DN: “Luojan kiitos meillä on varaa kalliiseen sähköön”

Sähkön hinta kiukuttaa monia, mutta Dagens Nyheterin pääkirjoituksessa Susanne Nyström kertoo, että “Luojan kiitos meillä on varaa huippukorkeisiin sähkönhintoihin”.

Kellä meillä? Nyström lähtee polkemaan artikkeliaan toteamalla, että monien mielestä sähkö ja bensa on kalliimpaa kuin koskaan. Siitä huolimatta ihmiset laittavat entistä vähemmän tuloistaan lämmitykseen ja autoiluun.

Nyström tarkoittaa jotakin sellaista, että ikinä aiemmin ei ole ollut asiat niin hyvin kuin nyt. Palkat ovat nousseet vuodesta 1995 noin 70 % ja hyvinvointi on lisääntynyt yhteiskunnan kaikilla saroilla. Nyströmin mukaan ihmiset eivät olleet köyhiä ysärilläkään, mutta nyt vaan asiat ovat niin pal paremmin.

Eli koska nyt asiat ovat hyvin ja talous on monilla parempi, niin korkea sähkön hinta ei kohdistu niin moniin kuin 90-luvulla. Nykyään lämmityskuluihin menee 5 % talouksien tuloista kun 80-luvun alussa 10 % tuloista meni lämmitykseen. Tämä johtuu tietenkin siitä, että ihmisillä on mukavasti massia.

Artikkeli on saanut kovanpuoleista palautetta sosiaalisessa mediassa. “Vilken jävla korkad människa”, kirjoittaa erä eläkeläinen. Lisäksi kysellään, että kellä meillä on varaa?

Joka tapauksessa kannattaa tässäkin huomata se, että pakkanen ei nosta sähkön hintaa, vaan energiayhtiö, joka haluaa tehdä mahdollisimman suuret voitot silloin, kun energialle on suurta kysyntää.

Subscribe
Notify of
guest
53 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Isä Pilvinen

Suomessa ministeri suosittelee menemään sähkölaskun kanssa sossuun.

ilmastonmuutos kurkunviljelijä.jpg
Muumi-o

“viimesijainen tuki” Joo-o! Se on kuule akka noin miljoonalle ihmiselle ENSISIJAINEN ja VÄLTTÄMÄTÖN tuki. Vitun lehmä, mee lenkille.

T

“ei nosta sähkön hintaa, vaan energiayhtiö” Kysyntä ja tarjonta. Voidaan myös miettiä tulisiko sähköntuotannon olla valtion/kunnan omistuksessa kuten vesihuollon.

Suomi köyhtyy

Tässä nykymaailmassa ei auta sekään, koska valtio nyhtäis ihan samalla tavalla, koska rahaa menee loputtomasti matuihin ja maailmalle.

Rullattu

On kyllä sen näköinen huuhkaja että ei tuon päässä käy kuin huumeisen katkuinen tuuli.
Tuo kun tulis hämyisessä illassa vastaan niin takuulla säikäyttäisi paskat puntteihin.

Last edited 2 vuotta sitten by Rullattu
F U

Taitaa suurimman osan aivojen elintärkeän veren olla housuissansa olevan peniksen käytössä.

Qroquius Kad

Korviensa välissä ainakin löyhkää ehta vittu.

Suomi Finland

Sopivaa ainesta kyklooppi- rodun risteyttämiseen.

Gyntter

Joka tapauksessa kannattaa tässäkin huomata se, että pakkanen ei nosta sähkön hintaa, vaan energiayhtiö, joka haluaa tehdä mahdollisimman suuret voitot silloin, kun energialle on suurta kysyntää.
……………………………..

Ja sähköä ei kannata säästää, kun sähköyhtiön on tehtävä budjetoitu voitto. Eli jos sähköä menee vähemmän hintaa nostetaan, jotta yhtiön tuotto pysyy samana.

pöh

Iso osa ihmisiä on vaa niin tyhmiä, ne luulee et sähkö tulee pistorasiasta ja rahat seinästä.
Surkeetahan tää on mutta minkäs teet

Henkilö K

Sähkölämmitys se vasta kallista on siksi poltan puuta jota meillä riittää. Hiilijalanjälkeni on iso ja noki peittää napajään. Jospa saisin ilmaston lämpiämään.

Mizunonen

Minä tilasin Adidas tossut, väittivät että koko 42 on 26cm. Valehtelivat. Oli 28cm. En tarvitse jalkaani kanootteja joten lähetin takas. Tuli ja meni autoilla, junilla, laivoilla ja varmaan lentokoneillakin. Tämän MINUN virheeni takia hiilijalanjälkeni räjähti ja afrikassa lapsia kuoli nälkään sekä 600 jääkarhua kuolla kupsahti. Greta Thunberg on kohta oveni takana haukkumassa. Adidas on tietenkin tähänkin syytön, ja lapset tehtaassa jotka tossuni valmistivat voivat oikein hyvin.

seant

Näin Suomessa sähköautosta pääsee eroon.
https://www.rt.com/news/543738-tesla-explosion-musk-finland/

X

Ostaisitko käytetyn akkukoneen?
https://youtu.be/7_9aVzf5fC4

seant

Useimmilla on kiinteä sopimus, joka ei vielä vaikuta itselläni on 5 senttiä kwh ilman perusmaksua, vapaa-ajan asunnossa menee 1.4 umpeen, nyt sähköyhtiö otti yhteyttä tarjosi 24 kk 8,74 senttiä/kWh +3 euroa kk. Sopimus pitäisi tehdä 17.1.22 mennessä. Mitä pitäisi tehdä odottaa kevääseen vai sopia. Asia aika vaikea, miten Olkiluoto 3 vaikuttaa hintaan, vai pysyykö hinta korkealla, jolloin Olkiluoto 3 saa kunnolla katetta sijoitukseen.

Hintavertailusivu

Ruotsissa on useimmilla liikkuva sähkönhinta, raukkaparat.

Paljonko kulutat sähköä vapaa-ajan asunnossasi? Tokko kovinkaan paljon? Eikö Suomessa ole vertailusivua sähköhinnoille? Tarjoaako joku 6kk sopimusta? Ottaisin sellaisen niin voisi miettiä tilannetta kesään asti.

anonyymi

“sähköyhtiö otti yhteyttä tarjosi 24 kk 8,74 senttiä/kWh +3 euroa kk.”

Siis tarjosi sähköä, mutta hinnasta puuttunee siirtomaksu ja siirron perusmaksu. Oomi Oy:n sivuilla on 24 kk sopimuksella hinta, ehkä ilman siirtoa, 9.45 c/kWh.

Kumminkin sähkö 11/2021 on ihan tavallisella sopimuksella laskun mukaan 8.975 c/kWh. Näyttää hyvältä, mutta päälle tulee sähkön siirto 3.25 c/kWh ja sähkövero 2.79 c/kWh. Päälle tulee sähköstä perusmaksu 4.90 e/kk ja siiron perusmaksu 5.00 e/kk.

Kilowatin hinnaksi tulee siis 15.99 c/kWh ja molemmat perusmaksut päälle yhteensä 9.90 e/kk.

Uhri

Niitten verkon “ylläpito ja huolto” tarkoittaa että lähettävät tekstiviestin jossa lukee että voi voi sinulla on nyt sähkökatkos ja haista vittu, ime sykkivää luuseri, tässä on ensi kuun korotettu sähkölaskusi mukaanlaskettuna meidän laskelmoitu TULEVA sähkönkäyttösi, joka on sitä luokkaa että saunasi ja uunisi on päällä 24/7 ja peset pyykkiä 30 kertaa päivässä. PS: Haista vittu, saatanan köyhä orja paska. T: Fortum. Täällä sitä sitten istutaan pimeessä ja ihmetellään kuinka kauan läppärin akku kestää, toivottavasti niin kauan että saa sen 600e sähkölaskun maksettua niin taas pärjää 3kk.

Satuolento

Tuo sama 😠 on joskus telkkarissa debatteraamassa, huokaus. Myös DN koronatoimittaja (torstaisin klo 14 SVT) on maailman tyhmimmästä ja hidasälyisimmästä päästä.

DN on lehtenä olevinaan ”riippumaton liberaali” mutta kallistuu vasemmalle.

Maksamaksamaksamaksa

Sähköntuotanto on valtion kassakossa eli lypsylehmä. Jokaisen afgaanin takia on sähkön hintaa nostettava per kWh koska iPhonen malli on muuttunut ja talveksi pitää saada Canada Goose (tai Parajumper).

pah

Tuosta hyypiöstä tulee mieleen veroja mättävä Aleksanteri Stuppi joka lohdutteli maksumiehiä “meillä ei ole hätää”..

“Joka tapauksessa kannattaa tässäkin huomata se, että pakkanen ei nosta sähkön hintaa, vaan energiayhtiö, joka haluaa tehdä mahdollisimman suuret voitot silloin, kun energialle on suurta kysyntää.”

Mitä tästä opimme? Emme sitten yhtikäs mitään?

Ihmisten kannattaa ilman muuta ottaa aivan helvetisti velkaa ja satsata velkarahat asuntoja- ja ajoneuvoa myöten asioihin joiden kautta hän tulee väkisin ja täysin automaattisesti sidotuksi mahdollisimman totaalisesti näiden uppoahneiden energiayhtiöiden mielivallan uhreiksi.

Mitä siitäkin tulisi jos ihmiset karttelisivat velkaantumista, asuisivat joissakin halvoissa omilla puilla lämmitettävissä vaatimattomissa mökeissä.

Brrr

Minä käytän nykyään talvisin kotona urheiluun tarkoitettuja aluskerrastoja ja kaksi paria villasukkia. Ei minulla ole varaa maksaa sähkölämmöstä 300e kuukaudessa, joten lämpöpatterit pysyy koko talven kiinni ja sisällä on semmoiset mukavat +5 astetta, joskus jopa enempi. Kiitti Haavisto, oishan se kamalaa jos saisit vaikka persesyövän ja kuolisit helvetin kauan.

Home väijyy Homea

Juttu on vain se että jos ei pidä asunnossaan vähintään +15 asteen lämpöä niin tulee muita paljon kalliimpia ongelmia kuten hometta, myös näkymättömin paikkoihin kuten kaakelien taakse jne. Ja se se vasta maksaa.

Brrr

Älä huoli, kämpässäni on myöskin paskat ikkunatiivisteet joten täällä kylmä ilmanvaihto toimii todella hyvin. Talossa on myös pari tyhjää kämppää myynnissä, lämmöt/sähköt pois. Väität siis että kun ostaja ilmaantuu niin saa kämpän jossa näkymätöntä pakkashometta? Ja kaikki talvisin käyttämättömät mökit ovat myöskin täynnä tätä näkymätöntä pakkashometta koska ovat alle +15 joka talvi? Ja meidän kaikkien autot! Herrajumala, minä olen huolimattomasti päästänyt auton sisälämpötilat alle +15 vaikka kuinka monta kertaa. Se Kemin jäähotelli, onko sielläkin pakkashometta? TAIVAS VARJELE, JUNATKIN ON JOSKUS ULKONA TALVELLA KYLMÄSSÄ!!!! Sinun pitää mennä telkkariin kertomaan kansalle tämä tärkeä uutinen.

Voi jessus

Kuva kertoo paljon. Varmasti liiraa päässä.

Voi jessus

Joo ja sen verran lisää, että tollasia kirjotellaan, kun loppu on jo alkanut. Meidän taloudet ovat pysyvässä pudotuksessa ja ovat periaatteessa jo olleet vuodesta 2008 lähtien.

Upea Blondiini
Tyhjäntoimittaja

Moni kakku päältä kaunis, toiset ei edes sitä.

Oloneuvos

Olemme Suomessa ihan helvetin vauras kansa kun katsoo äänestyskäyttäytymistä.

Catilina

Tuta noin. Meikkä kyllä juurikin pakkasen takia paikallinen energiayhtiö tekee aggregaattisähköä ~50c/kWh, jonka tappion se tietenkin siirtää sähkölaskuun. Väitteesi vaatisi toteutuakseen sitä, että sähköä sinänsä olisi saatavilla, mutta sitä vain pantattaisiin suurten voittojen toivossa.

Terawattitonni

Ruotsissa vain 30% energiasta on ydinvoimasähköä:

https://www.energiforetagen.se/energifakta/elsystemet/produktion/

E-Nergia

Vuonna 2020 Ruotsissa tuli 45% vesivoimasta, 30% ydinvoimasta, 17% tuulivoimasta ja 8% konvektionell värmekraft (mitä se nyt sitten suomeksi onkaan).

https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2021/okning-av-fornybar-elproduktion-under-2020/

Qroquius Kad

Se on “konventionella värmekraften” ja tarkoittaa fossilisella polttoaineella tuotettua energiaa.

Run for your life

Jostain syystä tuli mieleen elokuva prometheus. Oletteko nähneet sen hirviön, kun siinä aika lopussa tulee? Sama katse yms. Mutta tämähän on vain fiktiota. Siis se elokuva. Pimeällä kun tulisi vastaan.

X

Laittovat sen uuden atoomivoimalan porisemaan, millonkohan täältä perunakellarista pääsee tulemaan pois ja ottaa kattilan pois päästä..

Suomi Finland

“Sortavalasta ja Lahdenpohjasta löytyi 15 Suomeen pyrkijää – FSB vaikeneePetroskoilainen toimittaja ihmettelee, miksi Venäjän rajaturvallisuusviranomaiset FSB:stä eivät ole tietävinään poikkeuksellisen suuresta siirtolaisten kiinniotosta Karjalassa. Vahvistus asialle löytyi kuitenkin tuoreista oikeuden dokumenteista.”

Olemmeko saamassa joululahjan?

Vai joulupainajaisen?

pöh

MV lehdessä on kai jotain sattunut eikä sinne nyt kannata mennä.

Sellaista

Näin on. Näkyi eilen spammaavan jotain englanninkielisiä huuhaa uutisia ja tänään taas sivut nurin. Tiedä sitten mitä siellä on tapahtunut.

Qroquius Kad

Ehkäpä USA kiittää meitä viisaista hävittäjäkaupoista pitämällä Imperialistisen Roistovaltio Ryssän propagandatuutin kumossa?

Xxcx

Koska siihen putinistien tuuttiin on kannattanut mennä
iljan alkuaikojen jälkeen?
Sellaista shaibaa ja venäjää jotta

Kysyn vaan

Viisaus ei ole aina itsestäänselvyys vaikka on toimittaja.Onko tuo muuten oikeasti nainen, vai käynyt jossain epäonnistuneessa operaatiossa jonkun puoskarin käsittelyssä.

kaikki nousee

Sama mietin minä. Näyttää huonolta transulta, kumpaan suuntaan tahansa.

Mutta asiaan… Vuonna 1997 sain palkkaa 11 000mk/kk ja veroprosenttini oli 11%. Silloin sähkölaskut talossani olivat vuodessa noin 1200mk. Kaverilla tuplasti kalliimmat, 2500mk. energian osuus siis ~8.7% bruttotuloista ja ~9.8% nettotuloista. Silti puolet jäi säästöön.

Nyt saan palkkaa 2800e/kk (ollaan 369e/kk jäljessä eli palkannousua vain ~50%), veroprosentti on kohonnut 25%:iin ja sähkölaskut noin 2400e/a. Eli, energiakulut ovat ~6.5% bruttotuloista ja ~9.1% nettotuloista. Eli voidaan sanoa että sähkäenergia on halventunut vaikka mitään ei jää säästöön.

Se mikä on kasvanut räjähdysmäisesti on polttoaineiden hinnat 2,8mk/l (0.42e/l) ~329%. Ruuan hinta (silloin sai leivän markalla ~0,17c) ja vakuutusten hinnat.

Viki

Enpä nyt jaksa tarkkaan laskia, mutta 11000 markkaa on jonkin verran alle kaksi tonnia brysselin ruplaa. Vaihtokurssi oli muistaakseni jotain 5,94 markkaa per brysselin rupla.

Viki

No kaikesta sinäkin vänkäät. 11000 mk on nykyruplissa 1851,9 taaleria

Viki

Rahan arvo on ihan eri asia kuin vaihtokurssi. Muistan itsekkin ostaneeni bensaa alle kolmella markalla litra. Minun 12000mk palkka jäi karvan alle kahteen tonniin, joten omakohtaista kokemusta on.

Qroquius Kad

Ei ole. 11 000 markkaa olisi nyt 218 000 nykyruplaa ja taaleri ei ole ollut käytössä missään ajast’aikoihin, joten sen arvo ei ole määritettävissä.

Voitto

Vihreä siirtymä nostaa sähkön hintaa. Pätkä sähkölaitokset saavat toimia aina, kun muut joutuvat seisottamaan laitoksia silloin, kun kulutusta ei ole.