Venäläiset päässeet jonkun verran etenemään, mutta paraatimarssia ei toistaiseksi tule

Kuvat saa isommaksi klikkaamalla kuvaa.

Venäläiset päässeet jonkun verran etenemään, mutta paraatimarssia ei toistaiseksi tule

Venäläiset eivät ehkä sittenkään pääse ihan paraatimarssilla kävelemään läpi Ukrainan, sillä toinen päivä on osoittanut, että puolustustahtoa kyllä löytyy.

Pahin paikka lienee Kiovan luoteissuunnasta Valko-Venäjältä tuleva hyökkäys. Jostain käsittämättömästä syystä venäläiset joukot ovat voineet suurin piirtein ajaa moottoritietä pitkin kohti Kiovaa. Tästä huolimatta Kiovan ympäristöön on muodostunut rengaslinja, jota ukrainalaiset puolustavat hyvin.

 

Kiovan kaupunkialueella on syntynyt siviili-ihmisten kesken kunnon molotovin coctail-ilmiö. Ihmiset täyttelevät kaikki käsillä olevat pullot polttoaineella ja jollakin valkoisella jauheella, voisiko olla fosforia? Joka tapauksessa suunnitelma on se, että venäläisille aletaan tarjoilemaan coctaileja cityalueella kerrostalojen katoilta ja parvekkeilta.

Kiovan pohjoispuolella sijaitsevasta Chernihivistä käydään kovan puoleista taistelua. Kaupunki on lähellä Valko-Venäjän rajaa ja sitä vastaan on hyökätty lännestä ja pohjoisesta. Mahdollisesti venäläiset ovat saartaneet kaupungin, mutta ainakaan kaupunkia ei ole vallattu.

Suurin tunkeutuminen on tapahtunut Kiovasta kaakkoon sijaitsevalla rajalla, josta Kiovan suuntaan on saatu tunkeuduttua pitkälle. Linja on kuitenkin pysähtynyt jonnekin Konotopin kaupungin hujakoille. Läheinen Romnyn kaupunki kerrotaan joutuneen saarroksiin.

Kauempana Harkovan suurkaupungissa linja näyttää toistaiseksi pitävän joltiseltaan. Venäläiset eivät täysin ole päässeet sisään kaupunkiin.

Paras tilanne lienee Itä-Ukrainassa, jossa rintamalinja on pysynyt käytännössä siinä, missä se on ollut jo monta vuotta. Luhanskin pohjoispuolella ukrainalaiset ovat saaneet jopa työnnettyä venäläisiä rajan yli. Itä-Ukrainan tilanteessa huolestuttaa se, että Tsetseniasta on tulossa suuri määrä itsemurhamuslimeja, joka voi tehdä sotimisesta mielenkiintoisempaa.

 

Etelässä Krimin niemimaalta on työnnytty jonkin verran pohjoiseen ja Khersonin ja Melitopolin kaupungeista käydään taisteluja. Odessaan on noussut Mustamereltä maihinnousualus, tai aluksia.

Ukraina maastona on erilaista kuin vaikkapa Suomessa. Kiovasta kaakkoon oleva maasto on tasaista puutonta aroa tai peltoa,  jota on helppo työnnellä panssarivaunulla eteenpäin suurinakin riveinä.

Ruotsiin on saapunut jo ensimmäisiä ukrainalaisia pakolaisia. He ovat saapuneet laivalla Puolan suunnalta. Myös Ukrainan naapurimaat ovat kertoneet, että jokaiselle ukrainalaiselle pakolaiselle löytyy yösija. Puolassa etenkin on menossa suuri vapaaehtoiskampanja, jossa kaikille pyritään löytämään väliaikainen majapaikka. Myös Slovakiaan on saapunut jonkin verran pakolaisia. Heille kerrotaan niin ikään pidettävän ovet auki eikä ketään aiota jättää hätään.

Yhtä kaikki, ainakin Kiovaan voidaan odottaa kovan puoleista yötä, jossa viheltää: luodit.

– – –

Tiedot eivät ole mitään “virallisia” tietoja, vaan juttu on koostettu seuraamalla sosiaalista mediaa, josta tulevat tällä hetkellä parhaimmat tiedot.

1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments