Nurmijärven SDP:n aluevaalipäällikkönä Suomen kovin sarjahuijari

Politiikka on siinä mielessä vaarallista seurattavaa, että juttuja lukiessa saa kahvinäppiksiä ja HP huutaa hoosiannaa. Kuten hetki sitten, kun luin kuka onkaan Nurmijärven SDP:n vaalipäällikkö aluevaaleissa.

Aluevaalit tärähtävät siis tulille näillä näppäimillä ja tärkeät ihmiset ovat ehdolla ja yhtä tärkeät saavat äänestää. Nurmijärven SDP:n vaalipäällikkönä toimii muuan vanhan liiton kestohuijari ja petosmies Tommi Aura. Asiasta kertoo myös Iltalehti.

Pakko kyllä nostaa Auralle hattua. On siinä sellainen pitkän linjan koijari, että ihan heti ei tule toista vastaan, jolla on yhtä hyvät puhelahjat ja esiintymistaito.

Nyt vajaa 50-vuotias Aura tuli tunnetuksi jostain 1990-luvun puolivälistä alkaen erilaisista autopetoksista. Aura oli tykästynyt pikkuisen parempiin nopeisiin autoihin ja ne saatiin alle puhumalla, ei rahalla. Yksi kaava oli puhtaasti sellainen, että liikkeestä haettiin koeajolle pramea pirssi. Puhuttiin maat ja mannut, miten tässä ollaan kovan luokan liikemies ja pisnikset luistavat. Rahaakin löytyy enemmän kuin laki sallii. Kun auto saatiin ajoon, niin Aura jätti auton palauttamatta ja otti sen omaan käyttöönsä.

Toinen kaava oli samantapainen, mutta siinä uhreina oli yksityisiä ihmisiä. Aura sopi myyjän kanssa treffit jonnekin huoltoasemalle. Yksityisten tapauksissa yleinen auton haltuunsaantitapa oli se, että kun autoa oli tarpeeksi koeajettu, niin Aura käveli pankkiin maksamaan auton ostosumman myyjän tilille. Myyjä saattoi olla mukana pankissa, tai odotella autossa.

Kun maksu oli muka suoritettu, niin luovarit ja auto vaihtoivat omistajaa kuittia vastaan. Kun myyjä häipyi paikalta, niin Aura käveli takaisin pankkiin ja selitti kassatädille, että kauppa peruuntui ja pankkisiirto piti peruuttaman. Tämä onnistuikin 90-luvulla.

On kerrottu myös, että Aura pystyi jotenkin tekemään tilisiirron niissä maksuautomaateissa, joita oli vielä joskus 2000-luvun alkupuolellakin, että sai uskottavan kuitin, mutta raha ei siirtynyt tililtä toiselle. En ihan tarkkaan muista miten tämä onnistui, mutta joku kikka kakkonen siinä oli.

 

Kuvakaappaus Ylen filmiltä.

 

Kymmenet automyyjät, puhutaan vähintään siis viidestäkymmenestä ellei enemmästäkin, menettivät tällä tavalla autonsa, eivätkä saanee ikinä myyntisummaa tai ylipäätään mitään korvauksia. Auto saatin useimmissa tapauksissa takaisin, mutta monesti kolaroituna tai ainakin sillä oli ajettu tuhansia kilometrejä. Autoista myös pöllittiin kaikki irtoroina, stereot, silloin kun ne olivat vielä irrallisia ja toiset renkaat. Kun tullaan 2000-luvulle ja netti alkoi yleistymään, niin eräälle keskustelupalstalle alkoi virrata vihaisia viestejä. Kaikkia yhdisti tietenkin se, että Aura oli huijannut heiltä auton.

Tässä nettifoorumissa syntyi ajatus, että annetaan Auralle hieman sakinhivutusta. Keltaiseen pörssiin lyötiin houkutteleva ilmoitus nopeasta autosta ja sitten vaan odoteltiin, että kala käy pyydykseen. Ja kävihän se.

Aura otti yhteyttä myyjään ja sovittiin auton näyttö jonnekin Uudellemaalle, muistaakseni Riihimäki tai jotain sinne suuntaan. Porukan idea oli se, että kun Aura istuu autoon kyytiin, niin sivusta seuraavat pari muuta miestä hyppäävät myös kyytiin ja Aura ajetaan sen jälkeen hiekkakuopalle.

Miesten tarkoitus ei ollut tappaa tai käyttää edes kovaa väkivaltaa, vaan lähinnä säikytellä Auralta paskat housuun. Matkaan lähdettiin ja Aura tajusi melko nopeasti homman nimen. Kun päästiin hiekkakuopalle, niin Aura pääsi karkuun. Homma päättyi siihen, että miehet saivat pienet sakot muistaakseni laittomasta uhkauksesta tms.

Monet takavuosien petokset liittyvät usein autoihin. Värikkäitä virityksiä, joissa Aura esiintyi menestyvänä pisnesmiehenä ja tarinat olivat lennokkaita. Esimerkiksi tältä keskustelupalstalta löytyy mukavaa tarinaa. 2000-luvun puolessa välissä ja loppupuolella autoja saatiin sitten haltuun puhtaasti väärentämällä maksukuitti.

 

Vanhempana hän on ollut välillä ainakin Helsingissä ratikkakuskina, mutta petoksiin veri vetää. Milloin hän esiintyy lottovoittajana, milloin on perimässä suuren summan rahaa. Joskus viitisen vuotta sitten hän onnistui saamaan Arabianrannasta asunnon avaimet haltuunsa uskottelemalla maksaneensa asunnon kauppasumman. Tai Aura siis väärensi ostosumman kuitin ja sai sitä vastaan avaimet. Lisäksi asuntoon tehtiin joku valaisinremontti, joka sekin jätettiin maksamatta.

Jollakin ihmeviritelmällä esittämällä lottovoittajaa hän sai jopa Nordeasta 45 000 euron lainan. Ja vaikka mitä. Tästä jutusta lisää Iltalehdessä.

Kun lyö Googleen hakusanaksi Tommi Aura, niin siinä vierähtää helposti parikin päivää, kun lukee keskustelupalstojen juttuja näistä autohuijauksista. Vuosien aikana Aura on istunut linnassa useaan otteeseen. Tuomiot eivät ole olleet mitään kovin pitkiä, muutamista kuukausista vajaan pariin vuoteen.

Vuonna 2014 Aura hääräsi Oulussa jonkun ihme viritelmän kanssa. Siinä puuhattiin ilmaista lentokenttäbussia lentoaseman ja Oulun keskustan välille. Voi vain kuvitella paljonko Aura on saanut kuitattua Oululta rahaa, ennen kuin kuvio on hävinnyt kuin tuhka tuuleen. Kaupunki löi yhteistyön kiinni kun hoksasi kenen kanssa olivat tekemisissä.

Aura oli mukana myös jossain kimppakyytivirityksessä 2016. Juttu löytyy Ylen Areenasta. Kannattaa katsoa. Vaikea sanoa mikä viritelmä Auralla oli tässä kuviossa, mutta ehkä joku sellainen, että se haki Ylen toimittajien varjolla jonkinlaista statusta itselleen. Petosmiehellehän tuollainen status ja uskottavuus on kaiken a ja o. Joten jotain sellaista siinä oli. Mutta ulkoasultaanhan Aura ei vaikuta vanhalta koijarilta. Satavarmaa on sekin, että Audi ei ollut Auran oma, vaan huijattu jollain tavalla käyttöön.

 

Viimeksi Aura pääsi julkisuuteen kunnallisvaalien aikaan 2017, kun hän oli päässyt junailemaan itsensä Mäntsälän kokoomuksen vaalipäälliköksi. Tuolloin Auran petoskuviot tulivat yllätyksenä kokoomukselle. Niin siinä lopulta kävi, että Aura joutui eroamaan, vaikka oli hyvää pataa itse Petteri Orpon kanssa. Orpo ei kuitenkaan tiennyt Auran taustaa.

Orpo ja Aura Kokoomuksen vaalivideolla. Aura esiintyy joskus toisella etunimellään Anterona. Muita nimiä, joita hän on käyttänyt on Antero Träff ja Tommi Träff.

 

Nyt Aura on siis päässyt Nurmijärven kerman kyytiin. SDP:stä kerrotaan, että Aura on kertonut rikostaustastaan ja puolueessa aiotaan antaa miehelle mahdollisuus. Kuten SDP:n edustaja kertoo Iltalehdessä:

– Tommi Auran aatemaailma sopii hyvin yhteen SDP:n kanssa.

Nyt sopii kysyä, että miten SDP:n aatemaailma sopii yhteen Suomen kärkikastiin kuuluvan petosmiehen kanssa?

Lisäksi kun tsekkasin asioita, niin oli kyllä yllätys, että Aura voi ylipäätään toimia Nurmijärven kunnassa erilaisissa luottamustehtävissä.

 

Eipä siinä mitään. Aura on tavallaan huvittava hahmo. Hän osaa olla luotettava ja käyttäytyy hyvin. Hän etsiytyy politiikoiden ja muiden “vaikutusvaltaisten” ihmisten lähipiiriin ja veivaa siinä sivussa petoksia. Sen sijaan kuntien ja puolueiden hommissa olevat voisivat edes joskus käyttää vähän harkintaa keitä sinne vaalilistoille ja vaalipäällikön hommiin otetaan mukaan. Tarviiko maa todella tällaisia puuhapettereitä mukaan politiikkaan.