Vedonlyönti ja sen tulevaisuus Suomessa

Suomen eduskunnan kansanedustajat ovat se taho, joka päättää miten Suomen arpajaislaki muuttuu, jos se muuttuu. Uusin muutos saatiin juuri käsiteltyä eduskunnassa ja se tekee esimerkiksi suomalaisille vedonlyönnin ammattilaisille oman ammattinsa harjoittamisen Suomesta lähes mahdottomaksi.

Miksi näin, mistä oikeasti on kyse? Suomalaiset vedonlyöjät käyttävät mielellään https://librabet.com/fi/sport/prelive sivuston urheiluvedonlyöntipalveluita, ja näitä halutaan pelata jatkossakin?

Lisenssimallin ja monopolin ero

Suomessa on viimeisenä EU-maana vielä voimassa valtiollinen monopoli rahapelien järjestämiselle ja tarjoamiselle. Se tarkoittaa myös, että vedonlyönti on Suomessa täysin valtion hallinnassa, eikä tarjolla ole oikeata kilpailua. Tähän asti suomalaiset vedonlyönnin ammattilaiset ovatkin pelanneet pääosin kansainvälisten vedonlyöntisivustojen kohteita, koska niissä yksinkertaisesti on tarjolla paremmat kertoimet – kuinka monta tällaista ammattilaista sitten on Suomessa, tai millaisista rahamääristä puhutaan. Miksi valtio haluaa estää tämän pelaamisen ja saada nämä ammattilaiset pelaamaan vain suomalaisten omaa tarjontaa?

Valtion tulot muodostuvat yleensä veroista ja lakisääteisistä maksuista. Ulkomailla toimivat nettikasinot ja vastaavat eivät maksa euroakaan Suomen valtiolle, ja siksi uusi arpajaislaki tekee suomalaisille entistä vaikeammaksi pelata kansainvälisillä palveluilla, koska 1.1.2023 on tulossa maksublokit, jotka estävät rahan saapumisen suomalaiselle pankkitilille kansainväliseltä rahapelioperaattorilta. Tämä on itseasiassa helppo kiertää avaamalla tili jonnekin EU-maahan (se on täysin mahdollista), mutta ongelma on se, että monet kansainväliset operaattorit ovat jo nyt alkuvuodesta 2022 alkaneet estää suomalaisten pelaamisen omilla sivustoillaan, koska tämä uusi asetus on tulossa voimaan – se kertoo, etteivät suomalaiset ole kansainvälisellä mittakaavalla kovinkaan suuri asiakaskunta – mutta valtio haluaa saada nekin miljoonat itselleen, vaikka se tarkoittaisi samalla huonompia mahdollisuuksia vedonlyöntiammattilaisille oikeasti toimia ammatissaan.

Sen sijaan, jos Suomi siirtyisi lisenssimalliin, jollaisia on muissa EU-maissa, olisi todennäköisempää ja tilastollisesti mahdollista, että valtio ansaitsisi enemmän, pelaajilla olisi enemmän pelattavaa, eivätkä ne rahapelimäärätkään oikeasti Suomessa kasvaisi.

Vedonlyönnin perusteet

Vedonlyönti on suurimmalla osalle vedonlyöjistä lisäjännityksen hakua otteluiden seurantaan, mutta osalle myös todellista työtä. Silloin kun vedonlyönti on ammatti, on ammatinharjoittajalle tärkeätä löytää juuri ne oikeat sivustot parhailla mahdollisilla kertoimilla – jotta ammatista saa tarpeeksi tulosta. Vedonlyönnin ammattilainenkaan ei voita jokaiselle vedolla, mutta löytämällä ne parhaat kertoimet kaikista saatavilla olevista, nämä ammattilaiset löytävät ja saavat sen tarpeellisen kerroinedun, jonka avulla isolla kohdemäärällä saadaan lopulta aikaiseksi myös tulosta. Vedonlyönti ei kuitenkaan todellakaan sovi kaikille, ja välillä voi tulla vääriä arvioita, huonoja päätöksiä ja niiden kautta sitten tappioputki. Oman pelikassan hallinta on vedonlyöntiammattilaiselle tärkeätä, mutta tärkeintä on niiden oikeiden ja pelattavien kertoimien löytyminen. Jos tilanne oikeasti menee siihen, että Suomesta voisi pelata vain suomalaisten omaa monopolia, ei ammattilaisuus enää kannattaisi – mutta vielä se on mahdollista, ja jatkossakin monella kansainvälisellä sivustolla, kunhan vain hoitaa maksuliikenteen ensisijaisesti Suomen ulkopuolella.

Rahapelaamisen tulevaisuus Euroopassa

Jos Suomessa eduskunta tekee tällaisen päätöksen rahaliikenteen hallitsemisesta, katsoo se käytännössä mallia vain Norjasta – miettimättä lainkaan koko muuta Eurooppaa. EU maissa sen sijaan muutos lisenssijärjestelmiin on ollut melko järjestelmällistä, vaikkakin jokaisessa maassa on hieman erilainen lainsäädäntö, joka tuokin kansainvälisille toimijoille uudenlaisia haasteita, ja monilla vedonlyöntioperaattoreilla onkin useampien alueiden rahapelilisenssit. Nämä operaattorit toimivat myös aivan kuten valtion monopoli ongelmapelaajien kanssa, ja tarjolla on paljon erilaisia oman pelaamisen hallintaan liittyviä työvälineitä, joilla paljon puhuttu vastuullinen pelaaminen on mahdollista.

Rahapelaamisen tulevaisuus Suomessa

Suomi kuuluu EU-maihin ja on länsieurooppalainen maa, joten kyllä rahapelit ja vedonlyönti ovat jatkossakin aikuisten suomalaisten saatavilla, millaiset ne pelimahdollisuudet ovat vuodesta 2023 eteenpäin todellisuudessa, sen näemme ensi vuonna. Samoin koska suomalaiset päättäjät etenevät kohti lisenssimallia muun Euroopan tapaan, jää tulevaisuuteen, mutta monissa asioissa Suomi tulee muun Euroopan perässä jopa kymmenen vuoden takamatkalta, joten jos esimerkiksi Ruotsi siirtyi pois monopolista 2019, niin onko Suomen vuoro jo kenties seuraavan eduskunnan aikana?

Vastuullinen pelaaminen

Yksi taustatekijöistä, miksi Suomessa on hyvä monopoli, on Suomen erikoisasema EU:ssa. Suomi on saanut erityisasemansa lupaamalla pärjätä paremmin rahapelihaittojen kanssa monopolin jatkuessa. Tilastojen valossa tämä ei ole toiminut, sillä suomalaiset pelaavat keskimäärin aina tilastojen mukaan kärkiporukoissa ja määrällisesti Suomessa on kohtuullisen paljon myös ongelmapelaamista – valitettavasti vain eduskunta ei ole tähän mennessä uskaltanut lähteä Euroopan muiden maiden esimerkin perään, vaan on valinnut tavallaan Norjan tavan, joka kuitenkin on puolueettomienkin lähteiden mukaan epäonnistunut.