Taksiyhtiöt puhuttavat Ruotsissa

Ns. app-taksiyhtiöt Uber ja Bolt ovat saaneet Ruotsissa kyytiä viimeisten päivien aikana. Kuljettajien väitetään olevan nykyajan orjia.

Jutussa saattaa olla totuuden perää. Olen muutaman kerran testannut Uber-taksia sekä Tallinnassa että Tukholmassa. Jos hinnat olivat halpoja Virossa, niin sitä ne kyllä ovat myös Tukholmassa.

Tallinnassa tilasin Uber-taksin sovelluksen kautta. Taksi oli alla joku vajaa tunnin ja hinnaksi kertyi 2,50 euroa. Matka alkoi yhdestä Nömmen lähiöbaarista, josta ajoimme viitisen kilometriä toiseen baariin. Ison tuopin jälkeen matka jatkui muutaman kilometrin päähän Mustamäelle, jossa kuitattiin lasku. Kyyti kesti siis vajaan tunnin ja kilometreinä seitsemän kilometriä.

Toisen kerran ajoin satamasta Kadakaan, matkaa noin 8 km ja sama hinta. Normaalisti tuo satama-Kadaka maksoi 7-12 euroa.

Tukholmassa ajoin Uberillä T-central-Kista, joka maksaa normaalitaksilla 400-450 kruunua. Uberilla se maksoi 150 kruunua. Matka-aika noin 20 minuuttia ja kilometreinä vajaa 10 km.

On siis selvää, että tällaisilla työehdoilla ei voi tienata sellaisia rahoja, jotka täyttäisivät edes joltiseltaan täyspäisiä työehtoja. Tukholmassa pimeätkin taksit ovat kalliimpia kuin Uber. Normaalisti Kista-City väli maksaa pimeällä taksilla 150-200 kruunua.

Subscribe
Notify of
guest
18 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Uber- ja Bolt-kuskit ovat vapaita jättämään työnsä ja valitsemaan jonkun muun tulonlähteen. He eivät siis ole orjia.

T

Siltä osin olen perinteinen pohjoismaalainen sosiaalidemokraatti että vastustan halpatyötä, jolla ei elä. Vaikka en koskaan ole ainuttakaan vasemmistopuoluetta äänestänyt. Työnteon pitää olla järkevää, vaikka hintana olisikin vapaan markkinatalouden rajoittaminen.

Qroquius Kad

Niin sitähän mä juur tarkotin, sanoi Janne Kivivuori.

Että jos ei saa työstään siitä kuuluvaa korvausta, joka riittää elämiseen ja josta mielellään jää vielä sukanvarteen, voi vapaa ihminen vapaasssa yhteiskunnassa valita toisen ammatin.
Orja ei sitä voi, koska on toisen omistuksessa. Nämä kuskit ymmärtääkseni eivät ole.

Elämä on valintoja. Toiset tosin voivat valita vain suklaarasiasta kuten Forrest Gump ja toiset, kuten Björn Wahlroos aivan mistä mieli tekee.

Jortonki

Tai voi olla samaan aikaan sekä kortistossa että Uber-kuskina ja ruokalähettinä. Perustulo tulee kortistosta, ja muut tulot pimeesti käteen.

T

Kyllä vanhoina hyvinä aikoina elämä oli luksusta, kun kaikki puolueet olivat kansallismielisiä puolueita. Kansallismielinen SDP työväelle, kansallismielinen Kokoomus työnantajille ja kansallismielinen Keskusta maatalousyrittäjille. Ihanneyhteiskunta..?

Nyt kaikki muut paitsi PS kilpailevat kuka saa vedettyä Suomen vessanpytystä alas tehokkaimmin.

Jupi

No osuit sitten naulan kantaan

Sakari Rajamäki

Totta Yango on yksi tällainen sikahalpa taksiyhtiö Suomessa. Samoin ruokalähettien tuntilaskutus hintä 15 egeä on niin pieni, että nekin tekee käytännössä orjapalkalla. Koska haittamamut yleensä tekevät noita hommia ja sillä kustannuksella, että se vie kantaväestöltä töitä. Tuollaisen orjatyön vastustaminen on myös haittamaahanmuuton vastustamista.

Suomessa esim. taistellaan siitä pitäisikö ruokalähetit olla työsuhteessa, jos päätetään, että se on työsuhdetta, niin ruokalähettien hommat loppuu. Mikä on hyvä sillä jos työ ei tuota, niin että siitä saadulla palkalla elää se on parempi jättää kokonaan tekemättä.

T

Takseista alkaa tulla samanlainen orjateollisuuden ala kuin partureista.

Ajan ilmaiseksi

En kyllä tajua. Kaikki kulut kun ottaa huomioon. Auto, polttoaine/ sähkö yms. Miten tuo on mahdollista? Maksaako yhteiskunta kaiken tukien muodossa? Siis että joku Kemu sekoilee ratissa.

Sami

Matematiikka on rasismia. Nykyään on sallittua puhua vain ”etnomatematiikkaa”.

Etnomatematiikassa ei välitetä oikeista luvuista, vaan keskitytään sortaviin rakenteisiin.

Jos punavihreä eliitti kylpee veronmaksajilta riistetyiltä euroissa, ei saa esittää kysymyksiä vaikka tämä punavihreäfemakko eliitti orjuutaisi koko maailman.

Bisnismään

Niin mutta taksikuskin luontaisetuihinhan kuuluu nykyään ilmainen ja säännöllinen pillunsaanti sekä asiakkaiden kaiken irtaimiston luovutus omaan käyttöön. Ja kaikki käteismaksut ovat verotonta tuloa, taskurahaa hyvästä palvelusta. Ilmankos takseja ja yhtiöitä on loputtomiin. Joskus sattuu ikäviä välikohtauksia kun asiakas ei ole ymmärtänyt että reissu on sitova sopimus jota asiakkaan on kunnioitettava. Taksikuskilla on myös oikeus pahoinpidellä tai puukottaa/viillellä asiakasta sekä jättää asiakas vaikkapa lumihankeen nukkumaan keskellä yötä jos huvittaa tai kuski kokee olevansa rasismin uhri. Onhan se aika hyvä palkka kuitenkin, saa nussia niin paljon kuin Allah haluaa ja joka vuoron lopussa on taskut täynnä puhelimia ja lompakoita.

Vassari_kontentti

Jos panee monta kertaa kuussa, niin tostahan muodostuu satojen eurojen luontoisetu kk-tienestin päälle.

Minä

Uber-taksin kuskin henkilöllisyys on tiedossa, joten se vaikeuttaa, jos tekijä haluaa välttää paljastumisen.

Sami

Mitä ihmettä!?!

Eikö punavihreä feministinen tasa-arvoeliitti luvannut kantaväestölle ja kaikille maailman köyhille jotain parempaa?

Joko kyseessä on väärinkäsitys, tai sitten helpon vaalivoiton saadakseen punaviherfemakkoeliitti valehteli kantaväestön hölmöimmälle osalle (hyödylliset ihiootit) enemmän ja parempaa.

Todellisuudessa pynavihreäfemakkohallinto sai hyvät virat veronmaksajien piikkiin ja ne äänestäneet hyödylliset idiootit saivat paskaa. -onnea! 🙂 (y)

Minä

Kuinka voi olla orja, jos ajaa omalla autollaan ja ihan itse on niin valinnut? Ei siihen ole kukaan pakottanut tai edes painostanut. Jos sillä ei tienaa riittävästi, voi katsella jotain muuta ihan vapaasti. Huonoon työtarjoukseen ei kannata tarttua.

Qroquius Kad

Joillekin kirjoittajille ”orja” ilmeisesti tarkoittaa jotain muuta kuin sanan virallista merkitystä. Eipä silti, tuotahan on suomen kielelle tehty jo kauan:

verbin ”kustantaa” merkitys on käännetty päinvastaiseksi, rikoksesta epäilty onkin nykyään poliisin ”asiakas” vaikka tämä ei tahtoisi olla jeparien kanssa missään tekemisissä, rikolliset maahantunkeutujat ovat ”rikkaus ja voimavara”…

Kai se orjakin sitten nykyään tarkoittaa jotain, mistä minulla ei ole mitään käsitystä, mutta selvästikään ei sitä mitä ennen. Näin siinä käy kun elää liian vanhaksi ekkä enää osaa lastenkieltä.

Über Alles

Eikö se ole ihan itse tehty päätös ruveta Überkuskiksi? Ei kai siihen ole aseella pakotettu?
Kerrankin on jotakin mikä on asiakkaalle edullista. Se on hyvin harvinaista. Ruotsin tavalliset taksikuskit ovat ryöstäneet kansaa vuosikausia:

Otin keskuksen kautta taksin Värmdöstä Bagarmosseniin päiväsaikaan 2-3 vuotta sitten, olisi maksanut yli 800kr. Kun tuli 800kr mittariin aloin takapenkiltä huudella ”hei miten se voi noin paljon maksaa!” jolloin kuski totesi ”ok, minä pysäytän mittarin loppumatkaksi”.

Taksit eivät koskaan suostu antamaan kiinteää hintaa vaikka tiedetään metrin tarkkuudella mistä mennään ja mihin. Eihän mitään muutakaan palvelua osteta summamutikassa, esim. tukanleikkuuta. Hammaslääkärit myöskin saattavat hyvinkin kusettaa, varsinkin yksityiset.