Arabiperhe huijasi kotihoidon tukia vajaa 18 miljoonaa kruunua

Jordaniasta kotoisin olevalle arabiaanoperheen jäsenille tuomittiin pienet vankeudet koskien ns. tukirikosvyyhteä. Klaani kuppasi veronmaksajilta vakaa 18 miljoonaa kruunua, eli noin 1,8 miljoonaa euroa.

Homma lähti pyörimään joskus 2001, kun nykyään 68-vuotias perheen pää “sairastui” vakavasti ja halvaantui. Sairaus oli polio. Tai siis muka oli. Mies oli terve kuin pukki. Tuolloin miehelle joka tapauksessa myönnettiin avustajakorvausta.

Kunnes 2011 iski lottovoitto. Miehelle myönnettiin ympärivuorokautinen kotiavustajan tuki.

Koko jutun juju piilee siinä, että nyt miehen yksi pojista perusti kotihoitofirman. Kaksi muuta poikaa palkattiin firmaan töihin. Pojan firma taas laskutti kaupunkia vuorokauden jokaisesta tunnista, kun kolmikko “oli kolmivuorotyössä” hoitamassa isäänsä. Homma kosahti vasta 2020, mutta siihen mennessä perhe oli viettänyt mukavaa yltäkylläistä elämää. Rahaa tippui tilille kerran kuussa niin, että sitä maksettiin kaiken kaikkiaan vajaa 18 miljoonaa kruunua viimeisen 10 vuoden ajan.

Isä oli oikeasti siis terve kuin pukki. Hänellä oli Jordaniassa oma pieni ravintola, jonne hän matkusti säännöllisesti. Välillä mies ja koko perhe oli ollut pitkiä aikoja Jordaniassa ja kotihoidon tuki se vain juoksi Ruotsissa.

Moni asia selvisi esitutkinnan aikana. Esimerkiksi tilitiedoista pystyttiin seuraamaan missä oltiin liikuttu. Kotietsinnässä löydettiin myös miehen Jordanian passi. Mies kulki ulkomailla Jordanian passilla, vaikka oli myös Ruotsin kansalainen. Passin leimoista selvisi, että maailmaa oli kierretty.

Attundan käräjäoikeus katsoi toteennäytetyksi isän osalta petoksen ja rahanpesurikoksen, josta neljä vuotta vankeutta. Kolme poikaa tuomittiin reilu kolmen vuoden vankeuksiin. Tuomiot ovat ehdottomia.

Kaksi perheen muuta jäsentä, eli äiti ja tytär tuomittiin pieniin ehdollisiin ja yksi tytär vapautettiin syytteistä.

 

Korjaus: Summa on siis 18 miljoonaa kruunua, eli noin  1,8 miljoonaa euroa.