Voivatko työnantajat auttaa työntekijöitä pysymään onnellisina ja terveinä

Yhä useammat työnantajat ovat ryhtyneet tarjoamaan työntekijöilleen mielenterveysetuja. Mutta onko tämä sellaista mitä työntekijät haluavat, käyttävätkö he näitä etuja, ja onko niistä todella apua pitämään ihmiset onnellisina?

Yleensä työpaikoilla ei puhuta mielenterveyteen liittyvistä asioista, mutta mediassa on puhuttu paljon siitä, miten mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet, ja jotkut työnantajat ovat tarttuneet tähän aiheeseen ja päättäneet tarjota apua sitä tarvitseville työntekijöille. Mutta haluaako työntekijä oikeasti kertoa työnantajalle kärsivänsä tällaisista ongelmista?

Monenlaisia tapoja hoitaa omaa mielenterveyttään

Ihmisillä on olemassa monenlaisia tapoja hoitaa omaa mielenterveyttään silloin, kun kyseessä eivät ole vakavat mielenterveyden ongelmat. Liikunta on monen mielestä yksi parhaista keinoista saada ajatukset rentoutumaan. Työnantajat tarjoavat usein työntekijöille liikuntaseteleitä tai muita liikuntaetuuksia, joista voi olla apua oman yleisen jaksamisen ja terveyden ylläpitämisessä. Viime vuosina, ja kaikilla toimialoilla, yhä useammat yritykset ovat alkaneet lisätä hyvinvointi- ja mielenterveysresursseja työntekijöiden etuuspaketteihin. Pandemian aikana nämä etuudet ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Resursseja käytetään enemmän stressin hallintaan sekä sietokykyyn. Pandemia on saattanut tuoda monilla työntekijöillä esille piilevät ongelmat ja näitä halutaan nyt hoitaa aikaisessa vaiheessa, jotta voidaan välttää pitkiä sairaslomia. Jotkut kokevat, että mielenterveysongelmien kanssa on vaikeaa päästä lääkärille, ellei valitse mennä yksityiselle puolelle, mutta monella ei ole sellaiseen varaa ilman lainarahaa.

Ovatko käytetyt keinot sitten tehokkaita? Työntekijät eivät ehkä halua valita yritysten hyvinvointiohjelmia, koska nämä resurssit eivät ole täysin oikeanlaista apua. Joogassa ja meditaatiossa on varmasti mukava käydä, mutta hoitaako se oikeasti sellaisia ongelmia, jotka ovat ehtineet kasvaa ja kehittyä jo pidemmän aikaa? Jos näiden hyvinvointipakettien lisäksi ei tehdä muutoksia sitä tukevan työympäristön luomiseksi, ongelmaa ei ratkaista, vaan siihen laitetaan vain kipsi ja toivotaan sen korjaavan ongelma takaisin oikeaan asentoon. Jos työnantajat keskittyvät tukevamman yleiskulttuurin luomiseen, saattavat heidän työntekijänsä olla halukkaampia hyödyntämään muita hyvinvointietuja, joihin yritys sijoittaa rahaa. Tukevissa organisaatioissa ihmisten on helpompaa puhua mielenterveydestä ja he todennäköisemmin tietävät minne mennä apua ja neuvoja varten.

Mindfullness voi lisätä stressiä ja ahdistusta

Mindfullnessin mainitaan usein olevan ratkaisuna melkein kaikkeen mahdolliseen ongelmaan. Mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että meditaation voi viedä liian pitkälle. Miten jokin sellainen asia, josta voi olla apua monelle ihmiselle, voi osoittautua joillekin ihmisille häiritsevien vaikutusten tuojaksi? Onko tällaisille henkilöille olemassa keinoja saada meditaation etuja joutumatta kokemaan sen mahdollisesti tuomaa stressiä ja ahdistusta?

Kahdeksan viikon mindfullness kurssilla käyvien ihmisten keskuudessa niillä, jotka mietiskelivät yli 30 minuuttia päivässä, viitenä päivänä viikossa, unen laatu oli yleensä huonompi kuin niillä, jotka viettivät vähemmän aikaa meditoiden. Onko niin, että asia, jonka pitäisi hidastaa mielemme liikkeitä ja auttaa rauhoittumisessa, tekeekin joillakin ihmisillä juuri päinvastoin?

Itsensä tunteminen on parasta meditaatiota

Eräs muusikko kertoi haastattelussa, että silloin kun hän haluaa rauhoittua ja meditoida, hän sulkee kaikki kotinsa laitteet, sammuttaa kaikki valot ja peittää silmänsä, jotta hän on täydellisessä hiljaisuudessa ja pimeydessä. Tämän tarkoituksena ei niinkään ole keskittyä mietiskelemiseen vaan oman kehonsa ja tuntemuksiensa kuuntelemiseen. Hän kertoi, että parhaimmillaan hän on viettänyt silmät sidottuna kotonaan 24 tuntia ja se oli kaikkein rauhoittavin kokemus, mitä hänellä on koskaan ollut. Kun estetään jokin aisti, saadaan muut aistit toimimaan paremmin. Tällöin voi kuulla oman hengityksensä, sydämensä lyönnit ja jopa sen, miten veri kiertää verisuonissa.

Mielenterveysongelmista tulee puhua enemmän

Mielenterveysongelmat ovat kauan aikaa ollut sellainen asia, josta ei vain puhuta. Aiheesta ei ole ollut soveliasta puhua ja omat ongelmat on pidetty visusti piilossa. Jos ongelmiin ei puututa ja jos niistä ei puhuta, johtavat ne lopulta yleensä huonoihin ratkaisuihin. Tällä hetkellä on olemassa uusi ilmapiiri, joka kannustaa puhumaan omista ongelmistaan ja huolistaan, jotta niiden aiheuttamat tunteet eivät kasaantuisi omaan mieleen, jossa ne voivat aiheuttaa vielä suurempia ongelmia. Mielenterveysongelmia ei ole vain aikuisilla, myös lapset ja nuoret kärsivät niistä, ja niihin tulisi saada apua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Koulujen terveydenhoitajilla sekä myös opettajilla on tärkeä rooli tässä asiassa, sillä he pystyvät ohjaamaan oikeanlaisen avun pariin. Mutta apua ei voi antaa jollei ongelmista ensin puhuta. Avoimuus ja arvostelemattomuus ovat tärkeässä osassa tässä asiassa. Pandemia on lisännyt näitä ongelmia entisestään, kun monet ovat joutuneet viettämään paljon aikaa yksin. Hoitoon pääseminen voi olla vaikeaa, koska terveydenhuolto on ylikuormittunut. Liian usein hoitoa tarvitseva saattaa myös ajatella, että hänen on turha hakea hoitoa, koska hän ei sitä kuitenkaan tule saamaan.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
10 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kukin tyylillään

Minusta tuo muusikko käyttää juuri sitä “meditaatiota” vaikkei hän sitä sillä nimellä osannutkaan sanoa. Meditaatiossa nimeomaan on kyse hiljentymisestä ja siitä että sulkee ulkoiset ärsykkeet pois.

Epäilen että nämä ihmiset jotka nkkuivat huonommin meditaation jälkeen, ovat joutuneet kokemaan sen kuonan pinnalle nousemisesta minkä he ovat saaneet painettua mielissään unholaan. Häpeä tehdyistä asioita tekee kipeää mutta niden pitää päästä pois että on
onnellisempi. Ja se kuona saattaa kestää vuosia.

Itse olen meditoinit 19 vuotiaasta. Ja nykyisin pystyn pitämään aivot hiljaisina kun esim. ajan autoa. Se on rauhoittava tilanne kun ei ole yhtään ajatusta tunteihin. Mieli on tyyni ja olo miellyttävä. Suosittelen.

Dan Wesson

Meitä on moneen junaan. Olemme vaimon kanssa olen todenneet toimivaksi stressinlievittäjäksi (erittäin) kovaa livenä soitetun metallimusiikin. Keikoille on vaan päässyt huonosti sattuneesta syystä.

Qroquius Kad

Mikäs ihmeen joogahippimainos tämä oli?

Roope

Rahalainausmainos.

Antti Tifa

Paneskelu auttaa aina kun ahistaa, masentaa, vitutus on vieraana eikä uni millään tule koska nurkasa soittaa perkule.
Kokeilkaa joskus. Saatatte yllättyä.

Qroquius Kad

Entä jos ahdistus, masennus, vitutus ja unihäiriöt johtuvatkin siitä, ettei ole ketään jonka kanssa paneskella?

Jos pääsi vaivaa sinua

Paras konsti lienee pään irroitus niin lakkaa ajatukset vaivaamasta? Siihenhän meillä on pyritty mm- politiikalla.

K J

En usko väittämiin, että suomalaiset voivat pahoin ja varsinkin nuoremmat ahdistuvat helpommin, koska se sotii sitä väittämää vastaan, että suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa.

Vaikka työt alkaisivat kriisiavulla ja loppuisivat kriisiapuun, ei se muuttaisi olosuhteita.

Jonkin verran psykologiaa lukeneena, väitän tämän olevan pelkästään nykyinen trendi ja varsin mediaseksikäs sellainen. Jos et kärsi säännöllisistä burn-outeista, ilmastopsykooseista tai työpaikkakiusaamisesta, olet outo lintu ja pelkkä paaria aina palkkapäivään saakka.

Näistä saa lukea iltapäivälehtien “Hyvä olo” -kategorioista.

Kusinen Kännikala

Paras metodi toimii siten, että annetaan ihmisen tehdä mielekästä ja kehittävää tulosta itselleen.

Qroquius Kad

Se edellyttää yksityisyrittäjäksi ryhtymistä, koska työnantajan on hieman vaikea maksaa palkkaa työntekijälleen, joka ei tee tulosta hänelle vaan keskittyy itselleen mieluisaan puuhasteluun.