Talebanivaltuuskunta Norjaan vierailulle

Afganistanista on saapunut Norjaan muutaman päivän vierailulle arvovaltainen valtuuskunta, nimittäin lentokoneellinen talebaneja saapui hieromaan Norjan kanssa suhteita.

Norjan hallituksen tiedotteessa kerrotaan, että Norja itse on kutsunut talebanin edustajia Osloon 23.-25. tammikuuta pidettäviin tapaamisiin, joiden tarkoituksena on solmia suhteita talebanien kanssa.

– Olemme erittäin huolissamme Afganistanin vaikeasta tilanteesta, joka on miljoonille ihmisille humanitäärinen katastrofi. Afganistanin siviilien auttamiseksi on talebanien kanssa käytävä vuoropuhelua ja heitä kohtaan annetaan odotuksia mm. tyttöjen koulunkäyntiin ja ihmisoikeuksiin liittyvissä asioissa.

Kyse tällaisessa tapaamisessa on käytännössä kai se, että koska talebanit nyt ovat Afganistanin valtaapitävä pooli, niin on parempi tehdä heidän kanssaan yhteistyötä ja sitä kautta yrittää vaikuttaa asioihin, kuin jos heidän kanssaan ei olisi mitään puheyhteyttä.

Norjan edustajat painottavat, että talebanien kanssa puhutaan erityisesti ihmisoikeuksista, naisten oikeuksista ja muista humanitäärisistä asioista, mutta myös talousasioista Afganistanin kansan tukemiseksi.