Venäjä tunkeutui hetkellisesti Ruotsin ilmatilaan neljällä hävittäjällä

Venäjä tunkeutui hetkellisesti Ruotsin ilmatilaan neljällä hävittäjällä

Venäjä loukkasi illalla Ruotsin ilmatilaa neljällä hävittäjälentokoneella Gotlannin itäpuolella merellä. Loukkaus oli lyhytaikainen, jollaisia tapahtuu parikymmentä kertaa vuodessa. Tällä kertaa tosin useammalla koneella.

Venäläiset koneet kaksi SU 27 ja kaksi SU 24 konetta tunkeutuivat Ruotsin ilmatilaan illalla ja niitä lensi vastaan ruotsalainen Jas 39 Gripen-hävittäjä. Ruotsin puolustusvoimien mukaan tilanne kuitenkin osoitti, että Ruotsilla on hyvä valmius.

Mikä näissä ilmatilaloukkauksissa sitten on oikeasti tarkoitus? Vastaavia sattuu myös Suomen ilmatilassa ja kaikkialla maailmassa.

Kun venäläinen kone lähtee lentämään urku auki Kalingradista kohti Gotlantia, niin Ruotsin pitkän matkan tutka havaitsevat tämän jo melko varhaisessa vaiheessa. Sen jälkeen tulee hälytys, lentäjä juoksee koneeseen ja lähtee itse lentämään vastaan jälkipoltin päällä.

Kun koneet kohtaavat, niin ruotsalainen kone lentää vierelle ja lentäjät heiluttelevat toisilleen kättä. Sen jälkeen venäläinen kone poistuu maisemista.

Mitä tapahtui? Venäjä siinä vain testasi, että millaisessa valmiudessa ruotsalaiset olivat. Ei heidän tarkoitus ollut missään vaiheessa mitään muuta kuin hipaista muutamalla metrillä Ruotsin ilmatilan puolelle. Sen sijaan venäläisille selvisi paljon oleellista tietoa; mistä vastaan tuleva kone lähti matkaan ja kauanko aikaa sillä kesti kohtaamiseen.

Vähän sama asia kuin ammattivarkailla, jotka tekevät ennen varsinaista keikkaa valehälytyksen. He ottavat kellolla aikaa kauanko vartijoilla tai poliiseilla kestää tulla paikalle ja tästä voidaan päätellä vartijoiden valmius.

Kun Ruotsin Puolustusvoimat sanovat, että heillä on hyvä valmius, niin se tarkoittaa sitä, että ruotsalainen kone ehti hyvin vastaan venäläisiä koneita. Seuraavaksi molempien maiden esikunnissa mietitään, että mitä parannettavaa, mihin siirretään kuningatar seuraavaksi.