Löytyykö ratkaisu Suomen hoitajapulaan Suomesta, Afrikasta vai Filippiineiltä?

Aluevaalien (ehdokkaana) eräs keskeinen kysymys liittyy taas maahanmuuttoon. Hoitajapula. Kotikaupunkini Espoo hankkii jo hoitajia ulkomailta. Samalla lähihoitajien ammattiliiton, Superin mukaan alalle löytyy paljon kotimaistakin kiinnostusta, jos vain työolot ja -joustot, työnkuva, johtaminen ja palkkaus saadaan kuntoon. Tästähän on jankutettu iät ja ajat, mutta miksei mitään ole ilmeisestikään tapahtunut?

Kotimaista hoitajatarjontaa on todella uskomattoman paljon, sillä Riikka Purrakin mainitsee Työmiehen tuumaustunnilla, että eräiden arvioiden mukaan hoitoalalta on lähtenyt Suomessa jopa kymmeniä tuhansia muualle ja ilmeisesti juuri noiden korjausta odottavien ongelmien takia. Hirveästi ollaan siis jo menetetty aikaansaamattomuudella!

Kun mietitään lisäksi, kuinka meillä on romahtanut sadoilla tuhansilla sellaisten työtehtävien määrät, jotka ovat enemmän toiminnallisia kuin ajatustyötä, on selvää, että kotimaista kysyntää toiminnalliseen lähihoitajan työhön pitäisi löytyä, jos kaikki olisi alalla reilassa. Verkkainen vanhusten syöttäminen ei välttämättä houkuttele niitä heikosti koulussa pärjääviä poikia, mutta ehkä lähihoitajille voitaisiin räätälöidä erilaisia työnkuvia kiinnostuksen mukaan. Kärsivällisempi voisi keskittyä enemmän vanhusten syöttämiseen ja lihasten treenaamisesta tykkäävä enemmän vanhusten nosteluun ja työntelyyn, ulkoiluttamiseen, jne. Hoitopaikoissa tulisi kiinnittää erityistä huomiota kaikkien tilojen viihtyisyyteen ja kodinomaisuuteen laitosmaisuuden sijaan, jotta myös työntekijät viihtyisivät. Jos muu ei auta lisätään palkkaa erilaisten lisien kautta (esim. likaisen työn lisä), jotta palkannostovaateet eivät laajene muille aloille.

Nyt hoitajia havitellaan kuitenkin ulkomailta ja vieläpä kaukomailta, joissa kiinnostus Suomen korkeaa elintasoa kohtaan on tietenkin suurinta. Mistäs laitetaan tulemaan? Merkittävimpiä alueita, joissa hoitajilla on kiinnostusta Suomeen ovat Afrikka, Venäjä, Nepal ja Filippiinit. Kun luit edellä mainitun rimpsun, laitoitko maat suosituimmuusjärjestykseen? Asiallisempi versio aiheesta julkaistiin juuri paikallislehti Länsiväylässä. Tarkoitus maarimpsun esittämiseen oli osin se, että moni hätkähtäisi huomatessaan laittavansa etnisyyksiä toivomusjärjestykseen. Silloin on löytänyt pienen persun sisältään ja voi äänestää meitä.

PS on ennenkin ehdottanut selkeää porrastusta siten, että ensin otetaan työntekijät kotimaasta ja sitten EU:n laajoita sisämarkkinoilta. No Venäjä on naapurimaa, mutta ei kuulu EU:hun. Ehkä sieltä voidaan ottaa siinä, missä EU:stakin. Filippiinitkin on kristitty ja työteliäs, mutta valitettavan köyhä maa, jonka työntekijöitä pahat, pienet arabimaat orjuuttavat. Kyllä sieltäkin voidaan vähän ottaa. Oleellista on kuitenkin, että suomalaisten houkuttelemisesta hoitotöihin on huolehdittava ensin. Suomalaisten ei voi edellyttää menevän kurjiin työoloihin.

Aika jännä, että hoitajapulaan kuulutetaan nyt yleisesti ratkaisua maahanmuutosta. Se perustuu rasismiin. Suomalaisten hoitajien tiedetään lähtevän sankoin joukoin alalta kehnojen työolojen vuoksi, mutta miten voidaan ajatella, että ulkomailta tuodut hoitajat sitten pysyisivät alalla? Tämähän perustuu puhtaaseen rasismiin. Ajatellaan, että köyhistä maista tuodut hoitajat tyytyvät vähempään ja pysyvät nöyrästi työssään huonoista olosuhteista huolimatta. Heille tuo saa kelvata! Ei nähdä nenää pidemmälle, mitä heikosti suomea osaavien ja Suomea tuntevien roudaaminen alalle tekee alan imagolle. Siitä tulee helposti heikosti arvostettu maahanmuuttajien ala. Vanhukset pakotetaan elämänsä ehtoopuolella suorastaan naimisiin monikulttuurisuuden kanssa. Monikulttuurisuus tuskin tukee kodinomaista ilmapiiriä.

En tiedä, miten hyvin hoitotyöhön tulevat maahanmuuttajat pysyvät alalla. Olen itse törmännyt vain yhteen filippiiniläiseen sairaanhoitajaan, joka oli jonkun vuoden täällä hoitotyötä tehnyt ja sanoi sen olevan raskasta. Hän suunnitteli vaihtavansa uber-taxia ajamaan. Tälle alallehan me kaivataankin täydennystä, joo. Maahanmuuttajien ylikuormittamalta taksialalta tipahtelee varmasti kypsiä hedelmiä sosiaaliturvaverkkoon. Kansalaisuuden saaminen aikaisintaa 10 vuoden maassaoleskelun jälkeen saisi pysymään työperäisen maahanmuuttajan paremmin työssä. Samalla oleskelulupa myönnettäisiin aina vain siksi ajaksi, kun on töissä ja puoli vuotta sen päälle, jos ehtisi siinä ajassa saada uuden työn.

Hoitajapulan osa ratkaisua on myös tarpeen vähentäminen. Ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja senioreiden toimintakykyä tulee kehittää todella määrätietoisesti. Sukulaisten panosta omaistensa hoidossa on lisättävä työelämän joustoilla. Meillä on lakisääteinen oikeus lyhentää työpäivää, jos on alle kolmasluokkalainen lapsi. Vastaavanlaista lakisääteistä joustoa tarvitaan iäkkäitä vanhempiaan avustaville työntekijöille.

Tietty järjestys sen olla pitää! Siispä Suomi, EU ja Venäjä (suhtautuminen Putiniin ratkaisevaa – ei putinisteille), Filippiinit, Nepal, Afrikka.

 

, ,
Subscribe
Notify of
guest
42 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Henna on niitä järkeviä, viisaita ja älykkäitä naisia, jotka nykyinen pöljäpilluisuus survoo olemattomiin.
Silti hänkään ei voi nähdä kansamme tarvetta saada ne 10 000 filipinaa, jotka ovat jo lähtökuopissa maahamme.

Nämä filipinat kun ovat koulutettuja, ammattitaitoisia, kauniita ja naisia. Hehän saattavat vaikka pariutua jonkun valkoisen insinörtin kanssa, ja heitä on liikaa?

Sami

Jos rajojen yli tulvisi nuoria kauniita naisia, laittaisivat Rasmuksen siiderivalaat rajat heti kiinni.

Kukavaan

Hoitajien maahantuottaminen ei poista niitä olosuhteita, jotka ovat työntäneet suomalaisia hoitajia pois alalta tai ulkomaille. Maahantuonnilla mahdollistetaan tilanteen jatkumista.

pöh

Suomessa olisi ihan omasta takaa hoitohenkilökuntaa aivan riittävästi, kyse on vaan siitä että arvostetaanko heitä riittävästi?
Hoitajia esimerkiksi on siirtynyt muille aloille vaikka kuinka paljon, koska se arvotus ei ainakaan palkassa näy.

Sellaista

Kyllä itse tiedän montakin 20-25v nuorta naista, ketkä tekevät lähihoitajan hommia. Samoin yksi nätti 23v nuori nainen tekee aina 4-5 yövuoroa peräkkäin.

Sellaista

Jotta ei tule väärinkäsitystä, niin nämä kaikki yllä mainitut ovat sitten ihan kantasuomalaisia naisia.

Sami

Englannissa on kokeiltu työllistää kehiksiä hoitotyöhön.

Tehtyään hetken ajan raskasta hoitotyötä englannissa, ovat monet kehikset lähteneet takaisin Afrikkaan hakemaan turvapaikkaa, ettei enään tarvisi tehdä hoitotyötä.

Hoitotyön teettäminen loukkaa ihmisoikeuksia.

Sami

Mielestäni hoitajien palkat ovat aivan liian suuret.

Miten olisi, jos hoitajien palkasta leikattaisiin 10%, ja kokonaisveroprosenttia vähennettäisiin 20%?

Miltä tämä ehdotus kuulostaisi? 🙂

Sami

Jussi Halla-aho on kysynyt hallitukselta kyselytunnilla: “miksi hallitus ei käytä työhön, Suomessa asuvaa vielä kokonaan hyödyntämätöntä 30000:n hengen vahvuista somaliankielistä työvoimareserviä?”

Arvatkaa mitä hallitus vastasi? 😉

Pena

Varmaan jotain ympäripyöreää selittelyä tai kiersivät kysymyksen.

Sami

Hallitus vaikeni täysin = ei vastannut yhtään mitään.

Halla-ahon kysymys aiheutti eduskuntasalissa naurunremakan.

Syyllistyikö eduskunta vihanauruun sekä rasistiseen mikroagressioon?

Suomi Finland

Saataisiinpa somalit itse syyllistymään edes mikrotyöntekoon.

Hallituksen vastaus

”Tarkoitus on että he ovat nimenomaan reservissä: lepäävät, syövät, lisääntyvät ja keräävät voimia!”

pöh

Jos pakko valita niin mielummin filippiiniläisiä hoitajia kun irakilaisia isis ukkoja tai khattia pureskelevia somppuja..

Setä

Ihme pelkoa muiden alojen palkannostovaateista. Alalla on paska palkka ja työmäärä vaan lisääntyy. Mamut eivät ole vastaus työvoimapulaan, koska eivät tee sen urhoollisemmin duunia. Vaikka vakanssit niillä täytettäisiinkin, niin laatu olisi jotain joka jättää toivomisen varaa. Mitä kirjaat kun et kieltä osaa? Mitä voit oppia kun et kieltä osaa? No, näillä mennään. Älkää dissatko hoitsuja! Suomalaisen ihmisen puolesta tässä hommia pusketaan. Terveisin karvaperseinen lähäri tuopin ääreltä.

Jeah

Ihan sama mistä kunhan ovat kauniita ja seksikkäitä neitosia.Voisi piristää kun ei tarvitsi nähdä vanhoja rumia ja ylipainoisia tanttoja naamat norsunvitulla ja ovat kuin väkisten töissä. Myös lääkäreitä voisi tuoda koska ainakin nykyiset terveyskeskus lääkärit eivät osaa mitään ja varsinkin nuoremmat naiskandi kusipäät vain vittuilevat vanhemmille miehille. Ovat varmaan saaneet kandin paperinsa huijaamalla.

pöh

Naiset ja lapset sopii vaan narratiiviin jonka avulla maahan tuotetaan kivikautisia partaukkoja.
Jos oikeasti tulis naisia ja lapsia turvapaikanhakijoina niin kaikki rasmukset loppus samantien.

Sami

Hyvä pointti! Jos rajalta tulisi kauniita nuoria valkoisia tyttöjä, Punavihreiden mielenkiinto auttamiseen loppuisi välittömästi.

Tornion pesänjakajat

Suomessa ministerit puhuvat “voimakkaista” rajoituksista joita on suunniteltu tehtäviksi. Monissa maissa paljon voimakkaampiakin koronatoimia on tehty jo ajat sitten.
Meillä on lainsäädännössä ja/tai hallintokoneistossa jokin perustavanlaatuinen toimintavaje. Valtion rajatkin näyttävät vuotavan vaikka mitä.

Sami

Rajoilla on kyltti: Ebola, Tuberkuloosi, HIV, yms WELCOME!

Tupe

Ja erityisesti: ISIS, elitasosurffarit, läpsyttelijät, siipiväki, MaTu:t, ei-valkoiset, kaukomaan LGBQT & muut kieroutuneet WELCOME

Anna-Maria Korhonen

No todennäköisesti filippiiniläisen taksikuskin kyydissä asiakkaalla ei olisi samanlaista vaaraa joutua hoidelluksi kuin afrikkalaisen tai arabiaanon Kajavan mainitsema esimerkki sen sijaan entisenä sairaanhoitajana osaisi hoitaa asiakasta, jos tämä saisi vaikka sairaskohtauksen. Voitto sekin on.

Muistaako kukaan, kuinka 90-luvun lopulla somaleja markkinoitiin lääkkeenä hoitajapulaan? Tällä tavalla somalien määrä moninkertaistui, kun Mauno Koiviston sallimien tulijoiden klaanit kutsuttiin kylään, mutta kuinka moni päätyi hoitoalalle tai ylipäänsä töihin. Onko nytkään varma, saadaanko hoitajia ja ylipäänsä tulijoita tavoitemaista vai karvaisia ISIS-kurkunleikkaajia.

Vaihtoehtomediassa kiersi aikoinaan jonkun roskiksesta löytämä Kela-kuitti Husseinin eduista. No se oli likipitäen. /..

Last edited 2 vuotta sitten by Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen

.. /. lähihoitajan peruspalkka ilman vuoro- ja viikonloppulisiä. Lähihoitaja joutuu myös kustantamaan matkakorttinsa, kuntosalinsa, autonsa ja lautasantenninsa itse. Jos tuo paperi oli oikea niin, ilmanko hoitoala ei maahanmuuttajia motivoi.

Sami

Kehiskustannukset voi tarkistaa sivulta Kuntaluvut . FI

Isoissa kaupungeissa kehikset käyttävät yli puolet koko väestön sosiaali ja terveys menoista.

Vähemmistö kuluttaa enemmistön, siis yli 50%

Mutta eihän se tyhmä ole joka ottaa, vaan se joka antaa 😉

Jouni S.

Ja tyhmyyden huippu se, joka ottaa velkaa sitä varten, että voi antaa tuolle ottajalle!

kuntaluvut.fi

https://kuntaluvut.fi/ on se korrekti osoite.

Tupe

.. /. lähihoitajan peruspalkka ilman vuoro- ja viikonloppulisiä. Lähihoitaja joutuu myös kustantamaan matkakorttinsa, kuntosalinsa, autonsa ja lautasantenninsa itse.
——————-
Valkoinen joutuu nuo kustantamaan itse. pk-seudulla tummatyöväki saa asunnot ja elinkustannukset valmiiksi maksettuna ja koko palkka jää muuhun käyttöön. Sillloin pk-seudullakin pystyy asumaan ja käymään pieni&keskipalkkaisessa työssä.

Waltsu

Mitenkähän se ylipäätään toimii tuollainen ajatus muislimihoitsusta vääräuskoisten maassa, mietin vaan… Onko muslimimiehen arvolle sopivaa hoivata vääräuskoisia? Entäs sitten vaimon päästäminen yksin vääräuskoisten miesten joukkoon, missä voi jopa nähdä alastoman vääräuskoisen miehen!

Alaston potilasfatwa

Hoitsun musumies saattaisi tulla dekapiteeraamaan moisen röyhkeän miespotilaan joka on törkeästi maannut alasti. Kaikkien kunnia on mennyttä kalua.

Sherlokki suvakko

Kuvitteleekohan kurkunleikkaajat pääsevänsä kirurgiks, hyville liksoille nääs.

jjt

hoitaja pula tulee pahenemaan,niin sanotun piikkipakon edessä.olisi aivan hyvin voitu,järjestää rokottamattomille hoitajille,esim pikatesti rokotusten vaihtoehdoksi.itselle on aivan sama jos joku rokotteen ottaa,mutta pakkottaminen työpaikan menetyksellä,ei ole hyväksyttävää.eikä kyllä edes laillista.politisoitunut perustuslakivaliokunta näytti asiassa vihreää valoa,yksimielisesti,mukaan lukien perussuomalaiset olli immonen ja jukka mäkynen.vaalien alla on mukava asiasta mainita,ja olla niitä itse pahentamassa.

pöh

Nii ja siinä on fiksu nainen, mutta en enää vaan pysty äänestämään persuja.
Tällä hetkellä ainoa mitä pystyy äänestämään on Ano Turtiaisen puolue, kunnes sekin pettää.
Voi muuten Anon puolue saada yllättävän kovan kannatuksen.

kanander

Minulle olisi yksi paikka Anon puolueelle jo yllätys.

pöh

Totuuden puhuminen on aliarvostettua tässä ajassa.
Mutta jokainen tekee mitä haluaa

Ohmygod

ja minulle järkytys

Suomi Finland

“Taliban anelee apua ulkomailta”
Miten meni, niin kuin omasta mielestä, talipäät?

—————————————————————–

Nuoria länsimaiden kouluttamia nuoria kauniita naishoitajia Suomeen Afganistanista?

Kauniita siksi, että, saataisiin Suomen väkiluku nousuun.

No ei tietenkään, mutta olisi hauska nähdä, miten rasmuksessa siiderivalaat hätääntyisivät, jos tällaista edes kaavailtaisiin. Voisi olla kova paikka myös jakkukalkkunoille.

juhaII

Jostain kumman syystä Suomesta tosiaankaan ei kohta löydy ainuttakaan kantalaista hoitajaa.

pöh

Ja sanotaan ny vielä että minä en suostu häpeemään, en ikinä.

Joppos123

Itselleni on ihan sama onko hoitaja Suomesta tai vinkuintiasta kunhan osaa hoitaa hommansa. Oma kokemus on, että suuressa maailmassa toleranssit ovat isot.
Aikoinaan Intian reissulla vaimo joutui tippaan rajun vatsataudin vuoksi.
Kiikutin ihan saatanan kalliiseen ykstyissairaalaan, matkavakuutukset kunnossa.
Vaimo on sairaanhoitaja ja meikä simppeli sotilas mutta molemmat huomattiin, että kanyyli mikä meinattiin laittaa vaimolle oli täynnä ilmaa.
Henkihän siinä olisi saattanut vaimolta mennä.
Ilma verenkierrossa ei ole ihan leikin asia.
Ps. En ole ikinä koskaan nähnyt yhtä karvajalkaisia naisia, sääristä olisi joulupukki saanut parran. Siis yhdestä säärestä.

Hoitajan mies

Esimerkiksi teholle ei voi ottaa edes suomalaista sairaanhoitajaa sijaiseksi. Tietotaito ei vaan riitä. Vaatii perusteellisen perehdyttämisen.
Joppos 123 voi mennä hoidattamaan itseään ties mistä sh-pätevyystodistuksen saaneella kielitaidottomslls ”sairaanhoitajalla”. Suomalaisilla sairaanhoitajilla on korkea koulutustaso.

Takaisinmaksu???

17 miljoonaa kr valtiolta kusettanut ”hyvinsairasmies” ja avustajat saivat 3-4 vuoden vankilatuomiot mutta missä ne 17 miljoonaa ovat?

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/bidragsfuskare-doms-till-flerariga-fangelsestraff

Henkilö K

Filippiineillä ovat kukistaneet wuhan-nuhan. Voisivat tulla tänne näyttään mallia niin päästään nuhasta eroon.