Cargo-kultti ja taikaseinä

Cargo-kultti on mielenkiintoinen ilmiö. Vaikka se tuntuu hieman menneen maailman tarinoilta niin sillä on joitakin hyviä yhtymäkohtia nykyaikaan. Cargo-kulttia on monesti käytetty kuvaamaan myös kristinuskon/ islamin alkua.

Cargo tarkoittaa Tyynenmeren saariryhmissä Melanesiassa monella alkuasukaskielellä kuljetusta. Tapahtuma alkaa toisen maailmansodan aikaan kun amerikkalaiset sotilaat saapuivat Melanesian muutamille saarille. Alkuasukkaat eivät olleet siihen mennessä ikinä nähneet valkoista miestä. Saarelaiset lumoutuivat heti valkoisen miehen ihmeellisistä tavaroista; termospulloista, mopedeista, kylmälaukuista, vaatteista, limonaadeista… mitä tavaraa amerikkalaisilla nyt ylipäätään oli käytettävissä.

Saarelaiset huomasivat, että valkoinen mies ei itse valmistanut tavaroita vaan niitä saapui kaiken aikaa laivoilla ja lentokoneilla rahtina, eli cargona. Alkuasukkaat eivät milloinkaan havainneet valkoisen miehen korjaavan tavaroita tai valmistavan niitä itse. Alkuasukkaiden näkökulmasta valkoinen mies ei ylipäätään tehnyt mitään järkevää työhön viittaavaa. Paperien siirtely kirjoituspöytien äärellä ja sotilaiden marsseja pidettiin uskonnollisina rituaaleina. Alkuasukkaiden ainoa järkevä selitys asialle oli, että cargon alkuperä oli yliluonnollinen. Tätä käsitystä vahvisti se, että heidän mielestään monet valkoisten toimet olivat ilmiselviä rituaalimenoja.

Mistä alkuasukkaat olisivat voineet tietää, että tavara valmistettiin meren takana Yhdysvalloissa.

Asiaa tutkinut kuuluisa luontodokumenttien tekijä ja antropologi David Attenborough on kertonut, että näitä samoja kultteja syntyi useilla saarilla, jonne amerikkalaiset menivät ja ne syntyivät toisistaan riippumattomina, mutta samankaltaisina.

Kun alkuasukkaat seurasivat valkoisten touhuja he ajattelivat, että mekin haluamme cargoa. Ja siitä se idea sitten yhtäkkiä välähti. Alkuasukkaat päättelivät, että jos hekin rakentavat mastoja ja kuuntelevat kummallista laatikkoa, jossa vilkkuu valoja ja josta kuuluu kummallista ihmispuhetta kuin haudan takaa, pukeutuvat kuin amerikkalaiset ja marssivat pitkin nurmikenttää kepit ojossa, niin jumala tuo heillekin cargoa. Mikä voisi olla yksinkertaisempaa, matkia valkoista miestä ja alkuasukaskin saisi cargoa.

Attenboroughin mukaan kultteja yhdistää moni asia, mutta myös se, että erityinen messias tuo cargoa maailmanlopun päivänä. Vanuatun saarelle syntyi eräänlaisen jeesuksen-tapainen hahmo, John Frum. Tämä voidaan jäljittää vuoteen 1940, yhden tarinan mukaan se syntyi kun amerikkalainen esitteli itsensä ”John from Amerika”. Saarelaisten legendojen mukaan John Frum kertoi monenlaisia profeettoja ja lupasi paljon cargoa. Hän kuitenkin lähti saarelta ja lupasi riemukkaan toisen tulemisen, jolloin hänellä olisi mukana massiiviset määrät cargoa. Vanhat tulisivat nuoriksi ja sairaudet parantuisivat. Cargoa olisi kullekin tarpeeksi.

Mielenkiintoinen detaljee on se, että alkuasukkaat kammoksuivat erityisesti laatikkoa, jossa oli punainen risti. Laatikon sisällä oli tavaroita, jotka paransivat sairauksia.

Jossain vaiheessa saarille saapui mustia sotilaita ja se aiheutti alkuasukkaille kiihtymystä. Mustilla miehillä oli myös cargoa. Arveltiin, että John Frum olisi tulossa ja satapäinen alkuasukasmiesjoukko raivasi pensaikkoa keskellä saarta. Tehtiin kiitorataa. Kiitoradan varteen tehtiin bambusta lennonjohtotorni, joissa lennonjohtajat istuivat puiset kuulokkeet korvillaan. Kiitoradalle tehtiin puisia lentokoneita, joiden tarkoitus oli houkutella John Frumin kone laskeutumaan.

Cargo-kulttia miettiessä tulee usein mieleen klassikko taikaseinästä, joka syöttää rahaa.

David Attenboroug kertoo, että John Frumin paluupäiväksi tuli jostain syystä helmikuun 15. päivä. Joka vuosi tuona päivänä saarella pidettiin isoja paluujuhlia toivottamaan messias tervetulleeksi. Attenboroug kertoo kerran sanoneensa eräälle kultin jäsenelle:

”Mutta, on kulunut jo 19 vuotta kun John sanoi cargon tulevan. Hän lupasi ja lupasi, mutta silti cargoa ei ole tullut. Eikä 19 vuotta ole pitkä aika odottaa?”

Alkuasukas katsoi hämmästyneenä ja vastasi  ”Jos sinä pystyt odottamaan 2 000 vuotta Jeesuksen Kristuksen tuloa, eikä hän tule, niin kyllä minä voin odottaa 19 vuotta Johnia.”

 

Nykypäivänä näitä kultteja ei ole enää kuin jonkinlaisena muistelumielessä. Tosin vastaavia kultteja on syntynyt esimerkiksi Indonesian saarilla, jossa ollaan tavattu eristyksissä olleita heimoja. Uusi sukupolvi, tai sitä seuraava ymmärtää pikkuhiljaa mistä oli kyse.


Julkaistu ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.