Cargo-kultti ja taikaseinä

Cargo-kultti on mielenkiintoinen ilmiö. Vaikka se tuntuu hieman menneen maailman tarinoilta niin sillä on joitakin hyviä yhtymäkohtia nykyaikaan. Cargo-kulttia on monesti käytetty kuvaamaan myös kristinuskon/ islamin alkua.

Cargo tarkoittaa Tyynenmeren saariryhmissä Melanesiassa monella alkuasukaskielellä kuljetusta. Tapahtuma alkaa toisen maailmansodan aikaan kun amerikkalaiset sotilaat saapuivat Melanesian muutamille saarille. Alkuasukkaat eivät olleet siihen mennessä ikinä nähneet valkoista miestä. Saarelaiset lumoutuivat heti valkoisen miehen ihmeellisistä tavaroista; termospulloista, mopedeista, kylmälaukuista, vaatteista, limonaadeista… mitä tavaraa amerikkalaisilla nyt ylipäätään oli käytettävissä.

Saarelaiset huomasivat, että valkoinen mies ei itse valmistanut tavaroita vaan niitä saapui kaiken aikaa laivoilla ja lentokoneilla rahtina, eli cargona. Alkuasukkaat eivät milloinkaan havainneet valkoisen miehen korjaavan tavaroita tai valmistavan niitä itse. Alkuasukkaiden näkökulmasta valkoinen mies ei ylipäätään tehnyt mitään järkevää työhön viittaavaa. Paperien siirtely kirjoituspöytien äärellä ja sotilaiden marsseja pidettiin uskonnollisina rituaaleina. Alkuasukkaiden ainoa järkevä selitys asialle oli, että cargon alkuperä oli yliluonnollinen. Tätä käsitystä vahvisti se, että heidän mielestään monet valkoisten toimet olivat ilmiselviä rituaalimenoja.

Mistä alkuasukkaat olisivat voineet tietää, että tavara valmistettiin meren takana Yhdysvalloissa.

Asiaa tutkinut kuuluisa luontodokumenttien tekijä ja antropologi David Attenborough on kertonut, että näitä samoja kultteja syntyi useilla saarilla, jonne amerikkalaiset menivät ja ne syntyivät toisistaan riippumattomina, mutta samankaltaisina.

Kun alkuasukkaat seurasivat valkoisten touhuja he ajattelivat, että mekin haluamme cargoa. Ja siitä se idea sitten yhtäkkiä välähti. Alkuasukkaat päättelivät, että jos hekin rakentavat mastoja ja kuuntelevat kummallista laatikkoa, jossa vilkkuu valoja ja josta kuuluu kummallista ihmispuhetta kuin haudan takaa, pukeutuvat kuin amerikkalaiset ja marssivat pitkin nurmikenttää kepit ojossa, niin jumala tuo heillekin cargoa. Mikä voisi olla yksinkertaisempaa, matkia valkoista miestä ja alkuasukaskin saisi cargoa.

Attenboroughin mukaan kultteja yhdistää moni asia, mutta myös se, että erityinen messias tuo cargoa maailmanlopun päivänä. Vanuatun saarelle syntyi eräänlaisen jeesuksen-tapainen hahmo, John Frum. Tämä voidaan jäljittää vuoteen 1940, yhden tarinan mukaan se syntyi kun amerikkalainen esitteli itsensä “John from Amerika”. Saarelaisten legendojen mukaan John Frum kertoi monenlaisia profeettoja ja lupasi paljon cargoa. Hän kuitenkin lähti saarelta ja lupasi riemukkaan toisen tulemisen, jolloin hänellä olisi mukana massiiviset määrät cargoa. Vanhat tulisivat nuoriksi ja sairaudet parantuisivat. Cargoa olisi kullekin tarpeeksi.

Mielenkiintoinen detaljee on se, että alkuasukkaat kammoksuivat erityisesti laatikkoa, jossa oli punainen risti. Laatikon sisällä oli tavaroita, jotka paransivat sairauksia.

Jossain vaiheessa saarille saapui mustia sotilaita ja se aiheutti alkuasukkaille kiihtymystä. Mustilla miehillä oli myös cargoa. Arveltiin, että John Frum olisi tulossa ja satapäinen alkuasukasmiesjoukko raivasi pensaikkoa keskellä saarta. Tehtiin kiitorataa. Kiitoradan varteen tehtiin bambusta lennonjohtotorni, joissa lennonjohtajat istuivat puiset kuulokkeet korvillaan. Kiitoradalle tehtiin puisia lentokoneita, joiden tarkoitus oli houkutella John Frumin kone laskeutumaan.

Cargo-kulttia miettiessä tulee usein mieleen klassikko taikaseinästä, joka syöttää rahaa.

David Attenboroug kertoo, että John Frumin paluupäiväksi tuli jostain syystä helmikuun 15. päivä. Joka vuosi tuona päivänä saarella pidettiin isoja paluujuhlia toivottamaan messias tervetulleeksi. Attenboroug kertoo kerran sanoneensa eräälle kultin jäsenelle:

“Mutta, on kulunut jo 19 vuotta kun John sanoi cargon tulevan. Hän lupasi ja lupasi, mutta silti cargoa ei ole tullut. Eikä 19 vuotta ole pitkä aika odottaa?”

Alkuasukas katsoi hämmästyneenä ja vastasi  “Jos sinä pystyt odottamaan 2 000 vuotta Jeesuksen Kristuksen tuloa, eikä hän tule, niin kyllä minä voin odottaa 19 vuotta Johnia.”

 

Nykypäivänä näitä kultteja ei ole enää kuin jonkinlaisena muistelumielessä. Tosin vastaavia kultteja on syntynyt esimerkiksi Indonesian saarilla, jossa ollaan tavattu eristyksissä olleita heimoja. Uusi sukupolvi, tai sitä seuraava ymmärtää pikkuhiljaa mistä oli kyse.


Julkaistu ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.

Subscribe
Notify of
guest
40 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kilttimies

“Mikä voisi olla yksinkertaisempaa, matkia valkoista miestä ja alkuasukaskin saisi cargoa.”
Kun kehitysmaalaisilta otettaisiin cargo eli sossun rahat ym. veks, ne matkisivat valkoista miestä menemällä duuniin ja kotoutuisivat.

Siellä niiden koti on

Hyvä pointti:) Ongelma on vain siinä, että kun niille ei työt maistu. Toisekseen selviytyvät huonosti ihan yksinkertaisistakin töistä.
Nekkerit kuuluu Afrikkaan ja arabit Lähi – Itään.

black_danger_company

“Nekkerit kuuluu Afrikkaan ja arabit Lähi – Itään.”
Voisiko tuota selvemmin kirjottaa? Tällöin maassa olisi rauha ja ihmisillä hyvä tahto ❤

Ilmari

Ajatellaan että mamun naapuri lähtee joka aamu kotoaan. Illalla hän palaa mukanaan cargoa. Mamun näkökulmasta naapuri on vain lähtenyt aamulla hakemaan cargoa eikä hän ymmärrä, että naapuri on käynyt töissä.
Mamu näkee, että ostariin ilmestyy koko ajan uutta cargoa vaikkei hän ole nähnyt, että kukaan olisi sitä sinne tuonut. Mamu tietää, että cargoa ei voi noin vain hakea sieltä. Hänelle on annettu pieni muovikortti, jota näyttämällä hän saa kuljettaa cargon kotiin. Kun hänelle sitten sanotaan, että nyt ei saa cargoa, vaikka hänellä on kortti, ei hän ymmärrä. Ei kannata selittää, että kortti on tyhjä, koska sehän on ihan samanlainen kuin se on aina ollut.
Tässä on vain hieman liioittelua. Käytännössä mamu tietää, että hänen kotimaassaan tehdään työtä ja tuotetaan cargoa. Kun hän tulee Eurooppaan, kaikki antavat hänelle cargoa ilman että hänen tarvitsee tehdä mitään.

Anonymous
Taikaseinä

“Cargo-kulttia miettiessä tulee usein mieleen klassikko taikaseinästä, joka syöttää rahaa.”
No nyt selvisi mistä KELA on saanut alkunsa. Uskonto on levinnyt kulon tavoin Lähi-idän Ja Afrikan maiden elintasopakolaisten keskuuteen ja tulivat myös Suomeen ja kas kummaa tarina oli totisinta totta.

Tornion pesänjakajat

Käänteisen kehitysavun merkeissä palmun juurelta Suomeen lennätetyt lentojätkät ovat ehkäpä jo synnyttäneet tänne Taikaseinäkulttia palvovan Kelakemu-heimon.

John MacMunne

Tuskin keharien äö ja mielenkiinto riittää miettimään, mistä se raha lopulta tulee.
Sama koskee vasemmistolaisia ja muita kommareita ym. vähä-älyisiä.

Jussiboy

Ja sinimustia myös. Eihän ne tee mitään töitä, pitkin metsiä vain leikkivät sotaa ja näkevät joka kulman takana jos jonkinlaisia marxisteja. Mahtaa olla elämä raskasta.

Viherhurmos saisi jo hiipua

Vihervasemmisto edustaa täällä koto Suomessa puhtaimmillaan vastaavanlaista kulttia.

Anonymous

Kui?
Alkaa mun silmät näköjään vanhuudesta kärsiä kun olin lukevinani että kerroit että oikeisto on jonkun sortin kultti, eihän se nyt noin voi olla.

Äly hoi älä jätä

Kulttia on kaikki se mistä puuttuu normaali, terve järki joka tajuaa nykytilanteen ja osaa nähdä seuraamukset myös tulevaisuudessa.

Toimus on mielestäni oikeassa

Kyllä, jos Kockoomus ja Kepulit lasketaan oikeistoksi. RKP:kin tais olla oikeistoo ennen vanhaan.

Tornion pesänjakajat

Periaatteessa kyllä, mutta vihervasemmille viktimistisille kulteille virtaa valtiotasoisen korrektismin tukea toisin kuin äärioikeistolle,

black_danger_company

Vain äärioikeistolaisilla arvoilla Suomen olisi mahdollista pelastua vrt. Tuukka Kuru & co.

Last edited 2 vuotta sitten by black_danger_company
Jussiboy

Mitä, oliko tuo huumoria, että kuru&co olisi Suomen pelastus.

Konservatiivit

Eiköhän se oikeisto ainakin Seuomessa se joka ylläpitää sitä kulttia omaamalla sen Cargon: seurakunnat ja isännät. Oikestoahan ovat konservatiivit.

Siinä on tavallisella kansalla tavoiteltavaa kun ne koittaa päästä siihen Cargoon käsiksi.

Klarsyn

Eikä tässä yhteydessä voi tietenkään olla muistuttamatta jizya-verosta, jota islamin alistamat vääräuskoiset joutuivat (joutuvat) maksamaan halutessaan pitää oman (kirjan) uskontonsa. Pakanat joko käännytettiin miekalla, orjuutettiin tai katkaistiin kaula.
Kirjan kansoilla, juutalaisilla, kristityillä ja zarathustralaisilla oli varallisuutta, oppia ja käyttökelpoista taitoa, millä rakennettiin muslimeille maailmanluokan moskeijoita. Nyt meillä on KELA ja monikulttuurisuusrahastot, joihin työssäkäyvien kansalaisten veroja kootaan erilaisiin maahanmuuttajien huvituksiin, keskinäisiin kerhoihin ja ns. kotouttamiseen. Eräänlaista käänteistä Cargo-kulttia tämäkin.

Fatwantarkistaja

Tuolta saisi ammattitaitoisia lennonjohtajia. Saa suorittaa.

Esinahka

On täysin yhdentekevää kuka lähtee ja kuka tulee sillä Kaikki eduskuntapuolueet ovat ulkoisessa ohjailussa eli kuuluvat erään tietyn (((porukan))) hallitsemaan järjestelmään.
Persut mukana näytelmässä -ainut mitä tuo (((porukka))) oikeasti pelkää on yli puoluerajojen ulottuva, aito (aseellinen tai aseeton) kansannousu. Muille touhuille kultapossukerho nauraa paskaisen röhönaurun.
Edustuksellinen demokratia (sic!) on syöpä johon Suomi kuolee. Jokainen itselleen rehellinen ihminen joka tuntee järjestelmän ymmärtää ettei poliittisen pelastautumisen mahdollisuutta ole ollut enää vuosiin. Siitä öyhöttäminen kannattaa lopettaa jos ei halua antaa kultapossukerholle lisää aiheita paskaiseen röhönauruun.
Kannattaa alkaa varautumaan viimeiseen näytökseen ja unohtaa Halla-ahot ym. tyhjäntoimittajat joiden ”suomen pelastaminen” on jäänyt ja tulee jatkossakin jäämään pelkkien puheiden tasolle.

Kerro, kerro Essari

No mitä sinä Essari suosittelet että pitäisi tehdä tässä ja nyt sekä huomenna?

Suomi Finland

Tämä on pt-median rasistisin juttu kautta aikojen. Tässähän annetaan ymmärtää, että jotkut vähemmistökansat olisivat jotenkin käsittämättömän yksinkertaisia.
On vain pieni hyppäys Tyynenmeren saarilta tiettyihin Aasian, Lähi-idän ja Afrikan maihin, joissa kulttuurit ovat samalla tasolla.
Jos näitä kulttuurien eroavaisuuksia ei näe absoluuttisena rikkautena, on ylimielisyys sellaisella tasolla, että punaviherhilkat saavat rytmihäiriöitä, jos edes moisesta vihjaillaan. Silloin he tietävät, että valkoisia heteromiehiä ei ole vielä haukuttu tarpeeksi.

Johan Pomppas

Noita kulttuureja ei pidä yrittää ymmärtää nykyajan teollisesta kulttuurista lähtien. Australian aboriginaalit ovat lähtöisin väestöstä jota siirtyi sinne kun jääkauden alkaessa merenpinta laski. Heillä on suullista perimätietoa ajalta jolloin jääkausi loppui ja merenpinta alkoi nousta, ja vaikka ovatkin kivikautinen kulttuuri niin se on ollut olemassa kymmeniätuhansia vuosia. Uuden Seelannin asuttaneet polynesialaiset osasivat purjehtia pitkiä matkoja satoja vuosia ennen eurooppalaisia, mutta niin sekin kulttuuri jäi kivikautiselle tasolle. Nykyään kummankin sallitaan elää osittain perinteisten tapojen mukaan, mutta ainakaan kannibalismia (joka oli maoreilla yleistä) ei sallita. Heidän maailmankäsityksiään pitää arvostaa vaikka ne eivät olekaan sopusoinnussa tieteen kanssa.

Fisa Fes

Eritrealainen ”ruotsalainen” juoksija jäi kiinni dopingista eli kultamuna muuttui mädäksi:
https://www.svt.se/sport/friidrott/svensk-europamastare-fast-for-dopning-robelfsiha”

Acc358

Ihmislajilla on taipumusta yrittää vaikuttaa rituaalien kautta todellisuuteen. Sadetanssit, uhrien antaminen ja Cargo Cult ovat saman ilmiön ilmentymiä.
Nykyisissä länsimaisissa yhteiskunnissa lienee myös järjettömiä rituaaleja. Niitä on vain vaikea huomata, koska useimmat pitävät niitä järkevinä ja todellisuuteen vaikuttavina. Selkeä irtiotto todellisuudesta on rituaalipuhe, jota ollaan uskovinaan ryhmäpaineen takia. Ylipappi, poppamies tai poliittinen johtaja lausuu loitsut ja yleisö on uskovinaan.

Waltsu

Jumalanpalvelus, ehtoollinen?

CARGO ei tule ever

Meillähän on ihan samanlainen CARGO- kultti ollut jo vuosikymmeniä:

Odotetaan kaikenosaavaa, kaikenpaikkaavaa ja kaiken parantavaa AIVOKIRURGIRAKETTIKONSTRUKTÖÖRIHOITOVAJEENPAIKKAAJAA
joka ei koskaan tule vaikka 2000 vuotta istuisimme odottamassa rajat ja haavit auki.

Waltsu

Tässä meidän gargokultissamme on se huonoin puoli, ettemme vain istu ja odota. Sen sijaan haalimme tänne epämääräistä ja vaarallista sakkia siinä toivossa, että kyllä joku niistä on yllämainitun kaltainen osaaja, kunhan vaan tarpeeksi paljon haalimme.
Ehkä parempi tapa olisikin rakennella osaajia odotellessa puusta avaruusalusten laukaisualustoja ja muita vimpaimia. Se olisi paaaljon haitattomampaa. Ja kivasti työllistäisi.

Anneli

Sama ilmiö toistuu Egyptin pyramidien kanssa. Uskomme, että isot pyramidit olisi rakennettu 2000 eea. Tuolloin egyptiläiset ovat korkeintaan kyenneet tekemään pieniä kopioita. Samantyyppisiä kuin Gargot väsäilee omassa uskossaan.. Massiiviset vesieroosion jäljetkin todistaa, että isot pyramidit on tehty vähint. 8 000 vuotta sitten. Kuten Gargo-kultti tulkitsee kaiken uskonnolliseksi rituaaleiksi, Egyptin (+Mexicon, Etelä-American…) isot rakennelmat tulkitaan meillä ymmärryksen puutteessa pelkiksi uskonnollisiksi temppeleiksi. Islam ja kristinusko syntyi isojen pyramidien seuduilla. Varsinkin islamille olisi pienoinen särö, jos ennen muhammettia olisi ollut korkeampaa kulttuuria. “Cargo-kulttia on monesti käytetty kuvaamaan myös kristinuskon/ islamin alkua” BINGO!

SUNNI SUKSII OS?

Tämä on melkein cargoa: saudiarabialainen hiihtäjä yrittää talviolympialaisiin:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/har-forsoker-rakan-fran-saudiarabien-kvala-till-os-i-langdskidor-jag-dor

black_danger_company

Pärjäisiköhän Adrian Solanolle?
https://youtu.be/ohr5q6yh790

Antti Tifa

Nykyajan kulttitouhua.
Kehitysmaalainen ottaa puukon ja vaatii valkoiselta pojalta cargoa.

Tapio

Taikaseinästä tulee mieleen, kun 70-luvulla Lahteen tuli ensimmäiset seteliautomaatit. Lahti oli tuohon aikaan neuvostoturistien vakio mesta. Venakot tulivat ihan viereen katsomaan kun nosti seinästä massia. Ne luuli, että siellä seinän takana oli joku ihminen joka antaa rahat.

Tomppa

Hauska tarina Vihervasemmistolaisilla taitaa olla vähän samantapainen kultti tämän raha tulee seinästä -ajattelun kanssa.

Lallukka

Jokaiselle on olemassa paikkansa, ja se on jokaisen oma maa mansikka, muumaa mustikka.

Risto Jääskeläinen

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/turvapaikanhakijoiden-joukossa-nyt-erityisen-paljon-korkeasti-koulutettuja/5280502#gs.lb1rgz

Voiskohan tuo uutinen olla uuden cargo-kultin alku? Suomalainen työnantaja on jo odottanut erityisen paljon korkeasti koulutettuja työvoimapulan paikkaajia kuusi ja puoli vuotta, kyllä sitä vielä varmaan jaksetaan ne puuttuvat vuodet, että päästään 19 vuoden tavoitteeseen?

Sami

Youtubessa on aiheesta dokumentteja hakusanoilla: chargo cult

Nih

Suomesa oli kekkosen aikaan vastaava tai sanoisinko vielä palvovampi kultti johon kuului puolueita laidasta laitaan ja se ei erotellut kokoomusta taistolaisista kun kyse oli itä-naapurin nuolemisesta. Kekkonen oli kultin johtaja ja palvonna kohede bolsevismi ja sen kuollut johtaja toveri lenin ja toimeenpaneva voima isä aurinkoinen, stalin. Helsingissä on vieläkin tämän kultin muistomerkki, maailman rauha ja useita muita siihen viittaavia kadunnimiä ym.