Alaikisiä poikia saalistaneelle 13 vuoden tuomio

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1973 syntyneen Tuomo Olavi Välikankaan 13 vuoden vankeuteen useista kymmenistä seksuaalirikoksista, joissa nimikkeinä oli kaikissa jokin lapseen kohdistunut seksuaalirikos.

Kaikki nyt syyksi luetut teot ajoittuvat vuosille 2018-2020. Uhrit ovat tekoaikaan olleet 13-17-vuotiaita poikia ja heitä kertyi kaiken kaikkiaan 45. Syytteessä oli 65 rikoskohtaa. Tekokaava oli suurin piirtein samantapainen kaikissa jutuissa. Välikangas viritteli nuorten suosimille sosiaalisen median alustoille erilaisia valehahmoja, jonka avulla sai nuoreen kontaktin.

Sen jälkeen sovittiin tapaamisista. Tapaamisissa Välikangas antoi pojille viinaa, tupakkaa, rahaa ja kalliita muotivaatteita ja sen verukkeella raiskasi pojat. Joissakin tapauksissa hän kertoi suoraan haluavansa olla nuoren sugar daddy.

Välikangas ei ole mikään aloittelija näissä hommissa. Nimittäin hän aloitti tämän nykyisen ryppään vuoden 2018 aikana, kun istui vielä edellistä 10 vuoden tuomiota aivan samoista rikoksista. Välikangas sai vuonna 2014 Helsingin hovioikeuden päätöksellä 10 vuotta aivan samanlaisista rikoksista. Tuolloin uhreja oli 40.

Välikangas istui tuosta 10 vuoden tuomiosta puolet. Eli hän pääsi avotaloon joskus 2017-2018 aikoihin. Joissakin avotaloissa vangeilla on mahdollisuus käyttää omia puhelimia ja nettiä, joten Välikangas aloitteli toimintaansa jo vankilasta käsin. Vapaaksi päästyään hän laittoikin täyden höyryn päälle.

Sitä edellisen kerran Välikangas sai tuomion 2006, jolloin sai kolmen vuoden tuomion aivan samanlaisista rikoksista lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista.

 

Käräjäoikeuden tuomio oli nyt siinä mielessä erikoinen, että se tuomittiin ikään kuin pyttytuomiona, eli oikeuden päätöksellä hän ei pääse ehdonalaiseen vapauteen ennen kuin tuo 13 vuotta on lusittu päivästä päivään. Oikeuden päätöksen mukaan Välikangas on sen verran vaarallinen, että siksi tällainen poikkeuksellinen tuomio.

Nyt syyksi luettujen rikosten nimikkeinä olivat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta, seksuaalipalvelujen ostamisen yritys nuorelta, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen.

Huomattavaa jutussa on se, että poliisi selvitti koko ryppään ja otti uhreihin yhteyttä. Tarkoittaa siis sitä, että vain yksi poika teki oma-aloitteisesti rikosilmoituksen raiskauksen jälkeen. Sen verran hävettävä asia uhriksi joutuminen on pojille. Näin ollen on luultavaa, että uhreja on tosiasiassa enemmän kuin mitä poliisi pystyi selvittämään.

Uhrien jäljille päästiin mm. poliisin laitetutkinnalla. Välikankaan puhelimista ja tietokoneilta löytyi poikien alastonkuvia, yhteystietoja jne. Lisäksi telelvalvontatutkinnan perusteella saatiin yhteyttä uhreihin.