Yksi mitätön rikosjuttu, jonka takia verorahoja haaskattiin tuhansia euroja

Rikos on rikos, jos sellaiseen syyllistyy lain mukaan. Ja juttu on saatettava päätökseen hinnalla millä hyvänsä. Syyttäjä vaatii vaikka maailman tappiin asti tuomioita ihmisille, jos vain olisi mahdollisuus.

Muuan suomalainen nuorukainen Erkki-Petteri (nimi muutettu kuuteen kertaan) päätti alkaa rikolliseksi. Erkki-Petteri päätti nimittäin salakuljettaa Ruotsista Suomeen niinkin kovaa matskua kuin: Nuuskaa.

Homma eteni siten, että Erkki-Petteri tilasi 28.5.2020 eräältä ulkomaiselta nettisivulta nuuskaa Suomeen. Nettisivu ei ole enää toiminnassa. Tilattu määrä oli huikea 40 rasiaa nuuskaa eli neljä tornia/ kartonkia. Erkki-Petterille kävi kuitenkin källi ja postikeskuksen tullin nuuskakoira haistoi paketin. Koska paketin päällä oli Erkki-Petterin nimi ja osoite, niin tulli vei asian poliisille, joka laittoi omat pyöränsä pyörimään.

Erkki-Petteri kutsuttiin kuulusteluun. Koska Erkki-Petteri ei varsinaisesti ole mikään oikea rikollinen, ja hän inhoaa valehtelemista, niin jorkki tunnusti kaiken poliisille. Hattu nöyrästi kourassa, pää painuksissa syyllisyyttä tuntien Erkki-Petteri avasi sydämensä poliisisedälle. Se helpottaa monia ihmisiä.

Rikosnimikkeeksi saatiii rikoslain 46 luvun 4 § salakuljetus. Kuvioon tuli myös lääkelain 19 §. Koska Erkki-Petterin tilaama nuuska on sisältänyt nikotiinia yli 4 mg/ annospussi, niin maahantuotu nuuska lasketaan lääkevalmisteeksi. Ja Erkki-Petterillä ei ole tietenkään lääkemääräystä eli reseptiä kyseisille tuotteille.

Tässä vaiheessa Erkki-Petteri kuvittelee mielessään vuosien vankilatuomiota kuritushuoneessa, vedellä ja leivällä. Hikeä pukkaa pintaan.

 

Ainoa mitä Erkki-Petteri osaa sanoa puolustukseen – hän siis auliisti tunnustaa kaiken – on se, että hän oli saanut nettisivuilta käsityksen, että tilatut tuotteet olivat Suomessa sallittuja. Asiasta oli hänen mukaansa sivuilla maininta, jossa tulli vahvistaa tämän. Kun Erkki-Petteri oli tilannut tuotteet, niin nettisivuilla oli tehty muutos ulkoasuun ja sisältöön, ja nyt hän oli huomannut, että hänen tilaamansa tuotteet eivät olleetkaan laillisia Suomessa.

Erkki-Petteri vetoaa siihen, että hän ei ole tilausta tehdessään ymmärtänyt toimivansa rikollisesti, koska nettisivujen ohjeissa muuta sanottiin. Lisäksi hän vetoaa siihen, että maahan saa tuoda laillisesti enemmän nuuskaa kuin mitä hän nyt tilasi netin kautta. Syyttäjän vaatimaa sakkoa hän pitää liiallisena.

Asiaa vatvottiin todellakin. Poliisi haki jopa Fimealta lausuntoja ja muutenkin juttu tutkittiin perusteellisesti. Lopulta Varsinais-Suomen käräjäoikeus lätkäisi Erkki-Petterille sakkoja jutusta 2 256,60 euroa ja rikosuhrimaksua 80 euroa.

Asia vietiin hovioikeuteen. Erkki-Petteri asianajajansa välityksellä vaati syytteen hylkäämistä tai rangaistuksen alentamista. Hovi pyysi tässä vaiheessa välilausunnon jopa ihan THL:ltä. Kun hovi oli pyöritellyt asiaa aikansa, niin lopulta joulun alla saatiin ratkaisu. Erkki-Petteri oli syyllinen, mutta rangaistusta alennettiin sakkoihin 1 175,00 euroon.


Mitä opimme tästä jutusta? Ei oikeastaan mitään muuta kuin sen, että Erkki-Petteri haki itse tahallaan itselleen sakkotuomion. Jos hän olisi kiistänyt kaiken, vastannut jokaiseen kysymykseen ”en tiedä” tms, niin juttu olisi kaatunut jo käräjäoikeudessa. Mahdollisesti syyttäjä ei olisi edes vienyt juttua syyteasteelle asian vähäpätöisyyden takia.

Syyttäjä ja oikeuslaitos pyörittää tavallisen ihmisen juttua vaikka maailman tappiin asti, jos erkki-petterit tunnustavat asioita. Silloin jutuista kaivetaan ylös se pieninkin kivi, kuten tässä tapauksessa jopa ihan Fimean ja THL:n lausunto, ihan niin kuin niillä olisi jotakin merkitystä asiassa.

Jos olisi osannut vain kiistää, niin asia olisi ollut jo pari vuotta sitten klaari.

Subscribe
Notify of
guest
29 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
jorma

Kun syyllinen on löydetty, niin rikos kyllä keksitään. pl. kunniakansalaiset ja ituhipit

Tehdäänkehitysmaayhd

Söin juuri ituja soijalla(kikkoman). Mikä mää oon? 150 kg soijapoika?

Qroquius Kad

Liian iso soijapojaksi…Olisitkohan soijaäijä?

Soijapersepeili

Karvapersesoijarökäle. Soija kyllä jonkinverran pierettää…

Sanotaan suoraan

Parsa itu keitto. Hyvää on. Tosin siitä jää nälkä. Kyllähän sitä syö. Kun pitää esittää, että kyllä kyllä. Mahtavaa. Sitten mennään kebabille. Energiaa on kulunut sen verran panemisen jälkeen, että siinä Gretat unohtuu. Kebabbi ranskalaisilla. Ai majoneesi? Juu kyllä kiitos.

Qroquius Kad

Opimmehan me toki tästä myös sen, että jos haluaa käyttääa nikotiinia oraalisesti laillisena, kannattaa mennä ruokakauppaan ja ostaa nikotiinitabletteja imeskeltäviksi.
Suun limakalvotkin kiittävät ja kuitenkin nikotinia saa niin paljon kuin sielu sietää ja keho vaatii tai toisinpäin.

Refa

Tuo on niin totta. Ei syyttäjä edes tiedä vaikka ostaisit 1000 pakettia ja söisit ne kaikki kerralla.

Joppos123

Eihän käyttö tai edes maahantuonti ole laitonta, vain myyminen. Alle kilon saa tuoda per vrk. Itse hoidan homman kun käyn lohestamassa. Pellon kohdalta yli ja kas kummaa heti sillan jälkeen pönöttää tasan yksi talo ja se on nuuskakauppa.
Majoituksesta 10 min reissu ja kun viikon ajan käy joka päivä hakemassa (yleensä ainakin 3 kiloa kerralla) niin on siinä vähäksi aikaa.
Itse suosin nuuskaa röökaamisen sijasta.
Suomeen ei tosiaan enää saa tilata kuten vielä 10 vuotta sitten sai mutta olen tilannut nuuskaa mm Thaimaahan.
On tämä härmä ihan vitun seko maa.

Mikään ei yllätä enä

Täytyy kyllä sanoa, että voi vittu. Samaan aikaan. Treen oikeudessa juttu massamurhaajasta. Viranomaiset reissaa ympäriinsä, jotta kyllä. Juttu käsitellään perinpohjin. On se paha. Koko juttu on tullut maksamaan maltaita. Olisiko tullut halvemmaksi, että yksinkertaisemmaksi, karkoittaa koko läjä muiden ongelmaksi? Mitä hltiä täällä käsitellään jonkun massamurhaajan juttuja. Luultavasti koska ihmisoikeudet. Onhan Isis terroristeillakin ihmisoikeudet. Suomihan onkin yksi harvoista maista, jotka EIVÄT tuomitse Isis terroristeja. Päinvastoin. Täällähän esitettiin rintamakorvauksia. Eli veteraani statusta. siis muslimi rikollisille.

pöh

Tämmönen tää vääryyslaitos on täällä eurostoliiton takahikiällä.
Samahan se tullissa juomisten kanssa, ilmeisesti edelleen mielivaltaisesti tullissa päättävät mikä on omaan käyttöön ja mikä ei?

Ajat muuttuvat

Artikkelin opetusosio on loistava. Kuulusteluissa tunnustamalla ei saavuta mitään etua itselleen, oli näyttö millainen tahansa. Syyllisyyden tuntoinen normikansalainen luonnollisesti kuvittelee poliisin tietävän tekemisistään kaiken.

Yleisesti tiedetty

Mutta ei kukaan voi kieltää sitä etteikö tiedä nuuskan maahantuonnin olevan laitonta. Se on ollut vuosikymmenen kaikkien lehtien palstoilla.

Suu suppuun

Eihän se olekaan mitenkään oleellinen pointti tiesikö cai ei. Ilman syylliseksi epäillyn tunnustusta ja yhteistoimintaa poliisin olisi ollut saatava aukoton näyttö, niin että kyse ei ole esim. kiusanteosta tai identiteettivarkaudesta ja kuten artikkelissa todetaan, niin tuskinpa juttu olisi edennyt.

Joppos123

Kun ei ole laitonta, sen on jokainen tiennyt jo siitä lähtien kun euvostoliittoon liityttiin.

Jortonki

Yleisesti on tiedossa että maahantuonti on sallittua. ”Tavaroiden ja henkilöiden vapaa liikkuvuus EU:n sisällä”. Se että suomenvaltio on tehnyt poikkeuspyynnön; onkos se jo jotenkin tutkittu EU:n tuomioistuimessa? Autoveron osalta siihen meni yli 25 vuotta eikä ole valmis vieläkään.

Jurvatalo

Ai miten niin?

Jos nettisivu kerran mainostanut olevan laillista ja nuuskaa saa kuitenkin matkustaessaankin tuoda niin aivan hyvin voi kieltää ja niinhän oli tapahtunutkin.

Se on sitten oma lukunsa kannattaako kaikenmaailman webbisivujen väitteitä uskoa.

En esimerkiksi itse tiedä vieläkään voiko ulkomailta nyt tilata pitkäripaista halvemmalla viinaa 100% onnistuneesti vai ei, vaikka olen sitä yli 10v sitten kysynut Tullilta asti (siteerasivat lakipykäliä, vaikka nimenomaan pyysin käytännön tulkintaa) + asiasta on yli 15v jauhettu lehdissä. Nettimyyjät toki ilmoittelevat valmisteverot maksetuiksi, vaan kuljetus pitäisi muka ”itse” hankkia, vaikka samat sivut linkittävät suoraan kuljetusfirmoille.

(Älä huoli, saan riittävästi pulloja tuotua ilman tilaamista omilta reissuiltakin)

Timi T

Ihmetyttää kuitenkin se, että jos Ruotsi on sivistysvaltio ja siellä nuuska on sallittua, niin miksi ei Ruotsin itäpuolella olevassa ”sivistysvaltiossa” se ole myös sallittua ? En ole nuuskan käyttäjä mutta tässä on jotain tosi hämäräperäistä !…

Bling Bling

Rehellisen kansalaisen on hyvä muistaa, että meillä on voimassa ns. itsekriminointisuoja, joka tarkoittaa sitä, että rikosesta epäillyn ei tarvitse aktiivisesti edistää rikoksensa selvittelyä jos ei niin halua tehdä. Toisin sanoen sille hyvälle poliisisedälle ei tarvitse tunnustaa mitään, vaikka paha poliisisetä vähän kovistelisikin ja on silti ihan rehellinen kansalainen.

Toinen jutussa esille tullut asia on Suomen oikeuslaitoksen nykyisen rangaistukäytännön ongelma. Se nimittäin perustuu paljolti pelkoon kovista rangaistuksista – joka jutussa tulee esille -, mutta kun kaveri on ensimmäisen kierroksen systeemissä tehnyt, hän tietää jo rangaistusten olevan naurettavan ja muutoin hilpeyttä herättävän välimaastossa.

Qroquius Kad

Vankilaan joutuminen pelottaa niitä, jotka eivät ole siellä aikaisemmin olleet. Ensimmäisen saunareissun jälkeen se ei enää tunnu suomalaisesta kummemmalta kuin varusmiespalvelus.
Kuulemma, en ole itse lusinut.

Mutta kemumatulle, joka on lusinut oman maansa rangaistuslaitoksissa suomalainen vankila on ylellinen loistohotelli.

Qroquius Kad

Eikö vankilan pitäisi päinvastoin laitostaa?

K J

”Ja kun Omar-Ahmed tuo heikin kokaiinia maahan, ei hän luonnollisesti tunnusta yhtään mitään, mutta pääsee kuitenkin serkkujensa tykö verkostoitumaan Suomen vankiloihin ja opettelemaan rikollisen uransa oikeanlaista käyttämistä. Omar-Ahmed istuu ensikertalaisena vankilassa vain näennäisen ajan ja oppii siellä käyttämään myös rasismi-korttia hyväkseen.

Suvaitsevaiset valkoiset näkevät Omar-Ahmedin uhrina, mitä Omar-Ahmed käyttää hyväkseen esim. liittymällä maahanmuuttajarikollisille tarkoitettuihin urheiluseuroihin, mitkä ovat poikkeuksetta jonkinlaisia itsepuolustukseen liittyviä värväyskeskuksia. Omar-Ahmedin elämä hymyilee ja Omar-Ahmed nauraa takaisin.”

Suomen suvaitsevaisto tuntee saavuttavansa oikeuden toteutuneen kaikkien väärinkäsitysten summasta ja ’väärästä lain tulkinnasta’.”

Kaitsu

Tällaseen joutavanpäiväseen pilikunviilaamiseen kyllä on aikaa ja resursseja.
Vaan annas olla, kun hottentotti tai joku muu afrikan eläjäinen rötöstelee oikeen raskaamman jälkeen, niin syyttämättä jätetään afrikan piruparka. Ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä, tai jotain muuta yhtä humoristista tarjotaan perusteluksi.

Näkymätön piruparka

Ehkäpä rikollinen on liian musta eikä näy kunnolla?

Wittgenstein

Tietooni on luotettavista sisäpiirin lähteistä saatettu, että Erkki-Petteri on muuttanut nimensä seitsemännen kerran se on nyt: ƒØÇÓÞþ¿®░Ð

Nih

Nuuska ja sen salakuljetus on valtiovallan suojeluksessa koska RKP haluaa niin kun nuuska on suomenruotsalaisten suosiossa veljeskansansa tapaan.Ja vielä kun nuuskan on varsin suosittua poliisien ja tullin työntekijöiden keskuudessa, se saa myös lain suojan.

Sam Colt

Onpa mokomasta asiasta lähdetty hoviin asti ja vielä asianajajan kanssa.
Kuka mahtoi maksaa juristin? Valtioko vai kotivakuutus?

Moonman

Olisi kannattanut ajaa haaparantaan ja koittaa salakuljettaa samantien 500 tornia ja ottaa riski, että jos jää kiinni niin tuomio salakuljetuksesta ja ”menetetyistä verotuloista valtiolle” (miten kiellettyä tuotetta voi verottaa?) siitä tulee kuitenkin sellainen lasku ettei kukaan pysty sitä ikinä maksamaan.

heppa

Katoppako tässä keekerit Hamzah Mohamed Alille, 24, ja Zakarija Mohammed Ahmedille, 26 kielsi kaiken ilmeisentapahtuneen, ja hups: niin näinhän siinä kävi: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d0a5a283-72b5-4827-86aa-4665cfc1a528
valehtelukultuurilla pärjää. Kantasuomalaisenkaan näköjään ikinä ei pidä tunnustaa mitään eikä muistaa mitään tapahtuneesta…

Qroquius Kad

Ei se seinäkiisto mitään auta, jos syyttäjällä on poliisin keräämä näyttö rikoksesta. Mutta jos jos näyttöä ei ole, silloin tarvitsee todellakin vain pitää suunsa kiinni.