SÄPO ottaa viikonlopun dronelennätykset tutkintaansa

Dronet ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia Ruotsissa. Viikonloppuna kolmen ydinvoimalan ympäristössä lennätettiin droneja kuten myös kuninkaanlinnan yllä Tukholmassa. Kaikki ovat lentokieltoaluetta droneille.

Forsmarkin, Ringhalsin ja Oskarshamnin ydinvoimaloiden yllä tai läheisyydessä on nähty viikonlopun aikana droneja, joiden kerrotaan olleen ns. suurta mallia, eli ammattilaislennokkeja. Forsmarkin alueella oli tekoaikaan voimakas tuuli, mutta siitä huolimatta dronea pystyttiin lennättämään vakaasti, mikä kertoo ammattilaiskoneesta.

Lauantaina nähtiin kuninkaanlinnan yllä drone. Asian havaitsi linnan sotilasvartijat, jotka tekivät asiasta ilmoituksen. Tämän dronen kerrotaan olleen sotilasmallia, eli parisen metriä leveä kanttiinsa. Lisäksi saman dronen nähtiin lentävän muuallakin Tukholman cityn yllä, jota kattaa muutenkin melko laaja dronekielto.

Ruotsin suojelupoliisi SÄPO kertoo tämän päiväisessä tiedotteessaan, että se on ottanut asiat tutkintaan. Tiedotteessa sanotaan, että turvallisuuskuva on hieman muuttunut viime aikoina ja siksi asia tullaan tutkimaan tarkanpuoleisesti. Tapahtumia tutkitaan törkeänä suojatun paikan kuvaamisena tjnsp (grov obehörig befattning med hemlig uppgift).

Subscribe
Notify of
guest
20 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Lumi Sade

Eli jos olisi oikeasti haluttu iskeä voimaloihin ja linnaan terrori-iskulla tai vieraan vallan toimesta rajähtävällä dronella niin iskut olisivat onnistuneet.

Noihin isompiin droneihin saa niin paljon paukkuainetta kyytiin että sen kun jysäyttää oikeassa kohtaa niin voimala on ainakin pois pelistä hetken jollei pahempaa.

Lähi-idässähän terot on näitä käyttäneet vieläpä ns. shaped charge tyyppisesti eli panssaroinnistakin läpi, se toki jo vaatii taitoa mutta lienee niitä isis miehiä ruotsissakin sosiaalirahalla saatikka sitten jos joku haluaa false flagittaa Putinia syylliseksi tällaiseen, tuskin Putin itse Ruotsin voimaloihin iskisi kuitenkaan.

Medontlike

USAhan dronetti sen Qassem Suleimanin.

Siitäpä tuli mieleeni että on niitä irakkilaisia tunkemassa Eurooppaan huru mykky kun Puolan rajaltakin Irak haki takaisin yli 4000 äijää. Huh.

Sam Colt

Ei kai Putler aloita toimintaa oikopäätä hyökkäämällä voimaloihin ja kuninkaanlinnaan, mutta ihan varmasti häntä kiinnostaa noitten suojaus ja ruotsalaisten reaktiot.
Tsaari Vladimir sai nyt selville, että vakoilu on Ruotsissa huomattava mediatapaus.

Yhtä vahva epäilys kohdistuu kuningaskunnan suojelemiin kulkuridivisiooniin.

Kemun vai Puten lelu

Botkyrkan kunnassakin ja sen ympäristössä kävi sitkeä dronejahti eilen illalla. Poliisin helikopteri lensi 800 metrin korkeudessa mutta drone vielä korkeammalla.

Mikseivät ammu niitä vaan alas? Pelätään että joku saa dronen päälleen? Vai pelätään että niissä on räjähteitä? Kalliiksi tulee pelkkä huvilentely.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/dronare-observerade-pa-flera-platser-i-stockholm

Dan Wesson

No ainakin ydinvoimalan reaktorirakennus on niin tuhtia tavaraa, ettei kriittisiin osiin pääse isommallakaan pommilla. Tietysti muuta tuhoa saa aikaan, mutta reaktoripöntön hajottaminen on ison työn takana.Jos ruotsalaisilla on yhtään järkeä päässä, niin he laittavat ydinvoimaloidensa (ja muidenkin lähistön voimaloiden) ympärille nopeasti torjuntajärjestelmät. Dronen saamiseksi tonttiin ei tarvita it-ohjusta.

Kukavaan

Riittää, että ydinvoimalasta estyy sähkön pääsy verkkoon. Ei tarvitse rikkoa voimalan suojakuorta.

Verhot Eteen

Kunkkuhan ei asu kunkunlinnassa joten siinä mielessä turha tiirailla mutta voihan kyseessä olla varkauden suunnittelu.

Tiit

Viime viikolla oli räjähtus Kolbackin voimalassa.https://sverigesradio.se/artikel/explosion-vid-elcentral-i-kolback-i-natt

Qroquius Kad

Tapauksesta ei ole flashback.orgissa tuota enempää

https://www.flashback.org/t3385254

joten onnettomuudelta vaikuttaisi.

Huru-ukko

Pyytäisivät iipoilta apua, niillä on kokemusta j ataitoa ampua alas luvattomia lentäviä. Niin droneja kuin ilmapallojakin.

Mara

Tutkikkahan nyt asiaa kymmenen vuotta, siinä onkin työmaata usealle henkilölle pitkäksi aikaa, nyt kannattaa alkaa taloa rakentamaan.

pöh

Sanottiinhan sitä että noita samoissa paikoissa havaitaan melko usein.
Nyt on vain se venäjä paniikin lietsominen joka paikassa.
Mikä tahansa taho voi aiheuttaa jossain jonkun iskun, siitä sitten heti syytetään venäjää ja onkin täysi rähinä päällä.

Lallukka

On se nyt hurjaa jos joku lennättää kalliita lelujaan ilmassa. Eikä tuon lelun tarvitse olla kuin jollain perunalla varustettu 70e kikotin ja silloin sillä ei saa lentää Suomessa, jos ei ole luvat tai kurssit kunnossa.
Voi tulla polpo ja viedä lelun ja pamputtaa perseeseen poikittain.

Huru-ukko

Mitäs toi ny on jos poikittain. Eri juttu jos tyrkkää kuivana kakkoseen…

Waltsu

Jos siellä on ollut Arto Lauri tekemässä säteilymittauksia. Sen mielestähän ydinvoimalat säteilee niin hurjasti, että variksetkin putoilee kuolleina maahan, jos erehtyvät lentämään voimalan yli…

juhaII

Lintupersfektiivi on vaarallista kun puikoissa on ihminen.

Ehkä ammattimaisillaan tuon kaltaisia paikkoja turvallisuusviranomaiset ennaltaehkäisevästi valvoisivat, sillä “kalle” ja uraani ovat molemmat arvaamattomia väärissä käsissä! Oletan ainakin “sylvin” olevan hyvinkin huolissaan?

Alivaltiosihteeri

Ryssä pelottelee ja svennsonit ovat kauhuissaan. Ryssien rahtikone kierteli myös suomessa Tikkakosken lipeillä, jossa on puolustuvoimien kenttä. Seuraava vain kylmästi alas, johan oppivat.

Kukavaan

Rauhanuskoiset pitävät lennokeista. Muun muassa Turkissa on tietotaitoa.

Qroquius Kad

Sillä on, ja se jakoi sitä runaskätisesti liittolaisensa Azerbaidžanin kanssa, myötävaikuttaen suuresti tämän komeaan voittoon Armenian-vastaisessa vuoden 2020 sodassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_2020_Armenian%E2%80%93Azerbaid%C5%BEanin_sota

Tuostakin on otettu oppia yhdellä ja toisella suunnalla.

Kukavaan

Kiitos linkistä. Luultavasti kaikenlaisten tekoälyn ohjaamien lentävien laitteiden käyttö yleistyy seuraavissa sodissa. – Mistäköhän sirupula johtuu? Optiikan, esimerkiksi teleskooppien valmistajilla on myös toimitusvaikeuksia siviilipuolella.