Elsa Widding: Uhkaako merenpinnan nousu oikeasti köyhiä maita?

Ruotsin ilmastoasioiden ”valtakunnan vittumaisimmaksi ämmäksi” tituleerattu Elsa Widding on kuuntelemisen arvoinen. Hän on vuosia väittänyt, että ilmastonmuutos on business ja perustuu miljardien ”ilmastoteollisuuteen”.

Widding on koulutukseltaan siviili-insinööri, mutta on tullut tutuksi Ruotsissa jo vuosia esimerkiksi merenpinnan nousuun liittyvissä asioissa. Widdingin mukaan, kun mediat yrittävät kertoa vaikkapa Tyynen meren saarien uppoavan ylihuomenna merenpinnan nousuun, niin on pelkkää huuhaata.

Videolla Widding tuo esille ympäri maapalloa merenpinnan mittaustuloksia, joista mikään ei viittaa merenpinnan nousuun. Joissakin maissa merenpintaa on mitattu jo vuosisata, joten dataa on olemassa.

Kun puhutaan Tyynen meren saarista, joita on käytetty jo vuosia esimerkkinä siitä, miten ilmastonmuutos nostaa Tyynen meren vedenpintaa ja saarien asukkaat joutuvat pian evakkoon, niin Widding tyrmää tämänkin.

Widdingin mukaan on vedenpinnan nousu on ikään kuin fakta. Joillakin saarilla on havaittu, että vedenpinta on noussut joitakin millimetrejä, mutta tämä ei ole Widdingin mukaan totuus. Vesi siis näyttää nousevan, mutta kyse on siitä, että saaret uppoavat.

Korallisaaret ovat syntyneet merenalaisen tulivuoren purkauksen ympärille. Korallisaarten oma paino painaa sitten saarta alaspäin. Kyseessä on toisin sanoen käänteinen ilmiö maannousulle, jollaista tapahtuu vaikkapa Pohjanlahdella.

Joka tapauksessa Widdingin mukaan vedenpinnan nousu, tai maan painuminen, kumpi vaan, on vuositasolla millimetrin luokkaa eikä sillä ole mitään käytännön merkitystä paikallisten ihmisten elämään.

En jaksa suomentaa koko filmiä, mutta jos ruotsi onnistuu, niin kannattaa kuunnella. Voin tehdä jatkossa asiasta lisää koosteita.

 

Pt-median kommentointi on vapaata.
Kannattaa kuitenkin huomata, että väkivaltafantasiaa sisältävät kommentit poistetaan. Ihmisten suora solvaaminen ei ole sallittua, eikä ihmisten yhteistietoja sallita julkaistavan.
Kommentoi mielellään artikkelin aihetta, mutta asian vierestä keskustelu on ihan sallittua. Venäjämielinen propaganda joutuu poistoon, sillä Pt-mediaa ei voi käyttää ryssän propagandan levittämiseen.
Pt-media ei ole mikään sananvapauden sankari, eli jos joku kommentti saattaa täyttää Suomen tai Ruotsin rikoslaissa mainitun rikoksen tunnusmerkistön, niin viesti poistetaan.
Subscribe
Notify of
guest
29 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Nih

Ilmasto ”keskustelussa” kuitenkin pyörivät jo isot rahat ja siinä pyöriviä, osin hämäriä liikemiehiä rahoittavat valtiot runsaskätisesti ja vauhti kiihtyy. Myös valtiot, Suomi etunenässä keräävät valtavat verotulot mm.polttoaineiden hinnankorotuksilla verojen kautta. Helppoa paikata valtavan velanoton jälkeisen maailman kassavajeita, kun muut puolueet paitsi persut on peloteltu hengiltä ja eivät voi vastustaa ja ettei maine mene. Ja laput silmillä ja pelotellut kansakunnat menevät suurimmaksi osaksi täysin mukana uskovat ja hyväksyvät tämän silmiään räpäyttämättä. Pitäisi kiinnittää ennemmin maapallon väestönkasvun tuomaa uhkaan, joka on vielä suurempi kuin ilmaston muuttuminen ja toinen on saastuminen jota nämä väkirikkaat kehitysmaat tuottavat valtavasti.

Timppis

Mitä persuihin tullee näyttää haluavan salonkikelpoiseksi suurinosa siitä porukasta jos vastuuta tulee niin takki kääntyy ja puolue pirstaloituu,de ja wu

Oloneuvos

Alkakaahan muurata takkoja umpeen ettei Tyynenmeren saaret katoa näkyvistä. Me täällä pohjolassa olemme vastuussa koko maailman ”ilmastonmuutoksesta”. Tuulivoima lämmittää iloisesti asunnot kovillakin pakkasilla. Sähköä tulee töpselistä ja rahaa ilmestyy pankkitilille kun käyt tankkaamassa polttomoottori autoa.

Neuvokaapas expertit

No en vielä muuraa. Aamulla näytti myllyt seisovan ulkona. Pihalla – 21.7. Tämä täti laitto uuniin tuloset.

Jupi

Meidän syytä koska maa nousee, eli muualla nousee vesi

Kaitsu

Ilmastonmuutoshan on bisnestä ja helvetin suurta bisnestä onkin.
Ajatellaan vaikka nyt näitä sähköautoja. Niillä härveleillä sitä nyt sitten muka ihmiskunta pelastuu.
Koko tässä ilmastokiimaisessa vouhotuksessa on unohdettu se asian perimmäinen syy, eli hallitsematon väestönkasvu.

Siihen asiaanhan ei kukaan uskalla puuttua, koska razzismi.

Timppis

Niin…pä ja sähköautojen valmistusprosessi kaikkine akkumateriaalineen se se vasta ympäristöystävällistä onkin.

Jupi

Pelkän akun valmistus aiheuttaa päästöjä saman verran kun pieni diesel kone 200tkm ajossa eikä akut kestä kuin ehkä 100tkm. Siihen päälle vielä sähköntuotannon (hiilivoima) päästöt. City vihreät eivät tätä valitettavasti ymmärrä.

Johdot Poikki

Nimenomaan! Kaikki muu on täysin turhaa touhua jos köyhien maiden väki saa lisääntyä holtittomasti edelleenkin seuraavat 100 vuotta. Maailmasta tulee matalaiikyinen kusiaispesä josta ruoka ja vesi loppuu ja sotia käydään entistä hanakammin.

Timppis

Se taitaa olla alkanut jo mikäli kaikenkarvaisia herroja ja medioita on uskominen.on infosotaa hybridisotaa ja mitää niitä nyt onkaan,odetaa vain kun se lihallistuu.

TJL

Elsa on siis diplomi-insinööri, joka on civilingengör på svenska.

Jupi

Civil engineer, suomeksi insinööri. Civil osa tulee siitä että ei ole armeijan leivissä. Diplomi insinööri on käytössä vain saksalaista koulutuspohjaa käyttävissä maissa (Pohjoismaat Sveitsi Itävalta Saksa) vain diplomityönsä tehneet saavat käyttää kyseistä titteliä. Sähköinsinööri ei ole sama asia kuin sähkötekniikan diplomi-insinööri

TJL

Civilingengör Ruotsin Wikipediasta:
I Finland heter motsvarande examen diplomingenjör. I Tyskland, Österrike och Grekland har motsvarande begrepp varit diplomingenjör. Observera att civilingenjör inte är liktydigt med engelska Civil Engineer, som på svenska närmast motsvarar en ingenjör med inriktningen väg- och vattenbyggnadsteknik.
Siis vastaa Suomen DI-tutkintoa mutta ei Englannin Civil Engineer tutkintoa.

Suomi Finland

Helppohan se on selvittää, nouseeko merenpinta vai ei. Otetaan vain riittävän monta havaintopaikkaa ja verrataan tuloksia.

Jos nousee, se näkyy mittaustuloksissa systemaattisesti saman merialueen saarilla. Jos ei, mittaustulokset kertovat sitten, että vaikkapa yksi saari vajoaa, mutta muut eivät.

Mutta, että kaikki saaret vajoaisivat yhtä aikaa, niin sitähän ei usko kuin uskovainen.

Dan Wesson

Merenpinta ei ole niin yksinkertainen asia. Myös painovoima muokkaa Maan vesimassan korkeutta, eikä se jakaudu tämän takia tasaisesti. Pinnan nousu onkin enemmän laskennallinen juttu, ja tulos saadaan arvioimalla sulamisvesien määrää.

Suomi Finland

Kyllä. Siksi varmaan pitäisi tarkkailla tilannetta vaikka nousuveden aikana ja seurata dataa aikasarjana. Dataa tarvittaneen melko pitkältä ajalta.

Toisaalta ilman tarkkailuakin asia selviää, kun aikaa kuluu riittävästi. Tapahtumaa ei voi millään estää, jos se on lähtenyt etenemään.

Onhan ne tiedemiehet puhuneet veden päästämisestä Pohjois-Afrikan alueelta sisämaahan, mutta kyllä siitäkin ideasta löytyy joku eettinen probleema, jonka vuoksi sellaista ei voi tehdä.

Muistaakseni tuo onnistuisi sen vuoksi käytännössä, että maankorkeus on alueella merenpintaa matalammalla.

CvK

”veden päästämisestä Pohjois-Afrikan alueelta sisämaahan,”

Qattaran syvänkö ja sen valjastamisesta vesivoimakäyttöön visioi jo Jules Vernekin novellissaan Invasion of the Sea, 1905.
Tarvittaisiin reitistä riippuen 55-80km tunnelia/kanavaa ja patoja ja turbiineja.

Syvin kohta on 133metriä merenpinnan alapuolella.

Rullattu

Ainoa ”V” joka tuolla kaunokaisella on, löytyy haarojen välistä kuten kaikilta naisilta, tosin vain mulkkumaisin äijä käyttää tuota ”v”.. ilmaisua.
Asian ytimissä nainen pyörii.

Nestori Lundahl

Kävin v. 1979 Malediiveilla sukeltelemassa.
Jo tuolloin puhuttiin ilmaston lämpenemisestä ja merenpinnan noususta, ja että Malediivien kaltaiset saarivaltiot uppoavat mereen.
Asuimme Meerufenfushi nimisellä saarella. Katsoin juuri googlen satelliittikuvaa v. 2021 ja huomasin, että Meerun hiekkaranta on ihan saman kokoinen kuin yli 40 vuotta sitten.

Lallukka

Nimen omaan!

Allah aist wi tuh

Se on kasvanut- mittasivat ne viime vuonna. Pinta-alan kasvukin johtui jotenkin ilmastonmuutoksesta tutkijoiden mielestä ja lisä tutkimusta tarvitaan.

Teutjärvi

Tuokin myytti että lihansyönti muka lisää päästöjä, kun peltoa muokataan vapautuu
hiiltä, kun sensijaan pelto kasvaa ruohoa joka syötetään naudoille ja naudat syödään
on parempi luonnolle, metaani mitä naudat röyhtäilee hajoaa auringon valossa.
Kun on nautoja, on pääskysiä, kottaraisia, ja ötököitä. Amerikkalaisten naudankasvatus
on eri asia, ne syövät entisen viidakon pohjalla kasvatettua soijaa.
Syökää kotimaista nautaa, niin luonto kiittää.

ZzZ

Lukekaahan ja levittäkää Jyrki Itkosen nettisivuja! 100v sitten oli myös poikkeuksellisen lämpimät kelit, jopa lämpimämmät kuin nyt!

Jortonki

Kun noista ilmastohaitoista plöristään niin ensimmäisenä tulee mieleen että missään ei tehdä normaalia hyöty/haitta-vaikutusanalyysia.

Toki se lämpö jossain haittaa, mutta (esimerkiksi Suomessa) hyödyttää. Suomessa on kyseessä ilmastonparaneminen.

Nyt ilmastouskovaiset toteavat että kaikki muutos on kauheaa ja mitään hyvää ei ilmastonparanemisesta seuraa.

Jos jokin ötökkä ei osaa muuttaa rannemmalle kun merivesi on noussut kahdessa vuosisadassa jopa 20 cm (1mm/vuosi, pinnan vuotuinen vaihtelu +/- 100 cm), niin se on Darwinin kohtalo sille ötökälle.

Anna-Maria Korhonen

En ole insinööri enkä ilmastotieteilijä, mutta veikkaan, että joku vaikutus myös kylmillä talvilla ja jäätikköjen koolla sekä maanpinnan eroosiollakin on. Myös vulkaaninen toiminta voi jossakin nostaa ja toisaalla taas laskea merenpohjaa. Meillä taas maa kohoaa Perämeren rannikolla 1 m/100 v vielä jääkauden seurauksena.

Takaisinkytkennät

Ja sillä että jos ilmasto lämpenisi niin haihdunta meristä kasvaisi ja muodostaisi vesipisaroista ”peilin” maan ja auringon väliin. Joka puolestaan laskisi ilmaston lämpötilaa.

Maapallolla on niin monta ”takaisinkytkentää” että sen lämpötilaa on lähes mahdoton muuttaa. Tulivuoret nyt sylkevät tuhkaa joka pimentää auringon valoa. Mutta parin vuoden päästä kun se on laskeutunut, niin mineraalipitoinen tuhka tuottaa uutta viherkasvustoa tonnimäärin. Joka kumoaa hetkellisesti muuttuneen viileyden.

seant

Tässä on new york vedenpinnan tason muutos, ei ole mitään jyrkkää nousua 70 vuoden aikana.
https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=8518750
Jos on liian lämmin, niin muuttakaa tänne.
Nuorimmat, 7-11-vuotiaat opiskelijat saavat jäädä kotiin, jos pakkanen on yli -53C
https://siberiantimes.com/other/others/news/classes-cancelled-at-the-worlds-coldest-school-as-temperature-in-oymyakon-plunges-to-60c/

Allah aist wi tuh

Olivat Malediivienkin pinta-alan todenneet kasvaneen. Pisti rahamiehet sinne uutta hotellia pystyyn satamäärin. Eivät taida uskoa merenpinnan nousuun nekään.

Kari Ilmarinen

Elsa ei ole mikä tahansa rivi-insinööri, vaan hän on toiminut johtotehtävissä korkeassa asemassa niin Vattenfallissa kuin Fortumissakin. Hänellä on paitsi pätevä alan koulutus myös kokemus – ja hän on alusta pitäen ollut avoin ja valmis kritisoimaan politiikkojen järjettömiä energiahuoltoon liittyviä päätöksiä ja tämän takia ”vihreän linjan” ja valtamedian suosikkihylkiö. Samalla kertaa meidän tavallisten veronmaksajien arvokas tietolähde ja kaikki vähänkin ruotsinkieltä tavaavat tosiaan joukolla lukemaan hänen esitelmiään – kaikkia ei ole edes tuubista vielä sensuroitu..