Yksi mitätön rikosjuttu, jonka takia verorahoja haaskattiin tuhansia euroja

Rikos on rikos, jos sellaiseen syyllistyy lain mukaan. Ja juttu on saatettava päätökseen hinnalla millä hyvänsä. Syyttäjä vaatii vaikka maailman tappiin asti tuomioita ihmisille, jos vain olisi mahdollisuus.

Muuan suomalainen nuorukainen Erkki-Petteri (nimi muutettu kuuteen kertaan) päätti alkaa rikolliseksi. Erkki-Petteri päätti nimittäin salakuljettaa Ruotsista Suomeen niinkin kovaa matskua kuin: Nuuskaa.

Homma eteni siten, että Erkki-Petteri tilasi 28.5.2020 eräältä ulkomaiselta nettisivulta nuuskaa Suomeen. Nettisivu ei ole enää toiminnassa. Tilattu määrä oli huikea 40 rasiaa nuuskaa eli neljä tornia/ kartonkia. Erkki-Petterille kävi kuitenkin källi ja postikeskuksen tullin nuuskakoira haistoi paketin. Koska paketin päällä oli Erkki-Petterin nimi ja osoite, niin tulli vei asian poliisille, joka laittoi omat pyöränsä pyörimään.

Erkki-Petteri kutsuttiin kuulusteluun. Koska Erkki-Petteri ei varsinaisesti ole mikään oikea rikollinen, ja hän inhoaa valehtelemista, niin jorkki tunnusti kaiken poliisille. Hattu nöyrästi kourassa, pää painuksissa syyllisyyttä tuntien Erkki-Petteri avasi sydämensä poliisisedälle. Se helpottaa monia ihmisiä.

Rikosnimikkeeksi saatiii rikoslain 46 luvun 4 § salakuljetus. Kuvioon tuli myös lääkelain 19 §. Koska Erkki-Petterin tilaama nuuska on sisältänyt nikotiinia yli 4 mg/ annospussi, niin maahantuotu nuuska lasketaan lääkevalmisteeksi. Ja Erkki-Petterillä ei ole tietenkään lääkemääräystä eli reseptiä kyseisille tuotteille.

Tässä vaiheessa Erkki-Petteri kuvittelee mielessään vuosien vankilatuomiota kuritushuoneessa, vedellä ja leivällä. Hikeä pukkaa pintaan.

 

Ainoa mitä Erkki-Petteri osaa sanoa puolustukseen – hän siis auliisti tunnustaa kaiken – on se, että hän oli saanut nettisivuilta käsityksen, että tilatut tuotteet olivat Suomessa sallittuja. Asiasta oli hänen mukaansa sivuilla maininta, jossa tulli vahvistaa tämän. Kun Erkki-Petteri oli tilannut tuotteet, niin nettisivuilla oli tehty muutos ulkoasuun ja sisältöön, ja nyt hän oli huomannut, että hänen tilaamansa tuotteet eivät olleetkaan laillisia Suomessa.

Erkki-Petteri vetoaa siihen, että hän ei ole tilausta tehdessään ymmärtänyt toimivansa rikollisesti, koska nettisivujen ohjeissa muuta sanottiin. Lisäksi hän vetoaa siihen, että maahan saa tuoda laillisesti enemmän nuuskaa kuin mitä hän nyt tilasi netin kautta. Syyttäjän vaatimaa sakkoa hän pitää liiallisena.

Asiaa vatvottiin todellakin. Poliisi haki jopa Fimealta lausuntoja ja muutenkin juttu tutkittiin perusteellisesti. Lopulta Varsinais-Suomen käräjäoikeus lätkäisi Erkki-Petterille sakkoja jutusta 2 256,60 euroa ja rikosuhrimaksua 80 euroa.

Asia vietiin hovioikeuteen. Erkki-Petteri asianajajansa välityksellä vaati syytteen hylkäämistä tai rangaistuksen alentamista. Hovi pyysi tässä vaiheessa välilausunnon jopa ihan THL:ltä. Kun hovi oli pyöritellyt asiaa aikansa, niin lopulta joulun alla saatiin ratkaisu. Erkki-Petteri oli syyllinen, mutta rangaistusta alennettiin sakkoihin 1 175,00 euroon.


Mitä opimme tästä jutusta? Ei oikeastaan mitään muuta kuin sen, että Erkki-Petteri haki itse tahallaan itselleen sakkotuomion. Jos hän olisi kiistänyt kaiken, vastannut jokaiseen kysymykseen “en tiedä” tms, niin juttu olisi kaatunut jo käräjäoikeudessa. Mahdollisesti syyttäjä ei olisi edes vienyt juttua syyteasteelle asian vähäpätöisyyden takia.

Syyttäjä ja oikeuslaitos pyörittää tavallisen ihmisen juttua vaikka maailman tappiin asti, jos erkki-petterit tunnustavat asioita. Silloin jutuista kaivetaan ylös se pieninkin kivi, kuten tässä tapauksessa jopa ihan Fimean ja THL:n lausunto, ihan niin kuin niillä olisi jotakin merkitystä asiassa.

Jos olisi osannut vain kiistää, niin asia olisi ollut jo pari vuotta sitten klaari.