sijoituksiaan varten. Käyttäjän kannattaa myös huomioida, että kaupankäyntialustoilla on tyypillisesti jokin minimisijoitussumma, jota pienemmällä summalla ei pääse kryptovaluuttoihin käsiksi.

Kaupankäyntialustoille liittyminen on nykyisin tehty hyvin helpoksi, eikä niiden perimät maksutkaan ole tyypillisesti suuria. Lopulta sijoittajan tehtäväksi jää ainoastaan tarkkailla kurssikehitystä ja tehdä sitten päätöksiä valuutan pitämisen, myymisen tai lisähankinnan suhteen.

Subscribe
Notify of
guest
7 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
h n

Nyt on Paavo sellainen riski, että bitcoin-up.io jota mainostat, on scämmi.
Suomessa on ainakin kaksi tunnettua ja luotettua krypto-pörssiä ja ulkomailla lukuisia muita.
Mutta tämä “pörssi” on todella epäilyttävä.

h n

No tuo koko saitin tyyli viittaa scämmiin.

Sitten on vielä tämä
“Aivan kuten kaikki muutkin yritykset, tarvitset vähintään 250 € alkusijoituksen. Alkusijoituksellasi ansaitsemasi rahat saat käyttää haluamallasi tavalla; voit säästää ja nostaa ne.”

Hyvin epäilyttävää.

“Voit lunastaa täysin ilmaisen, palkitun ohjelmistomme helposti. Siihen ei kuuluu piilokuluja.”

Mikä ihmeen ohjelmisto? Ei kryptopörssin käyttäjä tarvitse mitään ohjelmistoa.

“Autamme teitä ainoastaan saamaan yhteyden asuinmaanne tunnetun välittäjän kanssa.”

Tämä jos mikä epäilyttää. Niihin todellisiin pörsseihin/välittäjiin saa parhaiten ja turvallisimmin yhteyden, kun luo niihin tunnukset. Iahn kuten vaikka omaan verkkopankkiin. Ei niihin mitään välikäsiä tarvita. Ei turvallisuussyistä käytetä.

Olisi tosi hyvä, j

h n

Olisi hyvä jos poistaisit vähintään tuon linkin tuohon saittiin. Ja sitten tämän meidän keskustelun myös.

h n

No hyvä.

Minulle kryptoskene on tuttu jo vuosien ajalta. Tiedän lukuisia luotettvia pörssejä, sekä tunnen krypton teknologian ja toimintaperiaatteen keskivertokaveria paremmin. Ja tämä pörssi tökkäsi heti silmään. Voin tietysti olla väärässäkin. Mutta on kyllä tosi epäilyttävän oloinen saitti.