Norjassa päätetään tänään Breivikin jatkosta

Norjassa Telemarkin käräjäoikeudessa on käsitelty asiaa, jossa pohditaan pitäisikö Anders Breivik päästää ehdonalaiseen vapauteen vai ei.

Breivik, joka on muuttanut uudeksi nimekseen Fjotolf Hansen, tuotiin Skienin vankilan urheiluhallissa pidettävään oikeusistuntoon puku päällä. Breivik oli teipannut pukuunsa lippulappusia, joissa norjalaisten medioiden mukaan oli white power-iskulauseita. Tosin mediat ovat plurranneet kuvistaan mitä lapuissa sanottiin. Saliin tullessaan Breivik teki tutun heilauksen.

Breivik pyytää, että hän pääsisi koevapauteen, koska on nyt istunut vähimmäisajan eli kymmenisen vuotta.

 

Syyttäjä ja Breivikin kanssa keskustellut psykiaktri ovat sitä mieltä, että Breivikiä ei ehkä kannata päästää vapaaksi. Hän pyörittää edelleen samaa juttua päässään, joka siellä pyöri murha-aikoina.

Breivik itse kiistää olevansa väkivaltainen. Hän kertoo kyllä olevansa natsi, mutta ei väkivaltainen. Breivikin puolustuspuhe on yhtä lennokas kuin olivat puheet itse murhaoikeudenkäynnissä.

Breivik väittää, että Anders on kuollut, kuoli jo vuonna 2009, kun hänestä tuli Blood & Honour-nimisen järjestön jäsen. Breivikin mukaan häntä pitää kohdella Geneven sopimuksen mukaan sotavankina.

Toisaalta hän kertoo, että hän oli murha-aikaan aivopesty ja murhista päävastuu onkin tällä Blood & Honourilla.

– Minulla on joku vastuu teosta, mutta minut on tahallaan radikalisoiduttu. Radikalisoituminen ei ole tahallista tekoa, mutta toivon, että en olisi radikalisoitunut ihan niin paljon, että minusta tuli militantti.

Tällainen Blood & Honour on kyllä olemassa, mutta jo murhaoikeudenkäynnissä tuli selväksi, että Breivik ei ollut mikään jäsen. Vankilassaoloaika eristyksissä taas katsotaan vain ruokkineen Breivikin mielikuvitusta ja hän on kymmenen vuoden aikana kehitellyt omia fantasioitaan tapahtumien kuluista ja niihin vaikuttaneista tekijöistä.

Toisaalta Breivik kertoo, että on mukana Ruotsin Vastarintaliikkeessä, mutta voi tarvittaessa perustaa omankin ei militanttisen liikkeen. Ruotsin Vastarintaliikkeestä kuitenkin kerrottiin, että he itse eivät käytä väkivaltaa. Suoraa vastausta asiasta ei saatu, että mikä heidän suhde Breiviikiin on. Ruotsalainen Vastarintaliikkeen johtaja kertoi puhelintodistuslausunnossaan asioista lähinnä yleisesti.

Lisäksi Breivik kertoi jotain päänsisäisistä reptilianteista, mutta ihan ei tullut selväksi, että mitä tällä tarkoitettiin.

 

Breivikin vankeusaikana ei ole oikeastaan sattunut paljon mitään. Hän kertoo, että joutuu istumaan sellissään 23/7 eikä hän tapaa muita ihmisiä kuin vanginvartijoita ja muuta vankilahenkilökuntaa. Breivik sai jossain vaiheessa opiskeluluvan. Lisäksi hän piti paska-hakaristi-mielenosoituksen. Tässä Breivik maalasi sellin lattiaan omalla paskalla hakaristin. Täysin ei tule selville, että mitä Breivik yritti kertoa tällaisella paska-hakaristillä.

Oikeudessa tuli esille monenlaisia Breivikin lausuntoja. Hän mm. kertoi, että vankila ei ole hänelle rangaistus.

– Vasta ehdonalaisessa koen olevani rangaistuksessa. Annan anteeksi, jos minulle annetaan anteeksi. Äärioikeisto ei osoita sinulle armoa tulevaisuudessa, jos et osoita armoa äärioikeistolle.

Samalla Breivik kertoi olevansa Norjan natsiliikkeen parlamenttiehdokas. Breivik maalaili myös kuvaa, että jos hän pääsee vapaaksi niin hän muuttaa Huippuvuorille tai jonnekin lännen ulkopuolelle. Hänellä on suunniteltuna liiketoimintasuunnitelma, jonka avulla hän uskoo rikastuvansa.

 

Oikeus antaa asiasta päätöksen luultavasti tämän päivän aikana. Jos Breivikiä ei päästetä vapaaksi, niin seuraavan kerran asiaa käsitellään kun hän on lusinut 21 vuotta täyteen. Sen jälkeen aina viiden vuoden välein voidaan vankeusaikaa jatkaa viidellä vuodella.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.