Vastaanväittäjien paratiisi: Onko se polttoaine nyt sittenkään kallista?

 

Vastaanväittäjien paratiisi: Onko se polttoaine nyt sittenkään kallista?

Äiree sanoi kun olin pieni, että se on aivan mahoton vastarannan kiiski tuo poika; joka asiasta väittää vastaan ja on kaikesta eri mieltä. Mitä sen kanssa tekee?

No eilen sain taas maistaa vastaanväittämisen ihanuutta, kylävieraatkin lähtivät ovet paukkuen. On nimittäin alkanut tympimään viime aikojen valitus polttoaineen hinnan kalleudesta.

Ensinnäkin polttoainehan on halpaa. Ei tarvi olla edes kovinkaan isotuloinen, jotta pääsee pröystäilemään ja kulkemaan mukavasti. Jos tankkaa autoonsa vaikka 20 eurolla bensaa, niin sitä lorahtaa tankkiin kahden euron litrahinnalla 10 litraa. Sillä taas ajaa jollakin keskivertokinnerillä sanotaan nyt tuollaiset kuuden litran kulutuksella sellaiset 170 km. Eli suurin piirtein sama matka kuin Helsingistä Turkuun. Bussilla tuo matka maksaa reilu 30 euroa (katsoin juuri Matkahuollon sivulta) ja junalla hinnat näyttivät olevan 15 eurosta 20 euroon.

Mutta, bensahan on halpaa eri mielessä: ihminen saa laittaa autonsa käyntiin, ajaa kävelemisen sijasta kilometrin päässä olevalle kioskille ja ostaa jäätelön. Jäätelönhakureissulle ei näin ollen jää hintaa kuin joitakin senttejä, tai mitä siitä nyt jääkään. Eli käytännössä saa mukavuutta ja laiskuutta todella pikku rahalla, kun saa hakea autollaan sen jäätelön.

Paljonko ihmisen pitäisi maksaa jäätelönhakureissusta, jotta olisi sopiva hinta?

Aina kuulee ruikutusta, että ei ole kohta varaa ajaa autolla töihin. Leikitään, että työmatka on 10 km, eli päivässä yhteensä 20 km, viikossa kasaan saa 100 km ja kuukaudessa 400 km. Oletetaan, että bensa maksaa tasarahan 2 euroa ja auto kuluttaa sen 6 litraa satasella. Näin ollen viikon työmatkojen hinnaksi tulee 12 euroa ja kuukaudessa 4 x 12 eli 48 euroa. Toisin sanoen autoilun hinta on halvempi kuin eläkeläisen kuukausilippu julkisiin kulkuvälineisiin Tukholmassa tai Helsingissä. Jos bensan hinta nousisi 2,20 euroon, niin kuukaudessa lisämaksua työmatkoihin tulisi lisäystä 4,80 euroa. Vieläkin halvempaa kuin eläkeläisen kuukausilippu julkisiin kulkuneuvoihin.

Jos tuollainen bensan hinnan nousu tekee sen, että ei ole vara käydä töissä, niin eikö silloin kannattaisi yksinkertaisesti lopettaa työnteko?

Siis totta kai olisi mukavaa, jos bensa ei maksaisi mitään, mutta itse olen sen verran laiska, että en jaksaisi lähteä mihinkään barrikaadeille asian takia. Viinan hinnan vuoksi ehkä voisin lähteäkin, mutta…