Koronapassivaatimukset lisääntyvät myös Ruotsissa

Ruotsissakin astui taas voimaan uudet koronamääräykset. Suomeen verrattuna ainakin toistaiseksi melko kevyttä tavaraa, mutta aiemmin viikolla pidetystä tiedotustilaisuudesta pystyi ennakoimaan joitakin asioita, että tahti tulee varmasti muuttumaan.

Ruotsissahan ei ole olemassa sellaista asiaa kuin “pakko”, asiat ovat yleisemminkin “hyvin vakavia kehotuksia”. Pääministeri Andersson kehotti rokottamattomia hyvin vakavasti nyt harkitsemaan rokottautumista. Lisäksi kehotettiin hyvin vakavasti käyttämään kasvomaskia. Kävin äsken paikallisjunalla ja metrolla cityssä, ja laskeskelin tuhansien matkustajien joukosta viisi maskia pitävää henkilöä.

Lisäksi kehotettiin etätyöhön. Varsinaisesti koronapassi ei vielä ole voimassa kuin tilaisuuksissa, joihin kokoontuu yli 100 ihmistä. Tällaisia tilaisuuksia ovat mm. konsertit tms. Mutta esimerkiksi kaljabaarissa voi istua pilkkuun asti olipa rokotettu tai ei. Suomessahan kännin vetäminen baarissa on nykyisellään käytännössä mahdotonta ilman koronapassia.

Jututin kantabaarini omistajaa ja hän kertoi, että ravintolat eivät ole saaneet mitään ohjeita tai tiedotuksia, että koronapassia pitäisi vaatia asiakkailta. Mies kertoo, että ei aio itse ainakaan harkita mitään passia, paitsi jos sellainen tulee lailla pakolliseksi, niin silloin ei kai muuta mahdollisuutta ole, jos aikoo pyörittää baaria.

Mutta hallituksen tiedotustilaisuudessa tuli selvästi esille, että jotakin ollaan puuhaamassa. Jo nyt ollaan väläytelty kaukojuniin ja pitkän matkan linja-autoihin koronapassivaatimuksia. Niin ikään ollaan väläytelty passia ravintoloihin, erilaisiin vapaa-ajanviettopaikkoihin kuten kuntosaleille ja pingiskerhoihin. Myös ostoskeskuksiin on väläytetty passivaatimusta ehdoksi päästä ostelemaan.

 

Näyttää siis siltä, että useimmat maat ottavat pikkuhiljaa käyttöön entistä kovemmat vaatimukset koronapassin suhteen. On luultavaa, että ensi kevääseen mennessä passittoman elämä typistyy pelkkään kaupassa käyntiin. En usko, että ainakaan Tukholman paikallisliikenteeseen voidaan laittaa mitään passivaatimuksia jo ihan käytännön mahdottomuuden takia. Mutta on aivan varmaa, että useimmat tilaisuudet ja paikat tulevat vaatimaan koronapassia ja kesään mennessä vaatimuksia kiristetään entisestään.