Kovanpuoleisia koronatoimia useissa maissa

Hollannissa ja Tanskassa näytetään otettavan kovat keinot käyttöön. Molemmissa maissa lähes koko yhteiskunta suljetaan muutaman päivän sisällä.

Hollannissa astuu huomisesta sunnuntaista voimaan “lockdown” ja käytännössä kaikki toimet joudutaan sulkemaan pois lukien yhteiskunnan toimintojen kannalta elintärkeät toimet. Esimerkiksi kuntosalit, elokuvateatterit, museot, parturikampaamot, vaatekaupat, elektroniikkakaupat ja sen sellaiset joutuvat sulkemaan lain nojalla ovensa.

Käytännössä siis useimmat liikkeet joutuvat sulkemaan ovensa, julkiset kokoontumispaikat kuten ostoskeskukset suljetaan niin ikään.

Uudet pakotteet ovat voimassa tammikuun 14. päivään asti, jolloin tulee voimaan uudet entistä tiukemmat tai vapauttavat lait. Maassa on ollut isoja mielenosoituksia asian takia.

Tanskassa sama homma. Kaikki tavaratalot ja kauppakeskukset suljetaan, paitsi ruokakaupat ja apteekit saavat olla auki. Myös huoltoasemat tietyin rajoituksin. Tanskassa tosin parturit ja pienet liikkeet saavat olla avoinna.

Kaljabaariinkin pääsee, mutta kännääminen loppuu klo 22.00. Myöskään mitään suoraa kokoontumiskieltoa ei ole.

Ruotsissakin on ollut joitakin mielenosoituksia, joissa on kritisoitu koronapassia. Ainakin Malmössä, Tukholmassa ja Göteborgissa on ollut pieniä mielenosoituksia.

Tosin Ruotsissa ei ole tällä hetkellä käytössä sellaista passisysteemiä kuten useimmissa muissa maissa. Ruotsissa koronapassi vaaditaan vain tilaisuuksiin, joissa kokoontuu enemmän kuin 100 ihmistä.

Eli Ruotsissa voi turvallisin mielin mennä lähibaariin ja vetää 15 isoa tuoppia aamuviiteen asti.