Tanska harkitsee uustanskalaisten vankien sijoittamista kosovolaiseen vankilaan

Tanskassa valmistellaan lakia ja käytännön toimia vuokrata Kosovosta vankila, jonne sijoitettaisiin lähinnä karkotettavia uustanskalaisia vankeja lusimaan tuomionsa ennen karkotuksen täytäntöönpanoa.

Tanskan suunnitelmissa on vuokrata Kosovosta 300 vankipaikkaa. Asiasta on tehty monenlaisia kartoituksia ja kansainvälisten lakien mukaan vankipaikkojen vuokraus ei olisi mitään sopimusta vastaan. Vankilassa noudatettaisiin tanskalaisia lakeja ja käytäntöjä.

Tanska on samaan aikaan yrittänyt neuvotella sopimusta mm. Romanian kanssa, mutta se ei johtanut mihinkään. Kosovon kanssa ollaan kuitenkin päästy alustavaan sopimukseen, joka aluksi olisi voimassa 2022-2025 ja hintaa nelisen miljardia tanskan kruunua.

Kosovolaiseen vankilaan tultaisiin sijoittamaan sellaisia vankeja, jotka ovat saaneet rikostuomion ja karkotuksen tuomion jälkeen. Eli vangit eivät tule enää Kosovoon siirron jälkeen astumaan Tanskan maaperälle.

Tällä hetkellä on jotakin käytännön ongelmia, esimerkiksi kieli. Vanginvartijat ja vangit eivät voisi puhua mitään yhteistä kieltä. Lisäksi vankien lakimiesten ja omaisten tapaaminen muuttuu lähes mahdottomaksi.

Juuri tämän jälkimmäisen arvellaan aiheuttavan ongelmia. Koska Tanskan lakien mukaan vangeilla on oikeus tavata omaisiaan, niin on varmaa, että asiasta aiheutuu valitusprosesseja.

Asiasta kirjoitetaan mm. tanskalaisessa päivälehdessä Berlinskessä.

 

Asiahan ei ole Pohjoismaissa varsinaisesti mitenkään uusi, sillä Norja on jo vuodesta 2015 asti vuokrannut vankipaikkoja Hollannista. Norjassa kun oli pula vankipaikoista ja Hollannissa taas tyhjiä vankipaikkoja, niin asiasta päästiin maiden välillä melko nopeasti yhteisymmärrykseen.

Norjankin tapauksessa Hollantiin siirretään sellaisia vankeja, jotka ovat ulkomaalaistaustaisia ja istuvat pitkää tuomiota. Lähinnä vankeja, siis, joilla ei ole Norjan kansalaisuutta. Lisäksi hollantilaisessa vankilassa uusnorjalaisten vankien osastolla ainakin osa vartijoista on norjalaisia.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.