Parhaat suomalaiset rikos-podcastit

Radion ja television paikan on nykyään vahvasti ottaneet eri suoratoistopalvelut. Mikään ohjelmista ei enää jää meiltä väliin, kun ne on kuultavissa julkaisun jälkeen juuri meille sopivana hetkenä ja voimme kasata niistä juuri omaan makuun sopivat listat.

Muutamassa vuosikymmenessä meidän arki on helpottunut monella tapaa, kun netti on tuonut kaikki palvelut meidän lähelle. Oli kyseessä sitten ostosten tekeminen, lainojen kilpailuttaminen, laskujen maksaminen tai yhteydenpito ystäviin, niin kaikki tämä on vain muutaman klikkauksen päässä.

Podcastit ovat tulleet osaksi lähes jokaisen elämää ja niiden avulla esimerkiksi työmatkat ja lenkkeily sujuvat huomattavasti leppoisammin. Etenkin rikosaiheiset podcastit ovat nousseet valtavaan suosioon kuulijoiden keskuudessa. Ne keräävät viikoittain kymmeniä tuhansia tosielämän raakojen tapahtumien pariin.

Murhia ja rikoksia ympäri maailman

Podcastit ovat radio-ohjelmiin verrattavia äänitallenteita, joita voi kuunnella netistä eri sovellusten kautta. Monesta eri syystä tosielämään kietoutuvat murhat ja rikokset ovat inspiroineet useita suomalaisia niin, että he ovat alkaneet pitämään omaa podcastia.

Nykyteknologia mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi alkaa pitämään omaa podcastia. Suurin osa tekijöistä tekevätkin niitä ihan vain harrastuksena, eivätkä saa niistä juuri mitään korvausta. Voit ladata jaksot ilmaiseksi omalle kuuntelulistalle eri sovelluksista ja olemme seuraavaksi koonneet niistä mielenkiintoisimmat, jotka on tehty näiden surullisten tositapahtumien ympärille:

  • Jäljillä-podcast

Tilda Laaksonen julkaisi ensimmäisen Jäljillä-jakson vuonna 2018 ja on ollut yksi suunnannäyttäjistä muille suomalaisten podcastien tekijöille. Ohjelmassa tutustutaan selittämättömiin henkirikoksiin, katoamisiin, sarjamurhaajiin ja epäselviin kuolemantapauksiin ympäri maailman. Laaksosen kertomana pääset uusien rikostarinoiden pariin joka perjantai.

  • Maanantaimysteeri

Podcastissa ei ole valikoitunut mitään erityistä teemaa rikosten ympärille, vaan se käsittelee kaikkia mahdollisia rikoksia Suomessa ja ulkomailla. Tekijällä on ainutlaatuinen tapa käydä läpi vähemmän tunnettuja rikoksia ja salaliittoteorioita. Todella onnistunut kokonaisuus, kun otetaan huomioon, että ylläpitäjä tekee jaksot ihan vain mielenkiinnosta erilaisiin rikoksiin.

  • Murhan anatomia

Podcastin tekijä, Elli, johdattelee kuulijat pääosin ulkomaalaisten henkirikosten pariin joka toinen lauantai. Meneillään oleva kuudes kausi käsittelee DNA:n avulla selvitettyjä rikostapauksia. Jokaiselle kaudelle on valittu teema, johon jokainen jakso liittyy tavalla tai toisella. Kuulija johdatellaan näihin surullisella tavalla koskettaviin tapauksiin pohtimalla sen aiheuttavia psykologisia ilmiöitä.

  • Pahuuden jälkeen

Kaksi hyvää ystävää paneutuvat yhdessä rikosten eri vaiheisiin. He julkaisevat joka keskiviikko jakson, jossa käsitellään kahta uutta tapausta. Niissä käsitellään monipuolisesti selvittämättömiä mysteereitä, ratkaistuja rikoksia, raakoja murhia ja katoamisia.

  • Murha joka tapahtui

Saara Nurmon rikos-podcast käsittelee selvitettyjä henkirikoksia ja muita väkivaltaisia tapahtumia ympäri maailman. Uusi jakso julkaistaan joka keskiviikko aina yhden kauden ajan. Pääset käsittelemään ohjelman kautta eri rikoksia jo 60:n jakson verran.

Kuunneltavaa koko viikoksi mielikuvitusmatkalle etsivän elämään

Rikokset ja niistä puhuminen herättävät tunteita laidasta laitaan. Jokainen kuulija lähestyy tapahtumia omasta näkökulmasta; osa käsittelee ne taruina, joiden todellisuus kyseenalaistetaan ja osaa kiinnostaa se, mitkä syyt ovat johtaneet ihmisen siihen pisteeseen, että lopputuloksena on jotain niin järkyttävää kuin murha tai pahoinpitely.

On todella ollut ilo huomata miten monet suomalaisista on tarttunut haasteeseen ja ovat johdattaneet podcastien kautta satojen eri rikostapahtumien pariin. Osa on aloittanut ihan vain äänittämällä jaksot omalla puhelimella ja ovat ajan myötä nousseet kaikkien aikojen suosituimmiksi podcasteiksi Suomessa.

Jos olet itse haaveillut omasta podcastista, niin velkojen ja lainojen yhdistäminen voi auttaa sinua hankkimaan äänittämiseen sopivat laitteet ja ehkä sinun tähdittämä podcast löytää paikkansa näiden huippusuosittujen rinnalta.