Lainavertailu tuo säästöjä kulutusluottoihin

Lainat ovat tärkeä osa suomalaisten taloutta. Niitä on monenlaisia ja niillä rahoitetaan eri asioita. Runsas tarjonta saa aikaan erilaisia lainaehtoja, jotka vaihtelevat lainanhakijasta ja lainantarjoajasta riippuen. Lainavertailu auttaa löytämään sopivan lainan, jonka ehdot ovat mahdollisimman kohtuulliset.

Laina koostuu monesta eri osa-alueesta. Se ei ole ainoastaan itse lainasumma, vaan lainaan liittyy esimerkiksi korot ja takaisinmaksuaika. Korot maksetaan yleensä lyhennyksien yhteydessä ja takaisinmaksuaika sanelee sen, millä ajalla laina lyhennetään pois.

Nämä ovat erittäin tärkeitä yksityiskohtia, jotka pitää selvittää ennen lainan hyväksymistä. Lainantarjoaja pyrkii ehdoillaan kannattavaan toimintaan, jossa lainaamisesta saadaan tuloja. Tuloja saadaan lainan eri kuluista, jotka voivat olla suhteellisen korkeita etenkin kulutusluotoissa. Lisäksi niillä halutaan varmistaa, että lainan hoitaminen sujuu molemmilta osapuolilta jouhevasti.

Tämän takia lainavertailu kannattaa tehdä, jos harkitset lainan ottamista. Palveluntarjoajia on useita ja esimerkiksi Matchbanker.fi lainavertailu auttaa vertailemaan sopivimmat kulutusluotot.

Muuttuneet lainamarkkinat

Lainahakuprosessi alkaa ensimmäiseksi määrittelemällä lainan tarve. Mihin lainaa oikeasti haetaan? Käytetäänkö se keittiöremonttiin vai uuden auton hankintaan? Miten se haetaan ja kuka voi hakea lainaa? Entä voiko hanketta rahoittaa muulla tavoin? Kun nämä on tarkkaan pohdittu ja käyty läpi, on aika selvittää lainavaihtoehtoja.

Lainamarkkinat ovat kohdanneet paljon muutoksia viimeisten vuosien aikana. Lainsäädäntö on puuttunut peliin, ja 2020-luvun taitteessa oli voimassa väliaikaisia korkokattoja. Korkokatto edelleen voimassa, mutta niiden enimmäisraja on nykyisin 20 %. Väliaikaisessa korkokatossa raja oli kymmenen prosenttia. Korkokatolla halutaan suojella heikommassa asemassa olevia kuluttajia. Myös kulutusluottojen markkinointia on osittain rajoitettu.

Kiristynyt lainsäädäntö on karsinut osan lainantarjoajista pois markkinoilta, mutta tarjontaa riittää edelleen yllin kyllin. Lainatarjouksia kanavoidaan kuluttajille eri kanavia pitkin ja tarjonta saattaa aiheuttaa hämmennystä.

Suurin osa lainantarjoajista ovat edelleen perinteiset pankit, mutta verkossa toimivat rahoitusyhtiöt ovat kasvattaneet suosiotaan. Markkinoilla on liikkeellä sekä kotimaisia että ulkomaalaisia toimijoita. Netissä tarjotaan erilaisia kulutusluottoja, joiden hakuprosessi on yleensä lyhyt. Lainan saa ilman vakuuksia, mutta ehdoissa pitää olla tarkkana.

Lainavertailu selkiyttää mahdollisuuksia

Runsasta tarjontaa kannattaa selventää lainavertailulla. Lainojen kilpailuttaminen auttaa laatimaan tietyt raamit harkitulle lainalle, jossa määritellään lainasumman lisäksi muita tärkeitä osatekijöitä. Lainavertailu jäsentelee lainanhakijan lainatoiveet ja esittelee tarjousvaihtoehtoja niiden perusteella.

Tavoitteena on löytää mahdollisimman edullinen laina, jonka kaikki ehdot olisivat ihanteellisen sopivia lainanhakijalle. Näin lainanhakija voi tutkailla vaihtoehtoja ja tehdä johtopäätöksiä niiden perusteella. Lainavertailu ei sido mihinkään, vaan sen tavoitteena on antaa neutraalia ja puolueetonta tietoa lainoista.

Lainavertailu käytännössä

Lainavertailua suositellaan, koska se säästää todennäköisesti lainan kustannuksia. Kilpailuttaminen on suotavaa lähes minkä tahansa palvelun kohdalla, ja internet on tehnyt sen nykyään erittäin helpoksi.

Lainavertailu tapahtuu niin ikään helposti ja sillä voi tavoittaa jopa kymmeniä eri rahoitusyhtiöitä. Lainavertailu antaa mahdollisuuden silmäillä eri tarjouksia ja selvittämään sopivia mahdollisuuksia eri lainoista.

Lainavertailu alkaa yleensä täyttämällä vertailuhakemus, johon täytetään tarvittavat tiedot. Tyypillinen hakemus edellyttää tiettyjä henkilökohtaisia tietoja sekä lainasumman ja laina-ajan.

Kun hakemus on täytetty, sivusto käsittelee saatuja tietoja ja järjestää niiden perusteella sopivimmat lainatarjoukset. Vaihtoehdoista pitää näkyä selkästi lainojen ehdot, joista voi helposti lukea lainan korot ja muut kustannukset. Myös takaisinmaksuaika pitää olla selkeästi esillä.

Vertailun perusteella lainanhakija pystyy hahmottamaan omia mahdollisuuksiaan paremmin ja sitä mukaa tehdä parempia päätöksiä. Kuten aiemmin sanottu, lainavertailu ei sido mihinkään. Sivusto näyttää vain eri vaihtoehtoja, joita voi kaikessa rauhassa tutkailla ja pohtia. Se voi antaa hyvän kuvan lainamarkkinoista, minkä perusteella voi paremmin analysoida, olisiko laina ollenkaan se sopivin vaihtoehto.

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
HyvaJatkaa

Mihin ihmeessä lainaa tarvitsee? Maksaa käteisellä, niin ei tarvitse tuhlata aikaa lainojen etsimiseen eikä lainavertailuihin!!!

Qroquius Kad

Ei sitä lainaa tarvitsekaan, jos käteistä riittää kaikkiin tarpeisiin. Varsin monella ei riitä.

Maalla on mukavaa

Itselläkin rupesi jäämään pakkkitilille rahaa vasta sen jälkeen kun muutti maalle. Täälä kaikki on edullisempaa kuin kaupungeissa. Ei tarvitse maksaa parkkipaikoista eikä ylihintaisesta ruuasta. Saati vaatteista. Post rahtaa ovenpieleen paketit samalla hinnalla kuin kaupungeissa. Ei edeskiuaskiviä kannata lähteä hakemaan kun ne tuodaa ovelle.

Suosittelen: myykää asuntonne ja muuttakaa maalle. Niin 15 vuoden päästä teilläkin on satatonia tilillä. Siinä sivussa kasvavat lapset omilleen jäämättä mistään paitsi.