Erään afgaaniperheen satumainen tarina – heti pelipaikoille

Kun Ruotsiin ja muualle Eurooppaan saapui syksyn 2015 aikana paljon tulijoita, niin turvapaikka-aktivisten piiriin jäi ilmeisesti jotakin hampaan koloon – ihan kaikkia ei voitu jaxuhalittaa, vaikka haluja olisi ollut. Nyt tämä korjataan. Synnit pestään, sielut puhdistetaan ja itselle annetaan anteeksi.

Tuli taas eteen niin uskomaton menestystarina, että ei paremmasta väliä. Jos ruotsalaiset turvapaikka-aktivistit ottaisivat kaikki tulijat samalla tavalla vastaan kuin nyt jutussa kerrottavan afgaani”perheen”, niin maailma olisi hyvä paikka.

Ruotsin ulkoministeriö ilmoitti joskus loppusyksystä, että operaatio Afganistan on loppunut. Afganistanista on haettu muutama tuhat tulijaa eikä enempää voida tehdä. Enää ei lennä Afgan airways. Jostain kumman syystä muuan afgaanimies Ramatullah (nimi muutettu neljään kertaan) kuitenkin saapui Ruotsiin vaimonsa ja lapsensa kanssa joulukuun 9. päivä viime vuoden puolella.

On selvää, että jos lapset ovat 4- ja 5-vuotiaita, niin eihän perhettä voi jättää kadulle. Mutta jotakin taikaa tässäkin porukassa on. Nimittäin afgaaniperhe sai Tukholman naapurikunnan hienostoalueelta Ekeröstä kaksikerroksisen rivitalo-osakkeen. puolentoista kuukauden jälkeen kun olivat saapuneet Ruotsiin. Talo on yksityisomisteinen, eli Ekerön kunta vuokrasi perheelle yksityisiltä markkinoilta asunnon. Maahanmuuttovirasto taas kuittaa Ekerön kunnan laskun.

Taloyhtiön huoneistot ovat ei mitään pieniä kuppaisia yksiöitä, vaan 4-5 huoneen premium-asuntoja. Sisäänkäynti maatasosta, kera ison terassin ja toisessa kerroksessa on koko huoneiston levyinen terassi. Yhtiö on rinnetontti, joten huoneiston toisesta kerroksesta on mukava pääsy takapihan nurmikentälle. Autokatokselle on matkaa 30 metriä. Tällaisen asunnon hinta Tukholman vuokramarkkinoilla on… no en osaa sanoa mitään tarkkoja summia, mutta varmasti lähdetään 25 000 kruunusta ylöspäin.

Tällä hetkellähän perheellä ei voi olla mitään tuloja, muita kuin mitä Maahanmuuttoviraston maksaa Ekerön kunnalle, jonka kautta rahat menevät perheen tilille. Perheen pää ei luultavasti käy töissä. Ainakaan hän ei osaa ruotsia eikä englantia sanaakaan.

Ilmainen asuminen on taattu siihen asti, kunnes Maahanmuuttovirasto myöntää turvapaikkaan perustuvan oleskeluluvan. Sen jälkeen alkaa harras elämä, ja asunto on edelleen ilmainen.

 

Perheen talouspuoli on ihan kohtuullinen. Koska he saavat turvapaikan, pääsevät he automaattisesti työvoimatoimiston kautta järjestettävälle SFI:n kurssille, jossa tulijoille opetetaan ruotsin kieltä, kulttuuria ja tapoja. Tämä kaksi vuotta kestävä ns. kotouttamisohjelma, ruotsiksi etableringsprogram, on ikään kuin työtä, siitä saa palkkaa. Koska perheessä on kaksi aikuista, niin he kukin saavat 6 160 kruunua kuukaudessa osallistuessaan tälle kielikurssille. Lisäksi kutakin lasta kohden 800 kruunun lisäosa. Päälle vielä 2 500 kruunun lapsilisät kahdesta lapsesta. Eli perheen tilille tipahtaa joka kuun 25. päivä 16 420 kruunua discorahaa.

Raha tulee siis siitä, että jaksaa käydä 4 kertaa viikossa SFI:n koulutuskeskuksessa, perjantai etäpäivä. Nyt korona-aikaan luultavasti suurin osa ajasta on etäopiskelua.

 

Ei tietenkään monen mielestä iso summa, mutta tässä pitää ottaa huomioon se, että Ekerön kunta, tai siis tarkasti Maahanmuuttovirasto maksaa perheen 25 000 kruunun vuokran, tai mikä se summa sitten onkaan. Tuo käteen jäävä reilu 16 tuhatta kruunua on siis käteen jäävää rahaa. Euroina noin 1 600 euroa.

Perhe saa luultavasti myös erilaisia etableringstödin lisäosia, mutta turvapaikka-aktivistit ovat tässä yhdeydessä jo hoitaneet asian. Koko asunto on kalustettu huonekaluja ja tyynyliinoja myöten. Varmaan raanutkin seinillä. Koko tämän ajan maahantulosta tähän päivään perhettä on kuljetettu turvapaikka-aktivistien toimesta sinne ja tänne. On pidetty se huoli, että perhe varmasti kotoutuu. Tai kotiutuu.

 

Siihen mennessä, kun yksin tämä kaksivuotinen kotouttamisohjelma on saatu läpi, niin perhe on saanut veronmaksajien kirjaimellista tukea vajaa 400 000 kruunua. En laskenut vuokria 25 000 kruunua per kuukausi, joka tekisi lisää 600 000 kruunua. Eli kahden vuoden panostus on miljoona kruunua eli 100 000 euroa. Tähän lisäksi muut toimet mitä viranomaisten palkoista, extrakuluista ja sen sellaisista tulee.

Jos siis jokainen euro, tai tässä tapauksessa arvoltaan matalampi kruunu, tuottaisi edes puolet summasta takaisin, niin isäukko saisi painaa todella pitkää päivää pizzakokkina tai Foodoran ruokalähettinä, että toisi verorahoillaan panostetun summan takaisin.

 

Noh, sehän ei ole tärkeää, vaan – ilmava riisi.