Vastaanväittäjien paratiisi: Onko se polttoaine nyt sittenkään kallista?

 

Vastaanväittäjien paratiisi: Onko se polttoaine nyt sittenkään kallista?

Äiree sanoi kun olin pieni, että se on aivan mahoton vastarannan kiiski tuo poika; joka asiasta väittää vastaan ja on kaikesta eri mieltä. Mitä sen kanssa tekee?

No eilen sain taas maistaa vastaanväittämisen ihanuutta, kylävieraatkin lähtivät ovet paukkuen. On nimittäin alkanut tympimään viime aikojen valitus polttoaineen hinnan kalleudesta.

Ensinnäkin polttoainehan on halpaa. Ei tarvi olla edes kovinkaan isotuloinen, jotta pääsee pröystäilemään ja kulkemaan mukavasti. Jos tankkaa autoonsa vaikka 20 eurolla bensaa, niin sitä lorahtaa tankkiin kahden euron litrahinnalla 10 litraa. Sillä taas ajaa jollakin keskivertokinnerillä sanotaan nyt tuollaiset kuuden litran kulutuksella sellaiset 170 km. Eli suurin piirtein sama matka kuin Helsingistä Turkuun. Bussilla tuo matka maksaa reilu 30 euroa (katsoin juuri Matkahuollon sivulta) ja junalla hinnat näyttivät olevan 15 eurosta 20 euroon.

Mutta, bensahan on halpaa eri mielessä: ihminen saa laittaa autonsa käyntiin, ajaa kävelemisen sijasta kilometrin päässä olevalle kioskille ja ostaa jäätelön. Jäätelönhakureissulle ei näin ollen jää hintaa kuin joitakin senttejä, tai mitä siitä nyt jääkään. Eli käytännössä saa mukavuutta ja laiskuutta todella pikku rahalla, kun saa hakea autollaan sen jäätelön.

Paljonko ihmisen pitäisi maksaa jäätelönhakureissusta, jotta olisi sopiva hinta?

Aina kuulee ruikutusta, että ei ole kohta varaa ajaa autolla töihin. Leikitään, että työmatka on 10 km, eli päivässä yhteensä 20 km, viikossa kasaan saa 100 km ja kuukaudessa 400 km. Oletetaan, että bensa maksaa tasarahan 2 euroa ja auto kuluttaa sen 6 litraa satasella. Näin ollen viikon työmatkojen hinnaksi tulee 12 euroa ja kuukaudessa 4 x 12 eli 48 euroa. Toisin sanoen autoilun hinta on halvempi kuin eläkeläisen kuukausilippu julkisiin kulkuvälineisiin Tukholmassa tai Helsingissä. Jos bensan hinta nousisi 2,20 euroon, niin kuukaudessa lisämaksua työmatkoihin tulisi lisäystä 4,80 euroa. Vieläkin halvempaa kuin eläkeläisen kuukausilippu julkisiin kulkuneuvoihin.

Jos tuollainen bensan hinnan nousu tekee sen, että ei ole vara käydä töissä, niin eikö silloin kannattaisi yksinkertaisesti lopettaa työnteko?

Siis totta kai olisi mukavaa, jos bensa ei maksaisi mitään, mutta itse olen sen verran laiska, että en jaksaisi lähteä mihinkään barrikaadeille asian takia. Viinan hinnan vuoksi ehkä voisin lähteäkin, mutta…

Subscribe
Notify of
guest
35 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tero O

Bensa ja diesel ovat niin kalliita että se häiritsee taloudellista toimeliaisuutta ja kansantaloutta. Suuriruokaista työkonetta ei välttämättä kannata laittaa käyntiin vaikka hyvä työrupeama olisi tarjolla. Tätä ei voi pitää hyvänä asiana. Maaseudulla pitkien etäisyyksien kunnissa, polttoaineiden hinnat luovat syrjäytyneitä ihmisiä kun ei ole varaa käydä kylässä tutuilla. Suomen idioottihallitus luo taloudellista toimettomuutta ja maaseudun monet ihmiset syrjäytyvät.

MattiS

Kyllä sillä on huikea ero että maksaako litra 2€ vai 1,5€. Jos kuukaudessa ajat 1000km, niin vain rikkaat tai hölmöt puhuvat pikkurahasta.

Puheenaiheena on lähes poikkeuksetta työmatkat, mutta kun siihen sisältyy hyvin paljon muutakin. Kuten nuo huviajelut, jotka on todella tärkeää hyvin monelle. Vapaus ja OIKEUS liikkua ilman että valtio siihen puuttuu korottamalla jatkuvasti liikkumisen hintaa.

Kohta ainoa taloudellisesti järkevä tapa käyttää autoa on ajaa pankkikeikalla pakoautoa.

Qroquius Kad

Lisäksi bensan ja dieselin hinnan korotukset eivät vaikuta mitenkään, jos ostaa aina vain viidelläkympillä!

p.grandell

noinhan sanoi tukholmassakin yksi tyhmä sosiaalidemokraatti, ”ei hinnalla väliä,koska tankaan aina vain satosella” tosi tyhmä, joku kaunis päivä pumppu ei edes lähde käyntiin satosella. polttoaineen hinnat nostaa kaiken muunkin, ruuan ,matkakulut, kaikki mikä liikku polttoaineilla, rahaa riittää 11miljardia heittää italiaankin, mutta omaa kansaa kuritetaan, ihan paska politiikka, nuija sodalla olisi nyt jo paikka.kun ajan töihim menee 90 euro yhteen suuntaan eli 180 euroa edestakaisn,, ei edes tienaa 2 päivässä matkoja. eli kyllä joka sanoo että ei väliä on aika pehmeä päästään. jos kaikki verot polttoaineita,auto-veroista laitettaisiin teihin, olisivat 4 kaistaisia kullattuja teitä, mutta rahat levitetään ympäri maailmaa..autoilijoilta kysymyttä, sika maista päättäjiltä

Ohmygod

Minäpä olen säästeliäs. Ostan aina vain neljälläkympillä.

Huru-ukko

Täällähän on rahamiehet liikkeellä, nelin- viisinkympein tankkaavat. Mieoon aina ostanu kympillä ja saanu kympillä polttoainatta.

Arvoon samaan

Voihan ajatella samantien niinkin että jos vaikkapa kolmen tonnin kuukausituloista menee veroihin 700 euroa, niin miksei samantien voi maksaa vaikka 300 euroa enemmän, jos ei autottomana maksa osuuttaan polttoaineveroina. Jos ei siihen kykene tai haluaa, niin turha kai töissä on käydäkään.

h44

Joillain työmatkaa on 50 km suuntaansa. 20*20=400, olettaen että alla on isokoneinen bensakrematorio. Dieselillä pääsee kevyesti puoleen, mutta veroa menee n. 50€ / kk enemmän kuin bensavehkeellä. Vuosi sitten polttoaine oli 30% halvempaa, yhden kauppareissun verran enemmän siis menee bensaan joka kuukausi.

Jouni

Pikkusielut ajattelevat pieniä asioita. Ei tässä ole kyse kenenkään kaupunkilaisen pieniruokaisesta kauppakassista. Kyse on työkoneista sekä maantiekuljetuksista. Nissä se hinta jo alkaa tuntumaan. Maaseudulla myöskin ovat erittäin pitkät välimatkat, ei siellä ole kilometrin välein jäätelökioskeja. Jää ne jäätelöt ja viinapullotkin saapumatta perille, kun alkaa kuljetusfirmoja menemään nurin

Sellaista

Työkoneet kuten traktorit käyttää kylläkin moottoripolttoöljyä maataloustöissä. Se maksaa jotain 1,30-1,40€/litra. Joissakin tapauksissa joudut maksamaan 5€ päivämaksun trafille, mikäli ajat löpöllä tiellä traktorilla.

Big l

Muistan hyvin kun tankkailin aikanaan mersua 73 cent maksavaa mpö:ta ja naureskelin kun bensa oli jo niin kallista. Ny mpö maksaa enemmän kuin bensa silloin eikä tuosta ole kovin kauaa lopunpelein.

Jouni

No sehän on sitten halpaa. Voi käyttää lumiauroja sekä maansiirtokoneitä ihan hupiajeluihin. Teillä ei taida olla pienintäkään käsitystä siitä, kuinka monen sadan tuhannen lisälaskut tulevat polttoaineen hinnan takia vuodessa kuljetusyrityksille. Se on vähän eri luokkaa kuin jonkun jupin hybridiajelut.

Sellaista

Pelkästään dieselin 6-7 sentin lisänosto demarihallituksen toimesta 2020 nosti kuljetusyrityksien polttoainekuluja jo 80-miljoonalla eurolla vuodessa. Mistä Pate taas keksi, että koneyrittäjät ajaisivat 1,88€/litra maksavalla dieselillä työkoneilla.

Ei kyllä mene edes 2015 mallinen dieselauto 1.6 moottorilla talvella seka-ajossa 6-litraan yhtään mitenkään. Todellisuudessa vaihtelee 6-8 litraa/100km välillä. Maantiella ehkä voi saada 5-6 litralla menemään.

Tässä oikeita faktoja miten se polttoaineklausuuli toimii koneyrityksissä, ei se alv liity yhtään mitenkään siihen.

Sellaista

”- Polttoaineen hinnannousun vaikutusta lieventää polttoaineklausuulit niillä, joilla sellainen on urakointisopimuksessa.

Urakointisopimuksessa oleva polttoaineklausuuli tarkoittaa, että urakointihintoja tarkastetaan määrävälein sopimuskauden aikana polttoaineen hintojen kehityksen mukaisesti. Hinnan noustessa urakointihinta nousee ja hinnan laskiessa myös urakointihinnat laskevat.

”- Tilastot osoittavat, että korjuuyrittäjät eivät ole onnistuneet neuvotteluissa siirtämään muiden kustannusten nousua urakointihintoihin kovin hyvin. Tämä näkyy sekä Koneyrittäjien keräämistä hintahistoriatilastoista että metsäteollisuuden puunkorjuun kustannustilastoista. Tosiasiassa metsäkoneurakoinnin hintataso ei ole juurikaan muuttunut liki kymmeneen vuoteen.”

Eli, ei vaikuta kaikilla tämäkään.

Jari haikonen

Nyt ei kyllä laskelmat pidä kutinsa…8 litraa olis lähempänä ja jos otetaan pikkutiet ja keskusta ajelu mukaan niin tavan kotterolla menee lähelle 10l/100km talvella enemmän ku tyhjäkäyntiä kummassakin päässä et saa jäät irti laseista/moottorin lämpimäksi..sit pitää laskee vakuutus/per ajettu kilometri ja tietenki käyttöverot ja kiisselissä vielä dieselvero/ajettu kilometri..nyt aletaan tän jälkeen saamaan todellinen ”kulutus” ..tarkka kaveri laskee vielä mukaan vuosittaiset huoltokulut/korjauskulut niin jäätelönhaku reissu maksaa jo ihan toisia summia puhumattakaan työmatkoista…eli mitä vähemmän kilsoja vuodessa sen kalliimpi katiska pitää ja suhteessa ajomäärään kilometrihinta tippuu liian vähän
Eli kyllä ne kaikki korotukset vaan oikeutetusti saa vituttaa kansaa

p.grandell

mulla neljä autoa, 2×500 meseä corvette 5,7litranen chevy 8,1 litranen joka ottaa kevyesti 40 litraa satasella kun ajelee ”reippaammin, joten mitalli pitäisi saada kun verojakin maksan 45,5 % sekä 500 eläkemaksua,100 työttöm. + muuta. sika maa verottajana. helppo jonkun nistin /liiman imppaajan puhua kun autoilijat maksaa kaiken, jos vielä ostat brenkkua ja poltat kessua, olet kyllä kova verotuksissa. hipsterit saisivat olla iloisia kun hetero lihansyöjä autoilee ja maksaa hippen yöspidon.

Big l

E63 amg. E500. Joku harraste jenkki haaveena. Pellin alle + 9 litranen bill mitchellin kasi fööneillä tietty

Hesäkessu

Niin ja pitäähän siitä autostakin jotakin maksaa. Esimerkiksi 27000 euron biili kustantaa noin 10 senttiä kilometriltä, jos ajatellaan sillä ajettavan 300000 kilometriä. Kaiken lisäksi siinä matkassa ehtii kulua jo muutama rengaskin. Ei ole halpaa.

Pärinä-Petteri

Kuukausilipun hintaan vertaamista voi toki harrastaa, mutta ei se kovin realistista ole, kun bensan lisäksi maksaa se itse bensaa juova kulkupelikin. Tämä nyt on tietty se peruste, miksi monen autonhankkijan mielestä bensan tulisi olla mahdollisimman halpaa: panostettu isohko summa kulkupeliin ja sitten joutuukin maksamaan n. kuukausilipun verran vielä ”pakollisesta” liikkumisesta, jolloin ainoa ”hyöty” omasta kulkupelistä on enää se, ettei tarvi rahvaan seassa istua julkisissa kuunnellen nistien/juoppojen jorinoita ja matujen huutoa (sinänsä ihan maksamisen arvoinen peruste, ei siinä).

Bensa voisi maksaa kaupungeissa vaikka 4e ja maaseudulla 1e, toimiva toteutus käytännön harjoitukseksi. Fakta kuitenkin on, että kaupungeissa sitä turhaa pillurallia nimenomaan löytyy.

vastaväittäjä

Tämä Osmomme muisteli että vuonna 2006 95 bensa maksoi 1.29e/litra. Minä katsoin muistikirjasta niin massaskuussa 2007 98 bensa oli 0,87e/litra. En tiedä miten hyvin Osmo muistaa asioita enää mutta silloin mietin että se on sama paljonko auto sitä kuluttaa. Palkkani oli silloin ~2200e/kk.

No, nyt bensa maksaa 2,043e/litra ja palkkani on ~2800e/kk. Suhteessa siis bensan hinta on noussut. Mutta empä enää käytä työssäni omaa autoa jollen saa siitä kilometrejä. Ja se taas nostaa tuotteidemme hintoja, joka taas kiihdyttää hintoja. Mutta vihreät (jotka myös tuotteitamme käyttävät) ovat tyytyäisiä kun bensan hinta nousee.

tappernoje

Nyt Paavo hiukan vähättelee ongelmaa. Jos ajot on kahden kilsan siivuja R-kiskalle niin ihan noilla kulutuksilla ei homma toimi. Kun hinnan nousua on kohta taas odotettavissa niin kannattavuus lähteä tai olla lähtemättä omilla bensoilla työkeikalle on vakavassa pohdinnassa. Lakeuksilla kun on usein oltava kaksi autoa perheessä niin kustannukset euromääräisesti on huikean korkeat. Perusteita tällaiselle verottamiselle ei ole olemassa – tämä riittää selvittään tämän kusetuksen. Autoilijat rahoittaa koko Suomen maahanmuuton ja paljon enemmän.

Kukavaan

Bensan kuluttajahinnat maailmalla löytyvät täältä:

https://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/

Suomessa on maailman viidenneksi kallein bensiini.

Kumma kyllä on Kanada on pysynyt pystyssä, vaikka bensa maksaa siellä 1.228 euroa per litra. Samat maailmanmarkkinahinnat ovat sielläkin.

Suomessa toisinaan jokunen yrittää herättää huomiota ilmoittamalla bensan olevan halpaa. Se on hyvesignalointia ja myös ehkä ilmoittaja toteuttaa omaa taipumustaan sadismiin hieromalla paskaa muiden kasvoille. Hyväpalkkainen EVAn ekonomisti on sitä mieltä, että bensa on halpaa.

https://www.salkunrakentaja.fi/2022/02/bensa-halpaa-hyvityspolitiikka/

Jos jonkun mielestä bensa saisi maksaa enemmän, niin mikään ei estä tällaista henkilöä lahjoittamasta puuttuvaa osuutta verottajalle.

Jouni

Ekonomistin palkoilla on helppo köyhille vittuilla

Big l

En juttua edes lukenut vielä. Itselläni menee työssä kulkemiseen 800-1000 eur kuukaudessa ja auton ratissa saa istua koti työmaa välillä noin 3 vuorokautta. On se kallista. Maksan kuitenkin omasta pussista kulkemisen ja se mitä verottaja tulee vastaan on lähinnä surkea vitsi. Tuloveroa lähtee kuitenkin reilu pari tonnia kuukausi. Kyllä usein tekis mieli jäädä kotio juopotteleen ja paskat nakata kaikesta…ryhtyis yhteiskunnan elätiksi vaikka vuodeks. Valtion johdon ”lääkkeet” hintojen nousuun on narettavia. Valmistus vero pois ja pilttoaine vero 22% . Mut eihän se käy kun pitää päästä säheltään ja kikkaileen, sekä päästä antaan kuva kuinka hallitus taas antaa kansalle rahaa kun ny eka ryöstää ne rahat

Big l

Asetelma on täysin sama jos mä menisin mutka kourassa ryöstään jonkun puille paljaille ja heittäisin takas pari satkua ja tuulettaisin kuinka oon jalo hyväntekijä. Siinäpä hallitus ja sen touhut pähkinänkuoressa

Kallista

Polttoaine on helvetin kallista. Myös monen yrittäjän mielestä. Kiitos, paskan hallituksen ja polttoaineen verotuksen. Muuten monikaan auto ei kulje samalla kulutuksella vaan se vaihtelee olosuhteiden mukaan. Samoin moni muukin vaikuttaa kulutukseen.

Bling Bling

Ei voi sanoa polttonesteiden olevan kalliita, koska köyhillä ei kuitenkaan ole varaa ajaa ja kansanedustajilla on taksikortit.

-Vihreät, 2022

Talousnero

Möläytti tämä vihreiden talousnero iiris suomela jo että sähköauto maksaa itsensä takaisin 5-vuodessa. Vittu mikä neropatti 😂

Kukavaan

Jos sähköauto maksaa hankintahintansa takaisin viidessä vuodessa niin ollaan helposti 500-1000 euron kuukausituotoissa.

kalle niemelä

kyllähän se kiva on jos se4 ajo matka on sen 100km kuukaudessa mut jos niitä kilometrejä tulee se km päivä ja toi rottelo viä sen 10l satasella niin kyl sitä rupee vituttaan 100e päiväpalkalla maksaa 20e pensuun ja 10e lounaaseen . muutenkin rupee oleen että koko palkka menee elämiseen ja säästöön ei saa mitään

trump.2024

Oikeassa elämässä on tilanne toisin. Minulla työmatka 80km suuntaansa ja auto kuluttaa kaikkine työkaluineen 10l/100km. Palkasta suuri osa menee polttoaineisiin, eikä se hirveästi lämmitä, että vuoden päästä saa verotuksessa jotain siitä takaisin. Ennen tuli käytyä hiihtolomilla lapissa lomailemassa, mutta ei näillä polttoaineen hinnoilla tule ajeltua yhtään ylimääräistä.

Ja on itselläkin käynyt mielessä työnteko lopettaa, niin ei tarvitsisi enää autoakaan. Sossusta saa kaiken tarvitsemansa.

Big l

Täytyisköhän sitä laittaa pystyyn riisto porvarien kokoontumisajot kun bensa on liian halpaa ja näinollen kaikenmaailman paska mazdat yms ripulikiikut on liikenteessä kolhimassa ja naarmuttelemassa meidän mersuja yms autoja. Alle 5 litraisilla moottoreilla ei oo asiaa paikanpäälle.

Finlay Bevan

Luulen, että joka tapauksessa tarvitset hyviä kryptovaluutanvaihtopalveluja, jos päätät silti ostaa bitcoineja tai jotain muuta, joten suosittelen sivustoa Alligator. Sieltä löydät parhaat vaihtoehdot kryptovaluuttojen vaihtoon. Heidän verkkosivuillaan http://ladydahmer.fi/ , on mahdollista katsella kaikkien hyvämaineisten vaihtojen kursseja ja valita kannattavimmat. Löydät tämän sivuston hyödylliseksi joka tapauksessa.