Ilmastoautoilu on eliitin moraalisäteilyä

Tukholmasta Teslan saisi halvimmillaan reilu 500 000 kruunulla.
Ruotsissa ollaan täyttä höyryä puuhaamassa polttomoottoriautojen täyskieltoa. Joitakin maalitolppia on väläytelty ainakin vuoteen 2030.

Tuon vuoden jälkeen uusia polttomoottoriautoja, eli bensa- ja dieselkäyttöisiä autoja ei saisi enää myydä. Tästä eteenpäin jo vielä liikenteessä olevien polttomoottoriautojen käyttö kiellettäisiin asteittain. Tällaista lakia ei vielä ole voimassa, mutta siitä keskustellaan jo kiivaasti, joten on melko selvää, että jossain vaiheessa näin tulee tapahtumaan.

Oletetaan, että tuollainen laki tulisi voimaan, joka pikku hiljaa tekee polttomoottoriauton käytöstä mahdottoman.

 

Keitä tällainen muutos koskee? Lähinnä pienituloisia, mutta myös sellaisia, joita ei kiinnosta “sijoittaa” suuria rahasummia autoon. Esimerkiksi itse olen ikäni ajellut tonnin-parin tötteröillä. Voisin hankkia helvetin kalliin auton, jos haluaisin. Siihen riittää, että kävelee autoliikkeeseen ja valitsee kalleimman auton. Jos on luottotiedot kunnossa ja vakituiset tulot, niin kuka tahansa saa osamaksulla ilman käsirahaa liikkeestä ulos kalliin auton.

Sitten taas pienituloisilla, jotka kitkuttavat muutenkin kädestä suuhun, niin järjettömän kallis auto on lähinnä riskitekijä. Huollot ja mahdolliset korjauskulut romuttavat muutenkin heikon talouden. Kun taas halvalla kinnerillä se ei ole niin markan päälle.

Ruotsissa halvimmillaan oikean sähköauton saa jostakin 100 000 kruunusta eli noin 10 000 eurosta alkaen. Kaikki sitä alle ovat jotain yksi-kaksi-paikkaisia kaupunkiautoja tai mopoauton ja auton välimuotoja, jotka on tarkoitettu lähinnä suurkaupunkiliikenteeseen. Tällaisilla rimpuloilla ei voi lähteä Lappiin kesälomalle.

Kun aletaan puhumaan auto-autosta, niin hinnat ovat jo vähintään 200 tuhatta. Ja Ruotsi sentään on halpojen autojen maa. 200 tonnilla saisi pihan täyteen käyttökelpoisia hyväkuntoisia ja vähäpäästöisiä sekä vähän kuluttavia max 10 vuotta vanhoja autoja.

 

Sähköauto on siis puhtaasti statuspeli. Vähän sama asia kuin kallis luksusauto. Sähköautoa vain ei koeta sellaiseksi luksukseksi kuten vaikkapa 500-sarjan M-Bemari tai RS Audi, vaan sähköautolla saa ilmastostatusta. Sillä saa itselleen moraaliutta ja eettisyyttä. Persaukisella sippiukolla taas ei ole varaa olla moraalinen ja eettinen ilmastoautoilija, on tyydyttävä tonnin kinneriin. Ja tonnilla ei saa sähköautoa edes 10 vuoden päästä.

Sähköautojen yleistymisellä saadaan myös yksi asia, tulevaisuudessa järjettömän kallista sähköä.