Oulaisten kaupungin suuri ”urakkapuhallus” syyteharkintaan

Pohjois-Pohjanmaalla Oulaisissa on pikku hiljaa siirtymässä oikeuden asteelle alueen suurin puhallus sitten ikinä. Kaupunkia ylilaskutettiin miljoonien edestä 10 vuotta.

Asiasta ei ole paljoa puhuttu paikallislehdissä, sillä tapahtuma on kaikin puolin nolo vähän yhdelle sun toiselle. Monet tahot ovat joutuneet outoon valoon ja kunnan rakennus- ja laskutuspuoli näyttää olleen lapsen kengissä.

Homma pyöri kahden päähenkilön ympärillä, paikallinen rakennusalan yrittäjä Jouko ja kunnan kiinteistöpäällikkö Timo. Kuvio oli yksinkertainen. Joukon rakennusliike toimi vuosikausia kunnan ikään kuin vakiourakoitsijana. Tarjoukset rakennus- ym. töistä tehtiin tuntilaskutuspohjalta. Tuntitaksa taas vedettiin niin alas, että muilla urakoitsijoilla ei olisi ollut mitenkään mahdollisuutta laskuttaa niin pieniä tuntisummia.

Kikka kakkonen tuleekin sitten siinä, että vaikka tuntitaksa oli niin pieni, niin sen korvasi tuntien määrät. Kun tunteja oli laskuissa hillittömät määrät, niin sehän sitten kompensoi tuntitaksan pienuutta ja rahaa tuli ikkunoista ja ovista.

Kiinteistöpäällikön osuus on ollut sitten tietenkin se, että Timo on ensinnäkin ”kilpailuttanut” urakat, hyväksynyt Joukon rakennusfirman tarjoukset edullisimpina tarjouksina. Sen jälkeen Timo on vielä hyväksynyt laskut, jotka ovat sen jälkeen menneet maksuun kaupungin taloustoimiston kautta.

 

Joukon firmassa on ollut vain muutama työntekijä, 2-5 henkilöä, vähän vaihdellen. Töitä on kyllä tehty kaupungille, mutta siis ylilaskutettu satoja tuhansia vuodessa.

Juttu on alkanut jo joskus 2010 tienoilla. Oulaisissa on liikkunut huhuja koijauksesta jo pitkään ennen kuin asia eteni poliisitutkintaan. Monet paikalliset pikku urakoitsijat ovat olleet ihmeissään, että mikään heidän tarjouksensa ei mene läpi vaan kaikki työt saa Joukon firma. Tästä on syntynyt luonnollisestikin huhuja pikku kaupungissa, jossa asukkaita on 7 000 – 8 000.

Jouko on tehnyt aikaisemminkin monenlaisia bisneksiä, vaimolla lienee siivousfirma ja jotain vakuutusyhtiön vesivahinkosaneerauksia on pyöritetty. Mutta viimeiset vuodet hänen firmallaan on ollut asiakkaana vain kaupunki.

 

Homma lähti purkautumaan viime talvena. Joukolla oli kaupungille rakennushommien lisäksi myös nostimien vuokrausta. Eli kun maalattiin koulujen tai kunnan rakennusten seiniä tms, niin kunta vuokrasi Joukolta koneet. Ylihintaan tietenkin. Sitten tuli joku isompi koneurakoinnin tarjouspyyntö. Sekin meni Joukolle.

Muutama yrittäjä kiivastui asiasta, sillä homma näytti aivan mahdottomalta. Mitä tahansa tarjouksia he tekevät kunnalle, niin mikään ei mene läpi. Kilpailutuksista tehtiin valitus ja paikalle kutsuttiin ulkopuolinen hankintakonsultti.

Mitä enempi konsultti penkoi rakennustoimen laskutuksia ja urakoita, sitä enemmän alkoi paljastumaan. Ensin kuviteltiin, että kyse oli vain yksittäisestä urakasta, muta lopulta oli selvää, että kaksikko oli puhaltanut systemaattisesti rahaa ylilaskutuksella ja tasanneet voitot. Vuosikymmenen.

Vaikka kylillä on liikkunut epäilyksiä, lähinnä tietenkin kilpailevien urakoitsijoiden ja alaa tuntevien keskuudessa, niin yleisellä tasolla Jouko on ollut hyvämaineinen yrittäjä. Miehellä on ollut monenlaista viritystä ja yritystä. On pelattu golfia, torjuttu harmaata taloutta ja sen seitsemään hyväntekeväisyyttä.

Joukon tuloistahan sivullinen ei paljon voi päätellä. Kun on menestynyt yrittäjä, niin silloin moni kuvittelee, että bisnesten ohessa voi puuhailla muutakin mukavaa, jossa rahaa palaa. Kylillä on joskus puhuttu kyllä Timonkin rahankäytöstä. Se on ollut kunnan kiinteistöpäällikölle ehkä pikkuisen liian prameaa. Mutta kukapa sitä toisten raha-asioita loputtomasti miettii.

Tapahtuman tiimoilta on tehty pitkään esitutkintaa. Omaisuutta Joukolta on saatu takavarikkoon ainakin 1,6 miljoonan euron edestä. Timo laitettiin virkavapaalle melko alussa, mutta nyt hänkin on eronnut jo virasta ja on epäiltynä osallisuudesta petoksiin.

Asia etenee seuraavaksi syyteharkintaan.

29 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ruseborgs Rainer
Ruseborgs Rainer
30.11.2021 00:16

Onpas shokeeraavaa. Tiedän itse kolme samanlaista tapausta jotka vieläkin ovat toiminnassa kolmella pienellä paikkakunnalla etelä-suomessa. Hyväveli verkostot toimivat, sekä nepotismi ja ihka aito kartellitoiminta sanoisin että 95% pienillä paikkakunnilla. Ja miksipä ei, rupea vittuilemaan niin firmasi ei saa enää mitään töitä. Kun piireihin pääsee niin hommia riittää, ja voi vaikkapa iloisesti kännissä paiskia duunia vuodesta toiseen kun kukaan ei tarkasta mitään ikinä missään. Luksusta!

Juden paavo 666
Juden paavo 666
30.11.2021 00:31

Juutalaisten kätyrit eli vapaamuurarit taas paskoo suomea ja mädättävät!

Qroquius Kad
Qroquius Kad
30.11.2021 10:26
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Mädätyksessä ovat mukana myös reptiliaanit, illuminaatit, nauriinnaatit, homokaasuttajat, se Hullu Rumppi ja reptiliaanit.
Mainitsinko jo reptiliaanit?

O-fri Murare
O-fri Murare
30.11.2021 11:37
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Eikun sinä olet Käteensorvari!

Oho
Oho
30.11.2021 17:24
Vastaa...  Juden paavo 666

Eikös noita kutsuttu ennen mulkuikuisi tuollaisia, näin se kieli uudistuu…

ernesti_loosonen
ernesti_loosonen
30.11.2021 02:46

Kuulostaa ihan Juha Jihad Sipilän edustaman Rauhan Sana liikkeen edustajien touhuiluilta.

Juha Sipilä
Juha Sipilä
30.11.2021 18:42
Vastaa...  ernesti_loosonen

Olen shokissa.

Nih
Nih
30.11.2021 03:02

Ei tämä tapaus ole ainut ja samaa on tapahtunut iät ajat. Esim.paikkakunta jossa asun, oli kaupungin ”pääurakoitsija” demarivetoisen kunnnhallituksen puheenjohtajan maanurakointi firma ja tätä härskiä toimntaa jatkui vuosikymmeniä. Ennen aikaan se oli maan tapa ja siihen ei uskaltanut kait kukaan puuttua ja kun ei ollut tietokoneita ja somea ja lehdistöt olivat eri poliittisten voimien hallinnassa, niistähän ei kirjoiteltu. Demarit ja kepu jakoivat monta heitä hyödyttäviä juttuja keskenään.Samaa kähmintää tosin jatkuu myös tänäpäivänä varsnkin niissä maalaiskunnissa jossa esim. kepu on vallassa, mutta ei kait yhtä härskinä ja kepuloinnit on viety todella pienen piirin salaisiin päätöksiin. On todella hyvä että kunnallispoliitiikaan on tullut enempi puolueita kuin demarit ja kepu.

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
30.11.2021 06:13

Kumpa olisin osannut tuon kusetushomman aikoinaan ja huolella, niin ny ei tarviis kitua. Ei oo varaa ostaa lämmitysöljyä, kun litrahinta on noussut jumalattoman korkeeks. Ei vainen, kaikki kusettajat joutais vähintään jalkapuuhun, tana!

kantaoulaistelainen
kantaoulaistelainen
30.11.2021 06:22

Paikalliset tämän varmaan jo tietävätkin mutta täällä olisi kirveellä vielä paljon töitä noiden korruptoituneiden hyväveli verkostojen purkamisessa (varsinkin teknisen toimen puolella) ja moneen työpaikkaankin täällä on turha edes hakea jos ei satu olemaan lestaatiolainen. Onneksi tuo jäävuoren huippu on sentään jo huomattu mutta tutkittavaa ja tuomittavaa löytyisi kyllä vielä paljon lisääkin.

h44
h44
30.11.2021 07:56

Kepulaiset ovat kepulaisten asialla. Varsinkin jos on kyse uskonveljistä, nimessä ja weressä. Aamen.

terhomatti.hämeenkor
terhomatti.hämeenkor
30.11.2021 08:05

Joo, se Oulainen – ja melkein koko Pohjois-Pohjanmaa – on lestisläisten (lue: Kepun!) valta-aluetta. Kepulla ehdoton enemmistö valtuustossa, hallituksessa ja lautakunnissa, niin sehän sujuu ! Muistakaa tämä, ruotsikoilla rannikkokunnissa sama peli. Oishan tuota kerrottavaa…

Oho
Oho
30.11.2021 08:40

Niin totahan toi on joka kunnassa ja valtionkin tasolla, ei ole monen käsissä mihin se valtio rahojaan työntää, tekee hankintoja, myy tuottavaa bisnestään(no kaikki tietää kavereille) ja nämä eivät ole koskaan julkisuudessa kuka nyt viikaroinistakaan oli mitään kuullut ikinä, eikä sisäministeri tietenkään palkkaa tuhatta talousrikospoliisia(koska työkkäriin ”tarvittiin” paperin pyörittäjiä) tutkimaan mihin niitä miljardeja on viikaroitu..

Jortonki
Jortonki
1.12.2021 23:36
Vastaa...  Oho

Tuossa aikapäiviä sitten tuttu hankintapäällikkö keskivahvassa laitasieväissä totesi: ”Yhtään hankintaa ei koskaan ole korruptio ratkaissut!!! Korruption puute on sen sijaan ratkaissut monia…”

Daavidin poika
Daavidin poika
30.11.2021 08:53

Minun on ainakin annettu ymmärtää, että Suomessa ei ole korruptiota. Ilmeisesti tämäkin tapaus liitetään sitten ”ilmastonmuutokseen”

Olisi ihan asiallista tietää, että kuinka monta yrittäjää Oulaisissa, ja sen ympäristössä on joutunut heittämään kirveen kaivoon tämän esiin tulleen tapauksen myötä.?

Last edited 1 month ago by Daavidin poika
Daavidin poika
Daavidin poika
30.11.2021 11:05
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Mielestäni korruptiolla tämä on alkanut. Sitten tuli petos, ja ahneus kuvioon. Katsoin yritys tiedoista ”Oulaisten rakennusyritykset” Ei jäänyt yhtään epäselväksi kenestä on kyse. Taitaa kuitenkin olla selvää, että ovat helpottuneita, koska rinki on nyt katkennut. Seurasin äsken tätä tapausta netistä. Poliisi on saanut takvarikoon miljoona €uroa.

Oho
Oho
1.12.2021 15:08
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Niin voihan sanoa, että suomessa ei ole korruptiota mutta on kärkisijoilla petoksissa 🙂 Ensimmäisen väitteen voit vaikka tarkastaa siitä mikonkadulla? olevasta firmasta jossa on pari lahjomatonta ja rehellistä ukkoa trasparency international helsinki siellä tietävät totuuden.

viherinhooja-mestari
viherinhooja-mestari
1.12.2021 20:48
Vastaa...  Daavidin poika

Kyllä kunnallisen työpaikan ilmastonmuutos selvästi.

T
T
30.11.2021 09:00

Lestamafia?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
30.11.2021 10:32
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Tapausta on käsitelty täällä:

https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?f=20&t=32662

Keskustelun alussa epäiltiin lestamafiaa, mikä kiistettiin paikkansapitämättömänä eikä sitä sivuta enää myöhemmässä keskustelussa, joten pitänee paikkansa.

T
T
30.11.2021 10:41
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Tuolla suunnalla on näitä lestadiolaisten hyvävelikerhoja………….

Keijo
Keijo
30.11.2021 20:36
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Kokoomuslainen alueellinen vaikuttaja tämä ”jouko” eli Jorma on

Antti Tifa
Antti Tifa
30.11.2021 14:35

Joka kunnan taloutta valvoo tarkistuslautakunta. Sen tehtävä on vaativa ja se on kunnan lautakunnista vahvin. Sen eteen menee talouspäällikkö nöyränä. Ongelma tulee sellaisesta pikkujutusta kuin vaitiolovelvollisuus. Lautakunnan jäsenet eivät saa kuntalain mukaan kertoa mitään kokousten sisällöstä. Pöytäkirjoista ei selviä mitään. Vain vuotuinen toimintakertomus ja lausunto taloudesta on julkinen. Se muotoillaan niin ympäripyöreäksi sanamuodoiltaan ettei siitä saa tolkkua. Kuntien vuotuinen talouspaperi ei yksilöi laskutuksia joten korruptio saa jatkua jollei asioita käydä läpi kuitti kuitilta. Miettikää kuinka monessa kunnassa tämä sama on mahdollista enemmän tai vähemmän ? Kun on porsaanreikiä, on myös porsaita. Systeemi on mätä ja suojelee yhteisten varojen väärinkäyttäjiä.

Jouko Ollila
Jouko Ollila
30.11.2021 15:45

Ei ole Jouko vaan on Jorma