Kuvakooste Ukrainasta – siviilien tilanne ei mitenkään kovin hyvä

Ukrainan siviilien tuhota alkavat olemaan kovan puoleisia. Monissa kaupungeissa kokonaisia kerrostaloalueita on pommitettu rauniokaupungeiksi. Venäjän taktiikka on tällä hetkellä sotia siviilejä vastaan.

Ei ole toista pahempaa kaupunkia, vaan tilanne monissa kaupungeissa on siviileille katastrofaalinen. Ukrainan mukaan ukrainalaisia siviilejä on kuollut enemmän kuin sotilaita.

Sanotaan nyt vielä kerran se, että Venäjän taktiikka on tällä hetkellä pommittaa siviilejä ja sitä kautta saada siviiliväestöön paniikki ja pakokauhu ja puolustus romahtamaan.

Siviilien tuhoja, kuvagalleria. Klikkaa yhtä kuvaa, niin saat kuvat isommaksi.

 

On varmaan selvää, että kun siviilejä pommitetaan, niin lapsetkaan eivät ole turvassa.

Lapsia evakuoidaan. Videon alussa tyttö sanoo: ”Elossa!”

 

Vaikka siviiliväestön ahdinko on kova, niin ukrainalaiset sotilaat ovat olleet voitokkaita. Päivän aikana on tuhottu useita panssarikolonnia. Niin ikään esimerkiksi Kiovassa ja Harkovassa vihollinen on saanut mittavia tappioita ja vihollisjoukkoja on saatu työnnettyä kauemmas kaupungista.

Samalla vihollinen hylkää kiihtyvällä tahdilla kalustoa pitkin maanteitä ja lähtee lätkimään. Päivän aikana on niin ikään saatu hengiltä useita vihollisen korkea-arvoisia upseereita.

Tuhottua ja hylättyä vihollisen kalustoa.

 

Pitkin nettiä näkee monenlaisia karttoja rintamalinjoista. Suurin osa niistä perustuu melko puhtaasti fantasiaan. Alla kartta, joka kuvaa sotilasasiantuntijoiden mukaan melko tarkasti mitä tapahtuu. Kuvaa klikkaamalla pääsee alkuperäiselle sivulle, jossa karttaa voi zoomata.

 

Kartta vaatii hieman selitystä. Monet kuvittelevat, että Venäjä olisi vallannut kokonaisia maakuntia ja suuria alueita, samaan tapaan kuin Donetskin tai Krimin alue. Viimeksi mainitut alueet ovat miehitettyjä sanan perinteisessä merkityksessä, mutta varsinkin pohjoisrintamalla venäläisjoukot eivät voi edetä kuin maanteitä pitkin. Alla kuvassa selitys sille, miksi joukot voivat liikkua vain teitä pitkin. Ukrainassa on kevät ja alkaa mutakausi, jolloin pellot ja kaikki ei-maantie on pehmeää upottavaa löysää löllöä. Panssarivaunut ja renkailla liikkuva raskas kalusto uppoaa valtavilla pelloilla ja aroilla akseleitaan myöten mutaan. Joukot eivät yksinkertaisesti voi edetä raskaalla kalustolla muuta kuin maantietä pitkin.

Näin ollen Venäjän sota on ikään kuin sellaista keihäsmäistä etenemistä maanteitä pitkin. Isompia kaupunkeja varten jätetään piiritysrengas, jos sellainen saadaan aikaan, mutta pienimpien kylien ohi ajellaan tankkien luukut auki.

Näiden teiden ulkopuolelle ukrainalaisille joukoille jää paljon vapaata tilaa liikkua. Tähän taas perustuu ukrainan sotilaallinen menestys: joukot liikkuvat pieninä yksikköinä, varustettuna tehokkailla panssarintorjuntasingoilla (joita on nyt alkanut tippumaan avustuspaketeistakin). Lisäksi käytössä on pommidroneja. Kolonnia tuhotaan toisin sanoen yksikkö yksiköltä ja ukrainalaiset ovat parissa viikossa oppineet toimimaan tehokkaasti.

Tähän kun ottaa vielä huomioon sen, että venäläisjoukot eivät saa käytännössä minkäänlaista huoltoa, niin yritäppä siinä sotia. Kun tankista loppuu diesel, niin ei auta kuin läpsytellä.

Tankit ja muu raskas kalusto jämähtää varmasti mutaan, jos yrittää edetä teiden ulkopuolella. Kun kalusto hylätään, niin ukrainalaiset voivat tuhota sellaiset ajopelit, joita ei katsota tarvitsevan tai ovat liian hitaita irrottaa mudasta.

Ei ole ensimmäinen kerta kun sota menee vituiksi Ukrainan aroilla. Muuan viiksimies epäonnistui saman mutavellin takia muutama kymmenen vuotta sitten.

 

Venäläisille sotavangeille annetaan yleensä leipää ja tupakkaa. Tässä he joutuvat kuitenkin ensin huutamaan ”Slava Ukraine” eli kunnia Ukrainalle. Muuten jää sotatupakat polttamatta siltä erää.

 

Joidenkin mediatietojen mukaan Venäjän joukkoihin olisi liittynyt 15 000 arabisotilasta Syyriasta. Tätä ei ole pystytty vahvistamaan. Asiasta on kuitenkin levinnyt puujalkavitsi: Miksi kutsutaan arabia, joka lähtee Venäjälle? – Ammattisotilaaksi. Miksi kutsutaan arabia, joka lähtee Ruotsiin? – Pakolaiseksi.

 

 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.