Otteet norjalaisissa vankiloissa huolestuttavat vartijoita

Norjan vankeinhoitoviranomaiset kertovat, että kiven sisässä on jatkuvia uhkauksia ja jengiytyminen kovanpuoleista. Tilanteen kerrotaan olevan huolestuttava.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan norjalaisissa vankiloissa olot ovat muuttuneet pahaksi. Artikkelissa vanginvartija Ronny Nilsen kertoo, että esimerkiksi Haldenin vankilassa, jossa hän työskentelee, erilaiset yhteenotot ovat jatkuvia.

Nilsenin mukaan ”vanhan liiton hörhöt” eivät puuttuneet ulkopuolisina konflikteihin, mutta nykyisen jengiytymisen myötä monet asiaan kuulumattomat vangit sekaantuvat tilanteeseen ja tukevat toisiaan. Tämä pahentaa vartijoiden näkökulmasta tilannetta ja he joutuvat usein miettimään, että selviävätkö tilanteesta.

Artikkelissa mainitaan mm. eräs marraskuinen tilanne, jossa useata vangit hyökkäsivät vartijoiden kimppuun mm. heittelemällä tuoleja ja muita esineitä. Myös teräviä lasiesineitä käytettiin uhkauksien tehosteina.

Ongelmaksi Nilsen mainitsee vankipopulaation muuttumisen lisäksi nykyiset turvatoimet. Vartijoiden määrää on vähennetty, joka on pyritty korvaamaan teknisellä valvonnalla kuten kameroilla.

Artikkelissa kerrotaan myös Indre Østfoldin ja Oslon vankilasta, jossa nuoremman sukupolven vangit saattavat joukolla hyökätä vartijoita kohtaan.

Vankilassa tällaisista kohtauksista tehdään raportti vartiopäällikölle. NRK:n saamien raporttien mukaan useimmat tällaisiin hyökkäystoimiin syyllistyneet vangit vaikuttavat olevan uusnorjalaisia.

Subscribe
Notify of
guest
27 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tepi
Tepi
25.1.2022 06:35

Ihanan rikas monikulttuurisuus on saapunut myös vankiloihin. Äänestäjät ovat näin halunneet ja nyt on aika nauttia ihanuudesta.

murre riepunen
murre riepunen
25.1.2022 07:28

Meilläkin vankilassa vallitsee melkoinen uhka vartijoille, henkilökuntaa uhkaillaan jopa hengenlähdöllä, samoin perheitä, myös vapaalla olevien vartijoiden kimppuun on käyty. Valtamedia Ylen johdolla yrittää vaieta asiasta. Merkkipaalu tässä ( kin ) ikävässä asiassa on 2015, silloin maassamme alkoi varsin ikävä ja kaikille suomalaisille haitallinen aika. Vihervasemmiston myötävaikutuksella, sekä Ylen rummuttaessa siitä ihanuudesta ja autuudesta joka maatamme kohtaa, vuosia myöhemmin karmeuden paljastuttua media intoilee ja ylvästelee holtittomalla väestönvaihdon alkusoitolla. Tekemällä täydellisen typeryyden, ja sillä ilakoimalla…voi…voi.

Kempeleen Korleone
Kempeleen Korleone
25.1.2022 10:05
Vastaa...  murre riepunen

Niin… Äänestitkö vuosia/vuosikymmeniä komukkaa(sdp, vihr, kepu, jne.)? Olen kysynyt monilta ihmisiltä, jotka ovat minulle ulisseet esim. ruuan, polttoaineen, sähkön ja lämmityksen hinnasta. Samoin ulinaa on ollut siitä, kun rahaa ei ole sairaan- ja vanhustenhoitoon kun rahat menee Matu:kka businekseen ja puolueiden&poliitikoiden taskuihin sitä kautta.

Norsun V:tä on naamat näyttäneet, kun olen todennut, että edellä mainittua kansa on halunnut, sitä on nyt saatu ja pitää nyt kovasti nauttia siitä mitä olette äänestäneet.

SDP, viherkommarit ja maalaiskepukat on vuosia systeemiä rakentaneet äänestäjien haluamaan suuntaan ja siitä vaan iloitsemaan tuloksista!!!

T
T
25.1.2022 12:50

Juuri näin. Itse olen saanut kummallisia katseita kun olen puhunut ihmisten kanssa ja maininnut että suurin osa ruotsalaisista äänestää edelleen nykytilanteen jatkumista/pahentamista.

Tehdäänkehitysmaayhd
Tehdäänkehitysmaayhd
25.1.2022 21:37

Samalla tavoin olen ympäristööni viestinnyt. Jostain syystä on tullut etäisyyttä (entisiin) tuttaviin.

Heke
Heke
25.1.2022 08:49

Muutama vuosi takaperin suomalaisissakin tiedotusvälineissä kehuttiin Norjan vapaamielisiä vankilaoloja. Olivat kuin lepokoteja jopa suomalaisen mittapuun mukaan. Nyt nämä uusnorjalaiset tekee näistä 5-tähden hotelleista Abu Graibin tai Qantanamon kaltaisia kidutusleirejä. Menee norjalaisten naiivi humaanisuus likakaivosta alas.

U. Kamutapsa
U. Kamutapsa
25.1.2022 10:23
Vastaa...  Heke

Norjalaisversioissa asetelma on toki käännetty päälaelleen, eli uusruotsalaiset vangit alkavat kiduttamaan vartioita…

epäkorrekti
epäkorrekti
25.1.2022 11:50
Vastaa...  Heke

Viranomaisten otteiden pitää tietenkin pehmentyä tai koventua rikollisten käytöksen mukaisesti eikä poliitikkojen vetämien linjojen mukaisesti.

epäkorrekti
epäkorrekti
25.1.2022 11:46

Eikö vartijoilla ole pistooleita, lamauttimia tai kaasua vai mistä moinen pehmoilu johtuu ?

Kempeleen Korleone
Kempeleen Korleone
25.1.2022 12:01
Vastaa...  epäkorrekti

Kunniakansalaisille/kultamunille pistoolista, lamauttimesta tai kaasua? Karskia ja raakaa RAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAASISMIAhan se olisi!!!

Vartia sanoo soo, soo, soo sormipystyssä tuhmeliinille. Muuten MaTu syrjäytyy eikä pelasta Norjaa ja Norjalaisia.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
25.1.2022 14:07
Vastaa...  epäkorrekti

Koska nämä islamistivangit ilmoittavat vartijoille tietävänsä missä he asuvat perheineen.

Kummasti siinä katoaa halu alkaa kaasuttaa ja lamauttaa kun tietää, että huomenna saattaa sen takia se Pikku-Torhild jäädä auton alle koulumatkallaan ja vaimo palata työmatkaltaan kahden päivän kuluttua kymmeniä kertoja joukkoraiskattuna.

epäkorrekti
epäkorrekti
25.1.2022 17:09
Vastaa...  Qroquius Kad

Vartijoilta puuttuu siis ylempien viranomaisten tuki tehdä työtään kunnolla.

Vanginvartijoita tai poliiseja vähääkään uhkailevat henkilöt pitäisi siis saada tuntemaan olonsa niin epämukavaksi, että heidän levittämänsä sana toimisi ennalta ehkäisevänä pelotteena muille uhkailijoille.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
25.1.2022 18:51
Vastaa...  epäkorrekti

Ei sellaiseen ole rahkeita sivistysvaltiossa. Tuollaiset on palautettava sinne mistä tulivat eikä uusia saa päästää maahan.

Moonman
Moonman
25.1.2022 14:23

Kun vankien laatu ja määrä ei ainakaan ole helpottumaan päin, niin miten vaikeaa olisi muuttaa vankilat amerikkalaisen mallin mukaiseksi? Gangsteri laitetaan sellistä poistuessa ensin selkä ovea vasten, jossa olevasta luukusta käsiraudat laitetaan ranteisiin ja sinne mentäessä ne pois samalla tavalla. Miksi vankien annetaan edes hengailla keskenään?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
25.1.2022 14:56
Vastaa...  Moonman

Nuo ovat USAssakin maksimiturvallisuustason vankiloita, joissa noin menetellään:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Supermax

Normivankiloissa vangit hengailevat keskenään kuten täälläkin, ja Supermaxien oloja luonnollisesti arvostellaan mitä hirvittävimmäksi kidutukseksi.
Aina vaan pakkaa unohtumaan, mitä ne pikku mussukat ovat tehneet joutuakseen Supermaxiin.

Mutta Pohjoismaissa tällainen ei tule kysymykseenkään, koska täällä naiset saavat päättää miesten asioista. Rikolliset ovat uhreja, joille on annettava vierihoitoa, rintaruokintaa ja pillua, koska heillä oli niin ankea lapsuus.

Moonman
Moonman
25.1.2022 16:48
Vastaa...  Qroquius Kad

No joo, ei tietenkään käy täällä pullamössö-sosialismissa, vaikuttaa vain siltä ettei näitä norjankaan ongelmia olisi supermaxissa.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
25.1.2022 17:02
Vastaa...  Moonman

Ei olisi niin.

epäkorrekti
epäkorrekti
26.1.2022 12:43
Vastaa...  Qroquius Kad

Tuo naisten näkemys on osittain perusteltu,mutta toteutettavissa vain yksittäistapauksissa koska yhteiskunnan hoivaresurssit ovat aina alimitoitettuja.

Sitäpaitsi kaiken maailman konnat ja huijarit osaavat tunnetusti hyväksikäyttää naisten hoivaviettiä.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
26.1.2022 13:13
Vastaa...  epäkorrekti

Niin sitähän mä juur tarkotin, sanoi Janne Kivivuori.
Että tässä tilanteessa ollaan, kun naisille on annettu heille kuulumatonta valtaa päästä tyydyttämään hoiva- ja pillutteluviettejään rajoittamattomasti.

Tästä syystä kaikissa vähänkin kehittyneisssä kulttureissa naisen seksuaalisuutta on jollain tavoin rajoitettu, järkevästi kuten kristillisessä ja järjettömästi kuin islamilaisessa.

Panto
Panto
25.1.2022 15:54

Japanissa vangit eivät saa jutella keskenään (pääsääntö). Samaa kannatan Suomeen modernia tekniikkaa apuna käyttäen. Tehokkaat, sähköiskuja antavat, sijainnin cm tarkkuudella antavat, etäohjattavat pannat käyttöön.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
25.1.2022 17:02
Vastaa...  Panto

Ensin pitäisi vaan vaihtaa poliittinen eliitti.

Tehdäänkehitysmaayhd
Tehdäänkehitysmaayhd
25.1.2022 21:40
Vastaa...  Qroquius Kad

Milläs se vaihdetaan?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
25.1.2022 22:00

Pitäisi viitsiä äänestää kuten unkarilaiset, mutta senhän on nähty olevan suomalaisille ylivoimaista.
Ei sille sitten voi mitään, kun suomalaiset kerran haluavat näin olevan, vaikka selkeä vaihtoehto olisi kyllä tarjolla.

rosvo roope
rosvo roope
25.1.2022 22:41

Ja? Vankilan artija inisee että vankilassa on rankkaa työskennellä. Se on vankila ja asukkaat on rikollisia joten onko yllättävää, eikun ammatin vaihtoon, vaikka siivoojaksi

Sami
Sami
26.1.2022 04:32
Vastaa...  rosvo roope

Vanginvartian työskentelyolosuhteet riippuvat järjestyksenpito-oikeuksista.

Mitä luulet vittuilevatko kaakkoisaasiassa vangit vartioilleen?

Tomppa
Tomppa
26.1.2022 16:15

Vankiloiden tulisi olla rangaistuslaitoksia eikä täyshoitohotelleja rikollisille. Tämä nykyinen yltiöhumaanisuus pilaa kaiken. Kun kaikkia ja kaikkea aletaan ”ymmärtää”, mitään tai ketään ei oikeastaan voi enää syyllistää – paitsi rikosten uhreja. Laki on kuitenkin varsin yksiselitteinen, kun rikot lakia, sinua tuleekin rangaista. Rangaistavuus antaa laeille mielen, kunhan muistatetaan vanha tuomarin ohje:  ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan.” 

Just just
Just just
28.1.2022 17:48
Vastaa...  Tomppa

Esim. sinä et kestäisi viikkoakaan tuolla… Oikeastaan ihmisestä tietää, että sen äly ja tietämys on tasolla somali kun tekstissä on esim seuraavia sanoja: Täyhoitohotelli, pleikka, rasismi, vihapuhe, paikallinen sopiminen, pormestari malli tai ihan mikä vaan sana jota apinana toistelee, osa ääliöstä kuvittelee vielä olevansa fiksumpia kuin toiset ääliöt..