Monikulttuurinen tunnelma linjalla 179 tiivistyy

Tukholman paikallisliikenteen bussilinjaa 179 sanotaan kauhujen linjaksi. Matkan varrella voi tapahtua mitä tahansa ja moni matkustaja välttää koko linjan käyttöä tietyllä välillä – linjan monikuluttuurisuuden vuoksi.

Paikallislehti Mitt i kirjoittaa, että ongelma reitillä ovat pahempia kuin koskaan aiemmin. Tungos, älämölö, valkosipuliröyhtäilyt ja piereskely ovat vakiokamaa reitillä. Luonnollisesti melkein puolet matkustajista matkutaa pummilla ja bussikuskien mielestä koko reitti on työturvallisuusongelma.

Reitti kulkee Vällingbystä Sollentunaan ja matkan varrelle sattuu kauhujen etappi Kista-Rinkeby-Tensta. Tämä väli aiheuttaa niitä mielenpahennuksia. Varsinkin Kista, jonne keräännytään monikulttuurisista lähiöistä Rinkebystä ja Tenstasta ostelemaan ja hengaamaan.

Lipuntarkastajien tilastojen mukaan 27 % matkustaa pummilla, kun normaalisti pummimatkustajien määrä on 1,6 %. Bussikuskit eivät tietenkään itse viitsi puuttua asiaan, sillä siitä seuraa uhittelua ja lisää älämölöä. Monet kuskit yksinkertaisesti kieltäytyvät ajamasta linjaa 179 jo ihan sen takia, että koko linja on kuin ajaisi keskellä kaaosta.

Mielenkiintoinen detaljee on se, että kun linjalla pidetään lipuntarkastusta, niin paikalla on 10 lipuntarkastajaa, useita vartijoita ja pari poliisipartiota. Lisäksi poliisiauto, johon pahimmat kuumakallet laitetaan odottelemaan kyytiä putkaan rauhoittumaan.

Eipä itse ole tullut matkustettua reitillä enää vuosiin. Kyllästyin lopulta siihen kirkumiseen, puhelimiin huutamiseen, musiikin kuuntelemiseen puhelimien kaiuttimista, takapenkillä röökaamiseen ja adhd-tunnelmaan.