Onko Länsi-Itä “konfliktissa” sittenkin kyse vain Ukrainan kaasuputkista?

Lännen ja Venäjän jutussa tämän hetkinen keskustelu “velloo” lähinnä siinä, että voiko Nato laajentua niihin muutamiin harvoihin maihin, jotka eivät vielä ole Nato-jäseniä. Lisäksi puheeseen liittyy Ukraina.

Kun katsoo Euroopan kaasuputkikarttaa, niin Venäjän mielenkiinto Ukrainaan saattaa selittyä ainakin osaksi sillä.

 

Kuten näkyy, niin Ukraina on hyvin merkittävä tekijä Venäjältä tulevien kaasuputkien hallinnassa. Iso osa Keski- ja Etelä-Euroopan kaasusta tulee Venäjältä Ukrainan kautta. Ukrainan ja Venäjän välillä taas on ollut useita erilaisia kiistoja ja konflikteja itse Ukrainaan toimitettavasta kaasusta kuten Ukrainan kautta EU:n alueelle toimitettavasta kaasusta.

Ukrainalla on myös isoja kaasuvarastoja, joihin se varastoi Venäjältä tulevaa kaasua. Ukraina on kehottanut eurooppalaisia maita varastoimaan kaasua Ukrainan varastoihin Venäjän tekemien hinnannousujen takia. Esimerkiksi Unkarilla on isot kaasuvarastot Ukrainassa, vaikka kaasu siis tulee alunperin Venäjältä.

Sekin kannattaa huomata, että Ukrainalla itsessään on isoja kaasuesiintymiä, mutta toistaiseksi niiden hyödyntäminen ei oikein onnistu. Nimittäin suuri osa näistä esiintymistä on Itä-Ukrainainassa, mutta Venäjä-mielisten separatistien hallitsemien alueiden, kuten esimerkiksi Donetskin, epävakaa tila ei anna kovinkaan suurta mahdollisuutta kaasuesiintymien käyttöön ottoon.

Myös Krimin niemimaalla on löydetty lupaavia kaasuesiintymiä.

Energiapolitiikka on aina ollut hyvä syy aloitta joku miehitysoperaatio, joten toisinaan vaikuttaa, että kyse on ihan muusta kuin Natosta.

Subscribe
Notify of
guest
31 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
K. Lehto

Saksalaisilla, laajemmin länsiperäisillä ja ihan globaaleilla talousvaikuttajilla on tietenkin varsin mittavat sijoitukset kiinni myös venäjän pohoisiin osiin rakennettavissa uusissa energiantuotantokaupungeissa. Venäjällä siis maailmanlaajuisessa mittakaavassa varsin kookkaita energian tuotanto sijoituksia joissa globaalia länkkäreidenkin rahaa kiinni, eli tuon asian vaikutusta etenkin Saksan talouteen ei pidä unohtaa.

Joppos123

Venäjä ei kleptokratian vuoksi ole päässyt irti raaka-ainetuottajan asemastaan.
Oligargeille ja heitä johtavalle don putlerille on riittänyt se, että kaasu ja öljy virtaa.
Kaikki tuotekehitys on hävinnyt ja taitaapi Venäjän jalostetuimmat vientituotteet olla edelleen seuraavat:
1. Aseet ja asejärjestelmät ( joo, on jalostettuja mutta se AK-47 on edelleen number 1)
2. Kaviaari, alkaa olla jo häviämässä ja paras tavara tulee Iranista
3. Suolakurkut
4. ……..
Venäjän ongelma on se, että ei johtoa kiinnosta kehitys vaan oma rikastuminen ja jos joku aukoo päätään niin se tapetaan. Varmasti kiva ympäristö innovointiin.

Puolueeton

Mahdatko tietää edes, mitä kleptokratia on?
Kleptokratia (“varkaiden valta”) viittaa hallintoon, joka on niin korruptoitunut, että varastaminen on institutionalisoitu. Kleptokratiassa lähes kaikki hallituksen mekanismit on tarkoitettu verottamaan kansaa, jotta kleptokraatit saisivat lisää varoja ja että “hallitus” pysyisi vallassa.”
Venäjällä ei ole Suomen vertaista kleptokratiaa ja NLn ajoista Venäjä on muuttunut parempaan. Pari esimerkkiä. Joensuulainen voi tankata autonsa 0,6 euroa/litra naapurin kleptokratiassa, kun Tamperelainen maksaa siitä yli kolme kertaa enemmän Suomen demokraattisessa kleptokratiassa. Nyt on tulossa tarpeeton aluehallinto terveydenhoitoon, jossa hallituseliitin tukijat voivat kupata yli 5000 €/kk veronmaksajien potista.

Joppos123

Uskonto on aina koskematonta ja sinun liittyy putiniin. Mikäs siinä jos siitä hyötyy.
Jatka linjallasi.
Koskaan ei voi tietää koska FSB tulee ovelle.

Joppos123

Ja tiedän mitä kleptokratatia on. Itsehän sen kuvailit parhaiten.

Suomi Finland

Kunhan muistetaan, että raketti-insinöörien ja aivokirurgien keskimääräinen älykkyysosamäärä on 100, niin on peräti uskomatonta, ettei Venäjällä ole ajateltu tulevaisuutta tuon paremmin. Venäjällä kyllä riittää älykkäitä ihmisiä.

Tai sitten tuo raketti-insinööri tarkoittaa oikeasti jotain ilotulitusrakettien lähettämiseen liittyvää.

Ja lääkiksestä valmistuvien keskimääräinen älykkyysosamäärä ei ikimaailmassa ole 100. Sehän tarkoittaisi, että aivoja availee ja räpläilee täydet tomppelitkin.

They are like rats

Sanotaanko näin, että ww2 opetti sen, mihin ne pystyvät. Aika on eri, mutta ollaan Churchillistä mitä mieltä tahansa, hän oli oikeassa muslimeista sekä venäjästä Euroopan uhkana. Piste.

epäkorrekti

Kyllähän muslimit ovat jonkinasteinen haitta Euroopalle, sillä Islamin arvot eroavat kovin paljon eurooppalaisista nykyarvoista ja se yrittää dominoida myös ympäristöään.
Nehän ovat kuin k e s k i a i k a i s i a eurooppalaisia arvoja.

Matu mersulla

Jonkin asteinen haitta. Ei helvetti. Oletko tosissasi? Kuin sää tiedotus. Tänään on muslimeja. Huomenna joukkoraiskaukset ovat mahdollisia. Tyrmäystippoja. Eli jäätäviä drinkkejä. Odotettavissa 5 vrk:n osalta. Natsit ovat liikkeellä. Suvakkien myrskyt ovat vaarallisia. On vielä epäselvää, miten hallitus tms , tähän yllättävään korkeapaineiseen vitutukseen suhtautuu. Mutta koska ovat intersektionaalisessa hurmoksessa, niin mennään kaljalle. 7 miljardia on raha mitä ei tarvitse maksaa takaisin. 1 – 7 miljoonaa on niin pikkuraha, ettei siitä pidä nostaa meteliä. Ei tietenkään.

K. Lehto

Mitä tulee NATO:n, energiapolitiikka on se syy miksi NATO on edes olemassa. Sehän on nimenomaan perustettu estämään Saksan teknologian ja rahan liiallinen yhdentyminen Venäjän luonnonvarojen kanssa.

Qroquius Kad

Väärin.
EU:n esivaihe Hiili- ja teräsunioni perustettiin tuota varten.

Länsimaisten demokratioiden puolustusliitto NATO perustettiin suojelemaan länsidemokratioita Imperialistisen Roistovaltio Ryssän aggressioilta, ja sen tehtävän se on täyttänyt.

Pois kaasusta äkkiä

Euroopan on kehiteltävä äkkiä muuta energiaa jotta päästään pois riippuvuudesta Venäjän kaasuun. Mitä suurempi kaasuriippuvuus, sitä enemmän tulee Venäjä kiristämään sillä aina sopivan paikan tullen.

Joppos123

Euroopan talouden nykyinen “veturi” eli Saksa toimii täysin päinvastoin. Ydinvoimasta luovutaan kiihtyvällä vauhdilla ja nyt se korvataan todella ympäristöystävällisellä ruskohiilellä ja kaasulla.
Eipä taida Saksa olla veturi enää 10 vuoden päästä jos “all in” on laitettu putlerin kaasun varaan.
Kaasu virtaa jos Saksa niiaa.
Suomen pitää nyt satsata ydinvoimaan ja antaa muiden höntyillä. Rosatom ei saa kuitenkaan antaa rakentaa laitostaan Hanhikiveen.
Arevalle ei enää kannata antaa uutta “Baabelin tornin” urakkaa, miksi emme siis antaisi projektia Mitsubishille?
Kyllä nipponin pojat osaa ja eipä taida olla pelkoa tsunamista Hanhikiven alueelle.

Qroquius Kad

Suomea johtamaan päästetyt vaginalliset ja penikselliset tytöt valitettavasti ovat päättäneet puhtaan ja turvallisen ydinvoiman olevan itsestään Herrasta Morgothista, ja todennäköisesti heidän seuraava hallituksensa alkaa sen määrätietoisen alasajon Vihreän Siirtymän nimissä.

Tilalle tulee toivioenergiaa ja Maailma Pelastuu!

Joppos123

Vaginallisen toiviohallituksen ja samalla meidät on pelastanut Covod-19.
Ilman sitä täällä läpsisi ainakin 100000 uutta läpsyä.
Kiitos, ajassa ja paikassa sopiva pandemia.
Täällähän oltiin valmiita jopa 1000000 läpsyn vastaanottoon, koska Haavisto ja porsimaan lähtenyt hutimaisa niin halusi.
Kiitos korona, näin ei tapahtunut.
Harvoin tulee vastaan tauti joka pelastaa maan, nyt kävi näin.

Qroquius Kad

Kohta tämäkin este on poissa, kun körinähysteria ajetaan alas tehtävänsä täyttäneenä ja sen käytännöt siirretään ilmastohysteriaan.
Sitten Suomeen alkaa virrata “ilmastopakolaisia”.

Suomi-Kustu

Ei lupaa, mutta rakennustyöt käynnissä.

Tehdäänkehitysmaayhd

Tuliko “jostain” määräys sensuroida 12.1 VKK juttu?

RYSSCHAT
Sello

Raaka-ainevarat varmaan hyvä syy, mutten keksi ensimmäistäkään raaka-ainetta Kosovolla. Silti se piti pommittaa ja varastaa nyttemmin kai Serbeiltä. Toinen ihmetys on Grenada, mitä varoja siellä muka oli?

Qroquius Kad

Sota on politiikan jatkamista toisin keinoin, sanoi muuan Clausewitz.

rellinen

Grenadassa taisi olla neukkujen järjestämä vallankumousyritys, jonka amerikka torjui. Kosovossa taasen ryssien slaaviveljet haikailivat kosovon albaanien kansanmurhaa johonka länsimaat tulivat väliin.
Jännää miten ryssä voi puuhastella muslimien joukkomurhaamisen parissa esim. tsetseniassa, eikä silti herätä sen kummempaa vihaa islamilaisessa maailmassa. Yhteistyö toimii ja ryssä pitää punikkien kautta ovet auki islamilaiselle vyörytykselle länteen.

Qroquius Kad

Tšetšenia on sodista huolimatta edelleen osa Venäjän Federaatiota eli Ryssän Imperiumia.
Tšetšeenit puolestaan ovat tiettävästi olleet Lähi-idän viime aikojen rettelöissä niitä pelätyimpiä Uskonsotureita, joita Syyrian ja Irakin puolustusvoimien ja turvalisuusjoukkojen ovat paenneet monen turvallisen maan kautta Suomeen.

Joppos123

Putinistit ja russofiilit virpoovat jo kahdella kädellä. Ihan vaan tiedoksi, ette edellään valloita maatamme.
Me laitamme ihan vittumaisuuttamme vastaan.
Taidamme mennä NATO:n.
Siinähän putleristit purette paskaisia hampaitanne.
Lavtov sanoi tänään, että se on meidän käsissämme, ei putleristin.
Huomenna kirkuen jäseneksi.
Ei koskaan enää yksin sanoi kenraali Enhrooth, ei todellakaan.

juhaII

Kaasu ja öljy ovat olleet sotien syinä aina, vaikka erilaisia tekosyitä on sodalle on keksitty!

Ule

Saksa paskantaa kaiken hyvän päälle.

Kiina sikailee ja Saksa toimittaa sinne autoja.
Saksa määrää, ettei EU tee mitään, vaikka Kiina sikailisi kuinka pahasti.
FAKTA.

Venäjä.
Saksa tarvitsee maakaasua, kun ovat antaneet vihreille ituhipeille vallan ja sulkeneet ydinvoimaloitaan hulluudessaan. Kuvitteletteko, että Saksa nousisi Venäjää vastaan????

Saksa on upea maa, mutta sillä, kuten Suomellakin on paskat päättäjät.

Qroquius Kad

Saksako Euroopan komentelija?
Toisen maailmansodan jälkeen Saksa on ollut nöyrä renki, jonka selkänahasta on revitty ja revitään edelleen suurin osa EU:n rahoista, ja saksalaiset alisutvat tähän koska kärsivät edelleen Hitler-traumasta.

Olen ihmetellyt, miten kauan saksalaiset millenniaalit jaksavat tätä, kunnes huutavat:
“Painukaa helvettiin niiden hitlereidenne kanssa! Minun isosisoisänikään ei ollut vielä syntynyt tuolloin!”

Mutta niin tuo vain näyttää ylisukupolviselta alistumiselta, aivan kuin suomalaisten valtava tarve alistua Ryssälle.

Make's perfect sense

Harmillista ettei Venäjällä ole monipuolisempaa vientiteollisuutta. Kuten muutkin öljynmaat, Venäjä on keskittynyt ihan liikaa fossiilisiin. Eli kun rahaa pulppuaa maan alta, niin myydään sitä ja vientituloilla ostetaan kaikki se hi-tech mitä tarvitaan. Jos Venäjän vienti olisi monipuolisesti autoja, softaa, perämoottoreita ja taulutelevisioita, niin maa joutuisi toimimaan hienostuneemmin maailmanmarkkinoilla.

Nyt kun kaikki on kiinni yhdestä vientituotteesta, on Venäjän etu että markkinatilanne on epävakaa – sitä suuremman katteen saa mitä epävakaampi tilanne on. Historiallisesti näyttää siltä että suurvallat eivät oikeasti tahdo naapuriinsa sotilasliittoja. Muistetaan miten USA reagoi Kuuban NL-liitokseen. Venäjällä aina peräpeilissä Napoleon ja Hitler. Suomella Stalin.

Qroquius Kad

Venäjän talouden suurimpana rasitteena on tuhatvuotinen roistovalta, joka on omiaan estämään ketään kehittämään mitään uutta;
jos joku keksii tänään jotain, kuka tahansa voi ryöstää sen huomenna.

Venäläiset oppivat tämän viikingeiltä, joiden perintöä jatkoivat mongolit, tataarit, tsaarit, bolsevikit ja putinistit.

Suomi-Kustu

Ja neuvottelujen lopputuloksena ryssä tulee hyväksymään, että Nato voi ehkä vielä joskus halutessaan laajentua ja EU alistuu olemaan täysin riippuvainen venäläisestä kaasusta?