Onko bitcoinista tulevaisuuden rahajärjestelmäksi?

Bitcoinin ympärillä oleva hypetys ei ota laantuakseen. Kryptovaluutan puolesta ja vastaan pidetään tasaisesti puheenvuoroja. Puheenvuorojen taustalla valuutta jatkaa edelleenkin kasvua ja arvon odotetaan jopa kaksinkertaistuvan seuraavan puolen vuoden aikana.

Aalto-yliopisto tarjoaa mielenkiintoisen litteroinnin Eeva Vilkkumaan ja Matti Rossin bitcoinin tulevaisuutta perkaavasta keskustelusta. Eeva Vilkkumaa toimii Aalto-yliopistossa apulaisprofessorina sekä tekniikan tohtorina. Matti Rossi toimii samassa yliopistossa professorina, jonka osaamisalueita ovat muun muassa tietojärjestelmät sekä tietotalous. Keskustelu keskittyi ennen kaikkea siihen, mikä on bitcoinin tulevaisuus ja voiko se jopa poistaa perinteisten valuuttojen käyttämisen pitkässä juoksussa. 

 

Ensimmäiset kryptovaluutat jo vuonna 1998

Matti Rossi nosti esiin mielenkiintoisen tiedon, että digitaalinen kulta ja B-money esiteltiin jo vuonna 1998. Nämä olivat anonyymejä ja hajautettuja kryptovaluuttaideoita, mutta eivät saaneet tuulta siipien alle ennen kaikkea siksi, että sen aikainen internet ei ollut riittävän nopea tavaran nopeaan jakamiseen. Toinen ongelma siihen aikaan oli se, että ei ollut vapaana olevaa tietojenkäsittelykapasiteettia, jolla olisi ollut mahdollista tehdä kryptauksia tarpeeksi tehokkaasti järkevällä hinnalla tai ihmisten omilla tietokoneilla.

Vuoteen 2008 mennessä kuitenkin laskentatehokkuus ja kapasiteetti olivat kehittyneet vauhdilla. Ennen kaikkea ratkaisevaa kryptovaluuttojen mahdollisuudelle oli se, että yksittäisillä käyttäjillä oli riittävästi tietojenkäsittelykapasiteettia. Tätä kapasiteettia tarvitaan louhimiseen, jonka ansiosta puolestaan kryptovaluutat pysyvät turvallisena ja hajautettuina.

 

Miten lohkoketjut liittyvät kryptovaluuttoihin?

Kryptovaluuttoihin liittyy useita termejä, jotka ovat valuuttaan perehtymättömille hyvin vaikeasti hahmotettavissa. Yksi usein kuultu termi on lohkoketju. Lohkoketjua voidaan pitää kirjanpitovälineenä, kuten aikoinaan kivitauluja. Käytännössä lohkoketjut mahdollistavat tehokkaan kirjanpidon tapahtumista niin, että historiaa on erittäin vaikea muokata.

Lohkoketjun etu on se, että sen ei pidä keskeyttää usein kirjanpitäjää. Lohkoketjujen ansiosta kaupankäynti, sopimusten ylläpito ja verotus ovat mahdollista. On hyvä ymmärtää, että sopimusten ylläpito on erittäin tärkeä osa kryptovaluuttoja, sen avulla muistetaan kaikki historiassa tapahtuneet tapahtumat. Lohkoketjun ja kryptauksen ansiosta saavutetaan luottamus ja usko siihen, että tietyt asiat ovat historiassa tapahtuneet. Näiden ansiosta ei tarvita ollenkaan kolmatta osapuolta pitämässä yllä luottamusta. 

Mikä on OneCoin?

Yksi syy miksi kryptovaluutat eivät ole yleistyneet niin paljon, kuin mitä monet tahot ovat ennustaneet, on kryptovaluuttojen ympärillä toimivat huijarit sekä jyrkät kurssilaskut. Yksi valuutta, joka päätyi kaaokseen, oli OneCoin, johon suomalaisetkin sijoittivat kymmeniä miljoonia euroja. Suomalaiset eivät olleet ainoita huijatuksi tulleita, vaan yhtiöön sijoitti ympäri maailmaa 3,6 miljoonaa ihmistä. Puhutaan, että OneCoinin avulla sijoittajilta huijattiin jopa 1,5 miljardia euroa.

OneCoin toimi pyramidihuijauksen tavoin, jossa jäsenet voivat saada palkkioita suosittelemalla toimintaa muille. OneCoinia on markkinoitu kuitenkin bitcoinin haastajana, jonka tuotto-odotukset ovat pilvissä. Monet rikastuivat OneCoinin avulla, mutta paljon useammat menettivät valuuttaan sijoittamansa varat. Toimintaa johdettiin Bulgariasta käsin ja yhtiön mukaan heidän liiketoimintansa on ollut ennen kaikkea koulutuspakettien myymistä.

 

Näin suomalaiset ovat rikastuneet kryptovaluutalla

Suomalaiset kryptovaluutalla rikastuneet ovat tyypillisesti nuoria miehiä. Tunnetuin heistä lienee Alexander Hanhikoski, joka pääsi kryptovaluutalla tekemillään tuloilla kolmanneksi vuoden 2017 kovatuloisempien listalla. Tällöin Hanhikoski tienasi 24,6 miljoonaa euroa. Hanhikoski oli sijoittanut bitcoiniin 20 000 euroa vuonna 2013. Myöhimmin Hanhikoski vaihtoi kaikki bitcoininsa ethereumiin sen ennakkomyynnissä. Käytännössä näin Hanhikoski pystyi noin 1000-kertaistamaan tuottonsa neljän vuoden aikana.

Toinen bitcoinin avulla rikastunut suomalainen mies on Sveitsiin sittemmin muuttanut Jeremias Kangas. Kangas tutustui bitcoiniin 2010 ja sijoitti siihen koko pääomansa. Kangas on kertonut, että hän pitää suurimman osan omaisuudestaan yhä kiinni bitcoinissa. Vuonna 2018 mikkeliläinen Juha Paakkunainen oli Etelä-Savossa tulolistan kärjessä, kun hän möi bitcoininsa 2 miljoonalla eurolla. Verojen jälkeen käteen jäi mukavat 1,3 miljoonaa euroa. Paakkunainen oli sijoittanut bitcoiniin vain 500 euroa, mutta varhain jo vuonna 2011. 

Yhteenveto

Kryptovaluuttoihin liittyy sekä riskejä että mahdollisuuksia. Monien finanssialan ammattilaisten mukaan kyseessä on uhkapeli, mutta toisaalta monien finanssialan ammattilaisten mukaan kyseessä on väistämättä tulevaisuuden rahajärjestelmä, jonka myötä ihmiskunta saattaa jopa lopettaa käyttämästä perinteisiä valuuttoja. Raha on mennyt joka tapauksessa koko ajan enemmän ja enemmän digitaaliseksi, otettiinpa kryptovaluuttoja huomioon tai ei.

Tärkeintä yksittäisille kuluttajille on perehtyä lohkoketjuihin ja kryptovaluuttoihin ennen kuin sijoittaa niihin suuria summia. Varsinaisen kaupankäynnin pääsee aloittamaan hetkessä ja tarjolla on monia luotettavia ja hyviä alustoja tähän tarkoitukseen. Esimerkiksi käyttämällä Immediate edge -alustaa, käyttäjä pääsee hyödyntämään nopeat transaktiot ja reaaliaikaisen datan. Reaaliaikainen data auttaa käyttäjää tekemään parempia sijoituksia.

Aika tulee näyttämään miten nopeasti kryptovaluutat kuten bitcoin ja ethereum tulevat korvaamaan perinteisiä valuuttoja. Merkkejä tästä on koko ajan nähtävillä ja tällaiset signaalit nostavat bitcoinien arvoa entisestään. Esimerkiksi kun Amazon julkaisi keväällä 2021 työpaikkailmoituksen, jossa haki johtajaa vastamaan yhtiön kryptovaluuttaosastoa, bitcoinin arvo nousi hetkessä merkittävästi. Samalla tavalla toimii myös negatiiviset uutiset. Kun esimerkiksi Kiina on ilmoittanut kryptovaluutoille asettamistaan rajoituksista, bitcoinin arvosta on hävinnyt hetkessä iso osa.

 

 

 

Pt-median kommentointi on vapaata.
Kannattaa kuitenkin huomata, että väkivaltafantasiaa sisältävät kommentit poistetaan. Ihmisten suora solvaaminen ei ole sallittua, eikä ihmisten yhteistietoja sallita julkaistavan.
Kommentoi mielellään artikkelin aihetta, mutta asian vierestä keskustelu on ihan sallittua. Venäjämielinen propaganda joutuu poistoon, sillä Pt-mediaa ei voi käyttää ryssän propagandan levittämiseen.
Pt-media ei ole mikään sananvapauden sankari, eli jos joku kommentti saattaa täyttää Suomen tai Ruotsin rikoslaissa mainitun rikoksen tunnusmerkistön, niin viesti poistetaan.
Subscribe
Notify of
guest
9 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Riku Laine

Sijoitusmielessä ihan täydellinen ja jotkut ovat pelästyneekin että ihan
taviskin voi hieman rikastua ilman sen kummempaa tietoa sijoittamisesta.
Ajan tasalla pitää tietysti olla ja verottajankin voi välttää pienillä kikkailuilla.

Epävakaa

Pitko ei kelpaa maksuvälineeksi koska on voimakkaan manipuloinnin väline
ja kurssi vaihtelee täysin arvaamattomasti kumpaankin suuntaan,
kurssi liikkuu kuten manipuloiva taho haluaa sen liikkuvan.

Mitkään ennusteet eivät pidä paikkaansa.

Last edited 1 vuosi sitten by Epävakaa
Ei jatkoon

Ei ole. Niin kauan kun sitä ei sidota muihin kansainvälisiin valuuttoihin ja sen turvana ei ole esim. valtiota ja/kasaa kultaa/öljyä, niin sen arvo voi romahtaa hetkessä nollaan.

Bitcoinin tietokanta on myös rajalline joten kukaan ei tiedä mitä tapahtuu kun tetokanta täyttää viimeisen tietueen. Aletaanko kannan kirjoitus alusta vai hukkuvatko kaikki senjälkeiset transaktionit bittiavaruuteen.

Totuuden jyvää

Tuo homma menee juuri noin, kun pitko ei ole minkään oikean yrityksen osake, se ei ole riippuvainen markkinoista eikä siten ennustettavissa.

Pitkoa manipuloi se taho tai tahot yhteistyössä joilla sitä on paljon,
pitkolla ohjataan muita pienempivolyymisia kryptoja joilla myös pitkon lisäksi treidataan.

Pienivolyyminen liikkuu prosentuaalisesti aina enemmän ja on piensijoittajan suosiossa,
mutta koska manipulointi on voimakasta, on markkina arvaamaton ja moni tekee tappiota.

Esim. Binance on perustanut näitä pienivolyymisia kryptoja kusettaakseen ihmisiltä rahaa,
kyseisten pelirahakkeiden volyymia ei ilmoiteta jotta ei pysty laskemaan arviota miten
homma menee jatkossa, lisäksi kertaostosumma on rajoitettu.

Totuuden jyvää

Piensijoittajan voitonmahdollisuutta siis supistetaan ostosummaa rajoittamalla,
lisäksi kun pienivolyymista up- taikka downvaluuttaa liikutetaan manipuloimalla pitkoa, sen lisäksi voidaan vaikka up-valuutasta vetää ilmasalkkuja ulos samalla
kun sitä pitkoa alentamalla muutenkin lasketaan.

Lisäksi annetut ennusteen pitkon liikkeestä usein ovat päinvastaisia kuin mitä
todellisuudessa tulee tapahtumaan.

Todellisen ennusteen tietää taho joka pitkoa liikuttaa.

Kyseessä on suurenluokan bisnes ja kusetus.

K. Lehto

Kulta on arvometalli, jonka saatavuutta säätelee sen tuotannon kehitys, joka on tietenkin riippuvainen monista tekijöistä. Kynynnän ja saatavuuden suhde sitten säätelee hinnan.
Bitcoin ja kryptovaluutat, ovat arvotavaroita joiden hintaa säätelee sama laki, mutta saatavuutta säätelee tapa jolla ”valuutta” on koodattu.
Se on silti arvotavara juuri siksi, että sitä säätelee kysynnän ja tarjonnan laki. Eli tarjontaa ei voi säätää mielivaltaisesti minkään yhteisöllisen tarpeen perusteella.
Raha, oikeat valuutat, ovat nimenomaan verotettavia kuitteja yhteisöllisen osallistumiseen varojen jakamisessa. Rahan ominaisuudet ovat lähtökohtaisesti verotettavuuden ominaisuuksia. Rahan arvo ja valta ja myös luotettavuus maksuvälineenä perustuvat verottamiseen.

K. Lehto

Toisin sanoen, tarvitset rahaa, koska pitää maksaa verot… mut Bitcoinia et tarvitse.

Pisnis

Mutta jos diilaa kamaa niin kryptot on käteviä, jos valuutta on vaikka btc ja vaihtaa fuelin kautta moneroksi, putoo skoudet kärryiltä.

Finlay

Mielestäni kryptovaluutat ovat tulevaisuuden rahoitusjärjestelmä. Vaikka Bitcoin on merkittävä kryptovaluutta, se ei ole maailman ainoa kryptovaluutta. Joten kaikki ne, jotka vielä miettivät, kannattaako kryptovaluuttoihin sijoittaa vai ei, tietysti sijoittaa! Tai harkitse kaupankäyntirobottien käyttämistä, lue arvostelut cryptodaily.se sivustolta, mieti, onko niiden käyttämisen riski potentiaalisen voiton arvoinen, ja tee päätöksesi.