Valmistaudu poikkeusaikoihin ja järkeistä lainasi

 

Siinä vaiheessa, kun tavara on lentänyt tuulettimeen, on liian myöhäistä suojautua. Erilaisiin poikkeustilanteisiin on aina syytä olla varautunut ajoissa. Poikkeustilat voivat tarkoittaa rajuilman katkomia sähkölinjoja, jotka aiheuttavat pitkiä sähkökatkoja tai tulvien katkaisemia kulkuyhteyksiä. Vakavimmillaan poikkeusolot voivat johtua maailmanpolitiikan muutoksista, joiden seurauksena syntyvät kriisitilanteet katkaisevat yhteiskunnan huoltoyhteydet synnyttäen nopean tarvikepulan.

Poikkeusaikoihin valmistautuminen vaatii hieman suunnittelua ja käytännön toimia sekä rahaa. Toisinaan hankintoja tulee tehtyä useasta eri paikasta ja käytettyä sekä luottokorttia että lainarahaa isomman tarvike-erän ostossa. Usean eri lainan yhdistäminen yhdeksi lainaksi tulee tällöin taloudellisesti kannattavaksi. Lainojen siirtäminen yhden lainoittajan hoiviin onnistuu helpoiten käyttäen lainavertailupalvelua. Valmiiksi kilpailutetuista yhdistelmälainoista voi tällöin valita itselleen parhaiten sopivan.

Poikkeusajat loppuvat aina aikanaan, joskus hyvinkin nopeasti, joten lainojen suhteen ei kannata olla huoleton. Otettu laina on aina maksettava ajallaan takaisin. Jokaisen kannattaa olla varautunut sekä poikkeusoloihin että niiden jälkeiseen aikaan.

Kotivara antaa turvaa

Käsitteellä kotivara tarkoitetaan kotona pidettävää välttämättömien tarvikkeiden sekä ruokien ja juomien varastoa, jolla selviää vähintään kolme vuorokautta. Tällä minimivarautumisella selviää niin lyhyestä sähkökatkosta, vesijohtoveden katkosta kuin sairastumisen aiheuttamasta kyvyttömyydestä päästä kauppaan. Omatoiminen varautuminen varmistaa sen, ettei ole ihan heti pulassa poikkeustilanteen sattuessa kohdalle. Kolmen vuorokauden varavarasto toimii puskurina, jotta pystyy järjestelmään tarvittavat korjaukset ja raivaukset tai järjestämään jonkun tuomaan lisää tarvikkeita.

Kotivara ei ole erikseen säilytettävä varasto, vaan normaali ruokatarpeisto ja muista tärkeistä tarvikkeista koostuva kokonaisuus. Tästä varastosta kulutetaan tuotteita ja niitä täydennetään jatkuvasti tilalle. Hyllyistä tulisi aina löytyä kolmen vuorokauden tarpeisiin riittävät tarvikkeet. Kotivaran tulisi sisältää seuraavia välttämättömiä tarvikkeita:

  • Vettä puhtaissa kanistereissa tai pulloissa
  • Perusruokaa, joka säilyy 3 vrk ilman jääkaappia
  • Pattereita, radio ja lamppuja
  • Tulentekovälineet ja ruoanvalmistusvälineet, joilla ruoanlaitto onnistuu ilman sähköä
  • Hygieniatuotteet ja lääkkeet
  • Pikkurahaa käteisenä
  • Mahdollista autoa varten jerrykannullinen bensiiniä

Kotivara on vain lyhytaikaiseen poikkeustilaan tarkoitettu hätävara. Kotivaran voi kuivatuotteiden avulla helposti pidentää yhden tai jopa kahden viikon mittaiseksi. Helposti kotivarasta jää huomioimatta ruokien valmistusmadollisuus ilman sähköä, joten kunnolliseen retkikeittimeen kannattaa vähintäänkin investoida ajoissa.

Poikkeustilaan varautuminen

Hurjimmissa visioissa poikkeustila on jotain paljon rajumpaa kuin muutaman vuorokauden katkos normaaliin elämään. Tällaisia voivat olla esimerkiksi Suomeen kohdistuvan aseellisen uhan toteutuminen ja sen jälkiaika tai kansatalouteen kohdistuva vakava tapahtuma, jonka seurauksena yhteiskunnan perustoiminnot ovat romahtaneet. Poikkeustiloja voivat aiheuttaa myös sekä suuronnettomuudet että kansallisiin tietojärjestelmiin ujuttautuvat virukset, jotka saavat yhteiskunnan kriittiset toiminnot epäkuntoon.

Poikkeustilaa varten varautuminen on astetta vaativampi tehtävä kuin kotivaran pitäminen. Tällaisessa tilanteessa kansanedustaja Ano Turtiaisen kehotus huoltaa aseet ja täydentää ammusvarasto on jopa aivan paikallaan. Yhteiskunnan täydellinen lamaantuminen voi pahimmillaan johtaa anarkiaan. Tällaiseen tilanteeseen valmistautuminen vaatii muutakin kuin vain ruokaa ja lääkkeitä. Tällöin esimerkiksi hyvin toteutettu kodin turvajärjestelmä ja riittävät polttoainekäyttöiset aggregaatit tulevat tarpeen ja lisäksi kuivaruokavaraston on oltava huomattavan kokoinen.

Suurimmalle osalle meistä riittää poikkeustilanteessa tietoisuus siitä, missä lähimmät väestönsuojat sijaitsevat. Niitä löytyy erityisesti kaupungeista, joissa on runsaimmat väestötiheydet. Väestösuojien tiloista löytyy kodeistaan evakuoiduille ihmisille välttämättömiä tarvikkeita ja suojat on rakennettu niin, että ne kestävät asevaikutuksia ja luonnonvoimia vastaan.

Kaikilla ei kuitenkaan ole poikkeustilanteessa mahdollisuutta lähteä väestönsuojaan tai sellainen yksinkertaisesti sijaitsee aivan liian kaukana. Tällöin kunkin on syytä miettiä omaa suojautumistaan poikkeusolojen varalta. Vähintä mitä voi tehdä itsensä ja perheensä huolehtimiseksi, on varmistaa kotivaran riittävyys kolmeksi vuorokaudeksi. Syrjäisemmillä seuduilla kotivaraa on syytä venyttää vähintään viikon mittaiseksi unohtamatta varastoida ylimääräistä polttoainetta ajoneuvoja varten.