Ruotsiin saapuu 80 sotalasta Ukrainasta

Lapset matkalla bussissa Ruotsiin.

Ruotsiin saapuu 80 sotalasta Ukrainasta

Ruotsin turvapaikka-aktivistit ovat hieman järkyttyneitä, koska maahan on yhtäkkiä tulossa pakolaisina oikeita lapsia. Siis sellaisia, jotka ovat oikeasti iältään lapsen ikiä, heillä ei ole partaa eikä käytös kuin maailmanomistajalla.

Ukrainan Kievin pohjoisosista evakuoitiin muutamalla bussilla reilu 80 lasta, jotka ovat i´iltään pikkulapsesta kuuteentoista ikävuoteen. Pakoon päästiin viime tingassa. Nyt seurue on matkalla ja heidän kerrotaan saapuvan minä hetkenä hyvänsä Ruotsiin. Luultavasti he tulevat Saksasta tai Puolasta autolautalla.

Lasten mukana tulee muutama lastenkodin hoitaja. Mutta, nämä tulevat lapset muistuttavat melko paljon Suomesta Ruotsiin lähetettyjä sotalapsia. Nimittäin lapsille ei haeta turvapaikkaa, vaan heidän on tarkoitus palata takaisin Ukrainaan kun tilanne rauhoittuu.

Lasten sijoituspaikaksi tulee ainakin aluksi Skoonessa sijaitsevan pikkukunnan konferenssikeskus majoitustiloineen.

Mutta se mikä on merkittävää, niin turvapaikka-aktivistien sosiaalisen median ryhmissä ei puhuta sanallakaan ukrainalaisista lapsipakolaisista. Yhdessäkään ryhmässä ei pienen pientä mainintaa. Olen seurannut vuosia näitä ryhmiä ja aina kun jossain kehitysmaassa – ihan missä tahansa – tapahtuu jotain, puu kaatuu poikittain tielle, niin nämä ryhmät hörähtävät kierroksille kuin ensimmäisen piritöötin vetänyt entinen mies.

Esimerkiksi viime kesänä kun saimme ottaa vastaan pienen erän afgaaneja, niin tuhansien aktivistien porukalle jouduttiin jakamaan vuoronumeroja, jotta kukin pääsisi auttamaan, eikä joku voisi auttaa enemmän kuin toinen.

Nyt ainoa uutinen tältä päivältä on eräässä aktivistiryhmässä, jossa etsitään juuri-maahan-tulleille sohvia, patjoja ja kavereita, että ovat keksineet: integraatio-sirkuksen(!). Kehitysmaasta tullut mies kun menee sirkukseen, jossa voi kokeilla yksipyöräisellä pyörällä ajoa tai vetää päähän pellenaamarin, niin integroituu paremmin.

Mikäpä siinä, varmasti totta. Onhan tähän asti ollut olemassa integraatipurjehdusta, integraatiojuoksua, -joogaa, -safaria ja vaikka mitä. Joten miksipä ei integraatio-sirkusta.

Mutta yhdessäkään ryhmässä ei minkäänlaista aloitetta ukrainalaisista sotalapsista ja heidän auttamisistaan.

Mistä ihmeestä tässä mahtaa olla kysymys? Odotin oikeasti, että aktivistit laittavat käyntiin hyvissä ajoin omia verkostojaan maahan saapuville lapsille, mutta ei näytä kiinnostavan.

No joka tapauksessa kylä, jonne nyt tulevat ukrainalaiset sotalapset tulevat, niin kylän yrittäjät ovat luvanneet kustantaa lasten majoitukset, ruuat ja muut tarvittavat toimet heti alkuun.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.