Veijo Baltzar vapautettiin kaikista syytteistä

Veijo Baltzar vapautettiin kaikista syytteist

Helsingin käräjäoikeus vapautti Veijo Baltzarin kaikista häntä vastaan nostetuista syytteistä, kuten törkeistä ihmiskaupoista. Myös väitettyjen avustajien osuus mm. ihmiskauppaan hylättiin.

Alun perin Balzarin tapausta lähdettiin tutkimaan törkeinä ihmiskauppoina, törkeinä raiskauksia ja muina seksuaalirikoksina, joista syyttäjä vaati nyt käräjillä Baltzarille 10 vuoden vankeutta.

Juttua tutkittiin seitsemän naisen osalta, jotka vuosien 2004–2019 välisenä aikana olivat väitetysti joutuneet eri tavalla Baltzarin uhreiksi. Baltzarin väitettiin värvänneen teatteri- ja kulttuuritoimintaa hyväksikäyttäen 15-36-vuotiaita naisia mm. asumaan kotiinsa. Siellä naisten avutonta tilaa käytettiin hyväksi Balzarin seksuaalisiin elosteluihin. Naisia alistettiin väitteen mukaan muutenkin esimerkiksi pakkotyöllä.

Oikeuden mukaan tutkinta ja siitä saadut näytöt perustuivat naisten omiin kertomuksiin eikä oikeuden mukaan näin ollen ollut mitään konkreettista näyttöä väitetyistä rikoksista. Rikoksista jäi ainoastaan varteenotettava epäily, joka tarkoittaa käytännössä ottia tuota.

Myös kahden naisen, joiden väitettiin olleen avustajina, syytteet hylättiin.

Balzar oli tapauksen johdosta liki vuoden vangittuna, joten tiedossa on kohtuulliset ”koppikorvaukset”.