Suomeen suunnitellaan lakia, joka kieltäisi uskonnolliset rituaaliteurastukset

Suomessa ollaan valmistelemassa lakia, jonka mukaan eläin tulisi lain voimaantulon myötä tainnuttaa ennen kuin sen kurkku vedetään auki. Tällä hetkellä eläin voidaan laillisesti teurastaa vetämällä sen kurkku auki.

Maaseudun tulevaisuuden mukaan laki on tällä hetkellä lausuntokierroksella ja se on aiheuttanut mielipahaa islamilaisissa ja juutalaisissa uskonnollisissa piireissä. Laki on heidän mielestään rasistinen, islamofobinen ja Euroopan ihmisoikeuksien vastainen. Tämä siksi, että nämä muslimit eivät jatkossa voisi noudattaa uskontoonsa kuuluvaa halal-teurastusta eivätkä juutalaiset shechita-teurastusta, jotka ovat käytännössä sama asia.

Maaseudun tulevaisuuden mukaan Suomen Muslimifoorumi ry, Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto ja uskontojen yhteinen USKOT-foorumi ovat yhdessä jättäneet lausunnon, jossa vastustetaan eläimen tainnutusta ennen kurkun auki vetämistä.

Lausunnon mukaan lakimuutos vaikeuttaisi näiden uskontojen harjoittamista ja sitä myöten rikkoisi uskonnonvapautta.

Muslimifoorumin mielestä lakimuutos on tarpeeton eläimen kannalta ja sitä myöten koko hommassa on kyse islamofobiasta. Lakimuutos vain estäisi muslimeja syömästä kotimaista lihaa, joka taas ei ole yhdenvertaista, eettistä eikä ekologista.

Muslimifoorumin mukaan eläin joka tapauksessa tainnutetaan samaan aikaan kurkun aukivedon kanssa, joten lakimuutokselle ei pitäisi olla tarvetta.

Juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto taas toteaa, että shechita-teurastusta suojellaan kansainvälisesti ja sen kieltäminen olisi poikkeuksellista. Keskusneuvoston mukaan jos Suomi kieltää kurkun auki vetämisen elävältä eläimeltä, niin tällainen laki rikkoisi Euroopan ihmisoikeussopimuksia.

Juutalaisneuvosto kritisoi lisäksi sitä, että lakiehdotus sallii juutalaisten näkökulmasta monia eläimelle kivuliaita ja julmia teurastuksia, kuten pulttipistooli, sähkötainnutus ja ampuma-ase, jotka tuottavat eläimelle kipua. Lisäksi kerrotaan, että metsästyksen salliminen suomalaisen kulttuurin perusteella, mutta juutalaisten uskonnollisten ja kulttuuristen tapojen huomiotta jättäminen ovat täysin ristiriidassa yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Shechita-teurastus oikeaoppisesti tehtynä lopettaa eläimen kivuttomasti.

Lausuntoja on saatu muiltakin tahoilta, mm. Suomen Lammasyhdistus kannattaa uutta lakiehdotusta. Eläimen tainnuttamisen ennen kurkun auki vetämistä katsotaan olevan vastuuta eläimen hyvinvoinnin varmistamiseksi. Myös päivittäistavarakauppa PTY kertoo, että uusi lakiehdotus parantaa merkittävästi asioita.

– – –

En tiedä juutalaisten shechita-teurastuksen yleisyydestä Pohjoismaissa, mutta halal-lihaa tulee ainakin todella paljon Suomeen ja Ruotsiin Tanskasta ja varsinkin Hollannista. Siellä islamilaiset tukut myyvät muutakin halal-tavaraa; juustoa, maitoa jne. Ruotsissa on useita yleisiä päivittäistavarakauppoja, jotka myyvät tätä halal-lihaa, vaikka Ruotsissa halal-teurastus oikeaoppisessa muodossa on kielletty.