Miksi sähkö on talvella kallista, vaikka talvi ei vaikuta sähkön tuotantoon?

Sähkön hinta puhuttaa ihmisiä. Mutta miksi sähkön hinta on ollut nousemaan päin jo vuosia, ja miksi sähkön hinta varsinkin talvella on huipussaan?

Suurin osa ihmisistä kuvittelee, että sähkön hinta nousee jotenkin automaattisesti talvipakkasilla. Mielikuvissa sähkön tuottaminen on pakkaskelillä jotenkin vaikeampaa, eli se sähkön hinnan kallistumien talvisin johtuisi tästä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sähkön tuottaminen talvella ei ole yhtään sen vaikeampaa kuin kesällä. Joissakin tapauksissa sähkön tekeminen on jopa helpompaa talvella kovilla pakkasilla kuin kesähelteillä.

Sähköä voidaan jauhaa monella tavalla, mutta kaikessa verkkosähkön tekemisessä on sama perusperiaate. Jossakin on turbiini, joka jostain syystä pyörii. Kuten polkupyörän dynamo, ihan sama periaate.

Tuulimylly on varmaan se yksinkertaisin laite, jonka useimmat ymmärtävät. Kun tuulee, propelli pyörii ja generaattori jauhaa sähköä. Vesivoimassa taas virtaava vesi pyörittää turbiinia ja ydinvoimalassa sähköä syntyy siten, että kuumennetaan vettä ja siitä syntyvällä höyryllä pyöritetään turbiinia.

Lisäksi sähköä voidaan tuottaa pyörittämällä generaattoria vaikkapa diesel-moottorilla, josta ihan perus aggregaatti on perusesimerkki. Aurinkosähkö poikkeaa tästä mekaanisesta sähköstä merkittävästi, mutta annetaan sen nyt olla, sillä se on vielä marginaalinen tapa tuottaa sähköä, eikä vaikuta kokonaissähkön tuotantoon kovinkaan paljon.

 

Talvi ja pakkaset, mikä vaikutus?

Pakkanen vaikuttaa sähkön tuotantoon lähinnä siten, että kovilla pakkasilla on yleensä tyyntä ja tuulimyllyt ovat pysähdyksissä. Tuulimyllyjen sähköntuotanto on kuitenkin niin pientä, että käytännössä on aivan sama pyörivätkö tuulimyllyt vai eivät.

Vesivoimaan, jonka osuus alkaa olemaan jo merkittävä, pakkanen ei vaikuta mitenkään. Vesivoimalat on rakennettu siten, että turbiinit eivät voi jäätyä. Vaikka joen pinta jäätyy, niin itse turbiini on jääkannen alla, jossa vesi on plusasteista ja turbiini pyörii tietämättä talvesta mitään. Tosiasiassa vesivoimalla tuotetaan talvella enemmän sähköä kuin kesällä. Kuivina kesinä virtaama on pienempää, mutta talvisin joissa on enemmän vettä.

Mitä kovempi pakkastalvi, sitä paksumpi jääkansi, ja sitä enemmän vesivoimala tykkää.

”Vesivoimalla tuotetaan talvella enemmän sähköä kuin kesällä”

Ydinvoimaan pakkanen ei vaikuta yhtään mitenkään. Ainoa kosketuspinta ulkomaailmaan on lähinnä lauhdevesi, joka sekin imaistaan jääkannen alta, olipa pakkasta kuinka paljon tahansa. Niin ikään diesel-voimalat ovat sisävoimalaitoksia, eikä sinne ole pakkasilla mitään vaikutusta.

Näin ollen ainoat sähköntuotantolaitokset, joihin talvi ja pakkanen vaikuttaa, ovat tuuli- ja aurinkosähkö. Näiden sähköntuotanto on kuitenkin lähinnä puuhastelua eikä sillä ole mitään merkitystä kokonaissähkön tuotannon kannalta.

 

Miksi sähkö sitten kallistuu talvella?

Melko yksinkertainen selitys. Ehkä liiankin yksinkertainen. Koska sähköä kulutetaan talvella enemmän, niin silloin on hyvä tehdä ne pörssiyhtiöiden tarvittavat voitot. Talvisähkön kallis hinta perustuu vain ja ainoastaan siihen, että koska sähköä kulutetaan talvella ,enemmän, niin totta kai sillä tehdään myös voittoa.

Jos sähkö olisi kallista kesällä, niin joka ainoa talon omistaja, joka lämmittää sähköllä, laittaisi sähkölämmityksen pois päältä, koska talo pysyy lämpimänä kesäkuusta syyskuuhun ilman sähköpattereitakin. Silloin sähköfirmoille tulisi suru silmään, ei tule voittoa, koska ilkeä sähkön kuluttaja on laittanut sähköpatterin kiinni.

Kuluva talvi ei ole ollut mitenkään erityinen, mutta silti sähkön hinta on kalliimpaa kuin koskaan. Mihin tämä perustuu? Se perustuu siihen, että kamelin selkä ei ole vielä katkennut. Sähkö on ensi talvena vielä kalliimpaa, koska kabineteissa ollaan huomattu, että tollot maksaa mukisematta sähkölaskunsa. Eivät voi olla maksamatta, sillä silloin katkeaa sähkön tulo ja kukapa sitä elää nykypäivänä ilman sähköä.

 

Kannattaa huomata sekin, että sähköä siirrellään maiden välillä miten sattuu, siten miten sillä tehdään parhaiten rahaa. Tätä kirjoitettaessa Suomeen tulee sähköä Venäjältä, Norjasta ja Ruotsista. Suomi taas vie sähköä Viroon. Viikko sitten Suomi vei sähköä Norjaankin. Mutta tänään siis tuo.

Tällä maiden välisellä sähkön siirrolla ei ole mitään tekemistä kulutuksen tms. kanssa, vaan se on bisnestä, jossa kukin osapuoli pyrkii tekemään mahdollisimman suuria voittoja osakkeenomistajilleen.

Huomenna juttu sähkön siirtomaksuista.

 

Subscribe
Notify of
guest
15 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Lallukka
Lallukka
8.1.2022 11:30

Talavella jengi kuluttaa lämmitykseen enemmin virtaa. Maksaa hunajaa.
Samalla on nerokasta nostaa hintaa kun lampaat kuitengin maksaa vaippa naamalla, mitä vaaditaan.

Isä Pilvinen
Isä Pilvinen
8.1.2022 11:41

Talvella CHP laitokset (combined heat and power eli lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitokset) tuottavat sähköä huomattavasti enemmän mitä silloin kun ei kaukolämpöjärjestelmiin tarvita kuin suihkuihin lämmintä käyttövettä.

Helsingissähän sentään nämä kivihiilellä käyvät yhteistuontatolaitokset suljetaan joten sähkön tuotanto vähenee lähivuosina muutamalla prosentilla.

Puolueeton
Puolueeton
8.1.2022 13:08
Vastaa...  Isä Pilvinen

Kivihiililaitosten etu on tai oli juuri siinä, että talvella tarvitaan paljon sähkö ja lämpöä, joita kivihiililaitokset tuottivat. Nykyisiä ydinvoimalaitoksia, joissa syntyy myös talvella hyödyllistä hukkalämpöä, ei voi sijoittaa kaupunkeihin niiden vaarallisuuden tähden.
Sähkön tuotanto pitäisi olla kunnollisen valtion johtamaa, jolloin talviaikaan voitaisiin hintoja alentaa. Talvisähkön korotukset ovat tietenkin huonon valtion jopa suosittelemia, jotta hiilipäästöt vähenisivät valtion tilastoissa.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
8.1.2022 12:03

Miksi polttoaineen hinta kohoaa raakaöljyn hinnan kohotessa, mutta ei laske raakaöljyn hinnan halpuessa?

Nimetön
Nimetön
8.1.2022 14:03

Jos uskotte että sähköä voi yhtä-äkkiä tuottaa halvalla niin tehkää itte.

Står Sverige inför en systemhotande elkris? – Hotspot – YouTube

satunnainen lukija
satunnainen lukija
8.1.2022 14:09

Minä kun olen yksinkertaisena käsittänyt, että se on kysyntä ja tarjonta kun vaikuttaa.

Sähkö Vain Rikkaille
Sähkö Vain Rikkaille
8.1.2022 14:26

Siksi että ei ole mitään halua myydä sähköä kansalaisille kohtuuhintaan vaan kiskotaan mielummin eläkepapoilta ja mummoiltakin se viimeinen penni niin saavat maata pimeässä 10 täkin alla.

Jaakko Palvi
Jaakko Palvi
8.1.2022 14:39

Sähkön hinta nousee talvella huomattavasti niilläkin, jotka eivät käytä sitä lämmitykseen ja joilla kulutus ei muutu lainkaan.

Jupi
Jupi
8.1.2022 17:18
Vastaa...  Jaakko Palvi

Vanhempien rintamamiestalo lämpenee puulla talvisin sähkön ohella. Puut omasta metsästä. Saunakin on parempi. Vihreät saavat sanoa mitä haluaa.

Jupi
Jupi
8.1.2022 17:19
Vastaa...  Jupi

Itse asun tropiikissa joten mulla ei tuollaisia ongelmia ole

seant
seant
8.1.2022 16:57

Suomi maksaa sähköstä Ruotsin takia kovaa hintaa, kun siellä poliittisella päätöksellä Ringhols 2 ja 1 2019 ja 2020 suljettiin eli voimalat Etelä-Ruotsista, vaikka siirtoyhteydet pohjoisesta ei ollut riittävät. Sen osoittaa hyvin Svenska Kräftnätin saamat ns. ”pullonkaulatulot” eli hintaeron mikä on pohjois- ja etelä Ruotsin välillä. Tulot ennen 2016 oli aina n. 25 milj.euroa, 2020 jo 360 milj ja nyt 2021 1700 milj.
Joulukuun 21 kun hintaero oli suuri niin sai 50 milj euroa/pv. Koska ko. firman omistaa valtio, niin on laskettu että valtio sai tuloja n, 5 miljardia euroa 2021 ja +alv. Suomen hinta määräytyy etelän mukaan. Nyt ero on 130eu/MWh pohjoiseen nähden.
https://elstatistik.se/nordpool/congestion-rent-se.html
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

pöh
pöh
8.1.2022 17:06

Kuka tääl pohjoisessa ostaa esim sähköautoja? Vaikka en autoista kauheasti tiedä, niin en näe siinä mitään järkeä.
Maksat autosta 40 tonnia ja 5 vuoden päästä akun uusiminen sama 40 tonnia ja siinä välissä sähkön hinta heittelee keinotekosesti ihan miten sattuu.
Ja sitte hyvä kun sillä kotterolla pääsee lähikauppaan.

juhaII
juhaII
8.1.2022 19:48

Ruotsin valtio tienaa korkealla sähkön hinnalla miljardeja. Fyrkkendaaliahan tarvitaan erilaisten kaupungin jonglöörien palkkaamiseen ja massiivisten yksisarvisten LGBT-värein pystyttämiseen. Niin ja imaiseehan se hunmwanitäärinen maahanmuuttokin jonkin äyrin.

Konsta Pylkkänen
Konsta Pylkkänen
9.1.2022 04:15

Havukka-ahon ajattelijaa lainatakseni ja voisi mennä kuin väärä raha hölmöille ihmisille selityksenä, tulibasillit lymyävät piilossa talven aikaan ja siksi ovat niin kalliita ja harvinaisia lämmittämään vettä ja tuottamaan sähköä, siksi hinta on korkeampi talvikuukausina. Hölmöt ihmiset nyökyttelevät päätä hyväksyvästi, että näinhän se taitaa olla ja hyväksyvät tämän silmää räpäyttämättä kun selitys tuli energiateollisuuden viisailta ihmisiltä..

sähkösopimus
sähkösopimus
16.3.2022 16:28

Nousevia sähkön hintoja vastaan voi taistella kilpailuttamalla oman sähkösopimuksen. Tässä on hyvät vinkit siitä miten saa itselleen edullisimman sähkösopimuksen.
https://www.arvomedia.fi/halvin-sahkosopimus/