DN: “Luojan kiitos meillä on varaa kalliiseen sähköön”

Sähkön hinta kiukuttaa monia, mutta Dagens Nyheterin pääkirjoituksessa Susanne Nyström kertoo, että “Luojan kiitos meillä on varaa huippukorkeisiin sähkönhintoihin”.

Kellä meillä? Nyström lähtee polkemaan artikkeliaan toteamalla, että monien mielestä sähkö ja bensa on kalliimpaa kuin koskaan. Siitä huolimatta ihmiset laittavat entistä vähemmän tuloistaan lämmitykseen ja autoiluun.

Nyström tarkoittaa jotakin sellaista, että ikinä aiemmin ei ole ollut asiat niin hyvin kuin nyt. Palkat ovat nousseet vuodesta 1995 noin 70 % ja hyvinvointi on lisääntynyt yhteiskunnan kaikilla saroilla. Nyströmin mukaan ihmiset eivät olleet köyhiä ysärilläkään, mutta nyt vaan asiat ovat niin pal paremmin.

Eli koska nyt asiat ovat hyvin ja talous on monilla parempi, niin korkea sähkön hinta ei kohdistu niin moniin kuin 90-luvulla. Nykyään lämmityskuluihin menee 5 % talouksien tuloista kun 80-luvun alussa 10 % tuloista meni lämmitykseen. Tämä johtuu tietenkin siitä, että ihmisillä on mukavasti massia.

Artikkeli on saanut kovanpuoleista palautetta sosiaalisessa mediassa. “Vilken jävla korkad människa”, kirjoittaa erä eläkeläinen. Lisäksi kysellään, että kellä meillä on varaa?

Joka tapauksessa kannattaa tässäkin huomata se, että pakkanen ei nosta sähkön hintaa, vaan energiayhtiö, joka haluaa tehdä mahdollisimman suuret voitot silloin, kun energialle on suurta kysyntää.