Afgaanille pienet nuhteet Jäämeren rannalla tehdystä vanhuksen raiskauksesta

Altan pikku kaupunki Pohjois-Norjassa järkyttyi syvästi, kun muuan 20-vuotias yksintullut raiskasi 92-vuotiaan norjalaisen naisen.

Afgaani saapui Norjaan vuonna 2015 ns. yksintulleena sotalapsena. Tai tosiasiassahan hän ei tullut mistään Afganistanista vaan Iranista, mutta turvapaikkaa piti saaman Afganistanin tilanteen takia.

Jostain käsittämättömästä syystä afgaani oli päässyt töihin Altan kunnalle vanhusten hoitokotiin hoitajaksi. Viime vuoden toukokuun 8. päivä puntissa kuitenkin pullotti sen verran lujaa, että hoitoetiketti unohtui. Afgaani oli yövuorossa toisen hoitajana toimineen miehen kanssa.

Toinen hoitaja alkoi jossain vaiheessa ihmettelemään, että missä afgaani luuraa ja lähti etsimään tätä. Yllätys oli melkomoinen, kun afgaani löytyikin 92-vuotiaan vanhuksen huoneesta. Eikä siinä vielä kaikki. Afgaani istui alapää paljaana vanhuksen sängyllä naisen jalkojen välissä. Kun toinen hoitaja saapui huoneeseen, niin yllätetty afgaani yritti peittää alastomuutensa vanhuksen peitolla.

Hoitaja soitti heti esimiehelleen ja paikalle saatiin nopeasti myös poliisit. Hoitaja kertoi poliisille mitä oli nähnyt ja todisti tämän myös oikeudessa.

Afgaani taas kiisti kaiken heti alusta alkaen, mitään sopimatonta oli tapahtunut. Hän väitti, että oli ikään kuin vain toinen jalka naisen sängyllä ja tämäkin johtui siitä, että hän tarkasti naisen vaippaa.

Naisen huone kuvattuna poliisin esitutkinnassa.

 

Afgaani vangittiin ja poliisi jatkoi teknistä tutkintaa. Selvisi, että afgaanin spermaa löytyi vanhuksen vatsalta. DNA-testi vahvisti tuloksen. Mies ei pystynyt oikeudessa kertomaan uskottavasti, että miten hänen spermaansa oli joutunut naisen päälle.

Kun DNA-löydöstä kerrottiin kuulustelun edetessä, niin afgaani yritti itsemurhaa. Se oli kuitenkin lähinnä teatteria. Poliisivankilassa tästä ”mää-tapan-itteni”-showsta tuli jokapäiväistä. DNA-löydön jälkeen tarina muuttui, otettiin käyttöön ns. hullun kortti. Afgaani yritti kertoa, että hän on hullu. Hän näkee toisinaan haamuja ja sen sellaisia mörköjä. Hän kertoi, että pää ikään kuin menee kokonaan hukkaan.

Afgaanille suoritettiin mielentilatutkimus, mutta siellä sanottiin yksiselitteisesti, että mitään mielenterveysongelmia ei ollut. Lisäksi puolustus yritti oikeudessa vedota sotatraumaan. Nuorukainen oli hyvin traumaattinen. Mutta tämäkin meni kuuroille korville oikeudessa.

Puolustus ei esittänyt missään vaiheessa ”nainen-itse-halusi-sitä”-korttia. Ei ehkä ollut varaa, sillä nainen oli dementoitunut. Hän saattoi toisinaan keskustella asioista, mutta iso osan valveillaoloajastaan hän ei ollut täysin perillä maailman menosta.

Heti tapahtuman jälkeen, siis tekoyönä kello kolmen jälkeen, nainen osasi kertoa jotakin. Hän oli jossain määrin tietoinen ympärillään tapahtuvasta asiasta, mutta ei täysin. Nainen oli kuitenkin itkenyt tapahtuman jälkeen, josta erikoishoitajat päättelivät, että jotain nainen oli ymmärtänyt. Syytäjä jyrisikin oikeudessa, että naisen pitää elää elämänsä viimeiset päivät sänkypotilaana peläten, että kun ovi avataan niin tuleeko sieltä joku auttamaan häntä vai raiskaamaan.

Oikeudessa myös toinen naista hoitanut naispuolinen hoitaja todisti, että vanhus oli kertonut hänelle jo aiemmin ennen tätä tapahtumaa ”isokokoisen hoitajana halanneen” naista useaan otteeseen epämiellyttävällä tavalla. Poliisilla oli oikeudessa esittää tähän viittaavaa todistusaineistoa, jota afgaanin puhelimesta saatiin. Miehen puhelimesta löytyi 172 vanhuksiin viittaavaa pornograafista kuvaa.

Oikeudessa afgaanin loppupuheenvuorossa vedottiin suurempiin voimiin:

”Minulla ei ole mitään sanottavaa, allah tietää tästä. Allah tietää mitä on tapahtunut ja kuinka se on tapahtunut ja millainen vointini on ollut. Kaikki menevät toiseen maailmaan (=kuolevat). Jos se tehtiin kun olin huonossa tilassa… silloin allah tietää kaiken, joten en tiedä”.

 

Lopulta Vestre Finnmarkin käräjäoikeus tuomitsi viime perjantaina afgaanin neljän vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen raiskauksesta.

Asiasta kertoo myös Norjan yleisradioyhtiö NRK.