Nyt leikataan huhuilta siivet: faktoja bitcoinista

Keskustelu bitcoin kryptovaluutasta ei ota laantuakseen. Toisten mielestä koko valuutta on aivan turha ja sijoittaminen siihen on uhkapeliä. Toisten mielestä kyseessä on taas väistämättä tulevaisuuden rahajärjestelmä, johon sijoittaminen ei todellakaan ole vielä liian myöhäistä. Sen sijaan, että keskittyisimme tässä artikkelissa käymään läpi omia mielipiteitämme asiasta, käydään läpi faktoja tästä suosiota saavuttaneesta virtuaalivaluutasta. 

 

₿, BTC ja XBT

Bitcoinista käytetään symboleita ₿, BTC, XBT aivan kuten perinteisistä valuutoista käytetään symbloita €, $, £ ja USD. Bitcoin julkaistiin markkinoille 2009, jolloin sen versionumero oli 0,1. Vuonna 2020 julkaistu versio kantaa numeroa 0,2. Bitcoin on perustunut avoimeen lähdekoodiin aina siitä saakka, kun sen perustaja Satoshi Nakamoto luopui valuutan kehittämisestä. Yksi yksittäinen bitcoin on mahdollista jakaa 100 miljoonaan pieneen yksikköön. Näitä yksiköitä sanotaan satosheiksi, bitcoinin perustan mukaisesti. Toisiaan yksiköistä käytetään myös termiä mBTC (millibitcoin).

Noin 12 vuotisen historiansa aikana moni on joutunut selittämään mistä oikein kryptovaluutassa, bitcoinissa ja lohkoketjuissa on kyse. Yhä edelleenkin jopa ammattilaisilla on vaikeuksia selittää selkeästi kansalle, mitä nämä termit tarkoittavat ja miten ihmiset voivat sijoittaa kryptovaluuttoihin. Jos kuuntelee vaikka yliopistojen jakamia koulutuksia ja podcasteja aiheesta, niin lauserakenteet ovat sellaista pyörittelyä, ettei niistä paistaa puhujien tietämättömyys.

Bitcoinissa on kyse hajautetusta sähköisestä valuutasta. Sen toimintaan ei pääse vaikuttamaan keskuspankit eikä muutkaan keskitetyt tahot. Tämä onkin koettu esimerkiksi valtioiden tasolla uhkaksi, koska perinteisesti valtiot haluavat nähdä ja säännöstellä sitä, miten valuutta liikkuu markkinoilla. Esim. Suomen Pankki ei määrittele bitcoinia viralliseksi valuutaksi. Bitcoinohjelmaa käyttävien tietokoneiden maailmanlaajuinen vertaisverkko mahdollistaa bitcoinien siirtämisen. Kryptologisilla menetelmillä voidaan varmentaa bitcoinsiirtojen oikeellisuus ja tätä tarkoitusta varten tarvitaan vertaisverkon laskentatehoa. Luottamusta toimintaan tuo se, että kaikki voivat nähdä julkisesta tilikirjasta jokaisen tehdyn siirron, tilikirjasta käytetään termiä lohkoketju. 

Bitcoinien liikkeellelasku

Vertaisverkossa tehdään myös bitcoinien liikkeellelasku hajautetusti, tätä kutsutaan myös louhinnaksi. Louhinnastakin on ollut paljon puhetta julkisuudessa, usein siinä varjossa, miten paljon se kuluttaa sähköä. Onkin raportoitu, että bitcoinien louhimiseen käytetään jo Norjaa enemmän sähköä. Uuden lohkon varmentajalle annettaan lohkopalkkio, joka on ollut viime vuodesta lähtien 6,25 bitcoinia. Louhinnasta kiinnostuneiden on hyvä tietää, että noin neljän vuoden välein lohkopalkkio puoliintuu. Tämä on hyvin oleellinen osa bitcoinia ja tämän ansiosta bitcoin ei tule ikinä ylittämään 21 miljoonaan yksikön rajaa. Ennusteiden mukaan vasta vuonna 2140 tulla saavuttamaan maksimiraja. 

Bitcoinien kohtaama kritiikki

Bitcoinin historia ei ole isosta kurssinoususta huolimatta ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Valuutta on saanut paljon kritiikkiäkin. On epäilty, että kryptovaluutta mahdollistaa paljon rikollista toimintaa aina rahanpesusta lähtien. Kryptovaluutta onkin, ainakin suurelta osin vielä, anonyymiä, joten ihmiset voivat liikutella rahaa toisilleen ilman, että viranomaiset saavat siitä tietoa. Se, joutuuko suomalainen bitcoiniin sijoittanut henkilö maksamaan voitoistaan veroa, voi riippua jopa siitä, mitä kauppapaikkaa henkilö on käyttänyt bitcoiniin sijoittamisessa.

Toinen kritiikin aihe on ollut suuri sähkönkulutus. Kun maailmanlaajuisesti pyritään jatkuvasti enemmän ja enemmän suojelemaan luontoa ja vähentämään kasvuhuonepäästöjä, kryptovaluutan ja ennen kaikkea siihen liittyvän louhinnan raportoidaan vievän valtavasti sähköenergiaa. Toisaalta eihän perinteisenkään rahan printtaaminen ja jakaminen ole ihan täysin päästötöntä.

Kolmas kritiikinaihe on ollut valuutan arvon nopeat arvomuutokset. Bitcoinin arvo voi heilahtaa jopa kymmenillä prosenteilla, jos siihen liittyen jaetaan mediassa tärkeitä ja tulevaisuuteen liittyviä uutisia. Tietyllä tavallahan bitcoinin arvo perustuu vain siihen, miten arvokkaaksi valuutta koetaan tulevaisuudessa, joten uutiset valuuttaan liittyen vaikuttavat kurssiin enemmän, kuin perinteisissä valuutoissa. Esimerkiksi vuonna 2021 Elon Muskin iso sijoitus bitcoiniin ja Amazon verkkokaupan työpaikkailmoitus kryptovaluuttoihin liittyen ovat siivittäneet valuutan isoon kurssinousuun. 

Bitcoinin haastajat

Monen kansalaisen suussa kryptovaluutta on yhtä kuin bitcoin ja bitcoin on yhtä kuin kryptovaluutta. Bitcoinilla on myös paljon haastajia kryptovaluuttamarkkinoilla. Itse asiassa uuden kryptovaluutan perustaminen on niin helppoa, että kuka tahansa voi sellaisen yhdessä illassa perustaa. Toinen asia on sitten se, saako valuutta minkäänlaista arvoa ja käykö valuuttaa missään maksuvälineenä.

Markkina-arvoltaan bitcoinin suurimpia haastajia ovat ethereum, bitcoin cash, ripple, litecoin sekä dash. Joitkin kasvavista kryptovaluutoista saavat suosiota ennen kaikkea siksi, että ne pystyvät tarjoamaan vielä paremman anonymiteetin. Tällainen on esimerkiksi Monero. Bitcoin onkin saanut jonkin verran kritiikkiä siitä, ettei se tarjoa käyttäjilleen aivan 100 % varmuudella täydellistä anonymiteettiä. Bitcoinin, ethereumin ja litecoinin kaupankäyntiin kannattaa valita aloittelijaystävällinen ja nopea kaupankäyntialusta, kuten the Bitcoin code platform

Yhteenveto

Bitcoinin arvon kehitystä seuraan herkeämättä ympäri maailman. Monet miettivät, että onko jo liian myöhäistä sijoittaa valuuttaan. Toisaalta valuutan arvon kasvua pönkittää jatkuvasti positiiviset uutiset, kuten se, että El Salvador otti bitcoinin maan viralliseksi valuutaksi Yhdysvaltoin dollarin rinnalle. Bitcoinin arvon on povattu jopa kaksinkertaistuvan seuraavan puolen vuoden aikana, jolloin sen arvo olisi 100.000 dollaria nykyisen noin 40.000 – 50.000 dollarin sijaan.

Subscribe
Notify of
guest
5 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
satunnainen lukija
satunnainen lukija
11.1.2022 19:02

Nuorisoa voisi varoittaa parista jutskasta. B voi rysähtää todella pahasti ja sinne meni taskurahat ja pikavipit. Toisekseen markkinoilla on ollut useita suoranaisia huijauksia, esim. tämä Bulgarian mimmi.
Että sähköä haaskataan tässä laajuudessa, ei ole tervettä, vaikka marginaali louhijoille on positiivinen. Anonymiteetti ja rikollinen raha selittänee ison siivun menestyksestä.
Youtubesta muuten löytyy Warren Buffetin ja liikekumppaninsa Charlien lausunnot B:stä, ketä kiinnostaa. Näitä tulppaanivirityksiä tulee maailmanhistoriassa tasaisin välein.

timo
timo
12.1.2022 06:10

Kerro pari tulppaaniviritystä jotka kestäneet 13 vuotta ja olleet joka vuosi parhaiten tuottava sijoitus. Bitcoin oli ylivoimaisesti koko viime vuosikymmenen paras sijoituskohde.

Last edited 16 days ago by timo
liirumlaarum
liirumlaarum
12.1.2022 12:31

Saa nähdä miten näille valuutoille käy kun keskuspankit alkaa pian jakamaan omaa digitaalista valuuttaansa…
https://www.wsj.com/articles/fed-prepares-to-launch-review-of-possible-central-bank-digital-currency-11633339800

Tämän mukaan 9 maassa on jo käytössä ja ruotsissakin ollaan jo testiasteella
https://www.atlanticcouncil.org/cbdctracker/

Ei tulevaisuutta
Ei tulevaisuutta
13.1.2022 19:23

Kysyntä ja tarjonta seuraavat aina toisiaan. Jos nämä bittirahat olisivat tulleet jäädäkseen niin johan niiden suosio olisi tässä kymmenessä vuodessa rähjähtänyt käsiin. Mutta kun ei ole. Mikä tarkoittaa että siihen ei luoteta.

Vasta sitten kun bittirahoilla voi maksaa kaupassa, parkkeerattaessa, sähkölaskuja, hotelleja ja vaateostoksia, sitten siitä voi tulla varteenotettava vahtoehto, Mutta kun niitä on jo nyt liikaa. Ei kukaan kauppias voi ottaa kaikkia eri bittirahoja vastaan.

K. Lehto
K. Lehto
14.1.2022 15:27
Vastaa...  Ei tulevaisuutta

Jos sillä voi maksaa veroja, se on rahaa. Jos sitä voi vaihtaa rahaan tai tavaraan se on arvotavaraa.
Bitcoin on valuutta vain nimellisesti. Sijoituskohde ja arvotavara se kyllä on ja sen arvoa säätelevät lait jotka varmasti ovat pokkeuksellisia ja yksinomaan tuolle kryptovaluutalle ominaisia, mutta ei se oikea valuutta eikä raha tietenkään ole, kun sillä ei veroja voi maksaa, eikä sen arvoa voi verottava taho säädellä.