Monet valko-venäläiset eivät hyväksy, että Venäjä hyökkäisi Ukrainaan Valko-Venäjän kautta

Monet valko-venäläiset eivät hyväksy, että Venäjä hyökkäisi Ukrainaan Valko-Venäjän kautta

Ukrainan ja Venäjän konflikti aiheuttaa eripuraa myös Valko-Venäjällä, jossa ihan kaikki tahot eivät välttämättä katso hyvällä sitä, että Venäjä mahdollisesti käyttää Valko-Venäjää alustanaan Ukrainaa vastaan.

Valko-Venäjällä ja Ukrainalla on pitkä raja ja Valko-Venäjän rajalta Ukrainan pääkaupunkiin Kieviin on lyhimmillään matkaa noin 100 km. Valko-Venäjällä arvellaan olevan ainakin 30 000 venäläistä sotilasta ja kalustoa sitä vastaavan määrän.

Valko-venäläinen maasta karkotettu oppositiojohtaja, entinen presidenttiehdokas Svetlana Tikhanovskaja kertoo the Moscow  Timesissä, että monet valko-venäläiset pelkäävät, että Valko-Venäjällä olevia venäläisiä joukkoja käytetään hyökkäykseen Ukrainaa vastaan. Niin ikään monet ovat sitä mieltä, että kymmenet tuhannet venäläiset sotilaat ovat jo ainakin osittainen uhka Valko-Venäjän itsenäisyydelle.

Tikhanovskajan mukaan Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukašenkon valta-asema perustuu lähinnä siihen, että hän on saanut Kremlin tuen vuoden 2020 presidentin vaaleihin ja on siitä “kiitollinen” Kremlille.

Tikhanovskaja sanoi, että Lukašenkon vallassa Valko-Venäjä liukuu “hitaassa miehityksessä” Venäjän haltuun ja:

– Valko-venäläiset haluavat olla ystäviä naapuriensa kanssa, emmekä halua olla jonkun toisen maan “umpilisäke”. Valko-Venäjän itsenäisyys on uhattuna johtuen hitaasta miehityksestä.

Hän kertoo, että Lukašenka osoittaa tukeaan Kremlille siksi, että on kiitollisuuden velassa saamastaan Kremlin tuesta. Nyt Lukašenka antaa käyttää Valko-Venäjää venäläisten sotaharjoituksiin.

– Mutta se ei ole Valko-Venäjän kansallisten etujen mukaista. Tavallinen kansa ei halua näitä joukkoja maillemme, emmekä missään nimessä halua olla maa, joka hyökkää ukrainalaisia veljiämme vastaan, Tikhanovskaja sanoo.

Tavallinen kansa ei halua venäläisiä joukkoja maillemme, emmekä missään nimessä halua olla maa, joka hyökkää ukrainalaisia veljiämme vastaan.

 

Niin ikään Tikhanovskaja mainitsi, että Lukašenka on ilmoittanut Venäjälle halunsa isännöidä ydinaseita, mutta kansa haluaa olla puolueeton.

– Venäläisten joukkojen läsnäolo Valko-Venäjälläon riski myös itselleen Lukašenkalle, joka on täysin riippuvainen Kremlin tuesta, ei kansan tuesta, pysyäkseen vallassa. Hän heikko ja tietää tämän. Jonain päivänä Kremli ei enää tarvitse häntä, Tikhanovskaja sanoo.